Laʻau

Fualaau aina fafo - Falaʻau Roma

O le muamua na vaʻai i le kapeti a Romaesco e maofa i lona foliga, ma e toʻatele e talitonu o se mea matagofie lenei. Ae ui i lea, o se meaʻai suamalie ma fuamalie i se tala manaia, ae le o malamalama atoatoa. O le faiga o mea taufaatoaga o le Romanesco e eseese lava mai le faiga o mea taufaatoaga o le kalapu faifeau masani, o lea la ua toatele le au togalaau ua uma ona filifili e totoina lenei aganuu matagofie ia latou fuafuaga.

Faamatalaga faʻatau

O le tala i le amataga o le Romanesco e matua fenumiai lava. E oo lava i lona aʻafiaga i se ituaiga o gaioiga faapitoa e leʻo manino atoatoa, ma e le mafai e saienitisi ona faʻamaonia le faʻamaonia o lenei kapisi o ni ituaiga eseese. O tagata e totoina le togalaau e taʻua lemu ole fomaʻi ole Romanesque o le faisualaʻau, e ui lava latou te le teenaina le faʻamatalaga o le kulupu faila ma le broccoli. E tele galuega na tuuto atu i lenei ituaiga ma matematika, ona o le foliga o ona fua ua faamatalaina lelei mai e ala i le faigata o mea maʻalaʻau ma mea e tutusa ai le logarithmic.

E i ai foi se manatu na auai le au tusiata 3D i le fausiaina o le Romanesque, e ui lava o fai talafaasolopito e faapea e le mafai, talu ai o le taʻua o lenei kapisi na maua i tusitusiga anamua. A o le igoa Roma o le igoa Romaes ona o le mea moni na aumai e Etruscans i Tuscany, aua o romanesco i le faaliliuga - "Roman". I soo se tulaga, o lenei fualaau aina sa lauiloa e le silia i le seneturi talu ai.

O le foliga o lenei kapisi e pei o se seti o pyramids e aoina i se ulu i se auala faigata. E toʻatele e faʻatusatusa lenei ulu o kapeti i se atigi sami. Gourmets ia matauina o le tofo o le Romanesco e talitutusa lava ma le tofo o le tele o ituaiga o fuluʻilaʻau masani, ae e le oi ai ni leo oona ma manogi manogi, o meaʻai Romanesco e taua o mea suamalie, ua manatu i latou e sili ona alofa.

O 'auʻau o lenei kapisi e sili atu nai lo le failelelele, latou te' ai foi sina meaʻai, ae o le au fai meaʻai e uunaia i latou e aua nei faia.

Romaesco e aofia ai le aiga pepelo, faatasi ai ma itu uma o tekinolosi tau faʻatoaga e mulimuli mai i lenei mea: mo mea uma e le masani ai, o le mea lea, o se kapisi. O le foliga o le ulu e matua eseese lava mai ulu o ituaiga eseese o le failaʻau: o fugalaau, e masani ona lanu meamata i le lanu, e aoina i ni tamai pyramids, lea e sosoo ai, e fesoʻotaʻi i ni vevela matuia. O nei vili e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi, ma i luga o itu o loo siomia e lau lanu lanumeamata. O le matagofie o le fualaau faisua o loʻo faʻaaoga foi e le au mamanu, e faʻaaoga ai le Romanesco e totō i moega fugalaau.

O ulu o Roma e le tele tele, e le sili atu i le 500 g le mamafa, e ui lava e lua-kilogram ata. Latou te fai mai o loʻo i ai ni meaʻai i le tofo ma le sosogi, ae e le gata o loʻo faʻamaonia ai lenei mea mai isi gaʻo kuka. O le vailaʻau faʻasolosolo o fualaau aina e tulaga ese ma e aofia ai le tele o meaʻai paleni paleni paleni, elemene ma elemene eseese o vitamini. E talitonu tagata e taumafa fualaau taumafa o faamanuiaga o le Romanesco e faapenei:

  • o loʻo aofia ai se faʻaopoopoga o le vitamini A, e aʻafia ai le vaʻaia;
  • antioxidants o loʻo maua ile fesoasoani i le taua i le kanesa ma le puipuia o le kanesa;
  • o se mea e maualuga le uʻamea e faʻaleleia ai le toto, e faʻateleina ai le malosi o le tino o le tagata i se faʻalavelave o faʻamaʻi ma faʻaleleia le gaioiga o le mafaufau;
  • eseese vitamini B e fesoasoani i togafitiga o faʻamaʻi pipisi;
  • Vitamin K maua i Romanesco, faatasi ai ma omega-3 oona gaʻo, fautuaina lenei fualaau faisua i tagata e maua i le maʻi fatu.

I le kukaina, ua faʻaaogaina Romanesco e sauni ai vasega muamua, itu ipu, e talafeagai foi e pei o se mea tutoʻatasi, lea e falaiina ai pe taina ai lenei kapisi.

Vitio: e uiga i aoga o le romanesco

Fiafia ituaiga

Talu ai ona o le natura masani o le Romanesco e leʻi malamalama atoatoa, e faigata ona talanoa i ituaiga o lenei kapisi. I le tele o tusi tusi, o le upu "romanesco" e na o se tasi o ituaiga o fulufailaʻau. O le Resitala a le Setete o le Faʻatosinaga O taunuʻuga o le Rusia e leʻi tuʻuina atu se vaega ese i ituaiga o Romanesco, ma tuu i totonu o le vaega "ituaiga o le fagalaʻau" ma faʻaalia ai "ituaiga Romaes" i le faʻamatalaga eseese. O le mea lea, e faigata lava ona faʻamaonia le fuainumera o ituaiga o meaʻai ma hybrids, ae o loʻo manino pea.

  • Veronica F1 o le vaeluagalemu o le vaitau o le maualuga-gaosia o le gaʻo e fausia ai se ulu lapopoa tolu tafatolu o lanu samasama-lanu meamata e tusa ma le 2 kilokalama. O le ulu o loʻo siosiomia e lau lanu lauulu-lanu meamata e ufiufi i se ufiufi. Gaosiga mai 1 m2 e oʻo atu i le 4.2 kilokalama, o le tofo o loʻo faamatalaina e sili ona lelei. O le lelei o le kulupu o le toe foi mai i le alofa o le seleselega, o le tetee atu i le fugalaau ma Fusarium.

    Veronica - o se tasi o mea sili ona maualuga e maua mai ai hybrids

  • O le kuluma maa o le ogatotonu o le amataga, e fua mai ai ulu o le suamalie sili ona lelei e oo atu i le 500 g. O lanu e lanumeamata i le lanu, e ufitia i lau lanu lanumeamata lanumoana ma lau pa. Gaosiga mai 1 m2 e oʻo atu i le 2.2 kilokalama. Fautuaina mo le faʻaaoga saʻo i le kuka ma le faʻavela.

    O le ipu emerald o le igoa lea, e foliga mai, ona o le maualuga o le ulu

  • O Amphora o se uluaʻi ituaiga o lauulu ma lanu samasama-lanumeamata e tusa ma le 400 g, o lo o faamatalaina e se suʻe suamalie suamalie. O laulaau e laʻititi, lanu-lanumeamata i le lanu, sina pisi. E maua mai le gaosiga o oloa i le 1.5 kg / m2. Faʻatauaina mo le oʻooʻo o ulu ma le faʻapitoa.

    Amphora - o se tasi o uluaʻi ituaiga o meaʻai

  • Natalino o se ituaiga e tuai ona fua. Ulu e oʻo atu i le 1000 g, malamalama lanumeamata, ma se tofo faʻamalolo. Mai le 1 m2 aoina mai i le 2 kilokalama o ulu.

    Natalino - sui o le tele o ituaiga o fua

  • O Pearl o se ituaiga o fualaau oona e fua mai fua ma se vaega e oo atu i le 800 g le lelei o le tofo. O ulu lanu meamata e ufitia i lau lanu uliuli, o le solo o le solo e vaivai. Gaioiga - e oo i le 2.5 kilokalama / m2.

    Penina - kapisi e sili ona lelei

  • O le Puntoverde F1 o le vaeluaga o le vaitau. O laulaʻau e lanumeamata, e oʻo atu i le 1.5 kilokalama, o le manaia sili ona lelei, toetoe lava a leai se tino: e leai se ufiufi o le ulu ma lau. O laʻau lava e lanu lanumoana i le lanu, lapoa, o le mafiafia o le lapisi e tele. Mai le 1 m2 seleseleina e oo i le 3.1 kilokalama o fualaau aina.

    I le Puntoverde, o le ulu e toetoe lava a le ufiufi e laulaʻau.

  • O Ivory o se ituaiga o fua tele e fua mai ma fua mai ai ni nifo elefane eleelea e itiiti ifo i le 2 kilokalama. O le faʻamoemoega o le seleselega e masani lava, e talisapaia le variva mo lona lelei sili ona lelei ma foliga muamua.
  • Shannon F1 - o se ituaiga uluaʻi fua ma le tele o ulu mo le faʻaaogaina lautele. E mafai ona seleseleina le 100 aso talu ona maeʻa.

    Shannon e vave selesele nai lo isi ituaiga

  • O pyramid Aikupito o se vaitau o vaitau e iai lanu samasama lanu meamata e tusa ma le 1.2 kilokalama. O le vailaʻau e faʻatatau mo faʻamaʻi faʻamaʻi ma le malulu, teteʻe lelei ma fua o gaʻo.

    Egypt pyramids - o se vailaʻau e lelei le puipuiga i faʻamaʻi ma vanu o le tau

O nei ituaiga eseese ma hybrids e fautuaina mo le galueaina i vaega eseese o le tau.

Totoina o kāpeti romanesco

E sili atu ona faigata le tupuina o kāpeti Roma mai le kopa paʻepaʻe ma e oʻo lava i le fagalaʻau masani. E oo lava i mea sili ona le taua mai tulafono o le tekinolosi taufaatoaga e mafai ona taitai atu i le mea moni e faapea i luga o le laau, vagana ai le rosette o laulaau, e leai se mea manaia o le a aliali. Romanesco e faia mea sili ona maualuga i luga o le vevela: o tulaga sili ona lelei e 16-18 ° C, ma o le vevela o le tau e matua le taliaina lava e ia. E faʻaaoga lenei mea i tulaga uma o le fatu ma le fale o kāpeti i totonu o le togalaau.

Lauina o fatu mo laau toto

I le itu i saute, ua tupu Romaesco i le amataga o le totoina o fatu saʻo i totonu o le togalaau, i isi eria - na o vaomatua lava. O fualaau e mafai ona tupu i totonu o se fale mautotogi, ae faigata tele, aua, e pei o se tulafono, o le vevela o le potu e maualuga atu nai lo le mea e fiafia i ai lenei aganuu. O fualaau ma maualuga maualuga e manaʻomia. O le mea lea, afai ei ai se falemalama e mafai ona asiasi i ai i aso uma, latou te taumafai e saunia ni fatuga iina.

I le tele o tulaga, i le ogatotonu o laina, o fatu e totoina mo le vaomatua i le ogatotonu o Mati, i le aso lata mai i le aso 1 o Aperila, ma totoina i le togalaau i le faaiuga o Aperila po o le amataga o Me, i le 35-40 aso.

Afai ua leiloloa aso, ona mo le taumafanafana o le a sili atu ona lelei le faʻatau o laʻau sauniuni: o seti ulu e tatau ona i le tautotogo pe, i se isi itu, o le amataga o le tautoulu.

O le luluina e mafai ona faia i totonu o se atigipusa masani, sosoo ai ma le tafe i ipu, pe mafai loa ona e faia i ni ipu eseese, pe sili atu foʻi - i totonu o ipu. O le totoina o laau e pei ona mulimuli mai.

  1. Saunia se paluga palapala. Afai e te musu e faʻatau le eleele na saunia, faʻafefiloi lelei peat, eleele vavalaʻau, humus ma le oneone i tutusa tutusa.

    Le auala pito sili ona faigofie e faʻatau ai le eleele ile faleoloa

  2. O le eleele e saunia e le tagata lava ia e tatau ona faʻamamaina, i le vaiaso ae leʻi totoina lelei e ala i le fafagaina i se vai piniki o le potassium.

    Mo le disinfection o le eleele, o se vaivaiga vaivai o le paseka e talafeagai

  3. O le faʻafefiloi eleele o loʻo sasaa i totonu o ipu i le 250 ml pe tutusa foi i le tele o ipu, ma tuʻuina se alavai i le pito i lalo ma se vaega o le 1-1.5 cm (e mafai ona e na o le oneone tele).

    Mo le kāpeti filifili ni ipu lapopoa

  4. E lūlū fatu i le loloto e le silia le 1 cm, ona faʻamalūina lea. E mafai ona e tuʻuina sina kiona i luga o le palapala, lea e tumu lelei ai le palapala.

    Faʻasoaina o meaʻai ma le kiona e fesoasoani i le faʻaleleia lelei o mea totō

  5. Aʻo leʻi tupu (pe a ma le vaiaso) e teuina ia togalaau i le vevela o le potu, ae a maeʻa ona foliga mai o tupu laiti, e vave faʻaitiitia i le 8-10 ºC i le ao ma lua tikeri i lalo i le po. I lenei tulaga, e tatau ona malamalama le malamalama.

    Ina ia le totoina laau toto, e tatau ona teuina i le malulu

  6. A maeʻa le 3-4 aso, faʻaleleia le vevela i le 16-18 ºC (i le ao). I le po, e le tatau ona sili atu i le 10 ºC. O lenei faiga e tatau ona maua i le totoina o laau i totonu o moega, ma fesuisuiai i le vevela ma le susulu e matua le manaomia.

    I fafo, o fatu o Romanesco e ese mai i fualaau o isi gaʻo kuka

  7. O togafitiga o fatu e aofia ai le faʻafefeteina lelei ma ni nai laʻei pito i luga ma le faʻaogaina o fualaau 'aina. A faʻamaligiina, e fautuaina e faʻaopopo le vevela i se lanu piniki e le maalofia le vaʻaia o vai. E mafai ona filifili, ae e le manaʻomia.

Totoina o fatu i totonu o le togalaau

Le kapeti a Roma, e pei lava o so o se isi kapisi, e le fefe i le malulu o le tau ma e oʻo lava i le malulu malulu, o lea e leai ni faafitauli i le totogo. Ioe, afai i le faaiuga o Aperila o loo i ai pea le kiona ma matagi lapopoa, o laau totō ua totoina i totonu o le togalaau i lalo o le fale le tumau, pe a leai, i le masani masani. O le totoina o kāpeti i le togalaau e le o ni uiga.

  1. Filifili se laufanua lanu ma eleele lelei: lelei - manava oneone oneone, ma le le mautonu (atonu o sina alkaline) tali. E fautuaina e muamua atu, pateta, kukama po o peas e ola i luga o le moega. Taliaina - soo se mea faʻasatauro.
  2. O le moega e eli ma le faʻaofiina o lapopoa lapoʻa o le faʻamalo: 1 m2 ia oʻo atu i le lua pakete o le humus ma se lima lelei o le ofu. E fautuaina e fai nei mea uma i le tautoulu.

    O le Digging o le galuega sili ona faigata lea, ae o le eleele ma faʻamaʻiina e tatau ona palu lelei

  3. Lelei le telē o le ulo e iai ni laau totō e faʻataʻaina ma se togi i se mamao e 50 cm mai le tasi. E faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faʻaaogaina i le vaeluagalemu o le afa - o se ipu tioata - ma o le pefu o loʻo faʻafefiloi lelei ma le palapala.

    Sili vave sauni sauniuni ma sasaa vai

  4. Faʻasusu le lua i le vai, ua totoina le ipu i totonu o le palapala (peat - faatasi ai ma fualaau, ua aveeseina mai soʻo se isi lava vao, taumafai e le faʻaleaga le aʻa). Ua totoina le kalama ma toetoe a leai se loloto, sei vagana ua totogo laau. O lau Cotyledon e tatau ona tumau i luga ae o le palapala.

    A le totoina laau e le mafai ona tanumia i lau eleele

  5. Toe faʻafeiloaʻi, vai le kapisi i se nofoaga fou ma mulch le eleele ma sina mea e leai se mea.

E fautuaina le totoina o ni piko, moa po o se silotilo i moega vavalalata, lea e sosolo lelei mai e le manogi le tele o meaola faʻapipiʻi.

Kapeneta tausiga

Romaesco e le manaomia se mea uiga ese i le tausia o ia lava, ae o mea uma e tatau ona faia ma le faaeteete. O le suāsusu lenei, laʻei pito i luga, faʻatoʻaga, veleina ma, pe a tatau ai, le tau faasaga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae paga lea, e faasaga i le tulaga sili ona leaga - o le vevela - e le mafai e le tagata fai togalaau ona tetee.

O lenei kapisi e fiafia i le tele o vai, ae e le faʻafefeina le suavai. O le mea lea, e tatau i le vai faʻalelei, ae tele lava. I le taimi muamua e faalua ona faia i le vaiaso, mulimuli ane, e faalagolago i le tau, o le masani e ono faateleina pe faʻaitiitia. E le tatau ona faʻamago le eleele mo se aso. O le vai e mafai ona vevela, ae o le sasaa e manaʻomia i lalo o le aʻa. Aemaise lava le aloese mai le faamamaina pe a uma ona nonoa ulu.

A uma ona faʻainu pe timu, pe a oʻo lava i laulaau, e leʻi maeʻa i le va o laau faʻatalatalanoa, faʻatagaina le faʻatoʻaga ma le aveesea o vao. E fiafia o ia i le kapeti ma le tumutumu, aua e mafua ai le tuputupu ae o aʻa faaopoopo. Aʻo leʻi faʻataʻapeʻapeʻa, i autafa o le vao, e tatau ona faʻauʻu i le fafie.

E ui lava i le mea moni e faʻapea, aʻo leʻi totoina le moega e lelei le faʻafefeteina, i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau i le togalaau e fa tolu ona fafagaina Romanesco. E sili ona lelei le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasaina mo lenei mea: mea faʻaleagaina o mullein poʻo ni moa moa. Ma afai e faigofie ona kuka se mullein (sasaa 1:10 i le vai ma tuʻu i luga mo le aso), ona e manaʻomia lea ona e i luga o le laufanua: e mafai ona e susunuina uma mea ola.

O afaina otaota e lolovaia i le vai i le fua faatatau o le 1:10 e tatau ona feoaʻi mo le 2-3 aso, ae tusa lava pe a maeʻa ona faʻaalu lea o le oloa i le isi 10 taimi i le vai.

O le pito pito i luga pito i luga - o le afa o le lita o fofo i le vao - e faia i le 15 aso pe a uma ona totoina laau. A maeʻa le vaiaso ma le afa, e faaluaina le numera o vaifofo. Ma i le lua vaiaso mulimuli ane, faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamalosi e faaopoopo i le faʻafefeteina o meaola: 20-30 g o le nitrophoska i le pakete ma, sili atu, 1.5-2 g o le porotini o le boron ma le molybdenum. O le mea moni, o le boric acid ma le ammonium molybdate o le a faasolosolo malie lemu, o lea e tatau ai ona faʻamaʻapeʻa i se vaega toʻaitiiti o le vai mafanafana, ona sasaa lea i totonu o le faʻavae o le faʻaaogaina autu.

E pei o le falalaʻau masani, ua totoina Romanesco i nofoaga lafulemu, ae faatasi ai ma le oʻo mai o ulu ua latou taumafai e ufiufi i latou mai le malamalama susulu. O le masani masani o le malepelepe faʻamalama o lau. Mai lenei taotoga, o le seleselega faateleina, ma o le maualuga o ulu e faateleina.

Pests ma faʻamaʻi i Romanesco e talitutusa ma soʻo se isi lava kapisi. Afai e mataʻituina tulafono uma o le galueaina, e toetoe lava leai ni faafitauli i lenei, ae i le tulaga o faʻamaʻi poʻo meaola faalafua, e tatau ona e fufuluina togalaau ma fualaau talafeagai.

Vitio: Cauliflower Care

Seleseleina ma teuina

Ina ia malamalama ua oʻo i le taimi e selesele ai, e faigofie lava le seleselega: o le faailo mo lenei mea o loʻo faia ai ni mea tetele. E le mafai ona faʻamalosi le seleselega, e vave ona malepelepe ulu ma toe faʻasolosolo: o le a gaʻo le tino, ma o le aofaiga o vaega e sili ona aoga e faʻaitiitia. O le taimi matua e faʻalagolago i le eseesega ma le lūlūina o le aso ma e masani ona tupu i le faaiuga o Aokuso pe vave i le ogatotonu o Setema.

Vavae ese ulu i se naifi malosi, aveese ia tootoo lata ane ia i latou: e mafai foi ona latou gafatia. E sili le seleselega i le taeao seia oʻo i le la. O le kāpeti sili ona suamalie i le aso o le tipi.

Ua teuina Romanesco mo sina taimi e oʻo lava i totonu o le pusaaisa, e sili atu le faʻaaogaina i se vaiaso pe lua, ma afai e le mafai, e tatau ona pisi, ona tipiina lea o ni fasi lapoa ma faʻavave. A maeʻa ona faʻaleagaina, o le kāpeti e toetoe lava a le faʻaaogaina mea aoga ma, pei o le fou, e talafeagai mo soʻo se gaioiga.

O le kapeti a Romanesco o se fualaau matagofie, ae e le o tupu mo le matagofie: o se mea aoga tele.E sili atu lona faʻamamaina pe a faʻatusatusa i le kalapu failaʻau masani, ae e sili atu ona faʻamalosi i le alu. O le mea la lea, o le mea lea, o le Romaesco e le taatele i o tatou eria, e ui lava o loʻo naunau le auvalo e tuputupu ae, ma mo le tele o nei mea e matua manuia lava.