Laʻau

Cordilina - o le pama i totonu ma lanu lanu

Cordilina o se laʻau matagofie matagofie i laʻau lapopoa. I le foliga, e pei lava o le pama ma tosina mai i lanu mumu i luga o le laʻau. O le tausia o cordina e le faigata, o lea e fiafia ai le au faifaatoaga e aumai lenei fale talimalo i fafo. I le taimi muamua, o le cordina e aʻafia i le aiga o Agave, ae o aso nei o loʻo faʻatuina e le au faifaatoʻaga le aiga o Dracene. O nisi taimi e mafai ona e lagona le igoa "dracaena cordina", ae o nei laau eseese. O le lauʻeleʻele o cordiia o vailaʻau ma vailaʻau o loʻo i le itu i saute, faʻapea foʻi nisi o itulagi o Asia i Sasae.

Faamatalaga faʻatau

Cordilina o se ogalaau laʻau uumi po o se laau toto. I le siosiomaga faalenatura, e mafai ona ausia le maualuga o le 3-5 mita, ae i totonu o le lotoifale o le laina cordina e le sili atu i le 1.5 mita le maualuga. O aʻa e aofia ai le tele o lala vao. I luga o le tipi ua manino o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe. Fatuga ma pepe i luga o le rhizome.

O ogalaau ogaoga o le laau ua ufiufi i laupepa petiolate tele. O lālā lalata e seasea lava ona tupu, o le laʻau e fai ai se faaputuga pau. A maeʻa sina taimi, ona faasolosolo malie lava lea o laʻau pito i lalo ma faʻaalia le ogalaau. I lenei tulaga, ua avea atili cordina e pei o le pama.







O papatusi pepa e leai se mea e faʻamalosi ai, fusi-foliga poʻo foliga faʻapipii. O latou lanu vali lanumeamata, ae e eseese ma lanu mumu po o le piniki. O laʻau e mafai ona ola e oo i le 50 cm le umi ma e oo i le 10 cm le lautele. E manino lava latou te maua le tootoo vavalalata tutotonu.

O se faʻaogaina i le foliga o se vaʻa e leai se mea e aofia ai le tele o laʻau laiti. O paʻu o loʻo valiina i paʻepaʻe, lanu mumu poʻo le lanu viole. O le fua - o se pusa fatu e tolu-faʻapipiʻi - e oʻo atu i le 15 fatu laʻititi i totonu o le faamoega.

Ituaiga o cordai

O le laʻitiiti laʻititi o le laau totoina e aofia ai ituaiga 20. O le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga o mea nei:

Cordilina apical. O se laau maualalo, lea e oʻo atu i le 2-3 mita le maualuga ile lauʻeleʻele. Lau laupepa tele e aofia ai le ogalaau ma luga. O le umi o le 50-80 cm, ma o le lautele e 5-10 cm. O se petile pupuu ma le mamafa e agai i luga. I le vaega pito i lalo, o le vevela tutotonu mafiafia e vaaia. O le faʻalavelaveina o faʻalavelave e aofia ai fugalaau paʻepaʻe poʻo le lanu violē e oʻo i le 1 cm le maualuga. E fiafia le fale i potu mafanafana. Fiafia ituaiga:

Apical cordilina
  • Red Edge - o laulaau e le telē, ae o loʻo i ai la latou lanu mumu i tafatafa;
  • Tricolor - laʻau e ufitia i lanu samasama, piniki ma enaena;
  • Augusta - o rati suamalie o loʻo i luga o laulaau lanu meamata;
  • Cordilina kiwi - faʻaalia e lau laʻau lanu fefiloi e ufiufi fusi vine.

Cordilina i saute. E i ai i le laau se pupuʻu pupuu, e ufiufi i laʻau uumi umi. O pusi laʻau miphoid e oʻo atu i le 1 mita ma le lautele o le 4 cm. E masani ona ufiufi laʻau i mūmū mūmū po o samasama samasama. I le taimi o le fugalaau, ua ufiufiina le laau i le paʻu o le axillary panicles ma se manogi manaia. O lenei laau e le lelei le manaomia o se taumalulu malulu (e oʻo atu i le 3 ... + 5 ° C).

Cordilina South

Cordilina saʻo. O le laau o loʻo iai faʻamau ma se pale paleni o laʻau e le faʻaaogaina 30-60 cm le umi. O pito o le laʻau e ufiufi i nifo laiti. Pepa laupepa e vali lanumeamata. O le laau e fiafia i potu mamago.

Cordilina saʻo

Cordilina fruticosis. O se laau e iai se ogalaau manifinifi e ufiufi i laulaau. O laʻau e valiina i lanu uliuli ma le lanu violē. Faʻailoa atu i le faigofie i le tuʻuina atu ma le le lelei.

Cordilina fruticosis

Tofiga

O le Cordilin o loʻo faʻaleleia e fatu ma fualaau vegetative. O fua i totonu o potu e masani ona lūlūina, o fualaau e le o iai ni uiga varietal o le matua matua. O fatu fugalaau o Cordilin e totoina i totonu o se paluga oneone susu i le amataga o le tautotogo. E tanumia i le 0.5-1 cm ma ufiufi i se ata tifaga. E foliga mai o le a foliga mai pe a uma le 1-2 vaiaso ma ola vave. I le oʻo mai o le 4 laulaau moni, e totogo ai laau i totonu ole ipu e 2-3 fasi.

O le auala pito sili ona faigofie e toe fanauina ai o le vavaeeseina o aʻa o tamaiti. I le taimi o le gafa, ua lava lea e vavae ese ai se laau talavou ma se vaega o aʻa. O le nofoaga na tipiina e faʻafefeteina i le malala manaia ma totōina i totonu o se malamalama, laufanua lafulemu.

Mo le seleseleina o le tautotogo, ua tipiina ni togi-lignified i ni vaega. I vaega taʻitasi e tatau ona 2-3 i totonu o tulafono. O le pito i lalo e fautuaina ina ia togafitia i aʻa, ma faatofu i le eleele 2-3 cm. O le ipu e ufiufi i se ata tifaga ma tuu i se nofoaga susulu ma le vevela o le ea + 25 ... + 30 ° C. O aso uma e te manaʻomia e faʻamalo ma faʻamago le fale koli. O le faagasologa e amata ile masina.

Tulafono Faʻaliliu

O le tausia o cordina i le fale e aofia ai le faʻaaogaina masani. O fualaau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, ma laau matutua i 2-3 2-3 tausaga. O le ipu e tatau ona lapoa nai lo le taimi muamua, ae le o se mea tele. I le pito i lalo e taatia ai alavai ma le malala. O le eleele mo cordiae e tatau ona aofia ai:

  • togalaau poʻo lau laʻau;
  • laʻau oneone;
  • peat.

E filifilia le lalolagi i se tali malie. Ona o lona fausaga malamalama, e lele saoloto le ea i aʻa.

Tausiga o togalaau

O le tausiga o le potu cordina e faigofie, ae manaʻomia pea tomai faapitoa. E manaomia e le laau le suʻeina o se potu pupula ma se umi o le ao. Ae peitai, e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la. Laʻau i lau lanu lanumeamata lanu e sili atu ona lelei le faapalepaleina o le leai o se malamalama. E sili ona lelei le tuu o le fugalaau i le potu i saute ile mamao mai le faamalama.

O le vevela i totonu o le taumafanafana e tatau ona + 22 ... + 30 ° C. E fautuaina e ave le cordiline i le taimi mafanafana i luga o le auala. O le nofoaga e filifilia filemu, puipuia mai faʻataʻitaʻiga. I le taumalulu, e manaomia e le laau se mea e sili ona lelei. O le vevela o le ea ua faʻaititia i + 12 ... + 14 ° C lemu. O le pogisa ma le malulu o le tau malulu e tau atu i le togafitia o faʻamaʻi.

O le susu i le potu o loʻo i ai le fugalaau e tatau ona maualuga. O le pale e faʻafefeteina i le vai faalua i le aso, o fata i vai ma susu susu o loʻo tuʻu latalata ane. I le taumalulu, aua le tuʻuina le cordiline i luga o mea faʻavevela afi. Afai e le lava le susu, o le a amata ona faʻagogo ma faʻafefe laulaʻau.

O Cordilina e le o se mea faigata tele le fausiaina. I le va o vaimusu, o le eletise eleele e tatau ona afa. Vai le fale faalua i le vaiaso pe itiiti foi. E faʻaaoga lelei le vai ma mafanafana. E tusa lava pe itiiti ifo le suavai e afaina ai le laau, o lea e taua ai le saunia lelei o le alavai ma tafe le vai mai le apa i se taimi talafeagai.

Mai le amataga o le tautotogo seia oo i le amataga o le tautoulu, e manaʻomia e cordina le faʻaaogaina faifaipea. Faʻaaogā faʻalavelave minerale mo fualaau faiva i totonu. E fafaga i le vai ma faʻaoga faalua i le masina.

O le Cordilin e puipuia i faʻamaʻi toto. Pau lava le faafitauli i le lolovaia o le palapala o le pala. I luga o laʻau lauolaola, aemaise lava i le vevela ma le vevela o le ea, o pala (thrips, aphids, spider mites) e masani lava ona aliali mai. I le faailoga muamua o iniseti, e tatau ona togafitiga vave iniseti.