Laʻau i totonu

Zefirantes (upstart fugalaau): auala e tausi ai

Sa sau Zefirantes io matou aiga mai North, Central ma Amerika i Saute. O le igoa o le fugalaau e sau mai le Eleni, mai upu "Zephyr" - o le atua Eleni anamua o le matagi sisifo, ma le "anthos" - "fugalaau". E taʻua foi e le tagata o le "timu o le timu" poʻo le "upstart," ona o le televave o le atinaʻeina o le limasite - mai le tulaʻi mai le eleele e oʻo i le fuga.

Zephyranthes o le aiga Amaryllis, e aofia ai le 90 ituaiga o meaola. I nofoaga mafanafana, o se aganuu le totoina i le laufanua, ma o lenei ua aʻafia o se fale e le lelei ma teuteuina fale.

Ituaiga o Zephyranthes

I lo matou eria, o le mea e sili ona laugatasia o ituaiga e 6 o zephyranthes:

  • Zephyranthes paʻepaʻe, poʻo le paʻepaʻe (Zephyrantes candida), e iloga i paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o peduncles e oo i le 20 cm le maualuga. O le pulou e lapotopoto ma oʻo atu i le maualuga o le 3 cm. E amata le fuga i le ogatotonu o le taumafanafana ma e tumau ia Oketopa.
E te iloa? O fugalaau fugalaau taitasi e fuga mai e le sili atu i le 2 aso, ae afai e tele ni togi i totonu o se ulo, ona faamemelo fugalaau e mafai ona umi se taimi.
  • Ata (Zephyrantes atamasca) e fiafia i potu malulu ma fuga mai Mati ia Aperila. Pulu e oʻo i le 2 cm, fuamoa, laulaʻau e umi, vaapiapi, lanu uliuli lanu meamata, fugalaau paʻepaʻe, 3-4 cm le uumi.
  • Zefirantes malosi, poʻo le malosi (Zephyrantes robusta), e iloga i fugalaau lanu piniki, e oʻo i le 6 cm. O le pulu e 4 cm le lautele. E fuga mai ia Aperila ia Iulai. O se tasi o sui tele o ituaiga, ituaiga mai Pasila ma Atenitina.
  • Auro (Zephyrantes aurea) e lamolemole, laulaau uumi, oʻo atu i le 30 cm, e fuga i le samasama mai le amataga o le taumalulu sei oo ia Fepuari. E sili i potu malulu.
  • Tele-faʻafefe (Zephyrantes grandiflora) ei ai le sipuni o le sipuni e oo i le 3 cm le lautele, o laʻau e tautau i le maualuga o le 30 cm ma le lautele o le 0.5-0.7 cm. E fuga mai ia Aperila ia Iulai. Mo lenei ituaiga, e taua le matauina o se taimi malolo mai ia Setema e oʻo ia Fepuari, pe a le toe faʻafeinuina, ona tipi lea o laulaau ma tuʻuina i le taumalulu i se potu malulu, e pei o se pulou poʻo se pusaaisa.
  • Faʻamanatuina (Zephyrantes versicolor) e iloga i le mea moni o loʻo tutupu mai i luma o laulaau, ma o fugalaau e matagofie lanu - paepae i luga, ma i totonu ma fafo, e lata ane i le uila, mumu-lanumeamata. E fuga mai ia Ianuari ma e fiafia foi i le manaia.
E te iloa? O se fugalaau e le masani ai, o se tagata nofomau o Andes, ua faaigoaina o "Puya Raymond" faatoa fuga mai pe a maeʻa lona 150 tausaga, ma maliu ina ua uma ona tupu.

Tulaga lelei mo le tuputupu ae i le fale

E ui i lona le mautonu, o le a maloloina le laau ma e matua fuga mai i le faamalieina o manaoga faigofie mo le malamalama ma le vevela.

O fale e sili ona le lelei i totonu o laau ia: chlorophytum, sansevieriya, cactus, hibiscus, hoya, spathiphyllum.

Malamalama

O le fugalaau i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau ma le fua o le a faʻafetai mo le susulu malamalama o le la. I le tau mafanafana, e mafai ona faigofie ona fofola i luga o se faletala poʻo se avanoa e tatala ai. Ma i totonu, filifili le faitotoʻao le malamalama mo: south, west or east. Ae o loʻo i ai ituaiga meaola o loʻo faʻamamaina la latou laulaau mo le taumalulu ma e manaʻomia ona malolo, aua ua tuʻuina i totonu o se potu pogisa seia oʻo i le tautotogo.

Lulu

O fualaau oona ua taʻua o se fale e leai se totogi, ma o le ea vevela e fetaui lelei ma tagata.

Paʻu vevela aupito lelei - 19-24 ° C, ma i le taimi malologa e lava 10-12 ° C, ae o lea e taua le aua nei faʻaaluina ae aua le faʻaitiitia le vevela ile 5 ° C, a leai o le a mate le laau.

Faʻapitoa o tausiga ile

O se tasi o mafuaʻaga autū o le mimiti ma le leai o se tuputupu aʻe o zephyranthes atonu e le talafeagai le faʻalaua poʻo le leai o se faʻala. Aua e taua le iloa tonu pe faapefea ona tausi le fugalaau.

Faʻasa

O le laau e fiafia i le tele o le fafaga i le taumafanafana, ma i le vaitau o le tuputupu ae ma le fugalaau. Ae e le manaʻomia ona e faʻatumu ma faʻatagaina le susu i totonu o le ulo.

Vai le fugalaau pe a faʻagogo le eleele i totonu o le ulo. I le taumalulu ma i le vaitaimi o loʻo momoe ai, faʻafefe faʻamaʻi solo ina ia aloese mai le fesuiaiga o pulufana, ma amata i le tautotogo, pe i le faaiuga o Fepuari, pe a aliali mai ni lau fou.

E taua! I le taimi o vaitau malulu, faʻapipiʻi pine i le vai mama.

Fafaga

I le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau ma le fua o le vavalaʻau Ua fafagaina le fivafiufi i se faʻamalavai masani i le 2 vaiaso e tusa ai ma toso ua faʻamaonia e le kamupanī.

Faʻasologa o le fesuiaiga: eleele ma le ulo

O le tausia o marshmallow e faigofie, o lenei foi e faʻaaogaina i lona faʻatulagaina. O lenei faʻatinoga e faʻatino i tausaga taʻitasi i le faaiuga o le taimi o totoe, e masani lava i le tautotogo. O le ipu ua filifilia e le sili atu le telē nai lo le muamua, e sili pe a fai o le palapala ma le maualalo. O le fugalaau o le a sili atu ona teuteu ma teuteu pe afai e te le totoina se sipisi i totonu o le ipu e tasi, ae o nisi, tuu o latou tumutumu 1/3 i luga o le eleele.

O le eleele mo le totoina e tatau ona tatala, e mafai ona tuufaatasi i le tutusa o le oneone, lau laʻau ma humus. O loʻo iai se alavai lelei i le pito i lalo e aloese ai mai le fesuiaʻiga o pulu.

Faʻapenaina e tama teine ​​teine

Faʻapipiʻi marshmallows i tulaga o potu - faigofie pei o lena. O le pulu matua e tuʻuina atu i le 15 tamaiti, lea e faigofie ona vavaeese mai ai. Tuu le ofisa e tatau ona fufuluina i le malala ma faʻapipiʻi pulu i totonu o se isi ipu. Afai e maualuga le pulu, ona mafai lea ona tuu le ua i luga ae o le maualuga. Fugalaau mai pepe laiti e fuga i le tausaga na sosoo ai.

E taua! A maeʻa ona totoina mo se vaiaso le laau aua le inu vai, poʻo le fufuluina o le eleele i se mea itiiti i le vai, i se isi itu e ono pala le pusa.

O aʻafiaga ono: faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Sei o tatou vaai pe aisea e le fuga mai ai i totonu o le potu, o le a le toe tupu ma tupu le leaga.

O le laau e matua mausali lava i faʻamaʻi, ae o nei meaola faalafua e mafai ona aliali mai:

  1. Spider mite O le malulu o le fale i totonu o le fale e fesoasoani i lona atiina ae. E i ai se upega tafailagi e aliali i luga o laulaʻau ma tumutumu, latou te mou ma e ono paʻu i le taimi. O le faʻamamaina i vai o le fasimoli ma le toe taʻeleina o le fugalaau i totonu o le taele e mafai ona fesoasoani i le amataga o faʻamaʻi pipisi. Afai o le faagasologa ua faateteleina, o le a fesoasoani le Acartell, o le a taatele le acaricide, o le fofo o le 0.15%.
  2. O le fua tele o le laʻititi e laʻititi, e oo i le 3 mm, iniseti paʻepaʻe papaʻe, pe a maeʻa le osofaia o le fugalaau, ma lanu samasama ma paʻu. O faʻasalaga o lenei anufe e mafai ona faʻaosoina le foliga mai o se lanu uliuli, lea e sili atu ona matautia nai lo le anufe lava ia. E tatau ona e tauina ma iniseti faʻamaonia, pei o "Aktara", "Fitoverm", "Aktellik".
  3. O le talita o ni tamai iniseti pepe e salalau i totonu o le laau, fafaga i luga o lona sua. O le fugalaau o loʻo i ai i se tulaga faʻavaivai faʻavaivai, o laʻau laʻau ma faʻagogo faʻatasi faatasi ma pulupulu. O loʻo ia tauivi foʻi ma iniseti o loʻo i luga.
Mo totonu o laau toto, e fautuaina e faaaoga fualaau e pei o le "Gamair", "Trichodermin", Bordeaux liquid, "Alirin", "Green Soap", "Fitosporin", "Albit", "Abigail".
E mafai ona taʻua le filofiusili o se mea e sili ona fiafia i ai le tele o fai togalaau, aua o le auala tonu e totoina ai ma sili atu le tausiga, o le a umi se taimi e faafiafia ai oe i le tele o lau laʻau.