Puleaina o pest

E faʻapefea ona maua se gata mai le dacha

O le puleaina o gata i lo latou fale taumafanafana - e le o le faafitauli sili ona taatele, ae afai e tulai mai, o nei meaola e mafai ona avea o se mea moni matautia. A uma mea uma, paʻu i le mutia, ma le iloa o se mea e latalata i ai se mea e afaina ai ma le matautia e mafai ona lurk - o se fiafiaga, seʻi o tatou feagai, e faʻapea! Faʻafefea ma faatasi ai ma le fesoasoani o le a le mea e mafai ona faʻaumatia ai gata ma o le a le mea e tatau ona fai ina ia aua le faʻamaonia ai i latou?

O fea e sau ai gata mai le togalaau

O le faafitauli ogaoga o le faʻaalia o meaola vevela i nofoaga masani o tagata - tagata lava ia. Faʻataʻitaʻiina o teritori fou, fausiaina o vaomatua o le natura i le aso ananafi, vavaeina o vaomatua mo nei faʻamoemoe, matou te laa i luga o le natura masani o meaola, e aofia ai gata, ma tuʻuina atu ia i latou le filifiliga ae ia maua se nofoaga fou mo i latou lava. E masani ona latou mauaina i luga o le mutia i lalo o le paolo o togalaau.

O le a aoga oe e iloa pe faʻafefea ona taulimaina le oona na nofo i luga o lau 'upega tafaʻilagi.
O nisi taimi, e le lava, tatou te aumaia patino gata i a tatou lava faufautua ma mea fau fale.

O sea avanoa e sili ona lelei, ae e le tatau ona faalēaogāina, aemaise lava, talu ai ona o le faʻamalosia malosi i ni tulaga fou, e mafai e gata ona amio faʻamalosi aemaise lava le malosi.

E taua! O le nofoaga e sili ona fiafia i ai meaola i totonu o lo tatou fale fale e mafai ona avea ma otaota pe lua pala, aua o le faaleagaina o mea faʻalauiloa e faʻasaʻo ai le vevela ma le susu. E le gata i lea, i totonu o ia faaputuga e filemu ma toʻa, lea e sili ona taua mo le fetolofi i le taimi o le fuaina o fuamoa ma le fanauina o fanau. Ae ia faʻaeteete foi e tatau ona i ai i totonu o se fale pogisa ma malulu, lea e mafai ai e gata ona faʻaputuina se faamoega ma le mafanafana.
I aʻa o se togalaau poʻo se tagata matua lava, e mafai foi ona nofo i lalo le gata vao ma le vao. E tatau ona tatou taʻutino atu o le ituaiga o faʻanoanoa i lana lava faʻailoga e mafai ona mafua ai le mataʻu i le tele o tagata e faʻapitoa aemaise lava i le faletua, ae o le mea moni, e le o mea uma e tatau ona e fefe ai mo lou soifua maloloina.

O le mea e sili ona salalau io tatou latitudes o gata, gata, kopi, e le o ni mea inu uma lava.

Ae o loʻo i ai se tuusaunoaga: o le gata. O le galu o lenei gata e mafai ona afaina ai, ma e ui lava ina talitonuina e le osofaia e le gata se tagata ina ia aua le lamatia, o ia tuaoi e mautinoa lava le tuliesea ma le le fiafia ma le le alofa.

Auala e tulia ai le gata mai le dacha

Ina ia malamalama i le auala e tuliese ai gata mai le saite, e tatau ona e iloa mea e le fiafia iai pe fefe foi ina ia mafai ai ona latou maua ni tulaga e le lelei mo i latou. O le fasiotiga o gata e le o le auala sili lea ona lelei e tau ai faatasi ma i latou, e sili atu le lelei e fesoasoani ai i manu e faia la latou lava filifiliga e tuua oe e faʻavavau.

Faʻamāeʻa taimi uma

Afai o le gata na faʻafuaseʻi ona oso i luga o lau 'upega tafaʻilagi, atonu e le mafai ona nofo iinei mo se taimi umi, pe afai e le maua se nofoaga talafeagai mo le faʻatulagaga o le faamoega.

O a nofoaga, ua uma ona matou taʻua i luga, ae afai e te faʻaaogaina le faapalaga lua - e le o se auala faamanuiaina mo se faifaatoʻaga e faʻateʻa ese ai meaola, ona fautuaina ai lea e faʻaumatia meatotino o mea faufale (aemaise o le fafie) i le taimi. Ioe, e mafai ona aoga se mea i le faatoaga vao, ae afai e tulai mai le faafitauli o gata - o lapisi uma lava!

Ae mo le palu pala, atonu e manaʻomia le tuʻuina i se nofoaga e te vaʻavaʻai ai ma lau fanau laiti, ma ia mautinoa e leai se vao maualuga i totonu o se lua lea e le mafai ona e iloa le viper natia.

Vaʻaia ma le faʻaeteete aʻa o laau tuai ma vao mo vaʻavaʻai e mafai ona fai ai e le veti se lua.

O laau tuai e iai aʻa ma pulumu e manaʻomia ona faamamaina i le taimi. - o le a le gata ina laveaiina oe e le gata mai gata, ae mai le tele o meaola faalafua o iniseti.

E taua! O le auala muamua e tuliese ai gata mai le togafiti o le taofia mai ia i latou o le malutaga, o le lona lua o le faoa mai lea o meaʻai (gata fafaga i luga o alo ma tamai tootoo).

A maeʻa ona e 'aveʻeseina lapisi, aua nei galo e faʻatino lelei le nofoaga o loʻo i ai. Afai ua e saunia se lanu lanumeamata i luga o le 'upega tafaʻilagi -' aua nei galo e faʻaalu pea le mutia. E le talafeagai le faʻaoloa o le faamoega i totonu, ae e faigofie lava ona alu i le la. O loʻo i luga o le mutia umi ma le maualuga o le avanoa e le mafai ai ona e maitauina se tagata malolo ma maua ai se maʻi leaga.

O le leo o se tagata lavavavavave o loʻo taʻavale o le sili lea o le faʻataʻotoga o gata.O nei meaola vevela e 'inoʻino i le leo ma o le a taumafai e alu ese mai lona punavai i se taimi vave e mafai ai.

Tagata tulimanu manu

E talafeagai le fesili pe o ai isi, sei vagana ai mongoga mai le tala faʻaipoipoga a Rudyard Kipling "Rikki-Tikki-Tavi", e 'ai ni gata ma, e tusa ai ma lea, o manu e mafai ona tosina atu io latou itu i le taua faasaga i nei tuaoi e le manaomia. Muamua lava, e tatau ona e mafaufau e uiga i paʻu masani masani. I le auel "pa puipui e faasagatau i le gata" e mafai ona e saogalemu i luga o le manu prickly. E masani ona sailia e le leoleo mamoe isi manu iti, e le manaomia i totonu o le eria - isumu, tamaʻi manulele, tamaʻi solo, tamaʻi moa, toads, lizards, etc.

E te iloa? O tagata Witty Hanikeri na latou o mai ma se auala muamua e faaoso ai puipui e tau ai ma se tagata tetee e le maualalo i le malosi: sasaa sina ava malosi e inu e le ava (uaina po o pia) i totonu o se tamai saula ma tuu i luga o le ala o se tagata faatauvaa. E talitonuina o le vine hedgehog - auupega matautia.
O le tautala malosi, o le inu ava i le ava malosi e le o se mea leaga, aua o se mea faʻafefeteina e sili ona leaga mo o latou tino. E sili atu le lelei o le tosina mai o poloka i le susu po o meaʻai manu.

O nei meaola e naʻo le fiafia i le sipisi, ae o lenei mea gaʻo e afaina ai se tino. E mafai foi e tagata Spiky ona fiafia i nisi o vine mai lau togalaau.

I le faaopoopo atu i pa puipui, pusi ma taifau e mafai ona tetee i mea taufaaleaga, ae e le pei o vavalalata fanua e fasi meaola mo a latou lava meaai, e faalagolago lava i le manao o lau fagafao ma lagona. O loʻo i ai ni ituaiga o anufe faapitoa (faʻataʻitaʻiga, o le Australian Terrier) o loʻo faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻiga meaola.

E mafai e peteti ona faia oe auaunaga lelei e pei o tagata faʻatau oloa: lagona o le manogi o fulufulu, o gata fefefe e mafai ona alu ese mai le lamatiaga matautia.

Ina ia fesoasoani ia i latou i le faia o le filifiliga sao, e mafai ona e faʻaaogaina mea na faʻaputuina ai le fulufulu o le pusi po o le taifau, ia e lamatia mai le vaaiga o se faʻaoloa e mafai ona fai.

E taua! I le avea ai o se tulafono, o gata e le amio faʻamalosi, ae o loʻo i ai se tuusaunoaga: puipuiga o le fanau. O le mea lea, i le tautotogo ona oʻo lea i le faaiuga o le taumafanafana, pe a minoi e le gata ma tuu fuamoa, e tatau ona faia se tausiga faapitoa.

Mea tau togafitiga

O mea faʻapipiʻi, e pei o tama, e le faʻafeiloaʻi le pisa ma le vavao. Faʻavae i luga o lenei fale, ua faia e saienitisi ni masini faapitoa. O le tele o taimi i le minute, latou te maua ai le vevesi leo i le mea e tali ai gata ma faʻamalosia i latou eo atu e suʻe se sulufaiga sili atu ona filemu.

Aoao e uiga i auala e taulimaina ai tamaloloa i lou eria.
O le mauaina o sea ituaiga masini o se auala lelei e foia ai le faafitauli, aua e saogalemu mo tagata ma manu feʻai, ma, e le gata i lea, e le afaina ai le eleele.

O masini faʻaonapo nei e aofia ai le faʻaaogaina o le malosi o le lā mo le toe faʻaleleia, o le mea lea, i le faʻapipiʻiina lelei o le masini, e mafai ona e faʻagaloina le faafitauli. E tatau ona maua le nofoaga saʻo mo le faʻapipiʻiina o le tagata faʻatautu: e tatau ona i ai i le tapulaa pito i mamao i se nofoaga e ono lamatia (mo se faʻataʻitaʻiga, o se lua faapalaga) ma e le o aofia ai ni faʻasalalauga e atagia ai pe faʻafefe ai galu.

E taua! O le viper e foliga mai e teteʻe i aʻafiaga o le ultrasonic ma le pisapisao, ae e iloa lelei le vibration. O le mea lea, i la tatou vaitau, e tatau ona tuʻuina atu i le vibration, nai lo le faʻamalosia o le ultrasonic.
O faila e mafai ona avea ma ultrasonic, vibration poʻo leo. O nei mea e le sili ona lelei, aua o le a latou faʻaitaina gata gata, ae o tagata asiasi mai foi i luga o le upega tafailagi.

I le isi itu, o se faʻalavelave masani i le faamoega a le gata o le manaia o galuega na faia i totonu o le atunuʻu. I le faʻaopoopoga i le laʻau o loʻo faʻamatalaina muamua, atonu o le galuega lenei o se vaʻa vili, o isi masini poʻo se na o se kamupani faauo, fiafia. E mafai ona e fatuina se pisa ma sauniuni ma le tagata lava ia puʻu, masini ma isi masini, e ui i lea, e pei ona fai mai, e mafai e le vipers ona talia lelei na fua.

O nisi taimi latou te ofoina atu e tuʻuina atu le laufanua i ni fasi 'ie ua gaosia i le suauu tiso. Atonu e le fiafia le manulele i le manogi o le atunuu, ae pe e te manava e manava ia oe lava o se fesili tele.

Paʻu ma vailaau

E tele tali i le fesili pe aisea aua le fasioti ia gata. O lenei metotia e le aoga: pe afai e tosina mai e meaola mea i totonu o lou fale (mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se nofoaga lelei mo se faamoega), o lona uiga o le a toe sau. E le gata i lea, e faʻaumatia manu ia, e le pei o iniseti gasegase, e le mafua ai se faʻaleagaina, ma osofaʻia na o se puipuiga - tagata inanuma. Ae peitai e talitonuina, pe a oti, e alu ese le gata i se manogi manogi, lea e tafe ai ona aiga.

E te iloa? Mo le tele o atunuu o le lalolagi, o le fasiotia o se gata e matua faasaina lava. O nei meaola ua manatu o se faailoga o le lelei ma le fiafia i le fale, e oo lava i se ituaiga o "leoleo", fasiotia lena, e te fasiotia ma puipuia i latou; talitonu o agaga o tuaa ua maliliu o loo o atu i totonu ia i latou.

E mafai foi ona e taumafai e faʻaaoga vailaʻau. Ae ia saunia mo le maualalo o le aoga o lenei metotia: gata o le tulimanu, latou te le 'ai i le pusi oona, ma afai o le venu e lafo i totonu o le ea e faʻafefe ai le taufaaleaga, e mafai ona lamatia mo oe, o lau fanau ma meaola. E pei ona taʻua muamua, o le diesel e faʻaaoga e avea o se mea oona e faasaga i gata. E faʻaaogaina foi vaovao, nitrate, naphthalene, ammofoska. O gasegase e faʻaleleia e faasaga i manu malulu-toto e avanoa ma mafai ona faʻaaogaina.

Faʻatau auala

E sili atu le agamalū e faʻaogaina ai metotia a tagata e faasaga i gata. E talitonuina e le mafai e nei meaola ona onosaia ni manogi leaga, e aofia ai le natura ma e le afaina uma i tagata.

E mafai ona e totoina le kālati i luga o le nofoaga o le fasi fanua pe faʻasalalauina le vaʻaiga malulu (atonu e mafai ona laveaʻiina oe mai le asiasi mai, ae e ono le mafai ona tulieseina mai le fasi fanua pe a uma ona fofo). E faʻafeiloaʻi foi e le faʻailoga mea leaga i le afi ma le manogi o le susunuina. O nisi o fai togalaau e fautuaina le setiina o le afi i se paʻu i luga o se 'upega tafaʻilagi, ae o lenei metotia e le gata ina faʻasalalauina gata gata, ae o tuaoi uma, o lea e sili atu ai le faia o se afi mai vao mamago ma laʻau, ma matau uma ai le saogalemu o le afi.

E pei ona taʻua muamua, e le fiafia le gata i le manogi o le fulufulu natura. Afai e leai sau pusi po o ni taifau, e mafai ona e faʻasalalau solo le itu o le fusi o le vulu, e faʻaaoga ai le vulu po o mea tuai.

E te iloa? Ina ia mafai ona osofaia, e na o le 0.7 sekone e manaʻomia ai le viper: i le taimi lea o le gata a le gata, e paʻu ma toe foi i lona tulaga muamua. Ae mo se taumafaiga manuia, e manaʻomia le tausiga o le tagata faʻapitoa, o le mea lea, o le faʻamatalaga e faapea, o le i ai i totonu o le vai, e te le lamatia le osofaia, e le o se mea e le mafaamatalaina.
Ma isi faʻamatalaga e lua mo le taimi mulimuli. O satini e tosina atu i vaega o loʻo i totonu o le vanu. O le mea lea, afai e te maua le laki e maua ai se fale i luga o le matafaga o le fagavai - ia e faʻaeteete lava. Ma ina ua maua se paʻu o le gata i luga o le eleele, ia vave ona ave i le mamao e mafai ai, aua e ave ai le manogi o le talimalo ma o se tui mo ona uso a tagata. E le gata i lea, o nisi e finau faapea o le gata na te lafoina lona paʻu ma le loto i se mea e fiafia i ai, lea e mautinoa lava e toe foi i.

Sauniuniga saogalemu

I le mauaina o se mea faʻanoanoa i lau teritori, aua e te taumafai e iloa. E ui lava i le mea moni e na o le sefulu gata gata i le lalolagi e afaina e tusa ai ma fuainumera, o se mea sese e mafai ona taugata tele. E tusa lava pe a uma ona e fasi se gata, aua e te tago i ai ma ou lima, ina ia, aʻafia ai le manogi o se meaola, e le tatau ona e avea ma pusi ola mo lona "tupu".

E tutusa foi le mea e faaaoga i le paʻu o le paʻu na maua - ave i totigilima ma teu i totonu o se taga e le manava ae e te leʻi aveina.

Vaʻai foi: metotia ma auala o le tagofiaina o le kulumu mole.
Sei vagana ua tuua e gata ia lau 'upega tafaʻilagi, savali i luga i luga o seevae (sili atu i seevae seevae) ma vaʻavaʻai ma le totoa i ou vae. Atonu o le a osofaia oe e le gata e toetoe lava leai se mea.

E ese le eseʻesega pe afai e te faʻafefeina lona faamoega, pe e te alu i ai i se taimi "matautia," poʻo le laa i luga o se mea faʻanoanoa lea na faia filemu i le la.

E taua! E le lelei le vaʻai, ae latou te faʻalogo lelei ma iloa vave gaoioiga. O le mea lea, o le matauina o le afaina i totonu o le nofoaga lata ane, toso ma matamata ia te ia. Afai e le o vaʻaia oe e le tamaʻi manu ma e le solomuli ese, faʻaeteete, faʻagesegese ma le lemu pe a mafai, taumafai e alu mamao ese. E ono le mafai ona tuliloaina oe.

Sueina o se meaola i luga o le 'upega tafaʻilagi, aua le faʻaaogaina i se fasi laau, ae faʻaaoga le faʻalogo lelei. Afai e leai se nusi lata ane, o le a alu vave le gata, ma afai ei ai - o le laau o le a na o le osofaia lava e osofaia ai.

Fesoasoani muamua mo se Snake Bite

O le gata o le gata o se mea lamatia mo tagata, ma o le matuia o le oona ma le ono mafai ona oti e faalagolago i mea e fai i minute muamua pe a uma ona oʻo le mea oona i totonu o le tino.

E te iloa? O le gutu o le tamaʻi gaogao e laʻititi lava, ae a osofaia se gata, e faigofie lava ona tatala lona gutu ina ia mafai ai e ona auvae luga ma laʻititi e fesootaʻi i le tasi ma le isi ona faia se laina saʻo.

O le mea lea, a e gaua se gata:

  • Aveese le punavai o mea matautia: tuliesea le gata pe sola ese oe (pe a mafai ona e uuina se ata, ia talafeagai - o le a faigofie mo le fomaʻi ona tuʻuina atu ia te oe le fesoasoani sao).
  • Faigofie (pe taumafai e faʻafilemuina le gutu).
  • Faʻalu le lima o le lima poʻo le vae. ma aua le gaoioi (e taua le nofo i lalo o le fatu i lalo o le fatu).
  • Faʻasalaʻi pito o manua ma ou tamatamailima ma suʻe le mea oona faatasi ai ma le toto, i le muamua ave sina vai i totonu o le gutu e faaitiitia ai le maualuga o le toxin i le gutu (o le veno gata e le matautia pe afai e afaina, ae mafai ona afaina pe afai oi ai ni manogi i le gutu). Aua neʻi galo le feanu! Toe fai le taualumaga mo le itiiti ifo ma le kuata o le itula: e talitonu o lenei metotia e mafai ai ona e aʻafia i le 50% o le mea oona mai le manuʻa e aunoa ma le faʻapipiʻi atili i totonu o le toto.

E taua! E le mafai ona e tosoina le manua i luga aʻe o le gutu! O le auala sili e puipuia ai le mea oona mai le faasalalauina e le o le tuleia o le lima.
  • Vavave faʻamaʻi le manua (ae le o le ava malosi), fusi i se ofu mama mama - ma vave loa i le falemaʻi! E manaʻomia le maʻi i lenei tulaga i se tulaga vaʻavaʻa, o le ulu ma le mea e paʻu ai - lalo ifo o le fagu.
  • Afai e umi le ala, pe faigata foi ona vaʻai i se fomaʻi, inu malosi tele pe a mafai ai, ma o le mea o totoe i le vave e mafai ai mai fafo o le tino. Teu, ava malosi ma isi mea inu vevela ua solia.
  • Pe a le mautonu po o le puʻeina o le fatu, e faʻaaogaina le manava faʻamalosi ma le maso o le fatu tuusao.
  • E faʻapea foi i le auala i le fomaʻi o le a aoga ave se antihistamine - e fai ma faʻataʻitaʻiga, faʻatusatusaga, diphenhydramine, poʻo le tavegil e faʻafefe ai se tali atu i se mea na tupu i le mea na tupu. Ia vave tuʻuina atu fualaau e lua, tusa lava pe o le tagata afaina o se tamaititi. Afai e tatau ai, e mafai foi ona e faia se febrifuge.
E tusa lava po o le a le matautia o le mea oona o le gata, e le tatau ona e fefe, aua o vailaau faʻaonapo nei o loʻo i ai se vaifofo lelei e faʻatoʻateleina ai aʻafiaga leaga i le tino.

O le mafuaaga lena i tulaga uma Lau galuega autu - i se taimi vave lava e mafai ai i totonu o se fomaʻi.

Afai e le mafai ona e oʻo atu i le falemaʻi i itula a sau pe a maeʻa, e le tatau ona e faʻavaivai - mulimuli i fautuaga uma o loʻo i luga, manino le inu, inu tele, ma i lenei tulaga, o le tino malosi e faʻaumatia le mea oona e aunoa ma se masini. E afaina le gata, ae le o se mea matautia, pe afai e amio saʻo. Afai e afaina oe e se gata e le oona, e tatau lava ona e faamamaina le manua, ma talu ai e le mafai ona e mautinoa ua e mafatia mai le osofaia o se gata le lelei, o le puipuiga muamua puipuia o loo taʻua i luga e tatau lava ona tuuina atu i le manua.

Aoao uma e uiga i le taulimaina o faʻata.
E le o ni talo e le o ni tagata sili ona lelei tagata, ae i totonu o se meaola faanatura o nei meaola latou te faia se matafaioi taua ma talafeagai. O le mea lea, afai o nei malo asiasi na asiasi atu i lau 'upega tafaʻilagi, taumafai e faʻaumatia i latou, faʻavaeina tulaga e le sili ona manaia mo nei tagata faimalaga fetolofi. O le faʻaumatiaina oi latou e le aoga ma sese!