Currant

Faʻafefea ona puipuia au currants mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Toeitiiti lava o tagata fai togalaau uma ma tagata e ona fanua latou te fiafia e totoina le fua. I totonu o eria e tele lava ina tatou feiloai i le fuamini uliuli (Ribes nigrum), mumu (Ribes rubrum) ma le fuamalie paʻepaʻe (Ribes niveum), ma talu ai nei ua lauiloa le laumei samasama.

Toto fualaau ma a latou togafitiga

Afai e te manaʻo i lau laau e faʻafiafia oe i fua mai lea tausaga i lea tausaga, ona tatau lea ona e iloa e le gata i mea taua o le tausimai, ae o currants ma meaola faalafua o currants. O le fualaau "faailoga" e uiga i ona faamai: o laulaau e lanu samasama, mago ma pau, sua mama, ua amata ona pala le ogalaau. Ma e uiga i auiliiliga o le togafitiga o currants, o togafitiga sili ona lauiloa a tagata mo currants, o le a tatou talanoaina i lenei tusiga. Toeitiiti lava o tagata fai togalaau uma ma tagata e ona fanua latou te fiafia e totoina le fua. I nofoaga e masani ona tatou feiloai ai lanu uliuli (Ribes nigrum), mumu (Pusi lapisi) ma paʻu paepae (Lave niveum), lanu samasama o le mauaina o le lauiloa talu ai nei. Afai e te manaʻo i lau laau e faʻafiafia oe i fua mai lea tausaga i lea tausaga, ona tatau lea ona e iloa e le gata i mea taua o le tausimai, ae o currants ma meaola faalafua o currants. O le fualaau "faailoga" e uiga i ona faamai: o laulaau e lanu samasama, mago ma pau, sua mama, ua amata ona pala le ogalaau. Ma e uiga i auiliiliga o le togafitiga o currants, o togafitiga sili ona lauiloa a tagata mo currants, o le a tatou talanoaina i lenei tusiga.

Anthracnose (lele lele)

Masalo na matauina e le fai togalaau i le ogatotonu o le taumafanafana (masani lava ia Iulai), a maeʻa timuga mamafa, o lanu mumu ma se lanu enaena na amata ona aliali mai i luga o lauʻau fua. I le gasologa o taimi, o nei mea e "salalau" i luga o le laulau atoa. E masani lava o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, o le laʻau i ona pito e amata ona faʻagogo ma faʻapipiʻi le lanu o le mea lava ia, ona o le lele i lalo e taia ai le petioles.

Anthracnose o se maʻi afaina, ma afai e oso i lau laau, ona e seleseleina lea o se fualaau aina laitiiti, ma afai e te le amata togafitia currants, o le a mate le laau i le 4 tausaga. O lenei faʻamaʻi e taufaasese, aua i le taumalulu o meaola o le lele-mulimuli "ola" i le laʻau na pau mai le vao.

E taua!O le a le maʻi le laau pe afai e te fufuluina laulaau paʻu mo le taumalulu ma fufuluina eleele palapala i le eleele i lalo o le togavao.
O le mea autu i le taua faasaga i anthracnose o le puipuia lea o se faʻamaʻi i isi togavao. O le mea lea, pe afai ua uma ona e maitauina lenei parasi i luga o lau vao, e sili atu le le faasaoina o ia e faʻaumatia, ma mo le puipuia o togafitiga maloloina lelei, faʻaaoga le vai Bordeaux i le fua o le 100 g fofo i le 10 lita o le vai. Afai o togafitiga o tagata i le tau faasaga i faʻamaʻi ma meaola faalafua o currants mo oe e le taliaina, ona mafai lea ona e faʻaaogaina fualaau faasaina "Phytodoctor" (faʻaaoga mulimuli i faatonuga).

Amerika paʻu vevela (vaʻalele potutusi)

O le potutusi o le malae o se mea malie e aliali i le ogatotonu o le taumafanafana i luga o laulaau talavou a le fua. E faʻaalia e ia lava i foliga o se paʻepaʻe paʻepaʻe, faʻapipiʻi faigofie, lea e atiina ae i totonu o se upega faʻepuʻe paʻepaʻe i luga o se fualaʻau - i le gasologa o le taimi, e aʻafia ai lau paʻu, ma oʻo lava i le seleselega. E i ai le isi ituaiga o paʻu paʻu - Europa paʻu paʻu, lea e tutusa uma lava faailoga ma auala o tauiviga. O le tau faasaga i lenei faamaʻi e sili ona lelei ona fai i le amataga o le tautotogo, seia maeʻa le pupu. O le auala pito sili ona lelei o le suluina o vao ma se vaifofo o le sulfate ferrous (10 g i le 30 lita o le vai).

E tatau ona faʻaleleia lenei pulupulu i le taimi lava e uma ai le fugalaau, ona toe faʻafesoʻotaʻi 2-3 taimi ma se vaitaimi o le 10 aso. Ma o se auala sili ona lelei e taulimaina ai le potutusi o le malae vaʻaia o le faʻaleleia o le humus infusion i se togavao. mo lana sauniuniga, e tatau ona sasaa lelei le humam i le vai i le ratio o le 1 vaega o le humus i le 2 vaega o le vai, tuu mo le 2 aso, vevela ma sulu le laau i lenei vaifofo. Afai o le togavao ua uma ona sola ese, e tatau ona faʻaumatia.

E te iloa? O le fuamoa mumu e sili atu le faigofie ona "iloa" le faʻamaʻi o le militili Amerika i le paʻu nai lo le fuamini uliuli.

Galu tioata

O fuga o se lanu mumu-lanu enaena o le manogi mata. O lenei faʻamaʻi e aafia uma ai "totoga" o le vao: mai le ovary i le ogalaau. Afai e latalata i totonu o lau 'upega tafaʻilagi, o le mea muamua lea ma le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi fua. O lenei faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le leiloa o le totoina ma le faʻamagoina o lala fua. O le tau faasaga i lenei faamaʻi o le togafitia o vao ma le phytosporin, afai e le fesoasoani, e mafai ona e faʻaaogaina le acid Bordeaux. O ia ituaiga puipuiga e tatau ona faia i le 4 taimi ma se va o le 10 aso.

Terry (toe liliu)

Faʻafefe e afaina uma ituaiga o currant, e aunoa ma se faʻasesega, aua o le sui soona o lenei laau o loʻo natia i totonu o sua. E faʻaalia ai lava ia i le lanu violē: o le petals e avea ma lanu viole ma vaapiapi, e le o fusia fua. Afai ua uma ona aafia lau laau, ona le fesoasoani lea o se ata o lala poʻo laulaau. O lea tatou te talanoa naʻo le faʻaumatia o le vao atoa. Ina ia puipuia lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻaopopo pea le palasia, fuakalama i le palapala, ma e mafai foi ona e faʻaleleia le laau i togavao manganese ma foron.

E taua! Nitrogen fertilizers na o le saofaga i le atinaʻeina o lenei maʻi.

Nektrievaya faamamaina lala ma lala lala

O lenei faʻamaʻi o se tasi lea o "sili ona ogaoga" mo currants, lea e aʻafia ai le tele o currants mumu ma le paʻepaʻe ma e taʻitaʻia ai le aoina atoa o lala fuamoa. O le faʻailoga muamua o le faʻaalia mai o laʻau mumu lanu mumu i lalo o lālā. Mo le puipuia o lenei faamai, e tatau ona mulimuli i tulafono o le gataifale, ma afai ua maea ona totoina i luga o le togavao, ona tatau lea ona tipiina ma susunu ia lala ua aafia, ma e tatau ona afaina ia manua i le togalaau.

Mosaisi (streaky) mosaic

Ole masani masani ole gaioiga mai fualaau faʻamaʻi ma faʻamaʻi ole a le fesoasoani mo le puipuia ole maʻi viral - stripous (streaky) mosaic. E masani lava o lenei faʻamaʻi na afaina ai vao i le amataga o le taumafanafana. O le autu ma naʻo le faʻamaoniga: i luga o laʻau, faʻataʻamilo i vevela autu o loʻo aliali mai ai se lanu samasama samasama, lea o le a amata ona susulu le taimi o le atinaʻe. I lenei tulaga, e le tatau ona talanoa e uiga i togafitiga o currants, na o le pau lava le ala e alu ese ai le tosoina o le vao ma susunuina. Ae, o metotia puipuia e mafai ona faʻatinoina: ia togafitia le togavao mai iniseti i taimi talafeagai, ma ia faʻaaoga mea maloloina mo le totoina.

Gau pala

Faʻaleagaina o le grey - o se maʻi afaina, ona o le lanu enaena i lanu, ma o le fuamalie paʻepaʻe e mafai ona aʻafia i laupapa.

E te iloa?Faʻaleagaina le grey e toetoe lava o laau uma.

Afai e aʻafia lau togavao, o le a oʻo atu ai i le "oti" o laulaau, o le faʻaitiitia o le lelei o fua ma le lata mai o le oti o le laau atoa. O le auala autu e tau ai le faʻamaʻi o le aoina ma faʻaumatia ia vaega ua afaina, ma e mafai foi ona e togafitia le fale i fuluʻi fatu, ae mafai ona faia lenei mea aʻo leʻi amataina le fua. E sili ona lelei le faʻatinoina o gaioiga i le vaitau o le vavao.

Laʻau paʻu

O le pusi lapisi e aliali mai i le taumafanafana. Laveʻa ma susu tele le tau - o le mea sili lenei e mafua ai le faʻamaʻi, lea e aafia tele ai laau o fualaau aina. Ina ia puipuia au togavao mai lenei faʻamaʻi, e tatau ona e fafagu i taimi uma laulaau paʻu, o togavao ma le 1% Bordeaux vai. E sili ona lelei le faʻatinoga o lea gaioiga i ni vaega se tolu: pe a fuga, pe a amata ona fana ma pe a uma le lanu. E taua foi le tatalaina o le eleele i le taimi, ae le loloto (tusa o le 3-5 cm). Ae o le auala sili lava o le filifili lea o le nofoaga saʻo mo le totoina: o le eletise columnar e tupu i luga o vaomatua lata ane i laau coniferous, ia totoina se togavao e sili mamao ese mai ia i latou.

Septoria (nofoaga paʻepaʻe) i luga o currants

O lenei faʻamaʻi e mafua mai i se malie e ola i luga o laʻau paʻu. I luga o lau laulaau, e aliali mai ai lanu enaena, faatasi ai ma le atinaʻega lea e aliali mai ai se paʻepaʻe i le ogatotonu o le speck, lea e tupu ma o le taimi e tumau ai se paepae paʻepaʻe i le ata mumu. I nofoaga o togavao faʻamaʻi e togafitia i le nitrafenom, ma afai e malosi tele le leaga, ona tatau lea ona e faʻaaogaina se vaifofo o le sulfate copper. Ae i le tau faasaga i lenei faamaʻi, e taua le aua le togafitia currants, ae pe a fai, ma e sili atu ona lelei i le amataga o le tautotogo aʻo lei amataina le taamilosaga.

E taua!O le tele o vao e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi.

Totoina o mama ma lala o fua

E iloa e tagata uma o le vaega o le vine fualaau e sili ona ola, ae o le uiga o lenei maʻi o le leiloa o le galala o le vao ma le foliga mai o ni pa'ū i luga o le ogalaau ma lala. I totonu o nei vaʻa o loʻo tupu aʻe ai se galu, o mea e aʻafia ai e fesoasoani i le salalau atu o lenei faʻamaʻi. Auala e faʻafefe ai le faʻamagoina e matua faigofie lava: usitaia o tulafono ole agrotechnology ma le gaosia o vaega ile vai ole Bordeaux (100 g i le 10 l).

Lapatai maʻi faʻamaʻi

Fautuaga muamua ma sili ona taua i le tetee atu i faʻamaʻi ma meaola faalafua o currants - tausisia o tulafono o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga, e pei o le tatalaina masani o le palapala ma le eli i totonu o vao. E toatele, e moni, e mitamita i le togavao lūlū, ae e le tatau ona e faʻatagaina le totoina lelei, mo le mea lenei e tatau ona e seleseleina lala o le vao.

Currant Pests: Auala e Feteenai ai

Puipuia currants mai meaola faalafua i le tautotogo e masani lava ona i ai ni puipuiga. Ae afai o lau togalaau ua uma ona aʻafia i iniseti, ona e le tatau ona e vave alu i fualaau oona, aua e mafai ona latou afaina ai lau laau. Mo se amataga, e mafai ona e suʻeina togafitiga faʻataʻitaʻi, e pei o decoction, infusions ma le faʻaleleia. O le a tatou talanoa atili e uiga i lo latou aoga ma faʻaogaina faʻaaliga.

Lua tausaga le matua

O le anufe laupepa e taia ai le tumutumu ma vine o le vao. O le ie anufe foliga e pei o se anufe e oo i le 22 mm le tele. E le gata i lea, o le mafuaaga mo o latou foliga mai e mafai ona tutusa lelei le pau o lau, lea latou te lalafi ai. E liliu le anufe i le laʻau i le ogatotonu o May mai fuamoa o loʻo tuʻuina i luga o pulupulu ma siama o vine. Caterpillars e 'ai mai mai totonu. O se tasi o ia ituaiga anufe e mafai ona 'ai le 30 i le vaiaso. E lele lele i luga o le 50 aso. Mo le toe gaosia, o lafu o loʻo tuʻu ai fuamoa i fua ua uma ona faia. E mafai ona e tau le moth e lua tausaga le matua e ala i le susuluina o vao ma iniseti: Antio, Gardona, Solon.

Willow shchitovka

O fafine ma tane o le fua e eseese: o le fafine o loʻo mimita, peʻa-foliga, ufiufi i se paʻu lanu enaena-enaena. O le tane e tutusa lona foliga, e lua ulu, tasi o apaau, ma antennae. O le fafine e lanu violē-mumu mūmū i totonu o le paʻu o lala o se togavao. O le faʻatulagaina ma le faʻafouina o lapisi e ave ai le taimi atoa mai le fuaina o fualaau aina i le pito o le vaitau o le fugalaau. E masani lava o le willow shchitovka e nofo ai vao e le o tausia. O le metotia o le tagofiaina o lenei pest e na o le pau lea: o le tipiina o vao ma mea leaga. Mo le puipuia, e mafai ona e faʻaaogaina le gataifale o le bordeaux i le amataga o le tautotogo, i se vevela e le maualuga atu nai lo le 4 tikeri.

Fusi vine

O le kulumu kesi o se pepe lele, o ona apaau e oʻo i le 3 cm le lautele, ae o le tino lava ia e tupu na o le 2 cm le umi. O le anufe o le lanumeamata lanumeamata i le lanu, ma o le pepe lele ei ai ni apaʻau ma se lanu uliuli ma lanu uliuli. O fuamoa na faʻatuina e le fafine i luga o le pito i luga o le palapala, i totonu o le koko o pusa. Pe a oʻo mai le susulu (ogatotonu o Aperila), latou te taoto a latou fua i le lanu o le vao ma i totonu o pupu. O le taua faasaga i le ogniyevka i currants e aofia ai le faamamaina vave o paluga mai le vao, ma a maeʻa ona fautuaina e faʻamalolo le vao ma le iniseti. Lelei i le taua faasaga i ognevku hilling soil mulch (layer pe tusa ma le 8 cm).

E te iloa?A maeʻa ona toto, e tatau ona tatala le vao i le ea ma faʻaleleia le lelei o fua.

Gooseberry seefly

O laʻau o lenei parasite e lanu mūmū ma e masani ona sulufaʻi i totonu o le koko o pusa i totonu o le palapala i le loloto o le 12-15 cm. E mafai e le tasi tamaitai ona tuʻuina atu i le 150 fuamoa i le vaiaso. O nei iniseti e vave ona tutupu, ma i luga o le taumafanafana, e lua pe tolu augatupulaga e mafai ona ola i luga o lau 'upega tafaʻilagi.

O auala o le tau faasaga i le seefly e toetoe lava a le mafai ona ese mai le tau faasaga i isi meaola faalafua, na pau lava le eseesega e tatau ona faia le vaeluaina i ni vaega se lua: e faasaga i le uluai augatupulaga - mai le taimi o le oso aʻe o le pi ma aʻo lei amataina, ma le vaega lona lua - vave pe a uma ona tupu. Afai, a uma ona e seleseleina le seleselega, ona toe maua lea o iniseti, ona mafai loa lea ona toe faʻaleleia le vailaau iniseti. O le auala pito sili ona faigofie e taulimaina ai le seefly o le lūlūina lea o manua.

Gooseberry Shoot Aphid

Aphids e nonofo i malo: o le taumalulu o le tumutumu i totonu o le paʻu o se tamaʻi fana, ma i le tautotogo o le fafine na "salalau" lana tama talavou i le togavao. O le osofaʻiga o le aphid colony e mafua ai ona faʻamamago laʻau laiti ma, o se taunuuga, oti. Ina ia foia le meaʻai, e mafai ona e faʻaaoga se vaifofo o le fasimoli: 300 g i le 10 lita o le vai. Mo le faʻaleagaina o iniseti o loʻo iai foʻi ni tupe lelei mai anthracnose. Insecticides e aoga, ae e le mafai ona suʻeina i fua.

Fualaau suamalie

E leai ni moths e ai i laulaau: muamua latou te tosoina ni pu laiti, ona sosoo ai lea ma i latou, "afifi" i totonu o le pusa ma pau i le eleele mo le taumalulu. O le tina moth e tuu ona fua i le taumafanafana i totonu o le laulaau. O fafine e lapoa tele - o la latou apaʻau e mafai ona 5 cm. O auala mo le tauina o moa e tutusa ma isi meaola faalafua: faʻapipiʻi ma iniseti, lulu faʻatasi e ala i le lima, tatalaina le eleele.

Pepa pepa o aphid

O lenei iniseti ei ai le isi igoa - o le aphid "red-haly" aphid. E masani ona latou tosoina i luga o le paʻu o lala laau, lata ane i tumutumu. I le tau mafanafana, pe a faʻaitiitia le faʻapupulaina o poloka fou, latou te agai atu i laau totō e latalata ane, ma o le autumn latou te o atu ai i se togavao. O tamaitai e aliali mai i le taumafanafana ma faʻasalalau a latou fanau. E masani lava ona latou ola i totonu o le laulaau, 'ai. Yellow-red swellings - o galls o loʻo aliali i luga o le laʻau ua leaga. Fofo fofo, iniseti (togafitiga i le amataga o le tautotogo), o gaioiga o auala aoga ia e tau ai nei iniseti.

E te iloa?Inosia - meaola ninii e faʻalelei ai iniseti.

Spider mite

O lenei pepe mimiti e afaina ai laulaau o le vao, ma avea ai i latou ma "maamora", ona latou malogo ai lea ma pau ai. O nei meaʻai e ola i totonu o le lau, ma o le taumalulu e faʻaaluina i lalo o laʻau paʻu. O le faaleagaina o laulaau, o tupe mama e faʻaitiitia ai le fua ma le lelei o le fua. O le tele o taimi e iloa ai le vavaveleve i luga o vao, ona "ave" lea i le vao. E taua le tauʻaina o siama aʻo leʻi faʻataunuʻuina e le tamaʻi fua: o le faʻaleleia o soʻo se tasi o acaricides o le a avea ma se auala lelei.

E taua! Manaomiavailaʻau faʻasolosolo, pei o siaki e atiaʻe le puipuiga, ma o le a le afaina le taimi.

O se metotia lelei a tagata o le faʻafeinuina o le vao i le vai vevela faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le palatini (e tatau ona lanu piniki le vai).

Kidney mole

O nei meaola vevela i le pito i tua o le paʻu. E mafai ona e iloa le laʻitiiti laʻitiiti - e mumu, ma o le mea tuai o le olive-lanumeamata. O le moth moa e fafaga i luga o pulupulu ma vine, ma e faaleagaina ai foi laau i le taumalulu. O laumei e taatia i fualaau lanumeamata, mai le mea e 'aina ai fatu, puipui le pipi mai le oʻo atu. O auala o tauiviga e pei ona taua i lalo: tipiina o togavao faʻamaʻi ma paʻu i le tautoulu, togafitiga ma Malophos (10%) e sili atu ma le lua taimi i le vaitau. E taua tele le mataituina o le totoina o laau, ma, pe a talafeagai ai, faamama le nofoaga e tulaueleele ai.

Laʻau vavalaʻau

E tolu ituaiga o vaeluagaʻau e mafai ona osofaia au currants: tipu, fugalaau ma lau. E foliga tutusa lava le mataupu faavae o le gaioiga, e ui lava e iai i taimi eseese: o le toto - i le taimi o le vavao o currants, leaf - i le amataga o le fugalaau, ma fugalaau - i le taimi o le faia o pulupulu. Latou te tuʻuina foi fuamoa i auala eseese: laʻau - i luga o laʻau laiti, e le faʻatagaina ai latou e faʻamavae; fugalaau - i afifi, e iu lava ina lanu samasama pe lanu mumu ma e le pauu i lalo e aunoa ma le fuga; pulupulu - i luga o le pito i lalo o le mama, lea ua uma ona ufiufi i se paʻu laupapa. Ina ia faʻafefete i vaeluaga, e tatau ona e tipi ese aʻa ma togavao ma vailaau faʻasaina i le taimi o le faʻapipiʻiina o pulupulu.

Currant Zlatka

Currant Zlatka - O se lanu lanumeamata-apamemea, laitiiti i le telē. Faateleina le masani ona fufulu. O le 'auʻau na amataina ia Me - amataga o Iuni. Larvae pave "tunnels" i le ogatotonu o le fana. O lālā na faʻataʻatiaina le iʻa auro e mago ma feoti, ma o le tuputupu ae i luga o totoe e itiiti lava. Latou te tau i auro ma le faʻaumatiaga o aʻafiaga leaga ma lo latou mu. I le amataga o le tautotogo, e mafai ona e faʻamalo le vao vao laisiana (15 g i le 10 lita o le vai, ma mo le sili ona lelei, e mafai ona e faaopoopo i ai le 30 g o le lime).

Currant Kidney Mite

Смородинный почковой клещ - самое опасное насекомое-вредитель для смородины, потому что он поражает почки, питается ими же и, что хуже всего, зимует в них. I le gasologa o le vaitau, o le tele o augatupulaga o tupe mama e ono aliali mai i totonu o le togalaau, mo le tele o laau latou te masani ona ave e le matagi. O le auala aupito sili e faʻaaogaina ai se faʻamau fatugaʻo o le faʻasolosolo taimi o le faʻamaina o togavao faʻamaʻi ma le vevelaina o meaola uma ua pisia. Mo le puipuia o siaki, e mafai foi ona e totoina aniani poʻo le kalakeke i le va o vao - e le fiafia i ai siama ni manogi leaga. E taua le faʻaaogāina o meaʻai maloloina mo le totoina, mo le faʻamautinoa atoatoa e mafai ona e tausia le toto i totonu o le vai vevela mo le 15-20 minute.

Teu ipu tioata

Faʻataʻitaʻi e tamaʻitaʻi fualaʻau fua i totonu o le paʻu o le paʻu o lala ma le pusa. O anufe e pulou e mafai ona oʻo i le 40 cm. E faʻaalu e caterpilla ni vaitau se lua i totonu o le paʻu, o le faasolosolo malie lava "o latou ala" agai i fafo. O le tioata lava ia e aliali mai pe a uma ona tupu. O le butterfly o se mea mataʻutia, lilac-uliuli i le lanu ma le taamilosaga i le manava. O le tauivi ma se ipu ipu vai i luga o currants o se faʻalavelave faigata. E aofia ai i le teuteuina o le vao, teuteu i iniseti, siaki masani o le togavao ma lubrication o vaega ma se fomaʻi.

Puipuiga o Pest Taofia

O le puipuia o meaola faalafua e tatau ona amata i le taumalulu: fufuluina o laau i le tautoulu, faʻamamaina o lālā paʻu - o nei mea uma o le a fesoasoani ia te oe e puipui ai lau vao mai maʻi ma currants pests. O se itu tāua i le puipuiga o le filifilia sao lea o vailaʻau: e taua e le maua ai le malosi o le kulimi i la latou fatuga. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona tatala ma eli luga le eleele i le taimi, lea o le a faʻaleagaina ai meaola faalafua e nonofo i luga o le palapala. O le mea moni, o moemoega uma o togalaau i se togalaau manaia ma le tele o togavao, ae aua neʻi galo o le totoina o le togalaau e na o le afaina ai o lau laau toto. O le olaga o lau togavao e faalagolago lava i le auala e te tausia ai, aua e tupu mea uma ma atiina ae , pe afai e te tuʻu lou alofa i ai.