Faʻaleleia e tipi

Faʻafefea ona tupu Venus flytrap i le fale

I le natura, ei ai togavao faʻatoʻaga. Venus flytrap poʻo le fionia (Dionaea muscipula) - o se tasi oi latou. O lenei lauiloa o le aiga ua maeʻa lona aiga o loʻo i ai se rosette o le 4-7 lau lanu susulu ma ni fusi i autafa ma ni meaʻai. Pe a paʻi atu, e mafai e lau laʻau uma ona tapuni e pei o lapisi anufe. O se iniseti po o isi meaola na tosina i se laulaʻau, paʻi i lauulu i lona ogatotonu, toetoe lava o le taimi lava lea e aʻafia ai. O le a tapunia uma afa ma o le a tapunia seia oʻo ina ua afaina le tagata manua. O lenei faagasologa e mafai ona tumau mai le lima i le 10 aso. Afai e misia le pepa a Dionei, poo se mea e le mafai ona oʻo i ai, o le a toe tatalaina i le afa itula. O mailei taʻitasi i le taimi o lona olaga e mafai ona gaosia e oo atu i le fitu iniseti.

O se fugalaau e amio i lenei auala, talu ai o lona nofoaga i totonu o le vao o loʻo i totonu o eleele lafoaʻi, ma iniseti ua avea ma punavai faaopoopo o le ova, fuamoa ma isi mea e manaʻomia.

O le Venus flytrap e nofo naʻo Amerika, i eleele laugatasi i North Carolina ma Saute. Ae ui i lea, o le manuia ma i ai se faʻafitauli e faigofie lava ona nofo i le windowsill o lou falemautotogi. E faʻapefea ona tupu se vavao Venus ma e uiga i mea taua o le tausia i le fale, faitau i la tatou tusiga.

E te iloa? O le flycatcher e tusa ma le 30 sekone e iloa ai le ua afaina.

Filifilia se nofoaga mo se flycatcher

Faʻaavanoa ona faia se faʻasalalauga e faapea e le faigofie le faʻagasologa o le faʻatupulaia o lenei laau, talu ai o le a tatau ona mautinoa le tulaga masani mo ia. O le mea lea, e tatau ona faʻafefe le vaʻaiga i le timu, ia vaʻavaʻai o le eleele i lalo o le laau e masani ona susu, tausia lelei, ma ia fafagaina i taimi uma. Ae o mea muamua muamua. Ma tatou amata i fautuaga i luga o le filifiliga o nofoaga e nonofo ai mo le tagata e vaʻaia.

Lulu

O Dionea o se vailaʻau vevela. I le taimi lava lena, o le tausaga atoa e naʻo le potu vevela, e le mafai ona ola umi. E tatau ona tausia lelei le pulega o le vevela.

O le maualuga o le taumafanafana mo lona tuputupu ae i le tautoulu ma le tautotogo o le a + 22-28 º. O le maualuga pito i maualuga o le vevela mo le laau i le taumafanafana o le a +35 º. I le taumalulu, mo le 3-4 masina, e malolo ai le fulufulu, i le taimi nei e tatau ona mautinoa le vevela mai le 0 i le +10 º.

Talu ai ona o le gaosiga o le gaosiga e matua gauai atu i suiga i le vevela, e masani lava ona totoina i totonu o greenhouses, florariums. E sili atu foi ona faigofie le faatumauina o le maualuga o le lelei mo le laau - 70%.

E te iloa? I le fale, ua lamatia ai Dionea, ona o lona aoina mo fefaatauaiga faasolitulafono ua salalau iina. Venus flytrap o loʻo lisiina i totonu o le Tusi Ulaula a le Iuni Faʻavaomalo mo le Faasaoina o le Natura.

Malamalama

O meaola e sili ona manaia e fiafia i nofoaga lelei, ae le o le susulu o le la. E sili pe afai o le a susulu atu le malamalama. Mo lona togavao e tatau ona iai ni faamalama, faapaologa, uila, faasaga i sisifo po o sasaʻe. Atonu o le itu i saute lenei, ae i lenei tulaga o le a tatau ona tausia le malutaga mai avega saʻo. E taua tele le maua o le malamalama i taimi uma. Aua le fesuiaʻi le ipu ma le flycatcher - e le fiafia i ai. I le le lava o le malamalama faalenatura, e mafai ona faʻaaogaina le moli uila. Mo se manuia, o se pepa lele e manaʻomia ai le avanoa i le malamalama e le itiiti ifo ma le fa itula i le aso. O le faʻamalamalamaina o le malamalama i le vaitau o le tuputupu aʻe o le a manaʻomia ona faʻaaogaina mo le 12-14 itula i le aso.

E taua! Afai na faafuasei lava ona suia le lanu i lau paʻu o le manulele, ua faʻaloloa ma amata ona vevela, o lona uiga, atonu o le laau e leai se malamalama o le la.

Filifilia o ipu mo le totoina

O le nofoaga sili mo le tulaʻi mai O le vaalele o Venus o se vai inu po o se isi koneteina tioata. O le a latou puipuia le laau mai faʻataʻitaʻiga ma i le taimi lava lea e maua ai le avanoa i le ea fou. O le malosi e fuafua ai le totoina o le fugalaau e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 cm le loloto ma iai ni alavai. E manaʻomia le i ai o se paleti e faʻamautu ai le susu talafeagai e manaʻomia e tuʻu ai le pu.

Sua mo Venus

Ina ia mafai e le Venus ona felelei ia te oe i le fale i le umi e mafai ai, e tatau ona e mulimulitai i tulafono patino e uiga i le moli, faʻafeinu ma le filifilia o eleele mo le totoina.

Ua uma ona matou tusia e uiga i le mea moni e faapea o le natura e totogo se togafiti taula i eleele leaga. O le mea lea, i totonu o le falemaʻi o le a mafai foi ona ola i eleele tutusa, peitaʻi, pe a iai se alavai lelei. O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻafefiloi o le quartz sand ma le peat (1: 1) poʻo se paluga o le perlite ma le peat (1: 1). Perlite i aso e fitu ao le i totoina, e tatau ona faamaluluina i vai mama, ma suia faalua i le taimi lea.

E mafai foi ona e faʻaaoga le mea o loʻo i totonu o lenei mea: peat, perlite ma oneone (4: 2: 1). E fautuaina e sui le eleele ile lua i le tolu tausaga.

E taua! Pe a filifilia le paʻu, e tatau ona faʻalogo lelei o le acidity faalenatura o le palapala lea e ola ai le au faila e 3.5-4.5.

Totoina, toe gaosia ma le toe totoina o Venus

Dionea, maua i totonu o le faleoloa, e sili atu le vave faʻapipiʻi i le sauniuni aʻo le i alu le eleele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona aveeseina ma le faaeteete le laau mai le ulo ma se paʻu o le eleele. Ma le isi, o aʻa o lenei eleele e tatau ona faʻamamaina, e mafai ona faʻamamaina i latou i vai mama. A maeʻa lena, ona totoina lea o le fuʻa i totonu o se koneteina na saunia mo le masini, ona fai muamua lea o se tamai pu. E manaʻomia le fufuluina o le eleele o Venus flytrap i le eleele, e le manaʻomia ona e faʻapalapalaina le palapala pe a suia.

I le lumanaʻi, o le toe totoina o le tino e lelei tele i le tautotogo, ae o le gaosigaina foi e faatagaina i le tautoulu. E faʻaaogaina le laau i le eleele fou mo le lima vaiaso.

O Dionea e toe faia ni auala se tolu: fatuga, vaeluaga ma vavae. Matou te faʻamatalaina foliga o ia taʻitasi i auiliiliga.

Le auala e vaevaeina ai le vao

O le matua ua tupu le laau, o le sili atu foi lea o le ai ai ni pusi vavalalata. O eleni e mafai ona faʻaeteete, e aunoa ma le gau o aʻa, vavae ese mai le fugalaau tina ma totōina i totonu o se koneteina fou, lea e tatau ona tuʻuina i totonu o le kiona. O le faʻaaogaina o lenei metotia e sili atu le sili atu ile tasi i le tolu tausaga.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le vavae ese

Mo le tuputupu ae o le fasi laau e aunoa ma se mailei. E tatau ona tuʻuina i se mea o loʻo i totonu o se atigipusa ma le peʻa susu ma le vaega pito i lalo o le lanu paʻepaʻe. Tuu le fagu i totonu o le kiona, lea e teu ai le selau pasene le maualuga ma le susulu. E tatau ona vaʻai i totonu o le masina. Laʻau e mafai ona faʻaaoga mo le totoina o le a ola i le lua i le tolu masina.

Fatu fua

O le metotia o le fatu e sili atu ona faigata nai lo le vegetative. Ina ia ola mai le fatu, e tatau ona e faʻatau se fatu i se faleoloa faapitoa, saunia se meaʻai (70% sphagnum moss ma le 30% oneone) ma se lauʻeleʻele. Greenhouse e faia mai soʻo se fagu e laiti. E ufiufi i se tapuni poʻo se ata tifaga.

O fatu ao lei totoina i le eleele e tatau ona togafitia i se vaifofo o le "Topa" (faaopoopo ni lua pe tolu fuga i le vai ua faaleagaina). Ona tatau lea ona tuu i totonu o le meaʻai, e le ufiufi i le eleele. Faʻalu le palapala i se fagu moli. Malosiaga e tuʻuina i le la poʻo lalo o le faʻamalama. O le maualuga o le taumafanafana mo le totoina o fatu e + 24-29 º. O le taimi lea e tatau ona foliga mai o laau, e 15-40 aso. I le taimi lea e tatau ona e tausia le tulaga manaomia o le susu.

A maeʻa foliga o le lua muamua lau, o le tapuni o le a manaʻomia ona aveeseina i se taimi ina ia faʻamalosi ai laau. I se taimi mulimuli ane, pe a mavae le masina pe lua, e mafai ona togi i totonu o ipu.

E sili atu le malosi o le galue malosi-o le fausiaina o se manu felelei ma le fesoasoani o le maua mai o ni fatu. Fugalaau e tatau ona faʻamoemoeina mai Dionei e lua tausaga ma luga atu. E fuga mai i fugalaau paʻepaʻe matagofie. Ina ia mafai ona maua ni fatu, e manaʻomia ona fufulu lima lima fugalaau. O le masina talu ona tupu le fugalaau o le a fua mai ai le pusa. O fatu na aumai mai le pusa vevela e tatau ona totō vave (i totonu o le lua aso) i luga o le eleele, ona o le tele o le taimi latou te leiloa ai le mafai gafatia.

Totoga Laʻau

Taleni matutua, poʻo Venus flytrap, e manaʻomia le tausiga faʻapitoa. Muamua, o le eleele i totonu o le ulo e tatau ona susulu pea, e le taliaina le faamamaina. Ae ui i lea, i le taumalulu, o le le mautonu e mafai ona oo atu ai i le pala o aʻa, o le mea lea e tatau ai ona faʻamautu le faʻava.

Faʻailoa Venus Flytrap

E tatau ona faʻatinoina le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o vai malulu poʻo timuga. Tapuni le vai, e tusa lava pe vavaeese, e faasaina.

E faʻamalūlū le fulufulu i lalo o le aʻa poʻo ua sasaa le vai i totonu o le apa. E taua tele le puipuia o le suavai leaga. O le fugalaau foi e manaʻomia ai le faʻaleleia masani.

Fertilizer ma laei

Faatasi ai ma le tausiga i aso taitasi o Venus flytrap, e taua le iloa o mea moni e fa:

  1. E le manaʻomia e le fale faʻapitoa.
  2. O le Venus flytrap e le fafagaina iniseti ua mate ma lago.
  3. O le fugalaau e le fiafia i isi paʻi i lau-mailei.
  4. E le taliaina e Dionea le ea ma vevela.
E talafeagai le fafagaina o se meaʻai faʻatoʻaga ma ola iniseti: namu, lago, vaʻavaʻa, ogatotonu, ma isi.

E te iloa? O fualaau, lea e gaosia e laulaau o le flycatcher, e mafai ona gaʻo atoatoa le tagata na afaina, ma tuu ai na o lona skeleton. I le vailaʻau faʻasolosolo, e talitutusa lava ma le sua o le tagata.
I le faagasologa o le fafagaina o le Venus flytrap e taua le manatua o le fafagaina e le tatau ona e faʻaaogaina iniseti tetele, ae o mea e fetaui i le mailei atoa. Afai ei ai se vaega o le fafaga e totoe i fafo, atonu e mafua ai ona pala le lau.

Aua nei fafagaina le laau tele ma tele naua. E masani lava e lua pe tolu iniseti e lava mo le vaitau atoa o le taumafanafana. E mafai ona e pipii atu i le va o le 14 aso, ae le tele taimi. Fafagaina na o naʻo mailei e lua.

E tatau ona taofi le fafagaina i le faaiuga o Setema, talu mai le taimi nei o le a sauniuni le tagata e alu i se setete malolo pe a leai se meaʻai. E le gata i lea, e le talafeagai le fafagaina o le laau toto na toe totoina, lea e le atoatoa lelei i le eleele fou.

Pests ma faʻamaʻi

I le lautele, o le Venus flytrap e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, e pei ona latou fai mai, o le tamaitai matua o le proruha. Ma, faatasi ai ma le malosi faifaipea o le palapala, e mafai ona atiaʻe ai faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le lanu uliuli uliuli ma le pala. E le gata i lea, o le laau e mafai ona faʻamalosi ai mealybugs, pusi moli, aphids.

Mo le puipuia o faʻamaʻi, faʻaaogaina ole aerosols; o fualaau oona e faʻaaogaina i togafitiga.

O le tausiaina o tulafono uma o loʻo i luga, o le a mafai ona e ola i se laau matagofie matagofie, lea e mafai foi ona suitulaga i lau fagafao, o lona olaga e manaia ma faʻamaonia e matau.