Fua o le gaosiga

Dören lanumumu - laau susulu i le mamanu o le laufanua

O le Red dören o se tasi lea o nai laau teuteu teuteu e foliga mai e manaia tele pe a pau le laʻau. O le matagofie o foliga vaaia o lenei laau toto na avea ma mafuaʻaga o lona manaoga i le aufaasese o le laufanua. E uiga i mea e sili ona lelei o lona galueaina e mafai ona maua i lenei mea.

Faʻamatalaga lanu mumu

Dören Red (Cornus sanguinea)ua lauiloa foi "svidina toto mumu", o le ituaiga Kizil (Córnus) ma le aiga Kizilovye. E taatele i Europa. I lona tulaga faalenatura e mafai ona maua i le avanoa mai le itu i saute o Scandinavia i le itu i matu o Balkans, faapea foi i le teritori mai le Baltic i lalo ifo o Don. E sili atu le fiafia i lalo o le tele o vaomatua po o vao vaeluaina, faapea foi ma eleele matutu o tino vai. O lenei laau totō o se vao ma lala lalata e oʻo i le 4 mita le maualuga. O ona laʻau ei ai se foliga o le elliptical poʻo ovoid, o lanu lanumeamata lanumoli i luga, pale lanumeamata i le pito i lalo, ma i le autumn e latou te suia ai le uaina po o le toto mumu. O laʻau laiti e lanumeamata, ae o le a oʻo i le taimi latou te lanu violē poʻo le mumu-lanu enaena, e susulu atili i le tautotogo ma le tautotogo. O fugalaau e susulu ma paepae ma vaʻavaʻa.

O fua e lanumoana-lanu uliuli, lautele, ma le lautele e oo i le 8 mm, ma se maa lapoa. O latou leai se mea. O le ola o lenei laau e 12-18 tausaga.

E te iloa? O nisi ituaiga o aiga Cornel o laau ia e mafai ona ola ma fua mai mo le tusa ma le 300 tausaga.

Totoina o se mafiafia mumu

Pe a totoina lenei laau toto e tatau ona amanaʻia nisi o ona foliga - o lenei mea o le a mafai ai ona maua le maualuga o le vaaiga o le laau i le mamanu o lau lava togalaau. Sei o tatou iloiloina nei vaega i nisi auiliiliga.

O fea e tuʻu ai

O le laau ua faamatalaina ua fautuaina ina ia totoina i le la o le togalaau poo le malulu. I le faʻamuamua, e lagona e le laau le lelei i se paolo sili atu ona malu, ae i le taimi lava lea e sili atu ona tauagafau: o le a faasolosolo ona umi le vaetogo, o le lanu e manifinifi, o le lanu e le mafiafia. O le mea lea, o le mea aupito sili ona lelei o le alu i luga o le la.

O se filifiliga lelei mo le faʻaogaina o mailei o le a avea ma se nofoaga i luga o le pa.

I le faaopoopo atu i ai, e manaʻomia le tala mo lenei togavao e tatau ona avea ma se mea e sili ona manaia: o se puipui pe, mo se faʻataʻitaʻiga, vao vao. E le tatau ona totōina i totonu o vaega eleele maualalo.

O le a le mea e tatau ona avea ma eleele

O le eleele mumu e le o le faʻamaoni i le eleele, e tupu tele lava i soo se mea, sei vagana ai oneone papaʻu pe sili ona leaga. I soʻo se tulaga, e tatau ona faʻamafe le palapala. O le mea sili ona lelei, o le laau e lagona i luga o eleele lelei. Afai o le eleele i le nofoaga o le totōina e le o, ona mafai lea ona e saunia lelei ia lua vaʻalele - sili atu i lenei mea o le a talanoaina i lalo.

Aoao atili e uiga i le eleele: mea taua ma fatuga, fugaina ma le eletise, fugalaau mo ituaiga eseese o palapala.

Faʻamasinoga faʻalelei

O fatu laau e totoina i le amataga o le tautotogo po o le ogatotonu o le autumn, pe a le o iai ni pulu. A o lei totoina le seedling ua fautuaina ia tuu aʻa i totonu o se fagu vai i le vevela o le potu mo le 4-5 itula. E manaʻomia foi faapuupuu pamu e 10-15 cm: o laʻau tele lava o le a faʻagesegese le aʻa o le laau. Afai e faʻatau se suʻa ma se paluga eleele i luga o aʻa, o lona uiga e le tatau ona sosolo i totonu o le vai - i lenei tulaga, o le totoina o loʻo faʻatinoina faʻatasi ma le paluga.

Mo le totoina, e tatau ona eli se pu i se auala e talafeagai ai aʻa o le fatu ma o loʻo i ai se nofoaga mo le alavai. I le pito i lalo ole lua e tatau ona sasaa alavai e tusa ma le 15-20 cm le mafiafia. Atonu o se oneone lapoʻa, maa paʻu po o piliki gau. Pe a totoina i totonu o le lua, faʻafeiloaʻi foʻi humus ma fugalaʻau. A uma ona momoe le lua, o le eleele e siʻosiʻomiti ma soli tele i le vai. O le eria o lo o siomia ai le mulip sawdust pe peat.

Tausiga o le mumu mūmū

O lenei laau toto e matua le lelei, ae o le tausiga e le afaina, aua e foliga mai o le foliga vaaia o le laau ua sili ona lelei: o le pale ua sili ona mamafa, o laau mama ma laulaau - malamalama.

E faʻafefea vai

E le manaomia e le laau se vaiinu faapitoa, ae e matua suamalie pe a totoina. O isi vaiinu e faia i le mea e tatau ai, e pei o se tulafono, i le taumafanafana vevela. O se faʻailoga tuusaʻo o sea manaʻoga, o le leiloloa lea o laulaau o tauvaga (lau lau, amata ona faʻavaivai).

Faitau foi e uiga i mea autu o le tuputupu aʻe papaʻe ma le vela.

O le a le fugaga e filifili ai

O le faʻamaina o loʻo i ai se aafiaga lelei i le faʻaalia mai o le mumu turf, lea e taua tele mo mea manogi teuteu. E masani lava ona fafagaina i le faʻaaogaina o fualaʻau faʻasili, lea e faʻaaogaina i le tautotogo, pe a uma ona faʻafeinu. Atonu o le "Nitrofoska", "Ammophos", "Nitroammofoska", ma isi mea faapena. E tatau ona faʻaaoga nei fomuʻu i le palapala e tusa ai ma faatonuga i luga o le afifi.

Auala e faʻapipiʻi

O lenei faiga e manaʻomia ina ia faia i taimi uma, e aunoa ma le faʻamaʻapeʻaina o le laau e mafai vave ona liua i se vao vao vao. E masani lava, o le teuteuga muamua e faia mo le 3-4 tausaga talu ona totoina. E faʻatinoina le faʻatinoga i le tautotogo: latou te tipi ese pine tuai i le maualuga o le 15-20 cm, faʻapea foʻi ma talavou, ae le lelei le atiina ae.

E taua! O mea e momotu ai e manaʻomia ona togafitia i le lefulefu poʻo le gaʻo faʻamaʻaʻaʻaina - o ia ituaiga togafitiga e puipuia mai faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻavaveina o le faamaloloina o le tipi.

Vaʻaia mumu mumu

E i ai le tele o auala o le fausiaina o turf: fatu, tipi, tuʻuina ma vaevaeina le vao. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o nei metotia taʻitasi.

Fatu

Le taimi sili mo le totoina o fatu - autumn, Oketopa. Afai e totoina fatu i le tautotogo, e masani lava ona teuina i totonu o le pusaaisa mo le lua masina - e tatau ona faia lenei taualumaga. O fatu e totō saʻo ile eleele. I totonu o togalaau mo togalaau, latou te faia ai ni uʻamea 5 cm le loloto, faʻapipiʻi fatu i luga oi latou ma tuʻu i se faʻaopoopoga. Nofoaga mo le malulu mo le taumalulu e le manaʻomia.

I le tautoulu o loʻo i ai ni fuʻa, lea na faʻamaeʻa mulimuli ane. Toe toto laau i se nofoaga tumau pe a maeʻa le 70-80 cm le maualuga. E masani ona tupu i le 4-5 tausaga talu ona toto fatu.

E taua! E mafai ona faʻatau mai fatu i faleoloa faapitoa poʻo le aoina foi mai vao toto. E aoina i le tautoulu: o le fatu e faʻasaʻolotoina mai le pulupulu fafo ma faʻagogo. Taofi i latou i se nofoaga malulu. O fatu e tumau pea le aoga mo le tolu tausaga.

Laʻau

O le toe gaosia e ala i le tipi e masani lava ona faia. O oti e oti i Iuni - mo lenei mea filifilia vine. O loʻo totōina i totonu o greenhouses poʻo greenhouses i le loloto o le 7-8 cm i le maualuga. O se faʻafefiloi o peat ma oneone ua faaopoopo i le toto toto. O lapisi e totōina e faʻamalolo tele, ma i le taimi atoa latou te nofo ai i totonu o le fale lauʻeleʻele, e tatau foi ona faʻaalu i taimi uma i vai. E tatau ona puipuia le fale lauʻeleʻele mai le susulu o le la, e masani lava ona faʻaleleia, o le maualuga o le vevela o loʻo i ai i le 23 ° C ... + 25 ° C. I le tautoulu, pe a fai o le vavaeina o se aʻa, latou te totoina i se nofoaga tumau. Mo le taumalulu muamua, e manaʻomia ona ufiufi laau toto. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga mea eseese e ufiufi ai, mo se faʻataʻitaʻiga, lutrasil, faʻapipiʻi poʻo le tanu.

Siaki le aoina o fualaau aina mo le togalaau: togavao, teuteu, maututu, fugalaau, fugalaau, fugalaau (ma fugalaau paʻepaʻe), mo pa puipui.

Tuʻu

Mo le toe gaosia o le vao e ala i le faʻaaogaina o itu laau ua faʻaaogaina, e faʻaititia mai le palapala. E faia le faʻatinoga i le tautotogo. Mo le toe gaosia, o se ata talafeagai e paʻu i le eleele ma faʻapipiʻi iina ma se kilipa. O le nofoaga e faʻafesoʻotaʻi ai le eleele o loʻo faʻafefeteina ile palapala ma mulimulitaʻi. O le ufiufi o laupepa mo le taumalulu e le manaʻomia. O le vaeluaina o vavaega mai le matua matua o loʻo faia i le isi tausaga, i le tautotogo po o le autumn: e oʻo mai i le taimi nei e iai sona aʻa. O tuʻufaʻatasia tuʻufaʻatasia e faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau.

E manaia tele le faitau e uiga i mea aoga ma le faʻaaogaina o fualaʻau o dogwood, faapea foi ma tapenapenaga mo le taumalulu: vevela ma faʻamaisa, sua, kulimi, marmalade.

Vaeluaina o vao

Mo lenei metotia faʻaaoga togavao vao. E faia le faʻatinoga i le tautotogo po o le tautoulu. O se togavao lelei e faʻataʻapeʻapeina, solo ese aʻa mai le eleele ma vaevaeina i se auala e toesea ai vaega o loʻo i ai se aʻa ma se lala o loʻo ola. O le oti o le oti ua lilofia i le apa. Ma le isi, o vaega valavala ua totoina i le eleele i nofoaga tumau.

Maʻi ma faʻamaʻi

Red Durene e teteʻe i faʻamaʻi. I nisi tulaga, atonu e maʻi mai ni taʻi ola. paʻu palapalaae e seasea tupu. E le gata i lea, atonu o le a le foliga pe mate foi le laau pe afai e susu tele, ae o lenei faafitauli e faigofie ona foia e ala i le filifilia o le togalaau ma le faatulagaina o alavai.

Pests e mafai ona lamatia ai le laau. aphid, seefly, ituvae o le samasama-lanu moli. O le faʻafefe ia i latou e faʻaaoga ai iniseti, faʻamaonia faapitoa ma lautele lautele. Atonu o Karbofos, Biotlin, Tanrek, ma isi.

E te iloa? E tusa ai ma se tala faa-Kerisiano, sa faasatauroina Keriso i luga o se satauro na faia i le laau uamea. Ina ua maeʻa lenei mea, na liua le dogwood i se laau, ma ona fugalaau - i foliga o le satauro.

Vitio: iloiloga o le laʻau mumu a Dören

E pei ona mafai ona iloa mai i luga, o le gaosia o le suka mumu e le faigata. O le mea moni, e le mafai ona e tausia le totoina o vao, ae ia faatumauina lona vaaiga mataʻina, o le tausia lelei e matua manaomia lava, ma le isi, e le o se mea faigata ma e le manaʻomia ai ni tau taua. O le mea lea, o lenei laau, e ese mai le matagofie mai le vaaiga o le mamanu o le laufanua, e na o sina tausiga itiiti.