Laʻau

Fugalaau ofusa - faʻamatalaga o le laau, totoina ma tausi i le togalaau

O se samasama lanu po o se lanu moli foi e manaia lava i lona lava ala, e ui lava e le eseese i lona tulaga taua tele o foliga ma lanu. E lelei le togalaau aua e fuga mai mo se taimi umi, ae le manaʻomia se tausiga faʻapitoa.

O le a se mea e foliga mai o se aau fugalaau

O lenei laau e taua foi o se aloiafi i aso uma. E le o se mea e ofo ai, ona e iloga e fugalaau fugalaau o lanu mumu. O le fuga o le fugalaau e sili ona manaia: e aofia ai se peʻa, e foliga mai o se corolla, ma sela susulu, lea e mafai mai le lima i le 20. E mafai ona eseese le laumei i ituaiga eseese. Nectars i totonu o lenei fale o loʻo faʻaleleia totoga. O le lua o le meli o loʻo i luga o latou nofoaga. O le manogi manaia o moli e tosina ai pi.

Fagalu a Europa

O fua o lenei laau o laulaʻau ia e fai ai se fua. O fatu ei ai foliga o le oval, o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe susulu.

Mo faʻamatalaga! O lenei laʻau masani o le aiga o Ranunculaceae. Naʻo le foliga e le pei o le ranunculi togalaau, ae sili atu nai lo le sili atu ona lelei o vaʻalele.

Faʻamatalaga lata mai i le talafaasolopito o le faʻaaliga

I le vao, o moli ua masani ai i Eurasia talu mai aso anamua. O la latou talaaga puupuu e tatau ona amata i le mea moni e faapea, ua matutua i latou i togalaau mo le silia i le 500 tausaga ma e masani lava mo mea teuteuina (aʻo i ai i Sasae, o moli ua taʻua o vailaau togafitiga). O le totoina ma le tausia o le leota e le manaʻomia ai se tele o taumafaiga, ma o lenei mea na saofagā i lo latou lauiloa. Ae i na aso, na latou masani ai i le tele o ituaiga Europa, o mea uma na totoe na foliga mai mulimuli ane.

Faʻalogo lelei! O le fugalaau o le savaliga a Saina na muamua vaaia i Europa na o le 200 tausaga talu ona amataina le totoina o ituaiga eseese. Ae na faʻaaogaina i latou e fafagaina le tele o ituaiga o vailaʻau faʻaonapo nei.

Aisea e taʻua ai le fuga o le pua

O le igoa Latina mo lenei fugalaau o le "Trollius". E toʻatele tagata suʻesuʻe e talitonu o lenei igoa e sau mai le "Trollblume", lea e faʻamatalaina e pei o "fuga pua". O le mea moni, o le aau aau o loʻo ola lelei i nofoaga malulu, lea, e tusa ai ma tala faʻasolopito, o nei tagata fai tala e fiafia e faʻalelei. I le tele o tala, o Scandinavian ma Siamani, o lenei laau o se fugalaau e sili ona fiafia i ai, o lona uiga o fugalaau fugalaau, o nei meaola e gaosia ai se vai faamalolo.

Ae ui i lea, o loʻo i ai se isi faʻaliliuga o lenei igoa. Masalo, ona o le fuga o le fugalaau, o le igoa e sau mai le upu Latina "trulleus", o lona uiga o le "vaa lapotopoto".

Totoga o mea

I le vao, o ituaiga o aganuu e mafai ona tupu i ni tulaga eseese, lea na aafia ai o latou uiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Europa i Sasae, o le aau e ola i totonu o le vaomatua, faapea foi i vanu ma vaitafe lata ane, o le mea lea latou te fiafia i le maualuga o le vevela. I Europa i Sisifo ma se vaega i Asia, o moli e ola i mauga. O nei ituaiga o meaola e pei o le lauʻeleʻele toleni. E tusa lava pe latou te ola i le pito o le vaomatua po o luga o mauga, o nei meaola uma e matua aoga ma e le lelei.

Ituaiga ituaiga papa ma o latou uiga

E tele ituaiga o vailaau o lenei laau, e eseese e oʻo lava i uiga i fafo.

Ledebour's Trollius (Trollius Ledebourii)

Aotelega impatiens - fugalaau, totoina ma tausi

O se tasi lea o mea sili ona manaia. Ledebur's trollius e iloga i luga o se maualuga maualuga (e oo i le 1 m). O lana fugalaau tetele e oʻo i le 6 inisi le lautele ma lanu moli susulu. I le aganuu, e mafai foi ona i ai ni lapoa lapoa e oo i le 8 cm. E le gata i lea, o le umi o nectaires e itiiti ifo i le 1.5 cm. I le togalaau, o ituaiga eseese o loʻo faʻaaogaina, lea e ono eseese i le valivali o petals ma sepals.

Asian Swimsuit (Trollius Asiaticus)

O lenei meaola ua salalau solo i le mamanu. E iloga i fugalaau lanumoli susulu ma vavao vavao ma sima manino.

Mo faʻamatalaga! I le olaga i aso faisoo, o lenei ituaiga o meaola e taʻua o le falai, ae le o se talotausi. E tele ituaiga o ituaiga, e aofia ai ma fuga faalua.

Ausaele Asia

I le vaomatua, o le maualuga o le pononcle e tusa ma le 40 cm, ae i le fale e tupu atili ai ona iloa - e oʻo atu i le 70 cm.

European Swimsuit (Trollius Europaeus)

O lenei ituaiga meaʻai e taua foi o le aau masani. Fai mai lana faamatalaga, i le maualuga o ona togitogi e mafai ona oʻo i le 100 cm, ma o le mea lea e avea ai o ia ma se tasi o ituaiga sili ona lauiloa. O fugalaau e telē tele ma maua ai se manogi manaia. O le lanu o petals e eseese mai le lanu samasama i le auro. O fuʻa e umi atu nai lo petals. E fuga i le tautotogo - o le afa muamua o Iuni.

Faʻalogo lelei! O lenei laau e itiiti ifo ma e le masani ai i le vaomatua. Ua lisiina i le Tusi Pulu Mumu o le Malo o Belarus. I Polani, e puipuia foi e le setete.

O le taulima aupito maualuga (Trollius Altissimus)

O le eseesega tele i le va o nei ituaiga meaola o le maualuga lea o le paʻu, o le 1.3-1.5 m. I le taimi lava e tasi, o le laau e matagofie lava lau laupepa. Ae o fugalaau o le pito sili ona maualuga o le taulimaina e le susulu tele. Latou te oʻo atu i le lautele o le 6 cm, ae eseese i se lanu lanumeamata lanumeamata-samasama.

Dwarf leotard (Trollius Pumilus)

E pei ona taua i le igoa, o lenei meaola e tauagafau i le tele. O le roetette o le laau o loʻo faia i laʻau na vaneina ma se mata faʻamau. Mai iina, pe tusa o le ogatotonu o Mei, e tutupu aʻe ai ni laina saʻo, e oʻo atu i le maualuga o le 15-30 cm. Ae i le taimi lava e tasi, o la latou fugalaau e lapoa tele, pe a ma le 2-3 cm le lautele. E ese i latou i totonu o se paolo matagofie auro o sepals.

Taʻeleʻele paʻeleʻele Altai (Trollius Altaicus)

O se ituaiga e sili ona umi. O ona aʻa e ola i le 90 cm le maualuga. E foliga mai o fugalaau fugalaau. O lapataiga ei ai le lanu mumu i fafo. I totonu o le fugalaau, o pistils uliuli ma isi mea lanu mumu po o le lanu violē e iloagofie. Fugalaau i le faaiuga o Me ma fiafia i mata mo se masina atoa.

Taaloga faʻaleaganuʻu (Trollius Cultorum)

E ese mai i isi ituaiga o laau i totonu o lena mea o se paʻu. O ona "augatuaa" olaola o laau ia o ituaiga e fa i le taimi e tasi. O lapisi nei o loʻo i luga Asia, Europa, Altai ma peti tetele. O se taunuuga, o laʻau o lau togalaau ua maua e sili atu le susulu o le vine lanumeamata. E tupu i luga o ponuncles i le 60-90 cm le maualuga. O fugalaau e tele, o latou fua faʻataʻitaʻi e 7 cm.

Taua! O le lanu o lenei ituaiga o meaola eseese e mafai ona eseese, e aofia ai le kulimi, ma se lanu samasama lanu samasama, ma moli mumu. E tele ituaiga o vailaʻau o loʻo i ai fugalaau fugalaau.

O se vaega o lenei laau e faapea foi o ona ituaiga eseese e eseese i fuaitau o le fugalaau, e mafai foi ona e mauaina i latou o le a fuga mai seia oo i le ogatotonu o Iulai.

Peʻa pepa-sepals swimsuit (Trollius Chartosepalus)

O lenei meaola e maua i le vao i le itu i matu. Ua lisiina i le Tusi Ulaula. O se mea laititi lenei, o lona maualuga e na o le 15 cm. O ona fugalaau e mama, e masani ona lanu-lanu. O le diamita e tusa ma le 3 cm.

Halifa-tatala leotard (Troilius Patulus)

O se vaega o lenei ituaiga o meaola e maualalo ma e toetoe lava a leai ni faʻaʻau. E seasea tupu ona tupu i se maualuga e sili atu i le 35 cm. O ona fugalaau e le tele, e oʻo i le 30 cm le lautele, ma maua se auro auro. A maeʻa ona toto, ona faaopoopo lea o le laau i le umi.

Trollius Lilacinus

Afai o le tele o ituaiga e iai lanu samasama po o le moli, e le masani ona i ai le kulimi, ona i ai lea o le ituaiga lalac le masani ai. Ae o ona nectars e lanumeamata-lanu samasama, pei o isi "aiga" o loo tutupu i Sasae Mamao. Ma i isi mea uma, e foliga mai e pei lava o se ituaiga Asia. Sei vagana ua laiti fuga, e maualuga le 5 cm le lautele.

Ole leotard o le lilac

Laʻau tele (Trollius Macropetalus)

O lenei vailaʻau o loʻo i ai ni paʻu malolosi e mafai ona ausia le maualuga o le 100 cm. Ae o le tele o le fugalaau e oʻo ile 5 cm. O le masani masani o le samasama ma le moli. O laulaau o nei meaola e tele, e oʻo ile 15 cm le lautele.

O ituaiga sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga

Erythronium pagoda (Erythronium) - o se faʻamatalaga o le laau

O ituaiga taatele i le taimi nei o:

  • Koliata. O lenei ituaiga e vaʻaia e fugalaau tele lava, e oʻo atu ile diamita 7 cm. Latou te gauai atu e le gata i le lapoa, ae i totonu foi o le lanu matagofie lanu o nectaires;
  • Orange lau. O paʻu lanumoli lanumoana o le autu autu o lenei ituaiga. I lenei tulaga, o le laau e tutusa lona lapopoa;
  • Lemon Queen E tusa ai ma lona igoa, o lenei ituaiga e iai le lanu samasama-samasama;
  • Lulu Lua. O aʻa o lenei ituaiga e oʻo atu i le maualuga o le 60 cm.
  • Orange Princesses. O lenei laumei o le lanumoana ma fugalaau lautele ma fugalaau tetele;
  • Fire Globe. O le ituaiga e iloga i ni lanu moli ma moli moli-mumu, ma o isi e pei lava o le Princesses Orange;

Lemu queen queen swimsuit

  • Orange Globe. O fugalaau o lenei ituaiga e tele, moli lanumeamata, ma o sepals e faʻatusatusa;
  • Canary Bird - o se ituaiga o lanu samasama ua totoina, o lona uiga, o se ituaiga o lanu eseese ma lanu lanu;
  • Alabaster. O isi ituaiga o laau, e na o se eseesega o le aganuu papaʻe. E ese mai i laau maualalo e oo i le 60 cm le maualuga;
  • Elista o All. O le ituaiga muamua lenei ma fugalaau lanu samasama susulu e oʻo atu ile taʻi 7 cm. Ae o le fugalaau lava ia e maualalo, e oo i le 50 cm;
  • Goal Cross. O lenei ituaiga e le masani ai: o ona sepals e samasama ma o moli e moli, e foliga mai e manaia, e ui lava o le fugalaau e laiti tele;
  • Goldquel. O se laʻau matagofie i fugalaau lanu samasama matagofie ma lapoa, o lona lautele e mafai ona oʻo i le 6 cm.

Fanauina o fatu

Rhododendron The Hague (Haaga): faʻamatalaga, tulaʻi ma le tausiga

E sili atu le faʻaaogaina o fatu mo le faʻalauteleina o toetoe lava o ituaiga uma o talotaele, e ui lava o le suluina o mea e masani ona mafai, ae e manatu o se auala sili atu ona faigata.

Taua! O lenei laau e le tatau ona totoina e ala i fualaau. E mafai ona lūlūina ile eleele. Ae, ina ia mautinoa le maualuga o le germination, o fatu e manaʻomia le faʻasolosolo umi.

O fatu e seleseleina ia Iulai-Aukuso, e faʻatatau i le taimi o le fuga o se ituaiga mea eseese.

Taimi faʻaleleia

O le tele o taimi, o fatu e totoina i le eleele pe a maeʻa, o loʻo tupu nei i le faaiuga o Oketopa poʻo Novema.

Faʻailogaina o fatu fatuga

O faʻatoʻaga togafiti poto e faʻafefiloi fatu na aoina i Aukuso ma Iulai ma sina oneone susu, faʻafefe atu lenei paluga i se taga ma teu i totonu o le pusaaisa i totonu o se pusa na fuafua mo fualaau 'aina ile vevela ole 2-4 ° C. O iina, e tatau ona tumau le fatu mo le tolu masina e ausia ai le manaʻoga e manaʻomia.

Faʻaleleia eleele

E tatau ona tupu se laʻau i luga o eleele palapala, lea ei ai le manava manaia. O le mea lea, o le tele o taimi latou te faia ai se faʻafefiloi o ni vaega se lua o peat, tutusa le tele o eleele ma le tasi vaega o le oneone.

Filifili

O le a amata ona amata mai i le afa muamua o Me. Afai e oʻo i le vevela o le tau, o le a latou atiina ae malosi, aemaise lava pe afai e maua i le tele o le suāvai ma le puipuiga mai le la. E tatau ona pipii pe a uma ni nai laupepa atoa o loʻo aliali mai i luga o fualaau. O totogo e toto i se mamao e 7-10 cm mai le tasi. I le avea ai o se tulafono, o le tausaga talu ona maeʻa lenei, ua uma ona tupu ma ua tupu tele laau ua totōina i se nofoaga tumau i le togalaau.

E mafai ona gaosia mai se ulo

I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga masani e vave ona totōina i totonu o eleele tatala. Ae o le tele o fai togalaau e totoina i totonu o se pusa mo le tausaga muamua. Ma i le tausaga lona lua e tulaʻi mai ai le fesili, pe faapefea ona toto se laʻau mai se ulo. I lenei tulaga, e tatau ona e faia ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa.

Taua! E sili ona lelei le faʻatinoina o le faʻaleleia pe a uma le fuga, pe a amata se taimi o le nofo tumau i moli. E tupu lenei mea ia Aokuso.

Faamatalaga o le toe gaosia e le vaevaega

E mafai e le leotard ona fafaga ma vaevaeina vao. O lenei metotia e fetaui mo tagata fai togalaau. Ole faʻataʻitaʻiga lea e naʻo le faʻaogaina ole soifua maloloina, lelei le atinaʻe ile lima tausaga. O loʻo eliina, mulimuli ane latou taumafai e fufulu mama aʻa, ona vaevae lea o le rhizome i se maʻila malosi ina ia vaevaeina ia le itiiti ifo ma le tolu togi mo le toe faʻaleleia. Fafano i latou i le taimi lava lea e puipuia ai le mago

Faiga o togalaau

O le tuputupu ae o se fugalaau o le leotard e le o se faafitauli e tusa lava pe o se tagata e amataina vine.

O a tulaga e fiafia ai le leotard?

E tele lava le faalagolago i le tulaga o loʻo tutupu ai le vateatea. Ae sili atu i le tele o Rusia, o moli e sili atu i le malulu. I nofoaga mafolafola, seivagana ua matutu tele le palapala, o lenei manaia e lagona lelei.

O le a le mea e fefe ai le laau?

I le taimi o le tuputupu aʻe, e fefe le fale ona o le leai o se susu, o lea e tatau ai ona e fafagaina masani i fugalaau. E le gata i lea, e le fiafia le malamalama i le gaosiga, e mafai ona tupu laau i le tasi nofoaga mo le itiiti ifo ma le 10 tausaga. E le fiafia foi o ia i le eliina o le eleele faataamilo i le togavao, talu ai ona o le tuputupu ae vave o le aʻa. O nei faʻailoga o loʻo tuʻuina atu le tele o maʻa i le itu, ma le eli e mafai ona faʻaleagaina.

Faʻasa

Ina ia totoina se laau ola maloloina ma matagofie, o le malamalama e tatau ona masani ona faasūsūina mai ia Mati ia Iulai ina ia susu le palapala. I le vaitau mai ia Aokuso i Setema, ua faʻaitiitia le televave ma le tele o le faʻavaivai.

Faʻasalaga

O lenei metotia e filifili pe a tupu moli. Ae laveai le pule o le togalaau ma le togalaau mai le veleina o le mea e gata mai i lenei 'upega tafaʻilagi, ma puipuia ai le eleele mai le faʻamamaina, o lea aua e te teenaina.

Taua! E tutusa tulafono ma isi laau totō. Humus poʻo se faʻafefiloi o le oneone ma le peʻa e faaopoopo i le vao.

Tatalo

Ole vaega vaivai o lenei laau e le fiafia i le faaleagaina o le eleele, o le mafuaaga lea e manaomia ai le masani ai o le totoina ma le suavai lelei o le eleele.

Laʻei pito sili

O vailaʻau uma a Europa e mafai ona ola lelei, e aunoa ma le manaʻomia o se tausiga faʻapitoa. Ae ui i lea, ina ia faʻaleleia atili le tetee o le fugalaau i mea leaga o le siosiomaga, ua fautuaina e tagata atamamai e faia le gaioiga ma le efuefu. E faia lenei mea i le amataga o le tautotogo. Ma, i le amataga o le alualu i luma tuputupu aʻe, o le faapipiiina o meaai ma le faʻamalosi o le a manaʻomia. Ma na o le taimi lava lena, mo le lelei atili o fugalaau, e faʻaaogaina ai fugalaau faʻapitoa.

Suiga

O lenei tulaga masani e le fiafia i gafa, ma seivagana ua matua tatau lava, e le tatau ona e faalavelaveina. Ae afai e ola vave le vao, e vaevaeina i ni vaega ma toe totoina.

O afea ma pe faapefea ona fuga

Pe o le lesera ua sinasina, samasama po o le moli, o lenei laau e susulu matagofie. Ae ui i lea, o le tele o ituaiga e iai le manogi manogi.

Ituaiga fugalaau

I le aganuu, e iai ituaiga eseese ma fugalaau masani pe lua, e aofia ai le lima pe 9-10 petals.

Alabaster cultivar

Fugalaau fuga

O le lau o le vao e na o le tasi le fugalaau fugalaau - e faʻapipiʻi. Ae o fugalaau e mafai ona afa tatala pe tatala.

Vaitaimi

A fuga mai se leotard togalaau, e faalagolago lava i le ituaiga eseese. O le toʻatele oi latou e faʻaalia fugalaau i le afa lona lua o Me. I le tulaga aoao, o le vaitau o le fugalaau e tumau i le 3-4 vaiaso. O nisi ituaiga o meaʻai e malie i le mata seia oʻo i le faaiuga o Iulai.

Suiga i le tausiga o le fugalaau

O lenei laau e lauiloa ona o lona le lelei, ae pe a fuga le leota, e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, sei vagana ai se tasi.

Taua! Ua fautuaina e le au fai togalaau togafiti le totoina o le laau ma le epin i le amataga lava o lenei vaitau.O se faʻaoga faʻapipiʻi lautele.

O faafitauli ono tutupu i le tuputupu ae

O le lesema o le muta vao. E le tupu i tulaga sili ona lelei, o le mea lea ua iloga ai i le taua tele ma e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa.

Pests

O lenei vailaʻau e afaina i iniseti, o lona uiga e le mafai ona aʻafia i osofaiga o manu.

Maʻi

O le leseta e matua puipuia mai i le tele o faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le fasipolo e ono lamatia ai le fugalaau. Ina ia puipuia mai faʻamaʻi pipisi, ua lava lea e piki ai laulaau mamago i le taimi ma matau le puleaina o vai.

Ae ui i lea, i totonu o le togalaau e masani lava ona i ai se tulaga lamatia o le pikiina o se malie. O le mea lea, afai o loʻo tupu pea lenei mea, e tatau lava ona e faʻaumatia vaega o le pisia o le laau ma togafitia i le fungicide.

Faailoga o tausiga le talafeagai

O le vave samatama o laulaʻau e mafai ona taʻu mai e manaomia e le laau le ufiufi, ona e maua le tele o le susulu o le la.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O lenei laʻau faʻalauiloa e masani ona faʻaaoga i le mamanu o le laufanua. Muamua, e totoina i le taimi o le fausiaina o togalaau, e pei foi o rockeries, o lona uiga, o togalaau papaʻe.

Taua! Ona o le malosi o se laʻau e ola ai i nofoaga e maua ai le maualuga, o lenei fugalaau e mafai ona ola i le matafaga o vaituloto.

O lenei laau totino ua faʻapipiʻiina lelei i rockeries ma le faʻaleleia ma le aʻa. Ae mo lenei mea, o ituaiga laiti e filifilia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e talafeagai le suti o le taele. Talu ai, pe a uma ona tupu, o le a toesea le togalaau, ma e na o le tau o le autumn e ola aʻe ai le fatu o le basal i le fale o manu, e manaʻomia ni tuaoi matagofie e pei o le iris ma le ao i Siberia. O le vaomatua, e ola lelei faatasi ma le magonia o le moa ma le Iapani spirea.

Saina saina

<

O le mea lea, o lenei fugalaau lautele e le lelei i le tausiga, e le fefefe i meaʻai, ma faʻamaʻi pipisi le maua. O le tuputupu ae e faigofie ma faigofie. Ma o ona laʻau e le mafai ona galo.