Fua o le gaosiga

Faʻapitoa tausiga havortiya i le fale

Maota o le aiga o se fugalaau teuteu teuteu o le fugalaau o le Asphodelov, e ese mai isi i lona fausaga lauiloa ma le laumei. O le fanau mai o le fugalaau o Aferika i Saute. O le tele o laau toto mai lenei atunuu i se auala e tasi e mafai ona matautia, o lea o nisi tagata, muamua lava, e mafaufau: "Haworthia: oona pe leai?". O le mea moni, o lenei fugalaau e aofia ai toxins oona i totonu o le sua, ae o lo latou faʻaogaina e le taua ma e le mafai ona afaina ai le ola maloloina ma le olaga o se tagata.

E te iloa? Na maua e Haworthia lona igoa e faamamaluina ai le saienitisi-o le tagata suesue o Adrian Haworth, o le na tuuto atu o ia lava i le suesueina o le laau o le vailaau o vailaau ma subtropics o Aferika.
O tulaga masani mo le tuputupu aʻe o havortiya o maʻa mago ma maʻa oneone, pe a lalafi ai le laau i lalo o laau ma laau toto. I totonu o se laau, o mea e ofo ai mea e ofo ai ma sili ona fiafia i mea uma lava: pe faapefea ona fuga, foliga foliga, o le a le ituaiga tausiga e manaomia. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o le lauiloa o lenei fugalaau e lelei tele ma faʻaauau ona tupu. Ae e le tatau ona e faalagolago i le mea moni e faapea, o le a tuputupu aʻe na o ia lava, aua e tusa lava pe tatau ai, e tatau ona faia ni tulaga lelei i le fale.

O a tulaga e manaʻomia mo le havortiya ile fale

Faatasi ai ma le le mautonu o le laau i tulaga masani o le tuputupu ae, ina ia mafai ai ona fetuutuunai le havortiya i lo tatou itulagi ma atinaʻeina fale, e tatau ona fatuina le tulaga manaomia talafeagai o tulaga ola. E matua fautuaina malosi e le au faifaatoʻaga le gauai faapitoa, i luga o mea uma, i le nofoaga o le laau i totonu o le fale, o le filifilia o moli ma le vevela.

Nofoaga ma moli

Muamua lava e tatau ona maitauina i le tulaga masani o le tuputupu aʻe o le laau e fiafia e lafi mai le susulu o le la. E le o se mea e ofo ai, aua i lalo o le aafiaga o le susulu o le la i luga o laupepa e masani lava ona foliga mai o mumu (lanu enaena), ma amata foi ona latou faamago. O le itu i sisifo poʻo sasaʻe o le potu, i le mea o loʻo i ai le tele o le malamalama malamalama, e sili ona talafeagai. O le filifiliga e fiafia i ai le faamalama i le itu i matu o le a le mafai ona maua ai le malamalama talafeagai, o le mafuaaga lea o le a faaitiitia ai lona tuputupu ae i lenei potu.

E maitauina o le sese le filifiliga o le nofoaga ma le malamalama, o le tele lava o taimi, o le tali i le fesili taua: "Aisea ua le tupu ai le ola?".

Lulu

E mafai e le laau ona faigofie ona talia le maualuga o le vevela i totonu o le potu, ae e le tatau ona e taofia i le vevela i luga aʻe o le 25 ° C. O se fesuiaiga lelei ma tumau, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tuputupu ae o le fugalaau ma fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o ituaiga uma o faʻamaʻi.

E mafua lenei mea i le mea moni e vave vave ona tali atu le tamaititi i le vevela e ala i le faʻaitiitia o le tuputupu aʻe (ina ia mafai ona laveaʻi malosi, vai ma meaʻai e maua i le palapala). I le vaitau o le malolo, o lona uiga, o le taumalulu, e tatau ona tuʻuina atu i le laau se mea o loʻo i totonu o le vevela mai le 10 ° C i le 15 ° C ma faʻapouliuli.

Faʻafefea ona tausia le havortiya i le fale

E ui lava i le maofa ma foliga tulagaese, ae le o totonu o laau o la tatou eria, o le fiafia e matua le mautonu lava i tulaga o le tuputupu ae o le aiga, o le mafuaaga lea e mafai ai e soo se tasi, e oo lava i se tagata faufale, ona faigofie ona tupu lenei matagofie.

E pei o le tulaga o isi laau totino, e moni, e tatau ona e malamalama ma amanaʻitauina uma faʻaaliga o le auala e tausia lelei ai le tamaoaiga.

Faʻasaina tulafono

E tatau ona faʻalelei ma faʻaeteete le faʻamauina o khovartii. O le mea lea, i le talafeagai o le vevela o le ea i totonu o le potu, ua lava lea e faʻafefe ai le fugalaau e sili atu ma le 1-2 taimi i le vaiaso. E taua le aua nei sasaa le tele o eleele fugalaau, ae na o sina susu lava.

I le taimi lava lea aʻo leʻi faʻavaivai, ua fautuaina e asiasia ma suʻeina le palapala - e tatau ona mago ma leai ni faailoga o faʻamaʻi mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi (e mafua ona o le le lelei o le faʻaleleia).

Aoao atili e uiga i tausiga lelei ile fale e pei o New Guinean Balsam, Nolina, Plumeria, Campanula, Echmea, Lavater, Ahimenes, Schefflera, Phytononi.
E taua tele i le natura masani o le tuputupu ae o le tamaoaiga e mafai ona onosaia e tusa lava pe o se lamala umi e matua filemu lava, ae i le fale, e sili atu ona lelei le aua le faʻataʻitaʻiina lenei mea ma faʻainu le vai i taimi uma.

I le taumalulu, e tatau ona faatagaina le havorti e nofo i le vevela o + 10 ... + 12 ° С, fafagaina i le taimi e tasi e sili atu ma le 1 taimi i le masina.

Faʻamamaga o le ea ma le mafanafana o potu

Mo lenei mea totino, o le maualuga o le ea e le o le mea tonu lea, talu ai o le a tupu lelei le vao vavalalata i totonu o na potu e matua vevela ai le ea. I lenei tulaga, e tatau ona aloese le susu, aua o le mea lea e mafai ona faʻaleagaina e le gata mo havortiya, ae faʻapea foi mo soʻo se isi fugalaau i totonu.

Leai se mea e fufuluina pe fufulu ai le laau. E sili atu ona lelei le taulimaina o le pefu i luga o laulaau ma se susu, susű po o le omomi. I le taimi lava e tasi, e tatau ona alofia le vai i le ogatotonu o le laʻau po o le fugalaau.

E tatau foi ona faʻalelei le potu ma le agavaʻa. 1-2 matagi i le vaiaso e lava, tumau e oo i le 1-2 itula (fuafua i le vevela i fafo, le i ai o le matagi ma le tele o le potu). E taua le leai o ni faʻataʻitaʻiga, ma le fugalaau e le tu sao i le matala.

E taua! Faatasi ai ma le le mautonu o le laau, o le solia soo o tulafono ma fautuaga e uiga i tuutuuga o le tausiga, e mafai ona afaina mo ia. I le mafaufau i lenei mea, e taua tele le malamalama, mo le havorti ua lava lea e faʻafefe ai sina mea laitiiti, i le ea ma faʻamafanafana.

Faʻatauga

Fertilization havortiya e fautuaina malosi lava i le taimi o le tuputupu ae malosi o le laau, o lona uiga, i le vaitau mai ia Mati ia Oketopa.

I le avea ai ma auala autu o le fafagaina, e sili ona lelei le faʻaaogaina o fugalaau faʻapitoa e tuʻuina atu mo le gaʻololo e faʻatatau i minerale.

E tatau ona faʻaaogaina faʻamalositino i le taimi lava e tasi ma le faʻavaivai, ae le sili atu i le tasi i le masina. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o le fiafia e fiafia i le paleni ole eleele, o lona uiga, e aunoa ma se tele o meaʻai. I le vaitaimi o loʻo moe ai le laau, e tatau ona lafoai faʻamaʻi.

Taimi e malolo ai

I le taumalulu, faʻafeiloaʻi, e pei o le tele o le suavai, e oʻo i se taimi malolo. O faʻagasologa uma o le soifuaga o le laau e telegese lemu, o le mea lea e tatau ai ona faapitoa le tausiga.

Muamua lava, i le taimi nei, o le taimi ole faʻavaivai e tatau ona faaitiitia i le 1 taimi i le masina ma, e pei ona taʻua muamua, ia musu e fafaga. E fautuaina ia Haworthia e malolo i totonu o se nofoaga malulu ma se vevela o le ea + 10 ... + 15 ° C.

E taua! Afai e tuua le taumalulu i totonu o le potu ma le vevela o + 20 ° C ma le maualuga, o le a tuua ai le malologa ma faaauau pea ona tupu, ae ona o le le lava o le malamalama faalenatura, o le a galo lemu le lau o le havortiya ma aveesea o latou foliga teuteu.

Faʻasologa o le fesuiaiga: manaoga mo palapala ma fagu

Transplant havortiya, e pei lava o soʻo se isi fugalaau, o se faiga faʻatulafonoina lea e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa ma uiga faʻaaloalo. E le gata i lea, o le totoina o lenei laau o loʻo i ai le tele o foliga o loʻo fautuaina malosi ina ia amanaʻia tagata totō fugalaau.

O lea la, o le a le palapala e faʻafeiloaʻi ma pe faapefea ona toe totoina se fugalaau? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina.

E sili ona lelei le totoina o le toto i le tautotogo, pe a malosi le gavortia ma sili atu ona faigofie ona talia suiga i tulaga ma le lelei o le eleele.

E tatau ona malamalama o le totoina o se popolega mo fugalaau, o le mea lea, e masani lava, na o le togavao ua totoina, o lona fagu ua matua laitiiti lava (o le fugalaau e faigofie lava ona faapaleina sina matamuli tele, ae o le umi o le avanoa e amata ai ona mamae).

Pe a filifilia se pusa totō, e lelei tele le tuʻuina atu o mea e fiafia iai i se lautele, poʻo le papaʻu papaʻu ma le suavai maualuga i le pito i lalo.

E te iloa? E tusa ai ma le gaosiga o le gaosiga o lenei laau, ua i ai i le au faifaatoaga ua latou manatu e sili atu ona talafeagai le havorti mo se laulau lapotopoto nai lo se sikuea sikuea.
O le sui mo le havortiya e fausia mai eleele eleʻele ma eleele laʻau, faapea foi le oneone. E le gata i lea, o tagata tomai faapitoa e fautuaina le faaopoopoina o se aofaiga laitiiti o meataalo piliki i le palapala.

Ona o le mea moni o le piliki e sili atu le susu o le susu ma e faʻapupulaina ai le vaivai o le eleele, o le faʻaofiina o meaʻai piliki e mafai ai e oe ona fetuutuunai le susū o le masini o le meaʻai. I le aluga o taimi, o le faʻaititia o meaʻai i le palapala ua faʻaititia, o le mea lea e mafua ai ona fautuaina e le au atamamai le faia o mea faʻapitoa.

Pe a faʻavasegaina, e fautuaina le tuʻuina o alavai i le pito i lalo o le ulo, faʻatumu i se mea e saunia mai luga. O se fugalaau fugalaau e tatau ona totonugalemu ina ia mautinoa ai le tuputupu ae o le aʻa.

O le ae fiafia foi e aoao e uiga i tulafono o le totoina o isi laau, e pei o le orchid, chrysanthemum, cactus, fern garden, autumn crocus, balsam.
O Havortia e tatau ona faatumulia i le eleele i le pito i luga o aʻa, i le taimi lava e tasi e maua ai le puipuiga ma le faigofie ona maua i le vai i le taimi o le fausiaina.

A maeʻa le suāsusu, faʻasolosolo ma le faʻatusatusaina o le fugalaau i le palapala, e manaʻomia le faʻaopopoina o nai centimita o meaʻai i totonu o le ulo.

E taua! I le faagasologa o le gaosia o se mea e tatau ona mataʻituina lelei le tulaga o le aʻa o le fugalaau, i auala uma lava e puipuia ai. Soo se faaleagaina i aʻa i le lumanaʻi e le gata ina oʻo atu ai i faʻamaʻi, ae faʻapea foi i le faʻaumatia atoatoa o havortiya.

Faʻamaʻi ma le Faiga Faʻafefe Pest

I lona natura, o le tamaoaiga e faigata tele ma faʻasao i faʻamaʻi o ituaiga eseese, ae o le mea moni, i lalo o tuutuuga o le tausia o fale, o se fugalaau, e ui i lea, e masani lava ona aʻafia mai osofaiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o lenei laau e aofia ai aphids ma mealy cherries. Ina ia mafai ona latou mauaina, ua lava lea e faia ai se asiasiga masani o le laau mo le i ai o mea faaleagaina ma faʻaleleia (e masani ona faia i le taimi o le faʻamaga). I luga o le meaola o meaola faalafua e ulu atu i le ea ma le palapala.

I le tulaga o le siakiina o meaola faalafua, e tatau ona e vave amata ona e tau ma i latou, a leai o le a vave ona oti le laau. I le avea ai o ni sui sooupu, ua faatagaina e faʻaaoga faʻataʻitaʻiga faʻatau po o le saunia tutoatasi o le faʻafefiloi mafiafia o fasimoli, sukalati kuka ma vai (faʻafefiloi tutusa tutusa). Manaomia le taulimaina atoa o laulaau.

E taua tele pe afai e maua mai meaola faalafua, e tatau ona gaosia le le na o le 1 lau, ae o le laau atoa atoa.

Haworthia na te taliaina le faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, ia fafagaina le fugalaau ma tuu i totonu o se nofoaga mafanafana ma susulu e aunoa ma ni kopi. E mafai ona e togafitia togafitiga o laau mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

E manaʻomia le faia o lenei mea i ni mea faʻapitoa ma tapenapenaga, ae le sili atu ma le tasi i le masina, talu ai e mafai ona faʻapipiʻi vailaʻau i le palapala ma faʻaumatia le fugalaau.

Malamalama lelei i sauniuniga ma auala e faaaoga mo isi laau toto: "Biohumus", "Fundazol", "Heteroauxin", "Etamon", "Quadris", "Hom", "Alirin B", "Ovary", "Kornevin", " Bi-58 "," Chunky "," Gamair "," Energen "," Topaz ".

Auala o le fausiaina o havortiya

E tele auala e faʻaleleia ai le fugalaau: toe gaosia e ala i le tipiina ma le faʻaleleia e fatu. E tofu i latou ma ona lava uiga, lea e tatau ona e mafaufau i ai ina ia mafai ai ona faafaigofie ma faigofie ona totoina lenei laau ofoofogia.

  • Faʻafouina o le havortiya i le faapipiiina
O le toe gaosia o se itu pito i fafo. E tatau ona faia lenei mea pe a amata ona fausia e le itu i fafo lona lava aʻa. O lea la, o le peleni filifilia ua vavae ese mai le matua matua ma ua gaosia i se mea na saunia muamua (tatala ma faamaonia), eleele susu.

E te iloa? Ona o le faigofie ma le maualuga o le lelei o le metotia, o le toe gaosia o se fugalaau e ala i le tipi e mafai ona mafaufauina o le autu autu i le taimi nei. O le faʻaleleia o fatu o se mea e seasea ona tupu, ma, e masani lava, na o le tele o le gaosiga o havortiya mo le faʻatau.
Afai o le tipi ua i ai nei 2-3 leaflets, ae leai se aʻa, e tatau ona togafiti le tipi ma le lefulefu ma / poʻo se auala e faʻateleina ai le tuputupu aʻe aʻa, ona faʻamago mo ni nai aso. O le mea lea e mafai ai ona totōina lelei ia fatu laau i le oneone susu poʻo le tuusaʻo i le eleele. O se tekinolosi talitutusa e faʻaaogaina i le toe gaosia o laulaʻau: pe a uma ona vevela i le ea, o le tipiina o loʻo tanumia i le oneone susu ao le i faia le aʻa, pe a maeʻa ona totoina le fale i le eleele.

O se mea e mataʻina ai, ao lei faia aʻa, e tatau ona lafoai le tele o le suāsusu o le palapala, faʻatapulaʻa na o le faʻafefeteina o taimi o le eleele ma sina vai. O le faʻaleleia e ala i le faapipiiina sili ona lelei e fai i le tautotogo, pe a faigofie ona faʻafefeteina e le fugafulu suiga, poʻo le faagasologa o le toe gafa.

E taua! Aʻo faagasolo le vaitaimi o le faʻavaeina o le aʻa, e matua faʻasaina le ufiufi o se atigipusa e faʻafefiloi ai le kiliva ma le tioata poʻo le ata (fautuaina mo le faʻalauteleina o fatu), talu ai e le mafai ona faʻaumatia ni mea e le i totonu.
  • Faʻafouina fatu o le havortiya
E sili ona lelei le totoina o fatu fugalaau i totonu o se fagu po o se fagu i le oneone susu po o eleele palapala. E manaʻomia le faia o lenei mea i le tautotogo po o le mafanafana, pe a maua e le lalolagi se aofaʻiga o mea aoga ma faʻamafanafana lelei i le susulu o le la. Havortia e totoina i lalo o le tioata poo le i ai foi o se ata tifaga manino i se vevela o le itiiti ifo ma le 20 + ... ... 25 ° C.

E manaʻomia le faʻafefeteina o le eleele aʻo leʻi oʻo i luma, ma i le faagasologa o le germination ina ia mautinoa le tausiga lelei (faʻafeinu ma le vavalalata), puipuia mai faʻamaʻi ma vao leaga. E taua le matauina e mafua ona o le natura o le laau (maualalo le germination), o lona faʻaleleia e le fatu, o le tele o taimi, e faigata ma e tele se taimi e mafai ai, o le mea lea e seasea lava. I le fale, o le au faifaatoaga poto e fautuaina le faʻaleleia o le havortiyu muamua auala.

Matou te fefaʻasoaaʻi ma le faʻalavelave o le toe gaosia o isi laau totō: mauga mumū uila, zamiokulkas, fualaau eleelea mauga, dieffenbachia, heather, au, physalis, clematis.
Haworthia o se laau totoa e tupu lelei i le fale. Ina ia mafai e se fugalaau ona fiafia i lona lalelei ma le faʻamuamua mo se taimi umi, ua lava lava le na o le fatuina o tulaga aupito i manaʻomia mo le tausiga ma tuʻuina atu tausiga faʻapitoa. I le mafaufau ai i lenei mea, e le o se mea e ofo ai talu ai nei ua faateleina le maua i totonu o fale ma faleoloa o tagata o loo saili e aumai nisi o meaʻai ma eseese i totonu.