Laʻau

Catalpa - o se laau e tele ona lau laau

Catalpa o se laau matagofie matagofie. O ona lau lanu lanumeamata lanumeamata, e tutusa ma fatu, e fausia ai se pulu manogi. O le ituaiga o laau totino o le aiga o Bignonium. I le natura, e tupu tele i le lautele o Amerika i Matu, Saina ma Iapani. I le tau mafanafana, o le pale matagofie o loʻo faʻapipiʻiina i laʻau papaʻe-paʻepaʻe paʻepaʻe ma se manogi manaia. O loʻo ola aʻe nei Catalps i paka mo le tele o tausaga, ma o nisi taimi i poloka a le tagata lava ia o se teuteuga matagofie. I lalo o la latou laʻau uila e faigofie ona faʻaalu ma faʻaalu se taimi e sola ese ai mai le vevela o le lā. Ona o foliga vaaia, o le catalpa e taʻua i nisi taimi "taliga elefoni" po o "laau pasta."

Faamatalaga faʻatau

O Catalpa o se taʻutaʻu ma o nisi taimi o le laau. I le aganuu, o lona maualuga e 5-6 mita, e ui lava i laau masani e ola ae i le 35 mita. E toto le laau i luga o se ogalaau se tasi ma e iloga i se pale mafiafia. O le paʻu lanu enaena lanu enaena e aofia ai laumei lamolemole.

Catalpa foliage e matua teuteu. Laʻau lamolemole lamolemole e oʻo i le 25 cm le umi e vali lanumeamata. O le tele o mea e maua ai o le fatu-foliga poo le lautele-lafu fua. I le gasologa o le vaitau, o le laʻau e tumau ai le lanu meamata lanu meamata ma paʻu i le tautoulu e aunoa ma le samasama.

I le 5-10 tausaga le matua, ua amata ona fuga mai laau. O le vaitau o le vavao o Iuni ia. I le pito i tua o auala lalata, multifloral paniculate inflorescences ma fugalaau paʻepaʻe po o kulimi mumu e fuga mai. E lua-lipped corollas e tipi i luga o le pito i totonu o ni pamu mumu vaivai o ituaiga eseese. I le fausaga, o fugalaau o catalpa e talitutusa lava ma le katena, ae sili atu le telē. E latalata atu i le ogatotonu ei ai ni togitogi mumu po o le lanu violē ma lanu samasama.










A maeʻa le palotaina, ona vevela ai lea o fasi uila lapopoa ma se vavao lautele. O lo latou lapoa e oʻo atu i le 40 cm ma le mafiafia o le sili atu i le 1 cm. O fualaau e faʻalagolago i vae faʻalelei, e pei o tioamata lanumeamata. I le faaiuga o le autumn, latou te pogisa, ae tumau pea le tautau seia oʻo i le tautotogo. I totonu o pamu e maualuga, fatu fatu-fatu.

Meaola ma mea teuteu

O le ituaiga o catalpa o loo avea ma sui o le sefulutasi ituaiga o laau toto, lea e 4 ua totoina i Rusia.

Catalpa bignoniform. O se laau toto e tusa ma le 10 mita le maualuga e tupu aʻe ai lala. O lanu e fai ai se pale paleni. O le umi o lau o le fatu e tusa ma le 20 cm, e valiina i se lanu samasama-lanumeamata, ae faasolosolo lava ina susulu lauusiusi. I le masina o Iuni, o fugalaau e fuga mai i lanu paʻepaʻe pe samasama, fugalaau e ufiufi fusi. O le umi o le corolla e oʻo atu i le 30 cm. Aokuso, o fualaau aina i foliga o pulu e oo i le 40 cm le umi, lea ua oʻo ia Setema ua liu enaena. Eseesega:

  • Aurea-foliga auro e foliga mai i le fatu ei ai se mea taua;
  • Tinamatua - o se laau e le sili atu nai lo le 4-6 mita le maualuga e iloga mai i se alofilima faapitoa, aloalii, ae peitai, e leai ni fugalaau;
  • Kene o se lau lapoa, e pei o le fatu ma se lanu samasama ma se lanu matamata lanumeamata.
Catalpa Bignoniform

Catalpa e matagofie. O se laau e i ai le pale lapoa lautele e oʻo atu i le 30 mita. O loʻo ufiufi i laumei lau lanu lanumeamata. O le umi o le laulau laʻau e oʻo atu i le 30 cm ma le lautele o le 15 cm. I le amataga o le taumafanafana, fugalaau fugalaau fugalaau e tusa ma le 7 cm le uumi.

Catalpa e matagofie

Catalpa spherical. O le pusa o lenei ituaiga o meaola e ufiufiina i se mumu lanu enaena-mumu. I luga ae o le a tulai ai se pale i le foliga o se polo lanu meamata. O le tele o lau lanu lanumeamata lanumoana e lamolemole, ma i tua o loʻo i ai se pusa papaʻe paʻepaʻe. Ia Iuni, fugalaau fugalaau fugalaau 5 cm le umi.

Catalpa spherical

Catalpa e matagofie. O lenei meaola e aupito sili ona fetaui ma gutu malulu. O se laau teuteu e oʻo atu i le 35 m. O se ogalaau malosi o le laau e ufiufi i le paʻulaʻau, ma o lau lanu lanumeamata lanumoana e oʻo atu i le 30 cm. O laulaʻau uma e pipii i le paranesi ma se uumi umi. O le fugalaau e amata ile sefulu tausaga. E fuga mai le laau i le amataga o le taumafanafana o fugalaau kulimi mama. E tasi le masina mulimuli ane, e teuteuina i ni paʻu umi.

Catalpa e matagofie

Faʻatauga auala

Catalpa faʻalautele e fatu ma fualaau vegetative. Soo se metotia e maua ai se lelei lelei, o lea e faia ai e le au fai togalaau a latou filifiliga e faavae i luga o latou lava gafatia ma mea e fiafia i ai. O fualaau suamalie e tipi, aveeseina, ma teuina i totonu o se taga pepa mo le tolu tausaga. A faʻapipiʻi fatu o catalpa e saunia ni pusa e iai ni togalaau vao. I le faaiuga o le taumalulu, o le fatu ua fagogo i le po i le vai mama ma le mafanafana. A maeʻa lena mea, e tanumia i le eleele e 5-10 mm. O le koneteina e ufiufi i se tapuni malamalama ma faʻafeiloaʻi i se potu faʻamalamalama lelei ma le vevela o + 15 ... + 25 ° C. Faʻasalatala ma faʻainu vai i taimi uma.

E foliga mai e le o foliga lelei le lanu pe a uma le 3-4 vaiaso. A maeʻa, ona aveese lea o le tapuni. O fualaau e faaauau pea ona tupu mafanafana. I le tautotogo, a maeʻa le vaiaso o le faʻamaʻaʻaina, o le tele o itula i le aso, e totoina ai laau ile eleele.

I totonu o Iulai-Aukuso, o le tipi e tusa ma le 10 cm le umi e vavae ese ai mai le mama. O le lau e togafitia ma Kornevin ma totō saʻo i totonu o pusa ma oneone ma oneone. O loʻo tausia i luga o le auala, i se nofoaga e puipuia mai faʻataʻitaʻiga ma vaʻaia. O le 2-3 vaiaso muamua o loʻo ufiufi ai le oti ma paʻu palasitika. I totonu o le masina, o le a aʻafia aʻa, ae mo le taumalulu latou te vaivai tele. E tuʻuina i totonu o se potu e leai ni mea e le lelei ai. I le autumn, o le a faʻaleleia ai lauʻau, o le mea masani lea. I le tautotogo, o le a aliali mai laulaau fou. I le ogatotonu o le tautotogo, e totōina ai laau i fanua matala.

Totoina ma le tausiga

Mo catalpa tipu, o loʻo iai faʻamalama lelei ma puipuiga mai faʻataʻitaʻiga e talafeagai. E mafai foi ona ola le laau i se paolo malu. O totō laau e totō taʻitasi pe i totonu o se faʻavae i foliga o se ala. Mo fatuga taitasi, ia eli se pu i le loloto o le aʻa (70-120 cm). I le pito i lalo, sasaa 15-20 cm o le alavai. Catalpa ua totōina ina ia faʻafefeteina le eleʻele eleʻele i luga ae o le fogaeleele. Aʻo faʻapipiʻiina le palapala, o le a faʻaleleia le laau ma o le aʻa o le aʻa o le ai luga o le eleele. O le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo ma le 3 m.

Catalpa e fiafia i laufanua aina lelei ma manava manaia. Latou teliina le mamafa, eleele leaga aʻo leʻi totoina ma le iliili ma le faapalaga. E taua tele le aloese mai nofoaga e iai se faʻalavelave oʻooʻo o le vai. O le elemene o le palapala e tatau ona le faaituau poʻo sina acidic. O le totoina ma le totoina o se tamai catalpa e faia i le afa muamua o le tautotogo. Aʻo le i faia le togafitiga, ua lelei le vai, ma i le taimi lava e maeʻa ai ona totoina, e mulimulitaʻi le lio lapotopoto i le peat.

Afai ua saʻo le nofoaga ma ua fetaui lelei tulaga o le tulaueleele, e le faigata ona tausia le catalpa. E tatau ona faʻafeinu i taimi uma. I le leai o timuga masani, e oʻo atu i le 2 pakete vai e sasaa i lalo o aʻa i vaiaso taitasi. Pe a ma le tasi i le masina, e faʻamalo le palapala ma aveese vao.

I le amataga o le tautotogo, e pei foi o le 1-2 taimi i le taimi o le taumafanafana, e faʻamaʻaina laau i se vaifofo o le moa, palu ma le superphosphate. O luga o laei e fesuiaʻi ma filifilia e tusa ai ma le tuufaatasiga o le palapala.

O laau matutua e masani lava o le taumalulu i totonu o le tau, ae o le a manaomia e le fanau laiti ni fale faaopoopo. O le pale e ufiufi i le afu, ma o le ogalaau ma le palapala i aʻa ua ufiufi i lau paʻu ma lala laau. I le tautotogo, ua aveese le fale. Afai e maua ni lala tipi, e faia le teuteuga. A o lei amataina le vaitau tuputupu aʻe e mafai ona e auai i le faʻavaeina o le pale. Aua nei faapuupuuina paranesi tele ma faaosofia le mafiafia. Afai o laulaau e le lava le malamalama ma le avanoa avanoa, o le a amata ona mou atu pe atiaʻe le leaga. O se taunuuga, o le catalpa o le a leiloa lona malosi teuteu.

O loʻo i ai i le laau le puipuiga lelei i faʻamaʻi ma e teteʻe i osofaiga mai le parasite. O lea e le tupu ai le galo i luga o le laau, e tatau ona mataʻituina le vai inu ma aloese mai le pala. O nisi taimi o togavao e toʻa i luga o le laau. E 'aina ni pupu i le laʻau ma e fesoasoani i le faʻaleagaina o pupu. Insecticides fesoasoani i le parasite.

Catalpa i le togalaau

O foliga mai fafo ma lau lapopoa o catalpa, ma i le faaiuga o le taumafanafana - fualaau lanumeamata umi-e tosina mai ai le tele o gauai. O manatu o aiga ma tagata pasese-e masani ona nonofo i luga o lona pale lanumeamata lanumoana. O laau tetele e faʻaogaina i tulaga tutotonu taitoatasi, ma o laʻau e maualalo le tuputupu ae e lelei i faʻalapotopotoga tuʻufaʻatasia i luga o auala poʻo le pa. O aʻa a Catalpa e faʻamalosi ai le ala, o le mafuaʻaga lea e masani ona faʻaaoga ai laau toto mo vaomatua o vaituloto ma vai laiti.

I le taimi o le fuga, o catalpa o se laau manaia o le meli, ma o ona laʻau e faʻamalosi ai mea faʻapitoa e taofiofi ai le nifo. O le mea lea, o le malolo i lalo o se laau i le afiafi o le a sili atu le fiafia.