Potatoes

E faapefea ona toto pateta i ato?

I aso nei, e tele auala e faʻatupulaʻia ai lenei fualaau faisua. O le taimi lava e le o tupu ai: i le aganuu, ma le vaʻa, ma le pito i tua. Ae o loʻo i ai se isi auala e le masani ai - totoina pateta i taga.

Le lelei ma le le lelei o le metotia

O le mea sili ona manino o le avanoa avanoa i le togalaau. E mafai ona e tuʻu le ato i soʻo se nofoaga ma faʻamalamalama lelei. Tuu i se nofoaga i luga o le ala pe i lalo o le fale i luga o le la: i soo se tulaga lava, o le a lagona lelei e tubers.

O lenei metotia o se faaolataga moni mo tagata nofo i le mafanafana, aua e na o lou manao e toto atili, ae le lava le avanoa. O le totoina masani o lenei fualaau faisua e manaomia ai le tele o avanoa i le togalaau, aua e talafeagai le totoina o na laau toto talafeagai, kukama ma strawberries nai lo pateta.

Faitau foi e uiga i le taua o le totoina o ituaiga pateta: "Luck", "Kiwi", "Irbitsky", "Gala".

O lenei metotia e faigofie ai foi ona nofo ai se tagata mafanafana e galue i tulaga o le tataina o pateta e le manaomia le faaputuga - na o le fufuluina o fatu i le maualuga o le eleele vaivai. E le tupu foi vao i tafatafa o pateta, ma o le mea lea e le tatau ai ona eli i luga.

O le totoina o pateta i ato ma le eleele o le a puipuia ai fualaau aina mai Colorado potato beetle, wireworm ma phytophtoras, lea e matua fefefe ai fatu talavou i le malae vaalele.

Afai o le Colorado potato beetle e foliga mai i luga o se pateta, ona mafai lea ona tau ma metotia masani, mo se faataitaiga, faʻaaogaina o vine ma le sinapi, poʻo le faʻaaogaina o iniseti: "Tanrek", "Regent", "Taboo", "Corado", "Calypso", "Confidor" , "Aktofit", "Aktara", "Decis".

E le afaina foi le Rot i lenei fualaau aina, aua e le paʻu le vai, ma o le eleele e mafanafana. Aʻo talanoa e uiga i le lelei o lenei metotia, e le mafai ona e manatua le mea moni e le tatau ona eliina pateta: e tatau lava ona e aoina mai vai ma mama mai le palapala.

O le mea moni, e aunoa ma se mea sese, o le mea sili ona taua o le fafaga faafitauli. O le maualuga o le susu o le a manaomia le mataʻituina pea ma e sili atu ona lelei le faia o lenei mea faatasi ai ma le fesoasoani o le tosoina o vai. I le faaopoopo atu, e le o eleele uma e talafeagai mo lenei metotia. Mo se seleselega lelei e te manaʻomia e tuʻuina atu ai le malamalama o le fualaau faisua ma lau palapala (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafefiloi o humus poʻo le faapalaga).

Vaega o le mauaina o se seleselega tele

Ina ia lelei le totoina o pateta i taga, e tatau ona malamalama i laʻasaga taʻitasi i lea laasaga.

Nofoaga e ola

O le mea sili ona taua e manaʻomia mo se nofoaga o le ai ai se fagu fualaau faisua, o le malamalama lelei lea. E mafai ona e tuʻu le ato i lou fanua i luga o le la, latalata ane i moega, pe faʻapipiʻi foi pe a manaʻomia: o le fualaau oona o le a lagona lelei i mea uma.

E te iloa? Potatoes mai Amerika i Saute. O loʻo ola pea nei pateta faʻanoanoa, ae o loʻo ola aʻe le nuʻu i fualaau aina mo le umi.

Malosiaga Filifiliga

E mafai ona ola Potatoes i soo se tulaga. Soo se tagafi palasitika o le a faia. (mai suka ma falaoamata). I itu ma le pito i lalo e tatau ona e faia ni mea laiti e maua ai le ea i totonu o le tane. O se isi filifiliga o le faʻatau lea o pusa ua saunia mo le totoina o fualaʻau i totonu o soʻo se faleoloa togalaau. E tatau ona maitauina o pusa o loʻo faʻatauina e faʻapipiʻiina i luga o manoa faigofie, faʻapea foʻi ma vaʻai e mafai ona tatalaina mo le avanoa i le ea.

Totoina pateta

O le totoina o pateta i ato e manaʻomia ai tekinolosi faʻapitoa. O lenei laasaga e sili ona amata mai i le amataga o Aperila ma le amataga o Me, pe a oʻo i le taimi nei ua maualuga le vevela i fafo.

Mo le faʻaogagofie, ua afifiina pito o le ato ma o loʻo faʻamaligiina i luga le 10-35 cm le palapala o meaʻai. O mea totō e tuʻuina ile pito i luga (fualaau faisua po o fasi pepa i mata). E le mafai ona sili atu nai lo le 3-4 pateta. O le pito sili e manaʻomia ona faʻatumu i se palapala o le eleele i le 15 cm e faʻaleleia ai mea totō.

E tatau ona faatali mo le tatupu o le totogo 10-15 cm le umi ma sasaa le isi vaega ole eleele. E le tatau ona galo ia i tatou le faʻaleleia o falaʻau i taimi uma. O le mea lea, o laasaga nei e tatau ona toe faia seia oʻo i le lua-vae tolu le ato.

E taua! O le loloto o le totoina o laau e le tatau ona sili atu ma le tasi le mita, aua a leai o le a le lava le malosi o le laau e fafaga uma ai fatu.

E faʻapefea ona tausia pateta i taga

A maeʻa ona faia le manipulations o loʻo faʻamatalaina i luga, e manaʻomia na o le pateta naʻo le fafaga. Ae e tatau ona manatua i le mafaufau o le aveeseina o le susu mai le koneteina e sili atu le malolosi nai lo le palapala. O le mea lea, o le pateta o le a tatau ona fafagaina soo ma sili atu nai lo le mea masani. E tatau ona totogia lelei le suavai i le taimi o le fugalaau, pe a faʻapipiʻi muamua fatu.

Ua fautuaina e le aufaatoaga togalaau inu le tele o pateta i ato ina ia susu uma palapala palapala. E masani lava, o le lelei o le ea ma le lafoaia o le suavai tele e avea ma faafitauli pe a fuaina fualaau faisua i se pusa. Afai e le galo ia te oe vaitusi i le pito i lalo o le tane, o le a le tulai mai lenei faafitauli.

Ae o meaʻai laau toto, o le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻaaoga lelei lea o fugalaʻau. E i ai so latou aoga aoga i le maualuga ma le tele o le seleselega.

E taua! E sili atu le aloese mai le vevela, aua o le a le faatagaina ai fatu e vave ona vave ma avea ma paʻu malosi e mafai ai ona latou teuina fualaʻau mo se taimi umi i le lumanaʻi.

Seleseleina

E tatau ona iloa e le gata pe faapefea ona toto pateta i ato, ae pe faʻapefea foi ona aoina saʻo. E sili le amata ona selesele mai le afa lona lua o Aokuso. Ua lava lea e sasaa ai mea o loʻo i totonu o le atigipusa ma aveese palu pateta mai ia mea. Faatasi ai ma fatu taitasi na totōina e mafai ona e maua pe tusa o le kilokalama o le fua.

E te iloa? I le 1995, na avea ai le pateta ma fua muamua fualaau faisua i luga o le vanimonimo.

O ituaiga uma lava e talafeagai mo le ola i taga?

Ua fautuaina e le au atamamai poto faapitoa e faaaoga mo le totoina o ituaiga pateta eseese, lea e maua ai le tele o tubers ma e le lelei pe a tupu i taga. E aofia ai:

  • Bellarosa mai Siamani;
  • Paʻu mai Netherlands;
  • Svitanok Kiev ma Slavyanka (filifiliga i le lotoifale).
E taua! O le ola o le palu i le pito i lalo o le taga o le a tele ma sili atu ona matua, ae o fua o luga e fiafia i tagata fiafia i fualaau faisua.
I le avea ai o se faaiuga, e mafai ona tatou fai atu o le totoina o pateta i taga e tele mea lelei, ma o lenei auala e tatau ona tofotofoina e le au fai togalaau. E mafai ona e faʻavanoa se avanoa i luga o moega, ma o le a le tatau ona e tau ma mea faʻamaʻi pipisi. O le kuka i totonu o taga e na o le manaʻomia o le totōina ma le tausiga, lea e mafai ona e aʻoaʻoina e uiga i le faʻaogaina o le vitio o loʻo mulimuli mai.