Laʻau

Filifilia o maʻa saʻo mo se paʻu alpine: o le a le ituaiga mea e tatau ona ou fiafia i ai?

O le fatuina o se togalaau papa o se manatu moni. O nisi o tagata nonofo i le mafanafana, e le o mafaufau lelei, totō laau totō ma fugalaau latou te fiafia e siomia e maa o soo se ituaiga ma le tele. Ae afai e te auiliiliina le mataupu, ia faamasani oe lava i le ata o le fatuina o lenei faatoaga matagofie ma saili po o fea fugalaau e sili atu ona talafeagai mo le fatuina o se toga papa, o maa e mafai ona faaaoga mo se mauga maualuga, o le togalaau papa o le a sili atu ona tomai. O le na faia le tuufaatasiga o loʻo i ai le galuega o loʻo mulimuli mai - o se mea e fai e le tagata e tatau ona foliga masani, e pei o se nofoaga matagofie, ua leiloloa i luga o mauga. E sili atu le lelei le faʻaaogaina o mea teuteu i le taimi e teuteuina ai - o le aʻafiaga o le natura i lenei mataupu o le a mou atu, ma o le tuufaatasiga e foliga mai e leai se mea.

O mea uma i totonu o togalaau e tatau ona fausia ai se tuufaatasiga lelei: o maʻa ma laau e tatau ona tuʻufaʻatasia i le tele, lanu. O kulupu o maʻa ma maʻa taʻitasi e tatau ona faʻatulagaina ina ia foliga mai o se mea e mafai ona fai.

O maʻa silisili mo le teuteuina o se toga papa

O maa mo mauga mauga, muamua lava, ei ai galuega teuteu, ae eseese ituaiga o eseesega o tikeri eseese, eseese tikeri o le susu, o lea e sili ai le i ai o se manatu e uiga i nisi o meatotino o maʻa ina ia faia ai le filifiliga saʻo. O ata sili ona masani ona faʻaaoga i alpine i aso nei o maʻa maʻa, maʻa ma maa. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o meatotino a nei maʻa.

Filifiliga # 1 - Granite

O le maʻa tele lenei, e le lelei le susu o le susu. O Granite e mafai ona eseese ona lanu - lanu mumu, lanumeamata, lanu uliuli ma toetoe lava uliuli. O le galue ai ma se maa pogisa e manaʻomia ai le tofo ma le poto masani, a le o lea, o le a foliga mai o le a le fiafia. O Granite e mamafa lona mamafa, e faigata ona fai, ae i totonu o togalaau e pei o se maa e sili ona lelei. O lenei maa e aafia ai le elemene o le eleele, o le mea lea, i totonu o togalaau papaa ua fautuaina e toto conifers, heather. O maʻa tetele e tetele, o fugalaau fugalaau i la latou kamupani e sili atu ona faʻalelei ma matagofie (mo se faʻataʻitaʻiga, laiti varietal tulip).

O lenei tuufaatasiga ma papa maa lapopoa e le foliga susulu, ae e masani lava, e pei o se tulimanu na faia e le natura lava ia

Faʻamasinoga # 2 - Laʻau maa

O lenei maʻa e masani ona faʻaaogaina e fai ai slide alpine, pei o loʻo i ai ni uiga lelei matagofie. O se maa lamolemole ma se fatuga mafiafia ma se 'oa tele o lanu. O le maa lamolemole e mafai ona avea ma beige, piniki, enaena, kulimi, mumu. O se faavae lelei mo le totoina, faʻapipiʻi faʻapitoa faʻapitoa ma soʻo se ituaiga. Pe a fatuina se faʻasolosolo e faʻaaoga ai le oneone, e le manaʻomia ona e pikiina fugalaau faapitoa, totō mea uma e te manaʻo ai i luga o le paʻu.

E lelei foi le maa oneone aua o se mea faʻapitoa faʻatasi ma isi maa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i lenei tulaga, i totonu o se vai papa o maʻa ma maa na faʻaaogaina e faʻapipiʻi lelei puipui o le vaitafe

Filifiliga # 3 - limestone (tuff, dolomite)

O le Dolomite ma le tuff e faʻaaoga i le teuteuga o ata. Latou te pasi suamalie, lelei le ea, saofaga i le faʻamautuina o le tuufaatasiga o le palapala, e sili ona lelei pe a tupu aʻe ni mauga maualuga. I le aluga o taimi, lichens, o le galu e amata ona tupu i luga o le maʻa uʻamea, o le tuʻuina atu o maʻa e sili atu le matagofie o foliga.

O le limiteone o se maʻa vaivai, o le taimi e faʻafefeteina laina, ma e mafai ona e faʻaaogaina oe lava e aunoa ma se taumafaiga. O le lanu lanu o limestones e lautele foi - e mafai ona e filifilia maʻa ma le ofoofogia o lanu, auro, beige. O le faʻaaogaina o nei maa e tatalaina ai le lautele mo le faʻatinoina o manatu fatufatu. E le tatau ona tuʻufaʻatasia le limiteone ma laau toto e ola i eleele papa. Dolomite - o le mea e malosi ma umi, e sinasina, uliuli, enaena ma enaena. I luga o se maupuepue, e foliga mai e matagofie lava le faasee paʻepaʻe paʻepaʻe.

O le Dolomite o se lanu enaena-brown-beige-o se maa talafeagai e fatu ai se tuufaatasiga. E le gata i lea, o laau toto i totonu o sea kamupani o le a lagona le lelei

Tuff o lalelei matagofie - mai le paepae i le piniki piniki, faigofie ona fai, e mafai ai ona sosolo le susu ma le ea. Mea lelei e fatu ai se uluai togalaau matagofie

Filifiliga # 4 - Piliki piliki

O nisi taimi e faʻaaoga ai piliki e teuteu ai le toga papa, ae le o se fausaga tutusa, ae o le oval pe faaletonu. O piliki e faataatia i luga o laupepa, e faaaoga ai lanu eseese o lanu. O se tafaoga foliga foliga lelei pe afai e teuteuina le fale i piliki sima.

I le faʻaopoopoga i nei maa, e mafai foi ona e faʻaoga papa maʻa, maa e iai ni lanu lanu - latou te foliga fiafia i luga o le mauga.
E mafai ona faʻatau i luga o pitonuʻu ni maʻa mo togalaau tetele, o nisi taimi i autafa o le auala e mafai ona e maua ai se vaʻaiga talafeagai mo se mauga maualuga, i luga o matafaga papa, aemaise lava i luga o maa tetele, e mafai foi ona e mauaina mea matagofie. Pepa lapoa i luga o se paʻu e mafai ona eseese ituaiga - faʻasalalau nofoaga e faʻaaoga ai maʻa tetele, ma e mafai ona iloga laufanua i maʻa laiti ma maʻa.

O le pilikisi piliki o se mea faʻapitoa mo le fausiaina o mauga mauga, ae mafai ona faʻaaogaina, aemaise pe a faʻaaogaina e teuteu ai fale ma fale o le togalaau

Ina ia fausia se mauga mauga, o laau uma ma maʻa na filifilia lelei. O tamai laumei, paʻu ma le limasone e matagofie le ufiufiina e conifers, au, laau talavou ma laau totō.

O se togalaau papa e mafai ona faia i maa o se tasi pe sili atu ituaiga. I le tulaga lona lua, o le tuufaatasiga e tatau ona foliga totoga, ina ia le aʻafia ai le feeseeseaʻi o maa i le tasi ma le isi, o ia mea vevela e vaʻaia. O lapoa tetele e mafai ona tanu i le eleele, faʻamalosia le aʻafiaga o papa i luga.

E faapefea ona filifili maʻa saʻo?

Afai e te manaʻo e toto fugalaau pupula, e lelei tele le filifiliina o se maa e le faaituau-o le a avea ma talaaga. Aʻo le faʻaaogaina e aunoa ma le faʻaalia o laau totō, piki ni maa susulu - e faʻafeagai ma o latou talaʻaga, o le a foliga mai e sili atu le faʻamalamalamaina, ma sili atu ona ese.
Pe a faaputuputu ni maa eseese eseese, ei ai se tulaga lamatia o le a liua le slide i se faaputuga o maa, ma faaaoga maa o foliga tutusa ma lanu vavalalata.

O se faʻataʻitaʻiga o se gaosiga e leʻi faia ma le manuia - o maʻa ma laau e matua vevesi ma i le tele o numera, e le o faamamafaina le faamamafa

I lenei tulaga, o se togalaau papaʻe ma se tamai laʻau e foliga tutusa lelei - o vaituloto tetele i le mamao, vaʻai papaʻu, vaega o ferns ma 'au e fausia ai se tasi atoa

O se togalaau faamanuiaina mai papa - o laau e ola i le pito i luga ma lalo o le eleele, agai i luga ma luga i le va o maa, o se taunuuga, o foliga e foliga mai e manaia ma susulu

O le maualuga o le paʻu e taua foi - o maʻa faʻasoa pito sili ona talafeagai mo se maualuga maualuga, ma o maʻa ma foliga lapotopoto e sili atu ona fetaui lelei mo se mea laugatasi.

I totonu o le vai papa toga, o le maa na taatia i luga o papa e foliga lelei. O le faʻasologa i luga o lau 'upega tafaʻilagi e tatau ona foliga tutusa, e aunoa ma le solia o se ituaiga e tasi.