Fua o le gaosiga

Faʻaleleia ma tausia bayonets i luga o le faletusi

Levka poʻo mattiola - lalelei, lauolaola lauolaola laau ma se manogi matagofie. E masani ona faʻaaogaina le teuteuina o moega paka ma fale mafanafana, ae i totonu o le fagu i luga o le faapaologa o lenei fugalaau e foliga mai e manaia ma talafeagai, e le o taimi uma lava mo le togalaau. O Mattiola e faʻaaogaina e le au faifaatoaga fugalaau mo ona laupepa matagofie ma lush o fugalaau teuteu, faʻapea foi ma le manogi manogi latou te faʻafefe.

Tulaga mo le tuputupu aʻe mattioli (agavale)

  • Le la
O Mattiola o se laau e vevela-vevela ma faʻafelelei le malamalama o le la, o lona uiga o le la o le la e le o se faʻafitauli mo se fugalaau faapena.

  • Faʻasa
Levkoy e manaomia foi le masani ona faʻasusu ma e le taliaina le le lava o le susu. E manaʻomia lou faʻaleleia o le meaʻai e pei o le suavai paʻu, e tusa ma le 2 taimi i le vaiaso.

  • Vaalele

I le taimi muamua, e na o le fugalaau togalaau, na o Mattiola e fiafia i ai, ma e toatele e fiafia: "E mafai ona tupu Levkoy i luga o le faapaologa?".

O le tali - e mafai, aua o loʻo i ai nei ituaiga mea matagofie, e le gata i lea, e manaomia e le laau le fesuiaiga o le kesi malosi ma e fefefe i le tele o le susu.

E tusa uma ma le maualuga o le vao, lea e manaʻomia ai le lelei o le ea, ina ia aloese mai foliga vaaia o meaola faalafua ma le afaina, e pei lava o le oona ma le susu. Ae ui i lea, i le fale i luga o le faʻatau mai o le eleele le mama, o Levka e seasea afaina ai soʻo se faʻamaʻi. O fautuaga uma mo le puipuia o faʻamaʻi e masani ona faʻaoga i ituaiga o togalaau.

I luga o le faapaologa e mafai ai foi ona e ola fiafia i le gladiolus, cloves, dumping, dill, peʻa suamalie, coriander, mea manogi, kukama ma tamato.

Totoina i le fale

Levka o le a vave ona avea o se teuteuga matagofie o lau faletusi poʻo le terrace, pe afai e te mulimuli i manaoga faigofie mo le totoina ma le tausiga.

Muamua e tatau ona e filifili i le mea e tu ai le ulo, ona piki lea o le gafatia mo le laau o le tele o le manaʻo ma meafaitino, ma o le mea e sili ona faigata o le filifilia lea o le ituaiga o mea e manaʻomia mai le ituaiga atoa.

E te iloa? I le maasiasi, ae na talisapaia lava e Roma anamua le matagofie ma le manogi manogi o nei fugalaau ma faʻaaogaina e teuteu ai fale talipusa ma opochivalen.

Fatuina sauniuniga

Ua tupu mai Mattiola mai fatu e seleseleina mai pati mago i le ogatotonu o le autumn. O fatu o le itu agavale o loʻo i ai se foliga laugatasi lautele ma oʻo atu i ai 2.5-3 mm. i le lautele, i pito e i ai se tuaoi papaʻe.

O lanu o le lanu e eseese mai le olive pogisa i le enaena, ma e mafai ona e faʻatau i latou i soʻo se faleoloa faapitoa poʻo le Initaneti.

Le faiga mo le sauniuniga o fatu mo le totoina o fatu e aofia ai vaega e lua:

  • Sook. O le tuai o loʻo i ai galuega e lua: faʻateleina o le tuputupu ae ma le faʻapalapala. O le vai e faʻamalosia ai le tuputupu ae ma fesoasoani i le lumanaʻi e sosoʻo atu i se atigi maʻa. Mo fualaau sili ona lelei, o fatu e tuu i totonu o le vai mafanafana pe tusa o se aso, mo le fula. I le taimi o le gasegase, o le faʻatulagaga o le faʻauluina o fatu e faia, aua o meaʻai o sigi ma isi mea faʻaleagaina e mafai ona maua e le gata i totonu o le palapala, ae faʻapea foʻi fatu. O meaʻai e le matautia mo fatugogogogogogo, talu ai e manaʻomia e le mea mulimuli tulaga lelei mo lo latou atinaʻe, o le mea e leaga ai, e masani lava ona fetaui lelei ma tulaga lelei mo le totoina ma le tuputupu ae o fatu. Mo le faʻapalapalaina, e mafai ona e faʻaaogaina se vaivaiga vaivai o le palamati (timu le lanu piniki) poʻo le susu i le fua o le 1 tbsp. l suauu i le lita o vai.
  • Stratification. Stratification o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i tulaga o le taumalulu, lea o loʻo i ai le tuputupu ae malosi o le pepe i totonu o le atigi ma o le polo malosi malosi e faʻaumatia i lalo o le malosi o le malulu ma le susu. A maeʻa, ona salalau lea o fatu i luga o le susu (mataupu, cotton, fasi laupapa poʻo vermiculite) ma tuu i totonu o le pusaaisa mo 4-6 aso. E tatau ona tufatufaina fatu i luga o le susu susu i taimi uma, aloese mai le sao atoatoa ma le saluina o fatu ma le tasi. E amata mai i le aso 3, e fautuaina e matau fua o le lumanaʻi, talu ai o loʻo i ai le avanoa o le vave amataina o siama ma le gaosia.

Le filifiliga o le gafatia ma le eleele mo le totoina

Malosiaga. E totoina fatu o laumei i totonu o koneteina poʻo ni kaseti faapitoa ma fata mo fatu. Ma mo nei faamoemoega, o nisi taimi e faʻaaoga ai ipu faʻafefe, ae tuʻuina atu uiga o le tausiga o mamanu, ipu ma pusa o le a sili atu ona faigofie. O le filifiliga e mafai ona faia e faʻafeiloaʻi ai laititi-greenhouses. O se mea faapena e le mafai ona maua i le fale i se faleoloa o le faleoloa, ae e le taugata tele, ae matua faigofie ma fuafua mo le faʻaaogaina faifaipea.

Soo E lagona e Levkos le lelei i laufanua lafulemu, eleele maulalo, ma o le eleele lanu uliuli o le filifiliga aupito sili lea mo i latou, e pei o le oneone ma eleele eleelea.

Ae afai matou te talanoa e uiga i laau, ona mafai lea ona e faʻatau se vaega faapitoa mo le totoina o fatu. O le suavai ma le mamafa o eleele palapala e le aoga lava.

Tomai e totoina

O fatu e loloto ile ulu ile susu poo se mea faapitoa i le loloto pe a ma le 0.5 cm. O le mamao i le va o fatu e tatau ona le itiiti ifo i le 1.5 cm, ina ia aua nei faalavelaveina e le tasi.

E le tatau ona e popole po o le fea itu e tuu ai se laau ua faʻamaonia ile eleele - o le mea lea e mautinoa lava o le a maua se ala i luga.

A uma ona tuu fatu i le eleele, e ufiufi se fagu po o se kaseti mo laau toto i le filofifi palasiti (o le mea lea e aoga ai le moli tioata) ma tuu i se nofoaga pogisa mo le 4-6 aso. I le vaitau lenei, e le susu le palapala. O le mea moni, pe a uma le taimi atofaina, o le a amata ona tafe le taamilo i luga o le eleele, ae o nisi taimi o lenei faagasologa e tusa ma le 14-15 aso.

Afai o le vaitaimi o le germination e tolopoina mo sea vaitaimi, fautuaina e siaki le eleʻele palapala ma, pe a tatau ai, faʻafefe.

Totoga o le tausiga o fatu

E taua! Levkoy e tatau ona totō i le maeʻa o Mati po o le ogatotonu o Aperila, ona o le fugalaau e maaleale ma faʻalagolago ile fesuiaiga o le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo fualaau e lelei le vevela - 12-13 ° C.
I le vaitau mai le germination e totoina i totonu o se ipu tumau, e manaʻomia foi e togalaau le tausiga faapitoa. O le taimi lava e amata ai ona totogo le totogo i luga o le eleele, e tatau ona vave tuu le pusa i laau toto i totonu o se nofoaga lelei ma aveese le ata.

I le taimi nei, i le taimi nei e tatau ona i ai le faaiuga o Aperila poʻo le amataga o Me, ina ia le sili atu le vevela i luga o le faletusi poʻo le fale, pe a fai e tuʻuina atu le koneteina, e le silia le 12-13 ° C. Mai fualaau e tatau ona e aveeseina le ata tifaga pe tatala le tapuni o le fale koli, fuafua i mea na e faʻaaogaina. Mai le taimi lava e ave ai le laau i le la ma faʻafefe, e le itiiti ifo ma le lua vaiaso e tatau ona pasia, o le a sili atu le malolosi o fualaʻau ma o le a lava lelei le latou gafatia e maua ai le faʻaleagaina le faʻaleagaina i taimi o le gafa.

A maeʻa le lua vaiaso, ona togi lea o laau i ni atigi pusa eseese, pe a fai o se atigipusa, ma afai o le laau toto o loʻo iai i kaseti faapitoa, e le faʻatinoina le faʻataʻitaʻiga. I le vaiaso mulimuli ane, e mafai ona toe totoina oe i se ipu tumau.

O le muamua fertilizing ma mineral fertilizers e faia i le taimi lava e lua o laʻau malolosi e aliali mai i luga o fualaau.

O le tulaʻi mai mulimuli i totonu o ipu ma le tausiga

A maeʻa ona malosi malosi tamaiti laiti, totoina i totonu o ipu, ma o le latou tausiga atili o le a aofia ai na o le fafagaina ma le fafagaina o taimi.

O talavou ma tagata matutua e le o togi i le tausiga. E lelei le faʻafeiloaʻi i fesuisuiaʻi mataʻutia i le vevela ma e oʻo lava i ni fulu malulu. i le -5 ° C. O le tele o le ulo e mafai ona filifilia i le loto ma fuafua i le tele o fualaau ua e saunia. I le averesi, o laʻau taʻitasi o se 'auʻau tauagavale-e tatau ona i ai le tusa ma le 8 cm² i lona lafoaʻi. E mafai ona totō le laau ma mafiafia, i le vaʻaia o le lele lelei o le ea.

E taua! E le talafeagai le totoina o laau totō uma. Mo le fausiaina o le ulo e sili atu le filifilia o laau tele ma sili ona malolosi. Afai e te tuʻuina mea uma, ona faʻaumatia ai lea o vaivai tagata malolosi, lea o le a faʻavaivai ma leaga, na o le faʻapogisaina o le vao.
O le gaioiga e faia i le masani masani.: faatasi ai ma le tele o eleele pe a mafai, o le aʻa o se laau toto e aveesea mai le fugalaau le tumau, mulimuli ane ua tanumia i se eleele fou, i se taimi ua saunia muamua.

A maeʻa le faʻavasegaga, e manaʻomia le faʻapipiʻiina o le pito i luga o le eleele (ae le malosi!) Ina ia mafai ai ona faʻaleleia le vaega o loʻo i luga o le mattiola.

Faʻasalaga i luga o le pusa

E fiafia le Levka i le susu ma e masani ona faʻafeinu vai i taimi e faalua i le vaiaso. E taua le amanaʻiaina o le tau ma le fua o le magoina o le palapala - e tatau ona avea ma faailoga autu o le taimi o le faʻavaivai. E tatau ona faʻafefete vai i le vevela o le potu.

Fertilizer ma tausiga ile eleele

E le mafai ona faʻasolosolo faʻavalea ia Mattiol. I vaitau eseese o le vaitau tuputupu ae, e manaomia e le fale laau eseese meaola ma mineral fertilizers ma e le mafai ona lafoai lenei mea moni.

E le mafai ona faʻamaʻaina le eleele aʻo leʻi totoina, e masani ona faʻaaogaina fualaʻau o le minerale mo lenei fugalaau, afai e te filifili e faʻaaoga le faapalaga, ia mautinoa ua lava lona matua, a leai e leai se leaga. I le vaitau o le vavalaʻau, e faʻaaogaina fugalaʻau ma le maualuga o le potassium ma le phosphorus, ma i le gasolosolo o le tuputupu ae malosi ma le fugaina, e fautuaina ai faʻamaʻi faʻamalosi faʻapitoa.

E te iloa? E faigata ona talitonu, ae o le itu tauagavale o le aiga lava lea e tasi e pei o le kapeti lanu paepae lauiloa uma tatou te iloa uma, ma o le tele o tusi taʻavale e faʻaaogaina i le mattiola.
A o totoina i luga o le laufanua, e fautuaina e tatala ma saoloto mai vao leaga o loʻo ola ai le laau toto. E le manaʻomia ni fuafuaga pe a tupu aʻe i fugalaau.

Aititi e uiga i faamai ma meaola faalafua o le fugalaau

Tele le matautia bay mala - crucifa crucilla. O le faʻamaʻi e faʻaosoina ai le galo e faʻapipiʻi i luga o le fatu o le laau, lea e oʻo atu ai i le pala o le aʻa atoa ma, e tusa ai ma le oti o le laau. O Kila o le sasa o tagata uma o le aiga kapisi, o le mafuaaga lea e le fautuaina ai e toto le itu tauagavale i luga o nofoaga na faʻaaoga muamua mo le totoina o isi ituaiga o faʻatau.

  • Faailoga. O le faʻamaʻi e aliali mai i luga o aʻa ma luga o le vaega pito i luga o le laau: o tupuga o ituaiga eseese e aliali mai i luga o aʻa, ma o le ufiufi ma laupepa o le fugalaau e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe. E le gata i lea, o faailoga e mafai ona matauina i luga o aʻa o laau toto.
  • Togafitiga. Le togafitiga sili mo togafiti - puipuiga o eleele. Mo se taunuuga vave, e faʻaaoga ai fomaʻi faʻamalosi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, Fundazim. I le auala, e talafeagai mo togafitiga o fualaau ua uma ona aafia. O togafitiga faʻaleaganuʻu o togafitiga e aofia ai le totoina o togalaau o le aiga o le po i luga o le palapala ua afaina, lea i le vaitau muamua e aveese ai le oona o le silo mai le palapala. Afai e malo le fugalaau, e eli ma aveese faʻatasi ai ma le lima o le palapala e faʻataʻapeʻapeʻe ai le rhizome. E tatau ona maitauina o le totoina o le meaʻai, o le faʻafitauli o le faʻamaʻi pipisi e toetoe lava a leai.
Lanu uliuli ma le vevela. O se maʻi faʻaleagaina foi, e atiaʻe i luga o le tala o le vevela tele, le lelei o le ea ma le maualalo o le vevela.
  • Faailoga. O faailoga o vae lanu uliuli e faigata ona iloa - o le ufiufi e ufitia i le uliuli ma e vave ona mate le laau. O le vevela leaga e mafua ai le foliga mai o le lauulu, e foliga tutusa ma le fuga o le fugalaau i luga o le lanu meamata o le fugalaau (aemaise i tua o le lau).
  • Togafitiga. E pei o le taʻele, o le togafiti sili ona lelei o le puipuiga, ae afai o le faafitauli ua uma ona totogia, ona togafitia lea ole palapala ile tasi ole vailaʻau e pei o le Baktofit, Fitosporin poo le Phytophthorine - lea e mafai ona e mauaina. Faatonuga mo le faʻaaogaina o le ai luga o le afifi. E i ai togafitiga faʻaleaganuʻu, e pei o le pefu i le pefu, faʻasusu i se vaifofo (1:10) vodka, o ia metotia e masani ona faʻaaogaina mo laau totō e faʻaaogaina i meaai.

Pests. Fola faʻatau - O le isi faʻamaʻi masani o kāpeti. O nei iniseti laʻitiiti e fafagaina ile vaega lanumeamata o le laau. O a latou meaai e sili ona fiafia i ai o laʻau.lea latou te 'ai i nisi taimi i veins. E le pei o faʻamaʻi faʻaleagaina, o meaʻai e fiafia i le vevela, o le mea lea o le a foliga mai o latou i ai i le taimi o le lāmala.

  • Faailoga. I totonu o se fagu e faigofie lava ona vaʻavaʻai i nei mea faʻamaʻi. O uluaʻi faailoga o nai pu laiti i le laʻau.
  • Le taua. O faasatauroga e le fiafia i le susu, ina ia latou le masani ai ona faasusuina latou te le lagona le mafanafana. Ia faʻaaoga foi le faʻafefiloi o le pefu ma le pefu asu mo le fufuluina o palapala ma laʻau o le agavale. Faʻaleleia lelei o le palapala ma le fugalaau ma se vaifofo vaivai i le fua faatatau: 1 tsp vinetaini i le 1 lita. vai.
O iinei, masalo, o mea uma e mafai ona faʻamatala puupuu e uiga i le tagata agavale. O lenei, o oe o le e ona le malamalama ma tomai talafeagai mo lona manuia o le galueaina.
O fualaau oona e taofiofi ma faʻaumatia faʻamaʻi o au laau: "Abigail-Pik", "Alirin B", Mixed Bordeaux, "Delan", "Albit", "Brunka", "Fundazol", "Scor", "Topaz", "Strobe ".
Ia mataala ma faamemelo i fualaau manogi lanu manogi mai le taumafanafana i le faaiuga o le autumn. Le manuia!