Fualaau aina

O le a le mea e fai i le ogatotonu i kukama?

Laʻau ola maloloina i totonu o le togalaau poʻo totonu o le kiona - o le miti a tagata nonofo uma i le taumafanafana. Ae ui i lea, ona o nai mea sese i le tausiga ma isi tulaga le lelei, e mafai e le vao ona osofaia ia meaola faalafua pepe. Afai e te mauaina o nai vaeluagalemu na faʻafuaseʻi ona aliali mai i luga o vine, o se faʻamaoniga mautinoa lea o le faʻaleagaina o le aganuʻu. Saili po o le a le mea e lamatia ai nei vaʻai i luga o kukama e ave i lau togalaau ma le auala e taulimaina ai.

Midges i kukama: matou te suesue meaola faalafua

E masani lava, "ogatotonu i kukama" o lona uiga ituaiga eseese o meaola ninii pepelaau lata ane laau toto. I le taimi lava e tasi, o le taimi o le tausaga e leai se afaina mo vailaʻau. E masani ona oʻo mai faʻamaʻi pipisi i totonu o le faʻatatauga o meaʻai.

Ogatotonu e mafai ona fai apaʻau poʻo arachnids. O se kolone o parasite e masani ona tutupu vave. O le tele o taimi i luga o kukumba lianas o loʻo i ai se ogatotonu lanu uliuli, o se vaelua papa ma se apogaleveleve.

O le puluuli (o le isi igoa o le aphid gourd) e aliali mai pe a fausiaina le palapala i le tele, aemaise i le malulu o le tau. O le taulimaina e faigata, o le a manaʻomia ai iniseti malolosi.

Ae o le paʻepaʻe paʻepaʻe (po o le whitefly), o aʻaʻo e sili ona lamatia mo laau. E mafai ona latou ulu i le palapala ma faʻaleagaina le aʻa o kukama.

I le faʻaopopo atu i meaola faalafua, e mafai ona e vaʻavaʻai i isi mea e le mafai ona faʻamatalaina e foliga mai o vaeluagalemu. O se faʻataʻitaʻiga manino o le vaʻaia o le apogaleveleve. E faigofie ona maua nei ituaiga o parasite: faʻalogo lelei i laʻau ma aʻa. O latou lanu samasama, faʻamago, o nisi taimi e liua uliuli. I lenei tulaga, o le mea autu o le amata vave togafitiga, pe a leai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le kukumba laau toto oti.

E te iloa? O le kukume lanumeamata tatou te 'ai o le mea moni lava o se fualaau faisua. O le Eleni anamua na ia tauaveina lenei igoa o le fualaau faisua "Aguro", lea e faaliliuina o le "le iloa", "lanumeamata" - o lea o lona igoa faʻaonapo nei. O le kukama matua e le fetaui mo le taumafaina e tagata, e na o fatu lava e faʻaaogaina.

Faamatalaga, faʻaleagaina, metotia o tauiviga

Sei o tatou nonofo i luga o ituaiga autu o lanu eleelea i kukama ma talanoaina mea e fai i le taua faasaga ia i latou. Afai e iloa faailoilo o faʻamaʻi ma ogaoga, e tatau ona vave faia vave puipuiga. O nisi taimi e mafai ona e maua i fua masani masani, ma i nisi tulaga e tatau ona e faʻaaogaina vailaau.

Nofoaga laʻititi (melon aphid)

Faʻamatalaga. Laʻau uliuli - e le fiafia mo le au faifaatoaga e osofaia, ae o le taulimaina o se mea moni. I le eleele tatala, o le parasaite e osofaia kukama latalata i le ogatotonu o le taumafanafana, ma i greenhouses - i le tautotogo.

Umi o inumaga - mai le 1.2 i le 1.9 mm. Aphids e mafai ona samasama-lanu meamata, lanu meamata, lanumeamata lanumeamata ma toetoe o lanu uliuli. Parasite i le taumalulu i le tulaga o laʻau ma fafine e leai ni apa, o loʻo natia i lalo o laʻau o le vao. I le tautotogo, faatasi ai ma le faateleina o le vevela i luga o le ea i luga ae o le 5 ° C, o le aphid e tuua ai le migao ma amata ona faatoateleina, ma fausia ai malō o parasite i lalo ifo o lau o vao.

A oʻo ina televave, pe a leai se iniseti o le iniseti, o le aphid e toe fanauina i ni apa apa. O laumei lanu e lele atu i laʻau vavalalata lata ane. O le nofoaga lelei mo le fafagaina ma le toe gaosia o nei parasite o lau o kukumba. O meaʻai e alu ese mai vao leaga i kukama vave ona fausia ni fusi fou ma fou.

Faʻaleagaina O le faʻailoga autu o loʻo i ai i luga o kukama lanu uliuli, o loʻo fufulu ma paʻu le lau. Pe a fuli le laupepa, e faigofie ona e iloa le faaputuputuina o meaola faalafua. E maua foi i le fugalaau, fugalaau, ovaries ma vine. Afai e te le faia se gaioiga i le taimi, o le tele o lau seleselega atonu o le a leiloa. O le taufaamataʻu mataʻutia mai le aphid aphid o le mea lea E silia ma le 50 siama eseese..

Ua faaalia foi faapea Aphid o loʻo ola i faʻamaʻi faʻamalosi faʻatasi ma pulu. Aneti e fafaga i le paddy (moli suamalie) aphids, ma puipuia ai o latou nofoaga. Aneti e afaina ai meaola mo le taumalulu i vailaau, ma i le tautotogo latou te faasalalauina i luga o laau fou. O le mea lea, o le faia o fua faatatau i laumei uliuli i luga o kukama, i le taimi lava e tasi e tatau ai ona tau i vao e nonofo i autafa o moega fugalaau.

E te iloa? Faʻafouina i aphids e tupu mai i le fanau mai, o lona uiga, o pepe iniseti na fananau ua uma ona maitaga. O le fuamoa o loʻo i totonu o le tina e amata ona atiae e oʻo lava i le fanau mai o le tina lava ia, ma a mavae le 10-15 aso o le aphid fou e toe fanauina.
O lea la, sei o tatou talanoaina le mea e fai pe a maua se paʻu uliuli i luga o kukama ma le ala e taulima lelei ai.

Auala e tauivi ai:

  • Faatasi i le vaiaso, laei pito i luga luga o le foliar i fugalaau-phosphate fertilizers. O le fofo e mafai ona saunia i se tulaga tutoatasi: 20 g o le superphosphate ma le 10 g o le potassium chloride e faaitiitia i le 10 lita o vai. Fai le togafitiga togafitiga seia oʻo ina faʻaaogaina uma ia faʻafitauli.
  • I totonu o vaega laiti mo le faʻaleleia, faʻaaoga togafitiga faʻalautele. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina lelei o fafie laupapa, tapaa, pateta, galala, pepa oona, aʻa ma auga o galala, laulaʻau ma gaʻo o le celandine, vaega lanu meamata ma le kulisi, laulau o tamato, laʻau vao. O le tauivi o aphids o le a sili atu ona aoga pe afai e te faaopoopoina se fasimoli vai i le vai fofo. Toe faia le togafiti i le tasi vaiaso i le vaiaso seia uma le pala.
  • I nofoaga tetele, o meaola faalafua e tatau ona tau ma vailaau. O meaola faʻapitoa Aktofit, Fitoverm, Bitoksibatsillin, faapea foi ma iniseti Kinmiks, Inta-vir, Arrivo, Detsis ma isi e aoga e faasaga i le melon-sprouts aphid.
E taua! Mo le gaosiga o laau totoma, muamua e mafaufau uma i le mafai ona faʻaaogaina meaola. O le auala saogalemu lea mo tagata. Ua mavae aso e 2 talu ona faʻaleleia meaʻai o meaola, e mafai ona saogalemu le fua. I le faʻaaogāina o iniseti, e tatau ona manatua e uiga i latou faʻalavelave. O le mea lea, e tatau ona faʻaaogaina ia le itiiti ifo ma le 20 aso ao le i selesele kukama. E le gata i lea, o se nofo umi i totonu o le potu lea na faia ai le gaosia o vailaʻau, e matautia. Aua e te galue e aunoa ma ni meafaigaluega puipui: lavalava, totigilima, sima, tioata.

White middleges (whitefly)

Faʻamatalaga. O le whitefly (Aleirodid) o se isi mea matautia matautia o kukama. O le umi ole lanu papaʻe e eseese i le va o le 1.3-3 mm. O nei fili laiti o laau pei o moth papaʻe laiti po o se tamai moliform leidoptera. Iniseti ei ai ona apaʻau e fa. O apaau e ufiufi i le paʻepaʻe, falaoamata, pei o le fuga o le pefu. O aʻaʻo o motile, ae a latou atinaʻe e avea ma mea le mama.

Faʻaleagaina O nisi o ituaiga o le lanu papalagi o faʻalavelave matautia o le faʻamaʻiina o fualaau faisua. O le parapite i kukama sili atu ona masani i totonu o le aotelega o le laulaumua. E ufiufi le paʻepaʻe i le pito i lalo o laulaau ma fafaga i luga o laau toto. I le taimi lava e tasi i le pito i luga o le pepa e foliga mai o iniseti feces (pad), e foliga tutusa ma se fugalaau susulu.

I se taimi mulimuli ane, e tupu ai le siaki o le mycelium, ma o le lau lanu e avea ma uliuli. O nei fugalaau uliuli e sili ona lamatia i laau toto. E masani ona i ai le tupuga o le tipu.

Seʻio tatou vaai i le auala e iloa ai le paʻu papaʻe i luga o fualaau ma pe faapefea ona faʻaumatia. O lapisi ma meaʻai o meaola faalafua e mafai ona faigofie ona iloa i luga o le laʻau - e foliga mai o fatu fatu grayish.

Metotia o tauiviga. I le taua faasaga i le whitefly, o vailaau nei e aoga: Actellic, Verticillin, Confidor, Mospilan, Pegasus, Fufanon, Phosbecid. Faaaoga fualaau faasaina e pei ona faatonuina i faatonuga.

Faaaoga paʻu faapipii e maua ai tagata matutua. Ina ia faia lenei mea, vali paʻu o plywood i le samasama poʻo le paʻepaʻe, ona pulumu ai lea o le suāuʻu paʻu, selu o le penisini poʻo le rosin ma le meli. E mafai foi ona e faʻaaogaina mailei mailei.

I aso nei, o auala faʻaleleia e faʻafefe ai le papaʻe o loʻo faʻaaogaina pea. O fili faalenatura o le lanu papaʻe o le auro-eyedi, faaputuga pepe ma le taufaasese Macrolofus. O nei iniseti e mafai vave ona faʻaumatia faʻamaʻi. O loʻo faʻatinoina foi o le tuʻuina i totonu o le kiona o le pupae o le taʻaloga. O le fafine fafine e tuʻuina ona fua i le tino o le papaʻe papaʻe. Le aoga o lenei metotia e maualuga tele.

O togalaau faʻamalosi e faʻaaogaina e fai ma fofo faʻaleaganuʻu. O le faʻafefete matala e lelei tele i le alofilima: galati gaosi (150 g) sasaa le 1 lita o le vai. Faʻamama le vai mo le 5 aso i lalo o le tapuni faʻapipiʻi. Lafoa le togavao e le silia ma le 5 taimi i le vaitau.

Ia taumafai foi fufuluina vao i vai mama - fufulu lelei le paʻepaʻe ma le vai.

E taua! Manatua o le vave ona e mauaina ni faʻailoga o faʻamatalaga o kukumba laau toto e ala i parasites, muamua ma faigofie o le a faʻaaogaina. O togafitiga faʻapitoa e aoga pe afai e leai ni faʻamaʻi tele.

Spider mite

Faʻamatalaga. O miti vavavelevele laiti o se mea e tosoina ai faʻataʻitaʻiga o le aiga Arachnid, o se tasi o fili pito sili ona leaga o vao totoma. Faailoga o moli, lanu mumu po o le samasama. O le umi o le tino e le sili atu i le 1 mm. O meaʻai e masani lava ona nofo i luga o le isi itu o le lau ma faʻafiafia vave. O le fua o le toe gaosia e faalagolago i le vevela o le ea: o le maualuga atu, o le sili atu foi o le malosi o le pala. I le vevela vevela poʻo le malulu, o fafine e le fafagaina ma faimalaga atu i tulimanu vavalalata.

Faʻaleagaina O moli vavaveleve e fafaga i sela sela, ma mafua ai ona faaleagaina. E mafai ona latou faʻaumatia laau i le na o le 1-2 vaiaso. E le gata i lea, latou te aʻafia ai vao ma siama eseese.

Pest e mafai ona iloa i lanu samasama i luga o le laʻau. Ma, mai le tele o leona, o laulaau e lanu paepae. O nisi taimi e mafai ona e vaʻai i se 'upega taʻavale e ufiufi ai vaega o vao. I tumutumu o loʻo faʻaputuina ai le tele o malo. Afai e te le faia se gaioiga, o le a mamae ma pauu lau lau.

E taua! I le vevela vevela, e tatau ona pupu le vao ile 7-8 aso, pe a faʻapea o le fafine ua matua i lenei taimi o loʻo i ai le taimi e tuʻu ai fua fou.

Metotia o tauiviga. Mo le faʻamaogaina o vaʻa kukumba, Akarin, Apollo, Fitoverm, Phosbecid kemikolosi e talafeagai lelei. O le faʻaosoina o le meaʻai, o nei vailaʻau faʻaumatia. Lafoaia o le vao e manaʻomia tele taimi e faʻaumatia ai faʻapu.

Peitai, ao le i alu i togafitiga faafomaʻi, taumafai e faʻaosofia le parasite e ala i metotia faʻalauiloa pe faʻalauiloa.

I uluaʻi laʻasaga o faʻamaʻi pipisi, o nei metotia e maua ai se taunuuga lelei. O fili faalenatura o moa o le apogaleveleve o tamaʻitaʻi.

E le gata i lea, o loʻo i ai aganuʻu e faʻafefe ese ai moli vaʻaia (tumutumu tomato, falala, pateta). O nei laau toto e aofia ai vailaau maʻoti. Mai ia i latou ia faia ni mea laiti, ia o lo o lūlūina kukama. Taumafai ia aua nei sili atu le tui, aua e mafai ona faaleagaina ai le vao.

E tatau foi ona e nofouta o le vave totoina o kukama e itiiti le lamatiaga o le apogaleveleve e mafua ai ona aafia.

Puipuiga o pest

E i ai faʻataʻitaʻiga puipuialea e faʻaititia ai le lamatiaga o le malulu i kukama:

  • Tuʻuina ile vaomatua lelei le puleaina o le vevela ma le lelei o le ea (aemaise lava i greenhouses ma greenhouses). O le vevela i totonu o le fale i le po o le -18-22 ° C. Aua nei faatagaina ni suiga faafuasei i le vevela ma le susu. Afai e vevela le tau, felafolafoaʻi laau i luga o le eleele i le vai.
  • Mātauina aso e toto ai. Faaaoga na o le fatu maualuga.
  • Aʻo leʻi faimalaga, faia se seti o fua e faʻamaʻi ai le fale koli. Mo lenei faʻamoemoe, faʻaaoga vailaau iniseti (faʻataʻitaʻiga, Metaphos, Karbofos, Decis).
  • Aua le tuʻuina vavalalata vavalalata i le tasi ma le isi.
  • Aua le tuʻu le kukama i tafatafa o le sukcini, pauka, squash, kāloti, eggplantal, pi.
  • Vai le vao i le taimi, ae aua nei faʻafefe le eleele.
  • Aua nei galo le fafagaina o le palapala i fugalaau.
  • Aveese vao masani.
Vaʻai i au kapama moega, ma o le a faʻafetai tele le togalaau mo se faʻatoʻaga lelei ma le lelei.