Apple laau

E faʻapefea ona ufiufi le apu mo le taumalulu mai le kiona ma le oona

Pe a oo mai le taumalulu, ma le galue i vaitau i le atunuu ma le togalaau e taofi, e le o lona uiga o laau e le toe manaʻomia se tausiga.

O laau e tatau ona malupuipuia, e uiga i le auala ma le auala e teuina ai laau o le apu mo le taumalulu, o le a matou talanoa i lenei tusiga.

Aisea e ufiufi ai le apu

O le toʻatele o tagata e le malamalama i le faiga o togalaau, manatu o le ufiufi o apu o le taumalulu e manaʻomia ina ia le faʻaumatiaina e se malulu malulu malulu. Ae o le mea moni lava e mamao ese mai le mataupu. Ole malulu malulu malulu e mafai ona taufaafefe i ni ituaiga laau opu, ma, afai e te ola aʻe i le Siberia. O le mea moni, o le sauniuniga atoa o laau mo le taumalulu e tele lava ina faia e puipuia ai le apu o laau mai ala. I le leai o se aofaiga masani o meaai, o nei toʻiʻai e 'ai le paʻu o fualaau' aina ma le fiafia tele. I le faʻaopopo atu i faʻataʻitaʻiga, e le faʻafefete foi le paʻu e 'ai ni manoa ma ni pafa (pe a e nofo latalata i le vaituloto).

E taua! I le itu i saute o lo tatou atunuu, e le tatau ona puipuia le aʻa o fualaau mai le kiona, a leai o iai se tulaga lamatia o le faaumiumi o le vaitau tuputupu ae, lea e mafai ona oo atu ai i le oti o le laau.
Ae o aʻaʻese e le naʻo meaʻai faʻamaʻi o laau o le apu i le tau malulu malulu. O malosi malolosi ma matagi malolosi e mafai ona faaleagaina ai le paʻu laau, ma o lenei, i le itu, e mafai ona oo atu ai i le oti o nisi lala po o le laau atoa, aemaise lava pe afai e laiti le laau.

O le oso o le sun e mafai foi ona faaleagaina ai aʻau o lau togalaau. O le la, lea e matua talisapaia mo i matou, e mafai ona susunuina le paʻu o laau aina.

Siaki ia ituaiga o apu o le "Candy", "Medunitsa", "Bogatyr", "Spartan", "Lobo", "Zhigulevskoe", "Mantet", "Dream", "Melba", "Sinap Orlovsky".
Ma afai o le paʻu i le taumalulu e aʻafia i soʻo se faʻamaʻi o loʻo i luga, o le a le toe mafai e le laau ona tupu ma fua mai i tulaga masani. O se taunuuga o le faaleagaina o le paʻu, o le fua o le apu e mafai ona faʻaititia e se vaega lua pe 3 taimi. E le gata i lea, o faʻamaʻi eseese (mealy dew, scab, ma isi) e masani ona matauina i laau e afaina i le taumalulu.

Faʻafefea ona amata sauniuni le apu mo le taumalulu

O tapenaga o apu aʻau mo le taumalulu e tatau ona amata i le fufuluina o laulaau pa'ū. O nisi tagata fai togalaau e talitonu o lau paʻu ua avea ma vaega o mulch, ma e le tatau ona aveesea.

Ae le saʻo lenei mea, o le mea moni o le tuʻuina atu lea o le tele o microorganic microoganisms, fungi ma siama, lea e mafai ona aʻafia ai le paʻu ma lala o laau i le taumalulu.

E tutusa lava le sosolo ma le aano o apu, ia e le pauu mai laau (pe pa'ū). Latou te faaputuputuina foi le tele o laʻau, lea, faatasi ai ma le oʻo mai o le vevela o le tautotogo, o le a amata ona toe 'ai i vaega eseese o apu. O le mea lea, o fualaau leaga uma e tatau ona aveesea mai le laau i le taimi.

I le faaiuga o le autumn, ao lei amataina le kiona, e tatau ona gaosia le paʻu o laau i le uʻamea po o le copper sulphate. E le gata i lea, aua nei galo e seleseleina le eleele ile apu o laau, aua atonu e tele ni meaola faalafua o le laau, ma e mafai ona faʻaumatia i latou i vailaʻau. O le faʻamamaina o le pito i lalo o le ogalaau ma le lime e mafai ona puipuia ai le laau mai nai iniseti laiti ma susulu o le la. E le gata i lea, o sea faiga e mafai ona puipuia ai laau o fualaau o le apu mai le faʻamafanafana (e masani lava ona aliali mai pe a maeʻa suiga o le vevela). Ae ae e te leʻi amata faʻamamaina, aua neʻi galo le aoina mai o meaola ma laisene mai le paʻu.

O le mulimulitaʻi o se laasaga tāua lea i le sauniina o aʻau aʻau mo le taumalulu. Faʻamau le mulch faataamilo i le laau ina ia tutusa le lautele o le mulch ma le paleni o le pale o le laau. I le matafaioi a mulch e fetaui lelei ma vaomago, sawdust pe peat. O le mafiafia o le mulch layer e tatau ona 10-15 cm.

E te iloa? O aʻau matutua atu e aunoa ma se malutaga mo le taumalulu e mafai ona tatalia le vevela e oo i le -35 ° C.
O le isi laasaga taua i le sauniaina o laau laʻau mo le taumalulu o le teuteuina o lala ma faia ai se pale. Mo le teuteuina o lala tuai ma mago, faʻaaoga se fana mafolafola po o se kesi. E mafai ona faʻapuupuuina pupuʻu laʻitiiti e le tasi vaetolu. O lala uma e manaʻomia e vavaeina i se itu matuitui. O nofoaga e tipi e tatau ona ufiufi ai le suauʻu pe a suauu. E tatau ona faʻaputuina uma laʻau i le tasi faaputuga ma susunuina, talu ai e mafai ona latou maua ni siama ma ni sigi (aemaise i lala ua mamago).

E le gata i lea, e manaʻomia le tele o le autumn e faʻaleleia ai le tele o aʻau. Faataamilo le laau, fai se tamai pu, ona faatumu lea i le vai. I lalo o le tasi laau i le taimi, e mafai ona e sasaa atu 200 lita o le vai. O le faagasologa e toe fai 2-3 taimi. O le faʻasaoina o le a fesoasoani i le aʻa o fualaau 'aina e sili atu ona faʻafeiloaʻi ai malulu malulu.

A e manaʻomia ona amata le ufiufi o apu

E leai ni aso tonu mo le puipuia o aʻau aisa, ona o loʻo i ai le tele o vaʻalele i lo tatou atunuʻu, ma o aso e faʻatatau tonu i le aso mulimuli. O le tele o tagata fai togalaau masani latou te fautuaina laau apple pe a faamautu lelei le vevela malulu malulu i fafo (o le averesi i aso taitasi e tatau ona tusa ma le 10 ° C). Afai e amata ona e ufiufi fualaau aina fua i luma atu o le taimi, ona faatoa mafai lea ona e faʻaumatia i latou.

O laau apu, lea na vave puipuia, e mafai ona toe tupu aʻe i le taumalulu. A maeʻa ona e lagona se malulu malulu, pe a e ufiufi le laau, e amata ona lagona le mafanafana ma e mafai ona faʻaumatia fatugaʻo.

I ia tulaga, o se laau e 50% avanoa e mafai ona oti i le taumalulu. Ia, afai e tupu lenei mea i se laau, ona oʻo lea i le 80-90%. O le mea lea, o le filifilia o le taimi sao o le malutaga o se mea taua i le sauniuni o apu o laau mo le taumalulu.

E faʻafefea ona ufiufi aʻau aʻau mo le taumalulu

Afai oe faʻasalaga i le fesili i le auala e teuina ai le apu mai le kiona, ona faʻalogo lea ia matou fautuaga, lea o le a matou tuuina atu i lalo.

Fatuga Fausia

E talafeagai le ufiufi o laau toto ma le faʻaeteete nai lo laau matutua. Eseesega e le maua ai ni aʻafiaga lelei o le kiona e mafai ona malolo i fafo i le taumalulu muamua o le taumalulu.

O ituaiga uma o le taumalulu e mafai ona totoina i le tautoulu, ma o le auala e puipuia ai ia ituaiga laau e ese lava le eseesega mai le malutaga o ituaiga o le malulu e teuina i le taumalulu mo le totoina o le tautotogo.

E taua! O le palealii o laau apu e tatau ona ufitia uma i le kiona. E mafai ona e alu e aunoa ma se fale na o vao ola e leʻi peritomeina.
Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le malupuipuia o laau e le o le kiona e mafai ona puipuia ma ua saunia mo le totoina i le tautotogo:

  1. Saili i totonu o lau togalaau poʻo luga o le 'upega tafaʻilagi se nofoaga i le taumalulu o le a leai ni matagi malolosi i mātū. O lenei nofoaga e tatau foi ona matutu pe a mafai, o le laufanua sili ona lelei e fetaui lelei.
  2. O lea e tatau ona e eli se lua 50 cm loloto ma 35-40 cm lautele.
  3. O aʻa o fualaau aʻo lei totoina e tatau ona tuʻuina i totonu o le mash mash, ma na o le pauu.
  4. Uʻu le aʻa o laumei talavou ma se paluga o peat ma humus. A maeʻa le paʻu, e tatau ona faʻatulaga le palapala i sina mea itiiti ao lei faia se fasi. O le pale e manaʻomia ona ufiufiina i se laulau o paʻu vevela poʻo laau mamago, o lea e le mafai ai e toʻiva ona tofo lau apu.
  5. I le taimi atoa o le taumalulu, lafo le kiona i lalo o fualaau. E fesoasoani tele i le apu laau e faʻaalu ai le tau malulu. Afai e le lava le kiona i tafatafa o le laau, ona aʻafia ai lea o aʻa.
Taumafai foi ia mautinoa o le a le paʻu lala i lalo o le mamafa o le kiona. A oʻo mai le tautotogo, aua le vave aveese uma puipuiga, ae fai malie. A uma mea uma, o nisi taimi o pulu malulu e mafai ona toe foʻi mai ia Me.

O le auala lona lua o le malutaga e fetaui lelei mo ituaiga o le apu o le aisa:

  1. I lenei tulaga, e tatau foi ona e sailia se nofoaga e sili atu pe itiiti foi, e aunoa ma le lolovaia o lologa.
  2. E manaʻomia lou eliina o le nofoaga filifilia ma faʻaopopo se tamai peʻa ma le humus i le palapala (pe a 'aina le eleele, e tatau ona e faaopoopo le oneone).
  3. O le isi mea e te manaʻomia e eli ai se pu tutusa ma le muamua auala o fale.
  4. O lea e tatau ona e faʻapipiʻi laau ina ia latou faalagolago i sina mea i saute. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le susulu o le tautotogo o le a faaitiitia e le 2-3. Ona matou sosolo lea o aʻa i luga o le eleele ma solia i luga.
  5. I lenei laasaga, e tatau ona fafaga lelei le fatu. O le tele o meainu o le a fesoasoani i le apu i le taumalulu masani.
  6. Aʻo se laau laʻititi e manaʻomia le faʻalauteleina o lālā o le vao vao, fusi poʻo le blackberry. O le a latou faʻafefe ese le tele o togavao.
  7. Afai i le tautotogo o le a amata ona oso aʻe le vevela, ae o loʻo i ai pea le tele o le kiona i le fatuina, ona lelei lea ona aveese. A leai, e mafai e le apu ona sosolo.
I le faʻaaogaina o nei metotia, e mafai ona e puipuia au fualaau e le gata i malulu malulu malulu, ae mai le tele o meaola (kio, hares, beavers, ma isi).

Nofoaga o tagata matutua

O le ogalaau o apu o laau e tatau ona ufiufi i mea e faʻaolaina: agrofibre, lagona o le taua, cellophane film, ma isi. A maeʻa lena mea, i lalo o le apu, e tatau ona sasaa se faaputuga tele o le kiona.

Ma o le sili atu ona e tufatufa atu, o le lelei foi mo le laau. E fesoasoani Snow i le aʻa o le laau e aua le togi i fafo i le taumalulu. Ma le isi, e tatau ona e togi i luga o le kiona po o le palasi.

Afai ei ai ni nai laau laiti i totonu o le togalaau, ua fautuaina e tagata atamamai e ufiufi o latou pale ma se vaega o le kiona. E le gata i lea, ia mautinoa o loʻo iai pea le laau i le kiona, e te manaʻomia i le taimi atoa o le taumalulu.

E te iloa? Na amata ona faʻaaogaina e tagata tagata ituaiga o vao vao i le vaitaimi o Neolithic. Na faʻamaonia lenei mea e ala i le fagaina i le mea nei i Suisiselani, lea na latou maua ai ni mea o loʻo i lalo o se laau.
I le tautotogo, a oʻo i le aso muamua mafanafana o le la, e mafai ona lafo le kiona pe a le faʻavaivai. E sili atu le aua neʻi faʻaumatia mea na e faʻamafanafana ai le ogalaau. Faatali seia oʻo i le amataga o Aperila. O nisi taimi e mafai ona oʻo mai pulu malulu e oo lava i le ogatotonu o le tautotogo, ma e mafai ona afaina ai le apu.

E faʻafefea ona puipuia le apu mai le taʻi manu

E toʻatele fai togalaau e fesili ifo ia i latou lava: pe faʻapefea ona puipuia faʻasologa mai mea leaga? O nisi taimi o meaʻai e aumai ai le tele o faafitauli, aemaise lava pe afai o lau fale mafanafana e le mamao mai se togavao poʻo se vaituloto. I ia tulaga, e tatau ona e faia ni puipuiga eseese, a le o lea, e mafai e tootoo ona faaleagaina le paʻu o lau apu, ma o le taunuuga e ono oti ai.

Aoao e uiga i mea lavelave matautia o apu.
Le puipuia o laau fua mai laau, maunu, meaʻai, ma isi. faʻaaoga mea e faʻaogaina ai: lala o le vine, pine o pine, fusi, lala o le ulu ma le vao. O le faʻaogaina o meafaitino e fesootaʻi ma le taualuga o le taualuga, faʻavela poʻo le uaea. E manaomia e le manaʻomia se lala skeletal i le base ma staby. A maeʻa le tetele o le kiona, e tatau ona pupu le kiona i tafatafa o apu. O faaputuga tele o le kiona e puipuia mai ai mai le 'ai o le paʻu laau. I le auala, e mafai ona e 'ave lala o le moa po o le pine ma nonoa i latou i le aʻa i lalo o nila i lalo. O nei laau o le a aloese mai ai.

E le gata i lea, aua nei galo e aveese uma lau paʻu i le tautoulu. O le laititi o laʻau, o le a itiiti ni nai manoa ma ni anufe o le ae maua i totonu o le togalaau. E mafai ona afaina fuamoa ma miti e ala i le tuʻuina o vailaʻau oona i totonu o latou faga. O nei metotia uma o le a fesoasoani i le tauina lelei o le tootoo i lau togalaau.