Laʻau

Tritsirtis - togalaau togavao

Tritsirtis o se laʻau faʻapitoa, sili ona matagofie. Faatasi ai ma ona fugalaau laiti, e foliga tutusa ma se tochidiga mataga. Faaliliu mai le Eleni, o le igoa o lona uiga "tolu nekratnik." O le mea moni, o fugalaau e le masani ai e tosina maia se manogi tulaga ese o le tele o lapatai ma isi iniseti.

Faʻamatalaga

O le masani i Iapani ma le Himalaya, o se laufanua matagofie e teuteuina i fugalaau lanu papaʻe, kulimi ma le samasama. O le vaega atoa o petals e ufiufi i togitogi mumu po o fugalaau. O loʻo maua foi i lalo o faʻailoga. O le fugalaau ei ai le faʻavae foliga e pei o ni mea vevela, o loʻo faʻafefeteina i fafo. E i ai pito i luga o laʻau po o le pito o le laʻau, faʻapea foʻi ma laʻititi laʻititi. Ona o le lanu, o le togalaau o le togalaau na maua le isi, itiiti le lalelei o le igoa - o le fulu (frog orchid) (e tutusa ma le lanu a nisi o amphibians). O le taimi vavalalata e amata ia Iulai.

A maeʻa ona fufulu, o loʻo faʻapipiʻiina se faʻasalaga uumi i le uliuli po o le lanu enaena.







O fua o tricirtis e tele ma saʻo ma se vaega uila. Atonu ei ai ni lala laititi. O le maualuga o se laau matua e 70-80 cm, e ui lava o loʻo i ai foi ituaiga e maualalo le ola. O le tele o ituaiga o loʻo i ai se lauulu lauulu i luga o le au ma le pito i lalo o lau.

O laulaau masani e aunoa ma ni aʻafia e ufiufi ai le umi o le uʻu, o nisi taimi e afifiina ai i luga o lona faavae. O le foliga o le paʻu laʻau e faʻalelei pe faʻaloloa.

I le ituaiga o tricirtis, e sili atu ma le 10 ituaiga. E mafai ona vaevaeina i latou i le malulu i le malulu-malosi ma le vevela.

Winter-hardy species of tricirtis

I totonu o ituaiga e puipuia i le malulu, ei ai:

  • Pulu lauulu (Hirta). Faʻateleina i vaomatua o togafitiga Iapani. Ulu maualuga 40-80 cm, faʻasalalau i luga o le umi atoa ma le pupuu, moli malamalama. O laʻau o loʻo faʻalauteleina, e faʻagasolo le faʻaogaina o auala. O laulaau e vaivai ma e le faʻamaʻavaʻaina i sina tamaʻi susu, 8-15 cm le umi, 2-5 cm lautele. E tele fugalaau o loʻo i totonu o le laʻau sinuses ma le tasi i le pito i luga. Petele papae, e ufiufi i lanu viole. O taʻavale e le faʻavaivaia e faʻailo i fafo ma tusi, e 2-3 cm le uumi. Fuga i Aokuso-Setema.
    Tritsirtis lauulu-lauulu (hirita)
  • Broadleaf. O se fugalaau sinasina matagofie ma se lanu lanumoana ua faaalia i luga o se ogaumu e oʻo i le 60 cm le umi. O petals e lilofia i lanu lanu. E amata ona vave totogo nai lo isi uso i le ogatotonu o le taumafanafana. O lavoid lau lapopoa e aofia ai foi pogisa. E sili atu ona faʻalogoina i le tautotogo i le lauusiusi talavou.
    Tritsirtis lauteleleaf
  • Faʻasalaga faʻasalalau. Ua ufiufi le laau i laʻau matagofie ma lanu samasama lanu samasama. O le faʻasologa o loʻo i luga o le au ma e aofia ai le 3-4 fugalaau. E fuga vave, lea e mafai ai ona lelei le fatu. O le vailaʻau e teteʻe i le malulu.
    Tritsirtis se mea e tupu mai
  • Tritsirtis Purple Beauty. O se mea laʻititi e maua i lau paʻu ma fugalaau e le masani ai. O paʻu manu e vali paʻepaʻe ma lanu viole. O fugalaau ei ai se lanu paʻepaʻe paʻepaʻe matagofie, e aofia ai meaʻai e afa-fused. O se lio lanu samasama e tosoina i luga o le tafaoga o gaʻo.
    Tritsirtis Purple Beauty

Vailaʻau faʻafefe

O ituaiga o meaʻai faʻamafanafana e le mafai ona faʻafeteina e tusa lava pe itiiti sina kiona. Sui o lenei vaega o:

  • Hairy. O se laau e tusa ma le 70 cm le maualuga o loʻo i ai se faʻaogaina o fugalaau sinasina ma ni lanu mumu mumu. O le fugalaau e amata ia Aokuso ma e toeitiiti atoa le masina. O le aʻa ma le laʻau ua ufitia tele i le vili.
    Tritsirtis lauulu
  • Long-legged. O laʻau lapopoa ma le susu o le pubescence o loʻo tu i luga o le laina 40-70 cm le umi. Le uumi le umi - e oo i le 13 cm, ma le lautele - e oo i le 6 cm. O fugalaau e sinasina-paepae ma togitogi mumu.
    Tritsirtis umi-vae
  • Pogisa Pogisa. Faʻailoa i le tele o lanu ma le pogisa o petals. O lanu sili ona lanu o le kulimi ma le piniki ma ni paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe.
    Tritsirtis Dark Dark
  • Yellow. I luga o se laau laʻau, 25-50 cm le maualuga, fugalaau fugalaau fugalaau, e toetoe lava a leai ni afaina. O tamai togitogi o loʻo i ai na o tumutumu pito i luga. E fuga i le tuai o le taumafanafana ma e manaʻomia se fale lelei mo le taumalulu.
    Tricirtis samasama
  • Taiwanese poo formosana. I luga o lauulu ulu e 80 cm le maualuga, o loʻo i ai le oval, lau lanu lanumeamata ma se pito iloga. O fugalaau e ese lanu lanu o petals: lanu piniki ma lanu paʻepaʻe. I luga o le vaega atoa o le petal o ni paʻu poʻo ni lanu enaena. O le fua o le talaaga ma le aofaʻi o togitogi e faʻalatalata atili i le autu.
    Taiwanese tritsirtis (formosana)

Tofiga

Mo le faʻalauteleina o tricirtis, e tolu auala autu e faʻaaogaina:

  • lūlū fatu;
  • toso (aʻa poʻo aʻa);
  • vaevaega o le vao.

Mo le lūlūina, e taua le faʻaaogaina o fatu fou ua filifilia. I totonu o laufanua mafanafana, ua totoina i le tautoulu aʻo leʻi maeʻa le malulu i le avanoa. Afai o le totoga e fuafuaina mo le tautotogo, ona oʻo lea ia Mati e faʻamaʻi fatu i le malulu mo le masina, ona totoina ai lea i le togalaau. O fualaau e leʻi tupu, talu ai o aʻa o lālā talavou e matua maʻaleʻale ma e le mafai ona taliaina toleniga. O le fugalaau e amata i le isi tausaga talu ona toto fatu.

Ona o le maualuga o lona toe faʻaleleia, o le auala aupito sili ona lelei o le faʻaleleia o le vavaeina o le vavae poʻo le vaevaeina o le rhizome. I le popofou o le tautotogo, e faʻaaogaina aʻa laau, ma i le taumafanafana, e fufulu ai aʻa. O loʻo eliina i se nofoaga fou ma faʻatali le faʻavaeina o aʻa talavou. E oʻo lava i nai vaega laiti o le rhizome o loʻo totoe i le palapala, e ono tulaʻi mai aʻa.

Tuutuuga mo le tuputupu ae ma le tausiga o laau toto

O le laau e matua faʻafefeteina ma e le o faʻatoʻaga uma o le a mafai ona ola i le taimi muamua, faʻapea foʻi le ausia o fua. Ae i lalo o tulafono uma, o lenei togalaau o le togalaau o le a tupu malosi ma ola i tausaga uma, ma o le numera o fugalaau o le a faateleina.

Tritsirtis o loʻo nonofo i le vaomatua, o le mea lea latou te manaʻomia ai nofoaga malulu ma susu. E fiafia i lauʻeleʻele vaomatua o loʻo maua i totonu o le humus organic ma le peat. Mo le tuputupu ae masani, e taua le mataʻituina o le eleele i taimi uma; faʻamago ese le leaga e afaina ai le tupu ma le tupu aʻe. Ae ui i lea, o le tele o eleele palapala ole palapala e le manaomia mo le laau. Ina ia faʻaitiitia le faʻaleleia i totonu o le vevela, e tatau ona e tatau ile mulch le pito i luga ole lauulu.

Tritsirtis i le togalaau

Latou te filifilia nofoaga i le togalaau lea e le aʻafia ai se matagi malulu ma vevela. E le lelei le tuiina. Mai lauʻeleʻele o le vai i luga o le laʻau e foliga mai o ni mea leaga, lea e iu lava ina enaena. I le taumalulu, e tatau foi ona puipuia le vaomatua mai le sili atu o le susu ma le fesoasoani o le polyethylene ma isi fale e le susu.

Mo le taumalulu, e tatau ona ufiufi ai le rhizomes ma laʻau paʻu poʻo laʻau paʻu. Mo le sili atu ona leaga o le tau, o le faʻaogaina o se faʻaoga e faʻaaoga ai se mea faapitoa e le nonoa ua talafeagai. Ae o lenei metotia e fetaui mo ituaiga o le malulu. I isi tulaga, e gaosia ai laau ma tuu i totonu o ogalaau poʻo ipu e teu ai fale.

Faaaoga

Eseese o tricirtis o se aganuu lauiloa e seasea ona mafai ona avea ma se mea matagofie o tulimanu eseese o le togalaau. E ui o le tele o fugalaau e sili atu le fiafia i le la, ae o le a fausia ai se aulelei matagofie i lalo o laau ma vao vao.

E mafai ona faʻaaogaina e teuteu ai laʻau ma le vaevaega papa. O fugalaau manaia i luga o vae uumi e pei o lili ma orchids, o lea e masani ona faʻaaogaina e mamanuina ai fugalaau. Tritsirtis o le a avea ma se tuaoi lelei i se togi, fern, o se au, o se mea taua po o se trillium.