Laʻau

Aquilegia - o se fugalaau matagofie matagofie

O faʻataugaina o fugalaau o se foliga e le masani ai. Latou te fuga i se pulou pupula lapopoa i luga o se togavao pe a le lava isi laau totō i le togalaau. O lenei mea faʻapitoa o le aiga o Ranunculaceae. I le siosiomaga masani, e mafai ona maua i le vaʻaia ma le gataifale o le Northern Hemisphere. E iloa foi e tagata le laau i lalo ifo o igoa "aeto", "seevae o elf" ma "puʻe". O le laau na matua fiafia i ai le au faifaatoʻaga na latou atiina ae le tele o ituaiga mea teuteu ma ituaiga lanu eseese. O lenei mea e mafai ai e oe ona fatuina se togalaau matagofie i se togalaau. O le iloaina o mealilo faalilolilo o le alu, e le faigata i taimi uma ona ausia le masani ma le vave totoina o le aquilegia.

Faamatalaga o le Botanical

Aquilegia o se mea faʻapitoa. O loʻo i ai se mea e faʻafefiloi, lea e aofia ai ni faʻataʻitaʻiga e pei o ni faʻataʻitaʻi. E tupu tele i le lautele ma i uta. Talu ai ona o le faʻavaeina o foliga o le aʻa, o laau matutua e masani lava e le mafai ona suia. O le maualuga o le fua o le fugalaau e 50-80 cm. I lona faavae o se eleelea tele o laulaau. O laʻau pito i lalo e i ai ni petioles umi ma se laulau faʻalua pe tolu faʻasolosolo laʻau faʻatasi ma lobes lapotopoto. O le uumi o le lau e na o le 5 cm le lautele ma e lautele le 2-3 cm. O lanu lanumeamata lanumoana e ufiufi i se ufiufi paʻu, o lea e le faʻamamaina ai e le vai, ae faʻaputu i ni mataʻu lapopoa. Laʻau felafolafoaʻi e tolu ona foliga ma nonofo i luga o le fana.

I le tausaga muamua o le olaga, o se lapisi maʻaleʻale o laulaau e fai i luga o le eleele. Latou te tumau pea i le taumalulu i lalo o le kiona, ae oti i le tautotogo. O laulaau laititi o loʻo suitulaga ia i latou, ma o laʻau uumi e tutupu mai le ogatotonu o le pupuni. E seasea ona ufiufi se mea lamolemole i se vavaeese, tolu laulaau. I le pito i luga o pu taʻitasi, e fuga mai se fugalaau toʻatasi. I luga o se tasi laau latou te mafai ona oʻo i le 12 vaega. E amata mai le amataga o Iuni. O fugalaau taitasi e ola mo le tusa ma se vaiaso, ona suia ai lea i le isi.







O le fuga o le fugalaau e aofia ai ni faga e pei o ni fagu se lima, i tua o ia mea e laiti ai. O le pito pito i tua o le corolla e teuteuina i ni mea faʻamalosi faʻamalosi ma pito lima. O le tele o taimi, o paʻu ma paʻu o loʻo valiina i le eseesega o leo, lea e sili atu ona matagofie ai le fugalaau. Le lanu o le corollas e mafai ona sinasina, samasama, lanu piniki, mumu, lilac, fusi, blue ma le uliuli. I totonu o le ogatotonu o se koluma maualuga tele o loʻo ufitia faʻamalosi i pou pupuu.

A maeʻa le faʻavasegaina o fugalaau, ona faia ai lea o fualaʻau - laʻau laʻau lauitiiti ma fatu laʻitiiti laʻitiiti. Latou te taofiofi pea mo le 1-2 tausaga. E taua le faʻaeteete, aua o fatu o le aquilegia o mea inu.

Totoga o laau

I le tulaga o le aquilegia, e 102 ituaiga ua faamauina.

Aquilegia (puʻe) Siberia. O le laau e faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa e avea o se tonic ma le choleretic agent. Vaʻa, toetoe lava a leai se pupu e ola i le 25-70 cm le maualuga. I le pito i lalo o se lanu lanumeamata lanu uliuli. Lalac-violet po o fugalaau lanumoana e oʻo atu i le 5-10 cm le umi. E faʻamaʻa le petals i vaʻafiafia e tusa ma le 2 cm le umi. O le fuga e tupu mai ia Me ia Setema.

Siberia faʻamaonia

O le faʻasalaga o se faʻalavelave. O le vailaʻau e tuʻufaʻatasia ai le tele o vailaʻau vavave. O latou maualuga e mafai ona 50-100 cm. Fugalaau tetele ei ai lanu lanu. O le tele oi latou e aofia ai Spurs. Fiafia ituaiga:

  • Aquilegia Paʻu lanu uliuli - o se laau 60 -80 cm le maualuga e ufiufi i le paʻu lanu violē eleelea, toetoe lava a leai ni pulu;
  • Winky - o se laau laʻititi ma se paʻu lapopoa o laulaʻau ma mea faʻapitoa i luga o laina uumi;
  • Fetu - i luga o se vaomatua 60-80 cm le maualuga, fugalaau fugalaau 10 cm le lautele ma le lanumoana, lanu mumu, lanumoana, paʻepaʻe po o peti piniki ma se malamalama;
  • Tower - o se laau e lua, fugalaau e pei o le fugalaau;
  • Biedermeier - vao 25-30 cm le maualuga e talafeagai mo le gaosiga o le faga, laʻau fugalaau e iai le lapisi o le 3-5 cm fuga i luga aʻe;
  • O le cameo o se elemene eseese e 10-15 cm le maualuga e fuga mai vave i ni ata lanu.
Vaʻalele Aquilegia

Aquilegia vulgaris. O le laau, ua salalau i Europa, e tupu mai i le 30-70 cm. E lua lua lanu petiolate o loo i ai i le faavae ma e seasea lava i luga o le laau. Blue, lanu piniki ma le lanu viole fugalaau i le amataga o le taumafanafana. E 4-5 cm le lautele ma e i ai vaʻai mafiafia ma se matau. Ole ituaiga e mafai ona faapaleni gutu ile -35 ° C.

Aquilegia vulgaris

Terry aquilegia. O lenei ituaiga o meaʻai na gaosia e le faʻatoʻaga ma faʻamaonia e le matagofie o fugalaau. I luga o le fufuluina e oo atu i le 100 cm le umi, o loʻo i ai se mea e tasi e faʻasaina pe faʻafefeina ai lauulu. I fugalaau e iʻu i le 10 cm le umi, e maua ai ni peti vavalalata i ni laina. E masani lava o la lanu e sui mai le tasi i le isi.

Terry aquilegia

Fatuina o fatu

O le faʻaleleia o le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiina o le sili lea ona faigofie ma aoga. O le aoina o fatu, e le o laʻau, o lau laʻau e amata ona ola e tipi ma masini i le potu. Pe a mamafa i luga o fualaau aina suamalie, o le a vave ona sasaa fatu i totonu o le pesini. E sili atu le vave luluina, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i le laufanua. Afai e te manaʻomia le totoina o le faʻasolosolo i le tautotogo, ona tuʻuina lea o fatu i totonu o se taga pepa i totonu o se pusaaisa poʻo se isi mea malulu. E totogo faʻatoʻaga Autumn ma atiina ae lelei. O fatu laʻititi e tufatufa i pupu i le loloto o le 1-1.5 cm. E mamao le 5-10 cm i le va o laau laiti, ma o tagata matutua e manaʻomia pe tusa ma le 40 cm le avanoa avanoa.

A o le i totoina le toto, e tatau ona fusi fatu. E fefiloi ma sina vaega o le oneone susu po o le oneone oneone ma tausia mo se masina i le vevela o le 0 ... + 5 ° C. E mafai ona maua lenei mea i totonu o le pusaaisa, poʻo luga o se fola malulu, e ufiufi ai le ulo ma se pulou kiona. A maeʻa ona tuʻuina atu, ona faʻafefe lea o le pesini i se potu mafanafana ma o le vaiaso mulimuli ane o le a faʻamalieina ai e le aquilegia ia laʻau muamua. E tatau ona fafagaina togalaau ma le faʻaeteete tele. Faatasi ai ma le malologa o le vai, e mafai e le aisa ona faaleagaina uma togalaau. Pe a tupu 3 laʻau moni i luga o fualaau aina, e maua i ni ipu eseese. I le faaiuga o Me, ua totoina le galue i fanua tatala. Pe a faʻavasegaina, e taua le faʻasaoina o le clod clod, a leai o le a maliu pe o le a maʻi mo se taimi umi. Fugalaau e faamoemoe i le tausaga na sosoo ai talu ona totoina.

Faʻaleleia fua

Mo le puipuia o le eseesega o uiga o ituaiga eseese, o le faʻamalosia o loʻo faʻalauteleina i le va o le vaeluaina o le vaomatua poʻo le aʻafia o le vavae. O nei metotia e le aoga e pei o le lūlūina o fatu, ma e manaʻomia ai le tele o taumafaiga.

E vavaeese pasi i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. Muamua e te manaʻomia ona eliina se tagata matua ma se lapoʻa lapoa o le lalolagi. O le rhizome ua faʻafefeteina i le vai e saoloto mai le palapala. E taua le tausia o aʻa laiti. A maeʻa lena, o le aʻa e tipiina i ni vaega. O tufatufaga uma e tatau ona i ai le 2-3 gaʻo. O le sisi ua faʻasusu i le malala ma faʻaputuina laau i se nofoaga fou. O le pu e tatau ona loloto, ma o le eleele e tatau ona tatala, ona saʻo lelei ai lea o le rhizome.

I le taimi o le tautotogo, e mafai ona e faʻaaogaina le faʻamalositino faʻatasi ai ma mea e selesele ai. Ina ia faia lenei mea, ia tipi le tipu ma le 2-3 laulaau. O le taina o loʻo faia i le oneone susu, i lalo ole pu. A o le totoina, o le fasi pepa e togafitia ma aʻa. E tatau ona faʻamalosi le fale i aso taʻitasi ma fufulu le palapala ile vai. Faʻaaoga e tusa ma se masina.

Tausiga Tausi

E ui lava i le matagofie uma o le faʻamalosia, e matua leai lava se mea e le fiafia. O le tausia o ia i totonu o le togalaau poʻo totonu foi e faigofie.

Malamalama E sili atu le lelei o le faʻaleleia o mea i totonu o le paolo po o le malamalama. Afai o le susulu o le la susulu i luga o le vao, o fugalaau e laiti, ma o pupu e puupuu.

Le palapala. Malamalama, faʻaaogaina le palapala faʻapitoa mo le totoina. E le talafeagai le filifilia o eleele ma fua maualuga o le fualaʻau, ae o le faʻaleagaina o le suavai ua solia mo laau totō.

Suiga ma toe faafouina. E mafai ona e totoina fugalaau i lalo ifo o le 2 tausaga, mulimuli ane ei ai le maualuga maualuga o le faaleagaina o le aʻa. Afai e matua talafeagai, o le laau ua eliina i luga o le eleele 40 × 40 cm. A maeʻa le 5-7 tausaga, amata ona tupu le togavao. O le faʻaaogaina faaletausaga o eleele fou e fesoasoani e faʻagesegese ai lenei faiga. A oʻo i le sefulu tausaga, e fautuaina ia togavao tuai e toe sui i mea fou.

Faʻasa. E tatau ona faʻafefeteina lelei le suavai ma i ni vaega laiti. I le va o le fausiaina o le fogaeleele e tatau ona vevela. O le mea lea pe a uma ona faʻavaivai, e mafai e le ea ona ulu i aʻa, e fautuaina ia vaʻaia le eleele ma vao vao.

Fertilizer. A o leʻi amataina le totoina muamua o le eleele, o le eleele e elia faatasi ma le humus i le loloto o le 20 cm. Ia Me ma Iuni, o se vaega atoa o le mineral poo organic fertilizing o loʻo faʻaaogaina i lalo o le vaomatua.

Teuteu. O le aquilegia e faʻamamafa pe afai e te tipiina ni paʻu vaivai. E mafai foi e lenei mea ona puipuia le fatuina o le tagata lava ia. Laʻau mo le taumalulu e le aveesea. E masani ona toleni le laau e tusa lava pe maligi matagi. E naʻo ni nai vevela e masani ona vevela e mafai ona malolo i le malosi ma le leai o se kiona.

Le faʻamaʻi. O pupuni laititi e aʻafia ai le faʻaleleia o le tino, e pei o le paʻu o le palapala, lanu enaena, lapoʻa, lapisi ma isi faʻamaʻi faʻaleagaina e mafai ona atiaʻe i totonu o le vavao. I le avea ai ma se puipuiga, e fautuaina le tausia o se mamao i le va o vao ma matau se faiga faʻafeinu faʻafefe. O laau afaina e tatau ona faʻaumatia, ma o le palapala ma le o totoe o pine e tatau ona togafitia i le filogides. E mafai foi ona e sosolo i fualaau oona ei ai le sulusima.

Pests. I totonu o vevela vevela, aphids, nematodes, miti vaʻavave, faʻapipiʻi i luga o moli ma lau. Mai togafitiga, e togafitia ai iniseti ("Aktara", "Karbofos", "Aktellik"). O le taua faasaga i nematodes e sili atu ona faigata. O nei anufe laiti e tupu i aʻa ma ulu i totonu o laau totō. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, e fautuaina e suia le 'upega tafaʻilagi ma faʻamaʻoti atoa ai laau tuai.

Faʻaaoga togalaau

I le faʻasologa o le laufanua, e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina i vaega taʻitasi po o vaega, faʻapea foʻi ma se togalaau fugalaau. E le faʻasauā i tuaoi, ma pe a tipiina le vavae, e le salalau i totonu o le togalaau. O le vevela vevela o le puʻea i le amataga o le tautotogo o le a tafe le primroses ma natia ai le eleele ua leai se palapala. O ituaiga laʻau e maualalo le tuputupu ae e lelei le siomia e saxifrage, carnations ma gentians. E mafai ona faʻaaoga i togalaau papa. O laau maualuga e totoina latalata i logo, lupins, cereals, poppies.

Pe a fatuina le tuufaatasiga, e tatau ona e gauai atu i le lanu o fugalaau. E mafai ona e valiina se ata manino i totonu o le togalaau faatasi ai ma le fesoasoani o le faʻaaogaina toatasi pe faʻaaoga foi laau eseese. I lenei tulaga, e tatau i se tasi ona manatuaina o le puʻeina e faigofie ona faʻafefiloi ma faia ni ituaiga fou.

Faʻaaogaina fugalaau ma laulaʻau e mafai ona faʻaaoga e fatu ai fugalaau fugalaau. Latou te taofiofia pea lanu paʻu mo se taimi umi.