Currant

Fautuaga sili mo le tausiga ma le totoina o ituaiga blackcurrant "Vigorous"

Eseese o fuamini uliuli "Yadrenaya" ua lauiloa mo le sili atu i le 30 tausaga. Na saunia e Altai gardeners, na vave ona faailoa mai e lenei ituaiga ona o le maualuga o lona tetee, o fua lelei ma fua tele o vine (o se tasi o "tagata sili" muamua i le lalolagi fuamoa).

Currant "Yadrenaya" e faʻaauau pea ona lauiloa i le au faifaatoaga. I le tausiga lelei, o lenei ituaiga e le maualalo, ma i le tele o auala e sili atu i le totoe i toetoe lava o mea uma.

Uiga o currants eseese "Vaka"

Currant "Yadrenaya" e faatatau i ituaiga skoroplodny o le fuaitau o le matua - o fua na aina i le aso 20 o Iulai 20-25.

Faamatalaga o le ituaiga:

  • vao - fua faatatau o le alualu i luma, totogo toto, toesea, ma le maualuga - 1.5 m;
  • pulupulu mafiafia ma vaʻaia (tuputupu aʻe - saʻo ma lanu meamata, lignified - sina pala ma le lanu enaena);
  • o lau - Lima-lobed (ogatotonu tutotonu), lanumeamata ma susulu, lau-lapopoa, paʻu ma maanuminumi. O veins i luga o laulaau e piniki, e matua faʻavaivaia (aemaise lava le ogatotonu, o le mafuaʻaga lea e laʻititi le laulaʻau i totonu);
  • fugalaau - Tele le telē, sepals coloring cream. Aoina i le pulumu o le manogi (mai le 6 i le 12 fugalaau), ola i le taumatau saʻo e faatatau i le fana;
  • vine - lapoa lapoa (mai le 3.2 i le 7.8 g), paʻu paʻu, taamilo ma le paʻu lanu. O le aano o le tino ma fatu. O faila e faigofie lava ona vavae ese mai le aʻa. Taumafa - taʻu mai le fua ma le ita (3.8 points o le 5 mo le iloiloga o le tofo). O le mea e maua i le acid ascorbic o le 96 mg i le 100 g. O le fua faatatau o currants o le ituaiga "Yadrenaya" e 2-6 kg i le vaomatua.
O le fuainumera "Yadrenaya" e maualuga lona taumalulu i le taumalulu (e tu i le vevela i lalo o le 30 tikeri Celsius). O le faapalelaina o le matelala o le mea lea. E fiafia i se eleele lafulemu ma luga o laei. Faigofie faʻaleleia e ala i le tipi ma le taoto.

E te iloa? O le ituaiga fou na fafagaina i le 1984 e le Altai breeder L. Zabelina (Suesuega o le Institute of Horticulture of Siberia na faaigoa ia MA Lisavenko). I le taimi muamua, o se ituaiga fou na fafagaina i Sisifo Siberia ma Volga-Vyatka e ala i le sopoia o ituaiga eseese ("E sili ona fiafia i Altai", "Dovinka" ma le "Bredthorp"). O le ituaiga "Yadrenaya" na faaalia ai taunuuga lelei i tulaga o le Ukraine ma Belarus. I le faʻaaogaina o lenei ituaiga, na fatu ai e le aufaifaatoʻaga ni ituaiga fou se fitu o fuamoa ("Spas", "Istok", "Debryansk", "Lucia", "Extreme", "Sadko", "Chernysh").

Faʻatauga ma meaʻai eseese

O le tele o fuamini uliuli "Yadrenaya" na mafua mai i le amataga o le "lelei" ituaiga o currants. E tele mea na tutupu, e pei ona fuafuaina, ae i tausaga talu ai nei, o aʻafiaga ogaoga ua faaopoopoina i ni tulaga le mafaagaloina.

O tulaga lelei e aofia ai mea nei:

  • Varietal variability - o le uluai seleselega e mafai ona maua i le isi tausaga e sosoo ai pe a uma ona totoina le fua;
  • tele-fruited (o le au siamupini na tumau - o vine e 9.2 g);
  • tetee i le vevela vevela;
  • o vine e ola i totonu o fagu, e pei o vine. E faigofie la latou aoina, e faigofie lava ona vavalalata ia vine ma e le faʻaleagaina;
  • Currant "Yadrenaya" ei ai lona paʻu paʻu i luga o vine, lea e faafaigofieina ai le gaosiga o fualaau aina;
  • Tuʻu atu i luga atu o le averesi.

Afai tatou te talanoa e uiga i faʻasalaga, e sili ona lelei le vaʻai i ituaiga "matua" L. Zabelin. Na ia iloa e naʻo aiaiga o Siberia o uiga maualuluga uma o le "Vigorous" o loʻo faʻaalia manino (o nei faailoilo, o se tulafono, leo i tusi faʻasalalauga). Pe a faʻatupulaʻia lenei ituaiga o currants i isi itulagi, e manaʻomia le tausiga faapitoa ma le tausiga, faʻapea foʻi ma le fafaga ma le teuteuina faifai pea.

O taunuʻuga aupito maualuga e mafai ona maua i lalo ifo o tulaga sili ona lelei (e oʻo lava i le lalolagi uliuli o Ukrainian o le a le faʻamautinoa ai o le fuamoa "Yadrenaya" o le a pikiina le mamafa o fua, ma o le fua moni o le fua e amata i le 3.2 g).

Faatasi ai ma isi "lē fuafuaina" faʻataunuʻuga e mafai ona taʻua:

  • tofo suamalie (e le lava le suamalie, o le auala sili ona lelei e faʻaaoga ai o le suʻeina o currants o lenei ituaiga ma le suka);
  • fua le lelei o vine i le pulumu;
  • fufuluina o laau mai le mamafa o fua;
  • e le maualuga fualaʻau gaʻo;
  • Le le lava o le tetee atu i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi - e afaina mai le anthracnose, paʻu palapala ma fatugao fatu (i le vaeluagalemu);
  • vave le matua ma le leiloa o fua (mo le fa po o le lima tausaga).

Le tatau ona totō ituaiga fuamoa "Yadrenaya"

Tausiga mo fuamoa "Yadrenaya" i le mea muamua e maua ai le filifiliga sao o tipu, o le saite mo le totoina ma le totōina o le totōina o fatu i le eleele.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le faʻalavelave o le tuputupu ae ma faʻaaoga fuamini mumu.

E faʻapefea ona filifili fualaau mo le totoina

Faʻatau fua o fualaau aina "Yadrenaya" e tatau ona faʻatau mai na o tagata e te faʻatuatuaina (ina ia le faʻaititia tupe, taimi ma taumafaiga).

Pe a filifilia se fatugafa e tatau ona gauai atu i:

  • o le fatugaina e tatau ona tasi le lua tausaga (e sili atu i le lua pe tolu lala laiti e aunoa ma ni laulaau.) Afai ei ai ni laulaau, e tatau lava ona vavae ese ina ia faaitiitia ai le tapeina o le susu);
  • o le i ai o aʻa mafolafola, leai se mea e faaleagaina, pala pe mamago;
  • o le "ū o le ua" e tatau ona i ai ni nai faʻala, e aofia ai. ma i luga o aʻa mafiafia.

O le isi mea e faʻalagolago i ai o le saunia lea e le tagata lava ia (o le a alu i le tausaga). O le fualaau oona "Faʻailoa" e faʻapupulaina lelei mai le faʻapipiʻiina o le seleselega: I le masina o Setema, e vaʻaia le malosi o le lua-, lua-, poʻo le tolu-tausaga le matua (e sili atu le mamafa nai lo le penitala) o le 20 cm. A o leʻi totoina ni meaʻai mo le po, e faʻafefeteina i le faʻafefeteina o manu (tasi le fasi manua i le ono vaega vai). E sili le lelei ona totō i le ogatotonu o Setema (faʻaleleia o le seleseleina o fualaau aina e maua mai ai fatugalalo maualalo) i eleele mataga i le maualuga o le 45 tikeri, e tatau ona tumau i luga o le 1-2 laʻau.

I le tautotogo, e tatau ona fafagaina le tipi i se vaifofo o le fuga ma le urea (o le sipuni i le pakete). E tolu ituaiga laei (i le ogatotonu o Aperila, vave ma le ogatotonu o Me). Afai e malulu le taumafanafana, e mafai ona e fafaga i le ogatotonu o Iuni. E faʻafefeteina ma lefulefu le eleele ile faavae o saplings (se pakete i le 3 sq. M). Afai e tupu mai osofaʻiga a le aphids, togafitia laulaʻau ma se sauniuniga e faasaga i aphids (e oo atu i le lua teasusu mo le 10 l).

E taua! Pe a totoina ni fatu laau, e taua tele le tipiina o tipi - aveese le pito i luga o le 7-10 cm le fana i le tipi. O lenei mea o le a mafua ai le atinaʻe o taamilosaga lanu.

E tatau ona faʻapipiʻi faʻapipiʻi siaki ina ia le malolo le lalolagi (seia oʻo i le ogatotonu o Aukuso). E mafai ona aveese faʻasologa pe a uma le aso 15 o Setema (muamua e tatau ona faʻafefe lelei le vai e aua nei galo mai aʻa). O fualaau e tatau ona pala, maua se lanu enaena, aveese lau laugogo.

O afea e lelei ai le totoina o fualaau aina fua

Currants ituaiga "Yadrenaya" na totoina i le tautoulu ma le tautotogo. E pei ona faaalia i le faatinoga, e sili ona lelei le totoina o currants curry i le ogatotonu o Setema (o le tele o fai togafiti fai togafiti e fautuaina i lena lava). O le totoina o laau ia Setema e sili atu ona lelei ma e aunoa ma se popolega mo le laau - i le autumn, o le seleselega paʻu e alu i le nofoaga malolo, fetuutuunai i le malulu, ma amata le tuputupu ae o le tautotogo i le tautotogo ma le amataga o le suavai.

O le faʻaleleia o le totoina o fatu ma fuga o tumutumu o le a faʻalavelave ai le gaioiga o le tino i totonu o le laau - o le a leai se malosi o le fatu e toe faʻaleleia ai, o le a amata ona faʻaleleia lau laʻau matamata i le faʻaleagaina o aʻa.

Filifiliga ma le sauniuniga o le fua o fua

A filifilia se saite mo le totoina o le fualaau "Yadrenoy", ia manatua o le laau e fiafia i le la ma le mafanafana, e le taliaina toleniga. O le penumbra malamalama i le vevela o le aoauli e talia. O le aʻa o le fua o le fualaʻau e le taliaina ai lauʻeleʻele malulu ma le latalata mai o le vai o le eleele (latalata i le 1 m).

I ia tulaga, e tatau ona faaopoopo le eleele faaopoopo (a itiiti mai o le 0.5 m) poʻo le tuʻuina atu o se lua faʻaleleia i le alavai (5-7 cm). O le fuafuaga e tatau ona vaʻaia. Ina ia mautinoa le lelei o le seleselega, o le mamao i le va o vao "Yadrenoy" e tatau ona itiiti ifo ma le 1.8 m.

E taua! O le tofo, o le tele o vine ma le fua o le gaʻo e aafia tuusao i se mea e pei o le le lava o le malamalama ma le vevela.

E faʻamalieina e le fuamini Black le lelei o le seleselega, pe a faʻapea o le a tausia le eleele. O eleele e sili ona fiafia i ai, o sina sulu o le manogi, e lafoaʻi ma faʻalelei. Ona o le le lava o le eleele, ua fautuaina e saunia se lua totō toto (0.5 mx 0.5 m). O le lua na fausia i le lua vaiaso aʻo leʻi totoina mai le chernozem ma le 20 cm o le luga aʻe - mai se paluga suamalie (e oʻo atu i le 15 lita o le suamalie, 100 g o phosphates, 35 g o le nitrate poʻo le isi, fomaʻi mineral "Autumn", "AVA", "Nitrophoska") .

E te iloa? O le fualaau "Vaʻaia" e tupu lelei pe a uma fualaʻau ma fualaau teuteu teuteu, buckwheat, rye, sana, ma le faʻatagaina. O mea leaga muamua mo lenei ituaiga o gooseberries ma isi currants.

Laasaga i le Laʻasaga Taunuuga Faʻatoʻaga

A o lei totoina, e tatau ona saunia se laau: 10-15 itula ao leʻi totoina, faʻaititia le aʻa i se vaivaiga vaivai o le manganese (e mafai ona e faʻaaogaina meaola o Topaz ma Epin). 2-3 itula aʻo lei totoina, sasaa aʻa i totonu o se "mash" o le omea ma le afu o le manua, mago i le la.

Totoina o togalaau:

  • paʻu le palapala i le pito i lalo o le lua e faʻaleleia, faʻamamaina;
  • luga o le faaputuga tuʻu i se tulaga i totonu 45 tikeri saunia fatuga, faasaʻo aʻa (ina ia aua neʻi faatonutonuina i luga). O le loloto o le aʻa aʻa e tatau ona sili atu i le 5-7 cm;
  • ia faatumu le eleele i le lua, sasaa i le vai mafanafana (2-3 l) ma le apa;
  • muimui i tafatafa o le lio (peat, vaomago).
  • pulupulu vine (e oʻo i le 5 cm hemp pe 2-3 tumutumu luga aʻe o le eleele).

E taua! E le talafeagai le lalagaina o ituaiga o currants "Yadrenaya" - latou te faateleina le aoga o le eleele.

Tausiga tatau - o se tautoga o se seleselega tele

Currant "Yadrenaya" e mafai ona faamalieina soʻo se manaoga a le tagata fai togalaau, pe a faʻapea o le galueina o lea mea na tupu ma le faʻamaoni, e tusa ai ma tulafono talafeagai.

Laʻau palapala

O le tulafono muamua taua, e le gata ina maua ai se fualaau lelei o currants, ae masani lava e laveai ai le laau, e teu ai mai le mago, o le mulutui o le eleele. O le laufanua lata ane-e oʻo i le 1.5 m) e fesoasoani i le malu puipuia (e tumau pea le malu o le eleele), e puipuia ai currants mai le vevela e le vevela o le la, ma puipuia ai le vevela vevela.

I le taumalulu, mulching faamautinoaga (fua mai "Yadrenaya" e sau mai Siberia ma lona faigata o le taumalulu e le mafua ai masalosaloga) e faasaga i le malulu o aʻa fibrous i le tulaga o le tau malulu.

E taua! O le fualaau 'eseʻese "Faʻailoa" e manaʻomia ni fesoasoani faʻapitoa mo lālā. I lalo o le mamafa o le seleselega, o pupu vine ma vine o loʻo i totonu o le palapala, lea e aʻafia ai le aoina, faʻasaoina ma le teuina mulimuli ane o currants.

E faʻafefea vai

E manaʻomia e le suʻevaʻai vai inu masani (aemaise i le taimi o le fua o vine) i le lua i le tolu aso, 12 lita i le vao, i le taeao ma le maeʻa o le la. I le tautoulu (Setema), latou te suavai mo le seleseleina i le isi tausaga. I lalo o laau taʻitasi - ia tusa ma le 70-80 lita o le vai. O le auala e sili ona lelei e maua mai ai mo currants, o le faapipiiina (faʻaitiitia le vevela, faʻaleleia le maualuga o le ea).

Matou te fautua atu ina ia faamasani oe lava i foliga o le tuputupu ae ma le faaaogaina o fualaau papaʻe.

O le a le mea e fafaga

E mafai e Saplings fafaga 3-4 taimi (vaifofo o fuga ma le urea). Mo se seleselega lelei, e tatau ona e fafagaina le fua "Yadrenaya" mai le tausaga lona lua.

O le amataga o le tautotogo o le taimi lea o le faʻamaʻi faʻamaila (faʻamaʻi faʻamalosi). Aperila-Me - faʻamalolo i le nitroammofoskoy. I le taimi o le tau mafanafana (pe a uma le fuga) - laei pito i luga ("Mikom", "Plantafol" poʻo se faʻafefiloi o le potassium (10 g), boric acid (3 g) ma le copper sulphate (40 g).

I le tau o le autumn (pe a uma le seleselega) - mea faʻapitoa (humus, manu felelei), superphosphate, potassium chloride (faʻamaʻapeʻa i le vai poʻo le faʻafefete). E faʻatasi i le fa tausaga ona fautuaina e faʻaitiitia le palapala (e oo atu i le 500 g lemu i le sikuea mita).

Seleseleina

Mo le taimi muamua e avatu ai e le seleselega le vao i le tausaga lona lua talu ona totoina. O le fua o le seleselega i le fafie o le 4 kilokalama. A maeʻa ona oʻo i le lima i le ono tausaga, e faʻaitiitia le fua o le seleselega.

O le seleseleina o ituaiga fuamoa eseese "Yadrenaya" e faia i ni vaega (ona o le le lelei o le mama o vine). E sili atu ona lelei le faia i se aso matutu, pe a maeʻa le faʻaleleia o le sau i le taeao. O le aoina o le faʻaaogaina o pusa papaʻu (i lalo o le mamafa o vine e mafai ona olopala le tasi i le isi).

Aoao pe faʻapefea ona fai se uaina e leai se paʻu.

O le curvature o le fua o le currant e maualalo - e manaʻomia le faʻaaogaina i se taimi pupuu. Mo le felauaiga o ituaiga fuamoa "Yadrenaya" na tauina i pulumu, e le o le talepeina o fua. I pusa faʻamafola e tatau ona sili atu i le lima kilokalama o vine.

E te iloa? E fautuaina e le Faatoaga ni auala e faateleina ai le suamalie o "Yadrenoy." O le mea lea, a oʻo ina oʻo atu i le fua o le fua o le vao, e le tatau i se tagata ona faanatinati e aveese, ae faʻatali mo le tolu i le lima aso. O le taimi nei o le a lava mo le fua o le fua e le faʻapalapala ai, ae ia maua se tofo ma le suamalie sili atu. O se isi auala faʻamaonia e faʻaleleia ai le tofo o vine ma faʻalauteleina fua o le totoina o ituaiga eseese i luga o le tasi nofoaga.

Faʻasolosolo lelei

Currant "Vorous" - ogatotonu o varietal, lea e faʻatonutonuina ai le maualuga o le vao e ala i le teuteuina: e mafai ona paʻu i lalo pito i luga. O fesoasoani masani e teuteuina ai le laau (e oo i le 20% o tipu e aveeseina i le taimi e teuteu ai) ma faʻaitiitia ai le faʻamalosi o vao. I tausaga taʻitasi, e totoe le 4 tumutumu fou (o le fuainumera o pana e tatau ona 10-15). O le taimi sili mo le teuteu o le amataga lea o le tautotogo (aʻo le i aliaʻe laulaau muamua) ma le autumn (aʻo leʻi oʻo i gutu). O mea uma ua teuteuina ua faʻaumatia.

E taua! Trimming e tatau ona faʻatinoina i se mea faʻamaʻi ma faʻamaʻi. A uma le maeʻa, o vaega uma o loʻo faʻaaogaina i se faʻafitauli 5% o le copper sulphate, ona faʻapalaina lea pusa vine poo le vali suauʻu.

Faʻafitauli i faʻamaʻi ma meaola faalafua: o le taua i le tulaga o le faatoilaloina

Currant "Yadrenaya" e le o se puipuiga i faʻamaʻi, e pei ona talitonuina i le taimi muamua, e le o faʻalavelaveina e le meaola faalafua lenei ituaiga.

O le tele o taimi, o le fuaitau "Faʻailoa" e aʻafia i faʻamaʻi nei:

  • Anthracnose (mea lanu enaena i luga o laupepa e fusia ai, muamua ona faaali mai ai tubercles ma vavae, ona pupu) ma septoriosis (malamalama manino). Auala e tau ai: aʻo lei fugaina le pusa 2% vaifofo o le vai o Bordeaux. I le tulaga o gasegase i le taumafanafana e faʻaaogaina ai vailaʻau faʻamaʻi (copper sulfate, cuprozan, oleocuprite, ma isi);
  • Terry - laulaau ua faʻaleleia i le tolu-futu, fugalaau e foliga mai o loʻo i luga. E le togafitia faʻamaʻi vailaʻau - faʻamalo ma mu.
  • Tesea - o lālā e mamago, e ufiufi i vavae. E tatau ona togafiti le vai Bordeaux ma "Fale".

O le malosi o le palapala ma le ele e le masani ai. Ole tele o meaʻai e masani ona alu i currants mai aphids (mo le puipuia (muamua ma le seleselega) faaaoga le "Aktellik").

Afai o aphid e aliali mai pe a leʻi aveeseina le tama, e sili atu le faʻaaogaina o metotia masani o tauiviga, e aunoa ma le kemisi (lea e le afaina ai fua). E mafai ona e fufuluina le suauʻu falai vao (faʻafefe ese), meaʻai o le keleti, aniani, vao vao, ma isi.