Laʻau

Hyssop - fuga manogi ma fugalaau matagofie

O Hyssop o se laau laʻau oona mai le aiga o Lamiaceae. E aofia i se vaega (ituaiga) o le Mint. I le siosiomaga masani, e mafai ona maua le laau i le Metitirani, Asia Tutotonu, Crimea ma le Caucasus. Faafetai i ona lanu moana lanu moana, o le hyssop e taua foi o le "St. John's wort". O le fugalaau e sili ona fiafia i papa papaʻe, laufanua valevalenoa, mauga malulu, taʻavale. I le faaopoopo atu i mea teuteu, o le hyssop e tele naua mea taua. O se vailaʻau lelei tele, o le meli ma le faʻamagoga manogi. O le laau e matua le lelei lava, o lea e tatau ai ona ia vaavaai mo se tulimanu o le togalaau.

Faamatalaga faʻatau

O Hyssop o se vao vavalaʻau poʻo se ogalaau e maualuga lona 50-60 cm. E fafagaina i se aʻa aʻa malosi. O le lala lala i le pito i lalo. Latou te tutupu i luga i le itu i luga ma ua i ai foliga o le tetrahedral faatasi ai ma se ogaumu gaogao. O le lipine o le pupuu ua ufiufi i le paʻu lanumeamata uliuli ma se pulou pupuu. I le gasologa o taimi, o le rhizome ma le pito i lalo o laʻau o loʻo i luga.

Laʻau lanu meamata lanu uliuli e nofo i luga o le fana pe tupu i luga o petioles pupuu tele i le umi atoa. E faʻafeagai. O le faʻamalositino poʻo le laʻau laʻau o le lauolaola e tupu ile 2-4 cm le umi ma 4-9 mm le lautele. O vaega uma o le laau e fufulu ese ai se manogi vevela ma e iai se tofo matuitui.










I Iuni-Setema, o le pito i luga o le au e teuteuina i ni pupuʻu puʻupuʻu faʻapitoa. O nai tamai laiti e aofia ai le 3-7 corollas e ola i totonu o le pito i luga. Mai se mea mamao, o le aʻa e pei o se moligaʻo pupula. O laititi laiti e valiina i lilac, piniki, lanu paʻepaʻe po o le lanumoana. O se fugalaau e lua-fulu e le lelei e paʻuina e iniseti. O Hyssop o se mea sili ona matagofie o le meli.

O fua o le laau o ni tamai ovoid tetrahedral nuts. E silia ma le 1000 iunite i le 1 g o fatu.

Ituaiga o Hyssop

I nai tausaga talu ai, o le ituaiga o hyssop na faʻaigoaina le sili atu ma le 50 ituaiga. A maeʻa le toe iloiloga talu ai nei o le faʻavasegaga, e na o le 7 ituaiga o meaʻai e totoe.

Hyssopus officinalis (vaapiapi-faʻafefe, masani). O se laau e iai fatuga malosi e fatuina ai se laau totoga 20 -80 cm le maualuga.O le aʻa o aʻa ma le pito i lalo o le laau e vave ona faapipii. O le vaega pito i luga o upega o loʻo faʻailoa pe tuʻuina i lalo e se pusa puʻupuʻu. O pepa faʻafeagai e toetoe lava a leai ni petiles e i ai se faʻatatauga o le tino. Ua valiina i le lanumeamata lanumoana. Ia Iulai-Aukuso, o itu e tasi o le pito i lalo, o loʻo i totonu o le au o apical lau, fuga. O le nimbus e lua-lipped o le lanumoana, violiki, lanu piniki po o le paʻepaʻe paʻepaʻe mai se malamalama lanumeamata lanumeamata. O uumi uumi e afaina mai le ogatotonu. Laititi nati i le ituaiga o nati na ripotia e Setema.

Hyssop officinalis

Hyssop lanu. O lala laau ua totoina e ola 20-50 cm le maualuga ma avea ma se vao vao. O le vailaʻau na maua lona igoa mo lona alofa e faʻautu i luga o le faʻatoʻaga o Cretaceous, mulimuli ane avea ma eleele lelei e fetaui ma isi laau toto. I Iuni-Aukuso, o tumutumu o upega ua teuteuina i fugalaau lanumoana lanu violē e aoina i ni mea e le tutusa. Mai ia i latou e oʻo mai ai se manogi malosi o le balsamic.

I le faaopoopo atu i ituaiga o ituaiga, o loʻo i ai le tele o ituaiga togalaau teuteu. E faʻaaogaina mo le mamanu o le laufanua. O le eseesega autu o le lanu lea o le faʻaleagaina. Faatasi ai ma mea sili ona manaia e eseese:

  • Pink flamingo;
  • Hoarfrost;
  • Filifili;
  • Dawn;
  • Amethyst;
  • White Nikitsky.
Hyssop lanu

Faʻatauga auala

O Hyssop o loʻo faʻaleleia e fatu, vavae ma vaevaega o le vao. O fatu e tumau pea le aoga mo le oʻo atu i le 3-4 tausaga. A oʻo ina tupu aʻe le hyssop mai fatu, ia manatua o le paopao faʻafefeteina. O le mea lea, o le fanau e foliga mai atonu e ese mai o latou matua. O fualaau e gaosia i le taimi lava lea i eleele matala poʻo fualaau e leʻi tupu.

Mo le metotia o le totoina, i le ogatotonu o Mati, o le fatuga mea e tufatufa atu i pusa ma se paluga oneone. Saunia ni togalaau ma se loloto o le 0.5-1 cm ma se mamao o le 5-10 cm. E foliga mai e tulaʻi mai sikuea i le 1.5-2 vaiaso. Pe a aliali lau laʻau moni 4, o le a maua i totonu o pusa pusa po o atigipusa e tusa ma le 5 cm. O fualaau i le 7-8 vaiaso e totoina i le laufanua.

Mo le lūlūina o fatuga i le faaiuga o Aperila poʻo le amataga o Me, e faʻaleleia ai le saite ma faia ai ni pu i le loloto o le 5-8 mm ma le mamao o le 50-60 cm. O laau toto ua totoina, faʻalautele le mamao i le 20 cm. Ina ia puipuia ia laau laiti mai le aʻafia i le po, e lilofia i latou i se ata.

I le faaiuga o Mati po o Aperila, o se vao malosi o le hyssop ua matua i le 3-4 tausaga le vaevaeina i ni vaega. Mo lenei mea, ua uma ona eli atoa le laau ma tipi i se naifi malosi i delenki ma ni nai lala totogo ma se vaega o aʻa. E vave ona totoina i se nofoaga fou. Laʻau e papaʻu.

I le taimi o le taumafanafana, e mafai ona e fufuluina le ogatotonu o le vao ma le itu o le eleele. O aʻa e afua ma mafai ona totoina e avea o ni laau tutoatasi. Ina ia faʻafetaui vave, e faʻapuupuuina le totogo e 30-50%.

Tausiga Tausi

E le manaomia e Hyssop le faʻaauau pea ona gauai, ae oe manaʻomia pea le tausiga o le laau. E tatau ona ia filifilia se avanoa matala ma le la, ma le lafoaʻi, eleele lafoaʻi. Afai e latalata ane le vai i le eleele, o le a faʻavaivaia pe oti le isopo. E sili atu le lelei o le eleele e maua ai le maualuga o le eleele poo le le mautonu. A o leʻi tulaʻi, e tatau ona saunia le saite. Faʻasusu ma lime lemu. I se tasi nofoaga, e ola le vao mo le tusa ma le 5 tausaga.

O le tausiga matua e faʻaititia i le veleina ma le faʻamalosolo o le eleele. Ua afaina Hyssop mai le vevela vao, o lea ua latou taumafai ai e sasa ese i fafo i le taimi lava lena.

O le laau e puipuia i le lamala, ole suavai na o le umi le leai o se timu (e masani lava 2-3 taimi i le vaitau). Aʻo faʻamamago le palapala ma vaeluaina, e faʻafeinu le vao i le maualuga e oʻo i le lua pakete vai i le mita taʻitasi.

E taua le tipiina o pine. O le vao e lapotopoto, vavae ese e oo atu i le afa o vine. O se taunuuga, o le a sili atu le tele o fua o laau, ma o le vaomatua e lelei ona teuteuina. O le mea lea e le tele naua le totoina o le laau mai le teuteuina o faʻamalosi, e faalua i le tausaga ona faia (punavai tumutumu ma le gaosia i le tautoulu).

O Hyssop e puipuia i le malulu ma e masani lava o le manumalo e aunoa ma se malutaga i le itu i saute ole atunuu. I le sili atu o le itu i matu, talu mai le autumn, o le palapala ma le pito i lalo o laʻau o loʻo ufiufi i le peat mulch ma afifi i lau paʻu. I le amataga o le tautotogo, e taua le aveeseina o le malutaga i se taimi talafeagai, o lea ua tumu le fale.

Blue St. John's wort e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O ona manogi manogi e faʻafefe ese ai iniseti mai fualaʻau vavalalata, o lea e le talafeagai ai le gasologa masani.

Mea aoga

O fugalaau, laʻau ma fatu o le hyssop e aofia ai le tele o mea aoga. Faatasi ai ma:

  • vitamini;
  • suauu taua;
  • flavonoids;
  • glycosides;
  • tiga;
  • tannins;
  • togi.

Mo togafitiga faafomaʻi, o le vaega atoa o le eleele e seleseleina. E aoina le aoina i le taumafanafana i le taimi o le tau. O mea gaosi ua faʻamalo i fafo i lalo o le faʻavaa. I le aluga o taimi, o le a le tau le manaia. Ua nutimomoia le laau ma gaugau i totonu o se pepa poʻo se taga pepa. Teuina faʻamaʻi i se nofoaga malulu, vavalalata.

O vaifofo mai le hyssop i foliga o teuteuga, mea inu ava, o suauu, o suauʻu ma le ogatotonu e faʻaaogaina i ni mataupu eseese. E i ai o latou faʻamoemoega, laxative, bactericidal, diuretic, lagona faʻaosofia.

E fesoasoani le tea e faʻamalosi ai le puipuiga o le tino ma faʻamalolo ai le malulu, bronchitis, gutu o le isu, ma le foma. Lotions relie le tiga ma le mumu ona o manua ma tuʻituʻa, ua faʻaaogaina foi e togafitia ai faʻamaʻi pipisi. O mea teuteu e faia i le tautala ma se gaʻo o le gastrointestinal. E iai foi a latou aoga aoga i luga o le soifua maloloina o tamaitai (laveaʻi tiga ma faʻafefe o lagona).

O Hyssop e faʻafiafiaina ma aʻafia ai aʻafiaga. Ae ui i lea, o lona faʻailoga lea mo fafine maitaga ma tagata o loʻo mafatia i le faoa faamalosi ma le mai. E leai se tulaga e tatau ona latou le gata ina ave ai fualaau oona i totonu, ae oʻo lava i le inuina o le manogi o le suauu taua.

Hyssop i le togalaau

Laʻau faʻavaomago ma le lanumoana ma mea faʻapitoa e foliga lelei i le togalaau i se sitaili masani. Latou te faʻatagaina oe e faia se laasaga paso poʻo se fasi meaola i totonu o le atunuʻu. O loʻo i luga o mauga papaʻe, Hyssop thickets, i rockeries ma mauga maupuʻepuʻe.

Ona o lona manogi matagofie, o le laau e lauiloa i le kuka. O laʻau laʻau ua faʻapipiʻi i ipu vevela, ma tuʻuina atu e le tagata talimalo lala laau i le pusa i le faʻasaoina.