Fualaau aina

Faʻafouina ma le atinaʻeina o laumei

Aneti e nonofo i 'aʻai tele, fausia faleoloa i totonu o latou fale masani, ma i fale - nusi. O le faʻatulagaga o tagata taʻitoʻatasi o loʻo faʻamautuina - i le ulu o le faʻavae atoa o le tagata matua, lea e mautinoa ai le toe faʻaleleia faifaipea o le alalafaga ma sui fou.

O le toʻatele o tagata faigaluega o loʻo galulue i le fausiaina ma le gaosia o meaʻai. E tasi i le tausaga, o tamaʻi vaʻalele ma tamaʻitaʻi e taumafai e amata se fou fou.

Atinaʻe ma toe gaosia

E gafa ma le faʻatinoina o tagata fou i totonu o le vailaʻau masiofo po o le masiofo. E le mafai lava ona lafoaʻi le faamoega, ma tausi e tagata faigaluega ma fafaga meaʻai.

Tofiga

E faʻafefea ona maua mai pusi? E tasi i le tausaga, e mafai e fanau ona fanau, e mafua ai le toatele o tagata e felafoaʻi - oi latou nei o tamaitai ma alii, sauni e paʻu. O le gaioiga e tupu i nei iniseti ao faagasolo le "vaalele". A maeʻa le faʻalua, e masani ona oti vave tama. O tane e leʻi maua pe le mafai ona faʻapalapalaina le fafine, e tulieseina mai le faamoega, pe o latou foi ua oti.

Fertilized females e le toe foi mai. i totonu o latou osofaʻiga, ma o loʻo latou sailia se nofoaga e fai ai a latou lava nusi motu. O iina latou te taoto ai a latou fua muamua, lea e maeʻa le 2-3 vaiaso pupate, ma a maeʻa le 4-6 vaiaso oi latou o loʻo i ai muamua tagata faigaluega. A maeʻa lena mea, e fusi e tamaʻitaʻi a latou apaau.

A o leʻi tupu mai pipi, e le fafagaina e le fafine, ma faʻaaogaina mea o loʻo i totonu o vaovao faʻapitoa e tausi ai o ia lava ma'oti.

Faatasi ai ma le oʻo mai o iniseti masani, ua latou punouai i le sailiga ma le tuʻuina atu o meaʻai mo le matua ma le tele. Mai lea taimi i lea taimi, o le fafine fafine e foliga mai o le faifai pea o le fuaina o fuamoa, ma i lalo o tulaga lelei o le siosiomaga e mafai ona faia lenei mea i le tausaga atoa ma le taimi o le taumalulu.

Ituaiga o atinae


O ituaiga o atinaʻe o pipi e tele naua. Aneti o iniseti ia ma le suiga atoa o le suiga: fuamoa, vavao, pupa, ma tagata matutua.

O le laasaga muamua o le atinaʻeina o siama taʻitasi o le fuamoa. A maeʻa ona faia e se tasi se mea e pipii i ai, e le o aofia ai taitoatasi, ae i ni vaega toalaiti.

I le faaiuga o le vaitaimi o le faʻaosoina,
lapopoʻa e pei o anufe laiti. Na o le taimi nei o le atinaʻeina o le iniseti e masani ona fafagaina ma faʻateleina le tele. Laititi laiti e tausia i vaega, e pei o fuamoa. Tele - eseese.

Le isi laasaga o le faʻavae o ant aʻoga. Aʻo leʻi faia lenei mea, o le alova na te taofia le gaogao o meaʻai, ma toe tatala mai le polo mai otaota, lea e mafai ona vaaia i le pito o le red e pei o se tamai uliuli. E i ai ituaiga o anufe, o laʻau i lenei laasaga na lalagaina se pusa mo latou lava.

O le ant ei ai le uila, i le pito o le nofo, lea, o se tagata matua na fausia tagata taitoatasi. E le mafai ona soli faʻatasi i totonu o puipui ma tuʻu le pusa, o le mea lea, o iniseti talavou e fesoasoani malosi i lenei mea e o latou aiga. I le taimi muamua, o se ituaiga o siama o loo i ai se lanu lanu, ae a mavae ni nai aso o lona tino e alu i luga o le malulu o foliga vaaia. Mai le taimi nei, e le toe tupu le ant.

O le taamilosaga atoa mai le fuamoa o se ant i se tagata matua e ave pe a ma le masina.

Faʻavae ma le faiʻai

O le fausaga ma le faiʻai o se ant o loo matua faigata lava. E ui lava i le tele o ituaiga o vao i le lalolagi, e tutusa lava le latou fausaga. I le faʻaopoopoga, o laʻau faigaluega e leai lava ni apaau, o fafine ma tane e felelei.

O le taatele o vaomatua ma vaomatua. Sei o tatou mafaufau i le faʻavaeina o foliga o le tino o se tagata faigaluega o se tamaʻitaʻi ma le tama e faʻaaoga le faʻataʻitaʻiga o se tagata galue. O le tino o le iniseti ua ufiufi i se atigi pupuʻu i fafo. E manino le vaevaeina i ni vaega se tolu - manava, vaega ogatotonu ma le ulu. O le mea mulimuli atonu, e fuafua i le ituaiga ma le ituaiga o ant, ei ai se fausaga ese.

I luga o le ulu o mata, lea e aofia ai le tele o tioata tioata. Ae peitai, e mafai ona latou iloaina le moni o le fegasoloʻiga, ae le o ni mea faitino. E le gata i lea, i se faaopoopoga, o le ant e ono i ai ni mata faaopoopo e iloa ai le tikeri o le malamalama. E faapefea ona fesoʻotaʻi pusi? I luga o le ulu ei ai antennae lea ua mamanuina e iloa ai mea manogi, felelei o le ea, vibration, fesootaiga e ala i le paʻi.

Manua taʻitasi ua i ai se tui i le pito o le manava, lea e faʻaaoga mo le tulituli poʻo le puipuiga.

Vaega o le iniseti (3 i itu taʻitasi o le tino) e aofia ai vaega e tolu. I pito o ni mea faʻapitoa faapitoa-faafetai, faafetai i le mea e mafai e le ant ona faigofie ona aʻe i luga o luga o luga.

Na e iloa na nonofo ia aneti i symbiosis ma iniseti e pei o aphids mo le fiaselau tausaga?

Aphids fafaga fagu i le sua sua suamalie, ma latou, i le isi itu, puipuia a latou "susu o povi". Faitau i luga o la matou upega tafaʻilagi uma e uiga i aphids.

Faʻavae ant

O le faiga mo le fuafuaina o le sex of ants ua fausia i se auala e ola ai fafine ma iniseti galue mai fuamoa ua faʻamaʻaina, ma tane mai mea e leʻi faʻaaogaina.

O le mea e faia e le fafine mo lona olaga i le natura naʻo le tasi le vaalele i le taimi lea e faʻamaʻaina ai ma teuina i le vai mafanafana mo le taimi atoa o lona i ai. Mulimuli ane, na ia faʻaaogaina o ia e faʻamaua ai fuamoa i le taimi o la latou auala i totonu o le gaioiga masani.

Ae ui i lea, e le o fuamoa uma e maua le fomaʻi. O i latou na le mauaina la latou vaega o le fatu, mulimuli ane maua alii, o loʻo i ai na o le tasi seti o chromosomes - i lou tina. O fuamoa faʻamaʻaina e gaosia e tamaitai poʻo fitafita - e faalagolago lea i le tausiga o le alova ma lona meaʻai.

Faʻavaitaimi

O le ola o se ant e masani lava ona faalagolago i lana matafaioi i le fomaʻi.

E masani ona masani ona fai ni gaioiga ola e tusa ma le 3-5 tausagaao laiti atu e sili atu nai lo mea tetele. E le gata i lea, ola vaʻaia mai a latou galuega i le vailaau. O le mea lea, o tagata taʻitoʻatasi o loʻo tausia le tuatotonu ma'oti o le ant e ola itiiti, ma o le tele o mea uma latou te faia galuega i totonu o le faamoega.

O le ola o alii e laiti, ma e masani lava 2-3 vaiaso. Ua mamanuina e faatino le galuega autu - ia faʻamafanafanaina se tamaʻitaʻi, pe a maeʻa ona oti vave tane pe fasiotia e o latou tuagane pe a latou toe foi i le vailaau.

FESOASOANI! O le tasi o loʻo i ai le olaga sili ona umi, lea e ono i ai e oo atu i le 20 tausagaae ua maeʻa maualuga le ola i le 28 tausaga.

Aneti ola i totonu o se vailaau oona ma maua ai se faʻamalamalama manino manino. O le tuatotonu o le mea autu lea i totonu o le faamoega, o le mea muamua lea ua faʻamaʻaina le fafine, ma e aluese mai ona apaau. O lo latou soifuaga e oo atu i le 20 tausaga. Maʻa ola mo le tusa ma le 2 vaiaso, lea e tatau ona latou maua ma faʻafefeteina se fafine.

O le aufaigaluega o loʻo i luga le numera o le faitau aofaʻi, ma ola, e fuafua i le ituaiga o galuega, mai le 3 i le 5 tausaga. E le gata i lea, o vao e iai fili masani e mafai ona faaitiitia le umi o lo latou ola.

O pipi o iniseti faatasi ai ma se taamilosaga atoatoa, mai le fuamoa i tagata matutua, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave o le faiʻai ma faia se vaega faapitoa i le natura.

E ui i le auala, e masani ona i ai le tele o fili. Hedgehogs ma manulele, lelea ma isi meaola fulisi e mafai ona feagai ma se toatele o tagata taitoatasi.

I luga o la matou 'upega tafaʻilagi o le a e maua ai faʻamatalaga e uiga i ia fili o vao e pei o moa ma moa. Faitau faʻamatalaga auiliili e uiga i nei manu.

Ata

O le a e vaʻaia se ata o se fusi fafine:

Mea aoga

Ona mafai lea ona e faamasani i tala e ono aoga ma e manaia ia te oe:

  • Faʻaoʻo faʻasalaga:
    1. E faʻafefea ona aveese faʻamaunuʻu mumu i totonu o le fale?
    2. Boric acids ma borax mai vao
    3. Fofo faʻapitoa mo vavae i totonu o le fale ma le fale
    4. Faʻatinoina le aoga o sisi i totonu o le fale
    5. Aneti tuai
  • Aneti i le togalaau:
    1. Vailaʻau o vao
    2. E faʻafefea ona momoe moa?
    3. O ai le pipi?
    4. O le a le mea e 'ai e ia?
    5. Le taua o le papa i le natura
    6. Tausiga o vao: o le tupu o le ant ma le faʻavaega o foliga o le ant galue
    7. Aneti ma apaau
    8. Vaovao vao ma togalaau, faʻapea foʻi ma le ant reaper
    9. E faʻafefea ona tiaʻi ese vao i totonu o le togalaau?