Laʻau

Cinquefoil - ituaiga ma ituaiga o laau, uiga

O le cinquefoil o se sui o le aiga Rosaceae. E iai tausaga faʻaletupe, tausaga faʻale-aganuʻu ma faʻalauiloa. E pei o laau toto mo le faʻaleleia o fanua, e sili atu ona tuʻuina atu i ituaiga umi ola.

Uiga o le Botanical

O le maualuga o le tuputupu aʻe o le cinquefoil e 1.2 m. O le aganuu e iloga i ni fasi ie, tolu pe lima laulaau. O nisi o ituaiga meaola e maua ai sina fulu. Fugalaau o se ituaiga e tasi ma samasama, lanu piniki pe mumu. A maeʻa, e tupu mai fatu.

Foliga vaaia o le cinquefoil

White cinquefoil

E tufatufaina atu le ituaiga i totonu o teritori mai Europa tutotonu i le Balkan Peninsula. E mafai ona maua i Urals. O le vao e ola umi e oʻo i le 25 cm, e faʻaalia i le ola umi, vaʻaia ma le tetee atu i le kiona.

Shrubby cinquefoil - pe faʻapefea foliga, ituaiga ma ituaiga

Buds ma petalima e lima, o le vaeluaga samasama ma le umi uʻamea e fesoʻotaʻi lelei ma laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata. O ituaiga vao e tele fugalaau e i ai le 30 mm le aofaʻi, e aoina i mea e le maua ai.

Eseesega

O le cinquefoil e lauiloa foi i lalo o igoa o paʻe paʻepaʻe, lima-fingered, lima-fingered, lima-laulauina, ma isi.

Manatu fiafia! O ituaiga paʻe-paʻepaʻe e aofia ai le White Beauty decorative hybride cinquefoil - e oʻo atu i le 60 cm, e fuga mai le vaiaso mulimuli o Me seia oʻo i le faaiuga o le sefulu tausaga muamua o Iuni. E taofi pea e le vao vao foliga o le vao e tusa lava pe ua uma ona paʻu.

Le ala e fuga mai ai le paʻepaʻe paepae

Shrubby cinquefoil

Fua o le toto toto (Kalini) - faʻamatalaga

Keke Kuril (Potentilla fruticosa cinquefoil) o se pusa mo tagata faʻatoʻaga. Mai ituaiga vao, e eseese lava:

  • le faʻavaeina o se pale paleni ma le lautele;
  • 0.6-1.2 mita le maualuga;
  • ituaiga lanu eseese;
  • fuʻa umi - mai le 3 i le 4 masina;
  • laiti, lima-finged leaves;
  • faasaoina o vaega eletise i le taumalulu.

Manatua! O fugalaau fugalaau e mafai ona totoina ituaiga eseese ma le paʻepaʻe, samasama, piniki, moli, samasama, lanu mumu i luga oa latou lava poloka.

Eseesega

O se lisi o ituaiga laau toto ua tuʻuina atu:

  • Cinquefoil Tangerine (tangerine) - faatasi ai ma se pale lapotopoto ma le paleni, lau lanu lanumeamata laititi. O laau toto e tupu i le 0.6 m.
  • Goldstar cinquefoil - e oʻo ile 120 cm le lautele, e oo i le 0.8 mita le maualuga. E ese mai ile pale o le aluga, fugalaau samasama samasama e iʻu i le 5 cm. E fuga mai ia Iulai-Setema.
  • O le cinquefoil of shrubby Lovely Pink - e oʻo atu i le 50 cm. E i ai sona pale tumutumu ma piniki piniki. Lovely Pink cinquefoil (Lovely Pink) e tutusa le lanu e pei o le Pink Quinca cinquefoil.
  • Cinquefoil Mango Tango o se vailaʻau o le malulu e mafai ona faʻafefe malie ile -30 ℃. O le lanu mulimuli o laulaau e faʻalagolago i meatotino o le eleele ma e mafai ona siliva-lanumeamata pe tumu. O loʻo faʻaalia mai i le fa masina le fuga.
  • Potentilla Primrose Beauty (Primrose Beauty) - o vao e oo i le uumi ma lautele o le 1.2 mita. O le aganuu o le pale pale, kulimi-samasama samasama ma le diamita o le 2.5 cm. Ua mataituina le fugalaau mai le aso 15 Iuni i le aso 15 o Setema.
  • Clover Daydaun - eseese i totonu o se paʻu o paluga, e oʻo atu i le 1 m. Manaomia le palapala malulu, e maualuga le teteʻe i le kiona.
  • Belissimo o se laau umi umi e oʻo i le 40 cm le maualuga, ma fuga lanu piniki e oʻo i le 5 cm le lautele. E sui laugalaau mai le lanumeamata lanumeamata ma se siliva sili atu i le samasama i masina o le tautoulu.

E tatau ona e iloa! O le Potentilla Marion Red Robin e iloga i ona fugalaau mumu toto ma e afua mai ia Iuni i le ogatotonu o Setema. E oo lava i le susulu lelei o le la, e le uma ona gaʻo, ma tumau ai le uluai leo.

Cinquefoil faʻasusu i le Lovely Pink

Goose cinquefoil

O vaega laiti e faatatau i ituaiga o meaola e ola i tafatafa o auala o le nuu, pa puipui, latalata i vaituloto ma laufanua. Faʻapenaina e se musika. E lauiloa ona o lona le mautonu. Pe a oso i luga o se fuafuaga a le tagata lava ia vave ona maua le teritori saoloto. E fuafuaina e ala i samasama lanu samasama ma laʻau felati.

O le a le mea e foliga mai i aihlias - ituaiga ma ituaiga o laau

I Rusia, o le aganuʻu e salalau ma e masani ona faʻaaogaina o se mea teuteu. E mafai ona nofo i nofoaga e mate ai isi lanu meamata e mafua mai i le filogia o le ea.

Eseesega

O Potentilla anserina e iloa igoa: o vaevaega, mutia faʻamalosi, ma gill.

Faʻalogo lelei! O se mea manaia tele o le cinquefoil. E maua ai foʻi atunuʻu saoloto ma e fiafia e ola i luga o puipui. E eseese i fugalaau laiti o se lanu samasama samasama. O le fugalaau e matauina i masina muamua o le taumafanafana.

Goose cinquefoil

O le cinquefoil ua faʻatuina

Kalgan poʻo le cinquefoil e tupu saʻo mai itu i sisifo o le Rusia i le Itumalo Altai. O le laʻau o le suamalie o loʻo i ai ni togitogi mago ma laʻau tolu pe lima-fingered ma se tuaoi faʻamau. E amata ona fuga mai ia Me. I luga o le corolla auro e 4 petals.

E i ai lona fuataga tutusa, mai le 15 i le 50 cm, e le lelei. E faigata ona soli, o se aganuu e le fefe i le susulu o le la, e toʻafilemu ona o le taumalulu talu ai ona o le lichified rhizome.

Eseesega

O le laau e masani ona taua o le laau oisa, vao vao, poo le cinquefoil.

Faamatalaga faaopoopo! O le isi ituaiga o gaʻo samasama o le Norwegian cinquefoil. E ola i tafatafa o vaituloto, i luga o auala, e masani ona sese ona o se vao. E tupu mai le 15 i le 50 cm ma fuga mai ia Iuni ia Setema.

O le cinquefoil ua faʻatuina

Silver cinquefoil

O le faʻaaogaina o meaʻai, o le fuainumera o petals i fugalaau e lima. O le igoa o le laau e fesoʻotai ma se paʻu o loʻo i luga o laʻau, laʻau ma petioles. O aʻafiaga o se aganuu o le toʻalaiti, e oʻo atu i le 10 mm, ua faʻavaeina i ni mea e le mafai ona maua. Fugalaau e 30-50 aso. A o faagasolo lenei vaitau, o loʻo aoina le aoina o vailaʻau faʻasaina.

Eseesega

Silver cinquefoil e tele igoa lua. I totonu o tagata ua taua o le faai, anufe matagogo po o le mutia, fugaanka papaʻe, silverfish. O le ituaiga e masani ona le tupu i luga o fualaau totino, i tulaga masani e ola ai i tafatafa o auala, i laufanua, togalaau, i faletalimalo.

Silver cinquefoil

Cinquefoil Nepalese

Muamua maua i sisifo o Himalaya. Faʻalautele le tului i le va o tagata tausi fatu ona o ona uiga:

  • laulaau alofilima lapopoa;
  • o le pito iʻu o tumutumu o se pine piniki po o le mumu e oʻo i le 30 mm;
  • i le fufuluina ma le lalagaina o le lanu anthocyanin;
  • fuʻa taimi - 55 aso.

Ua faʻaaogaina o se aganuu teuteu talu mai le 1820. E faavae i luga, o ituaiga ma fugalaau tetele na maua, o loʻo faʻaalia e le le mautonu, pe a totoina mea e te le manaʻomia faʻapitoa.

Eseesega

O le lisi o ituaiga teuteu e aofia ai:

  • Roksanu - faʻatasi ai ma moli o le samasama, teuteu i vela vevela;
  • Miss Wilmont - ma se lanu piniki piniki ma fugalaau umi;
  • Floris - tosina mai le gauai e le gata i pulupulu malamalama mama, ae faapea foi ma moli lanumumu mumu.

O Indian cinquefoil na faatoa faaopoopo talu ai nei i le aiga. O le eseesega e ese mai le strawberries i fualaau samasama ma le le mafaatusalia, fualaau fualaau. Ua tupu i totonu o togalaau i le taua o se aganuu teuteuina o le eleele e teuteuina ai le nofoaga mai vaiaso muamua o le tautotogo seia oo i le malulu.

Nepalese cinquefoil

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

E tusa lava pe o le a le ituaiga, o le aganuu o se tagata fiafia i soo se fuafuaga a le tagata lava ia. O le tuputupu ae vave, fua tele ma le tele o manaoga mo le tausiga ua faatagaina e ola ai i toetoe lava o itulagi uma o le atunuu. Mo le galue lelei, e tatau ona e gauai atu i vaega nei:

  • o le laau e manaomia ai le lelei o le eleele ma le suavai lelei;
  • o loʻo tuʻuina atu i nofoaga lafulemu lea o le a le lamatia ai o ia i le pala o le aʻa;
  • E mafai ona e tuputupu ae i totonu o le aai - o le aganuu e nofo filemu ma se maualuga maualuga o le pefu, faʻaaogaina o gas, e le fefe i le ulaula.

Cinquefoil i le faʻaogaina o fanua

O ituaiga uma e masani ona ola lelei i le malulu malulu, aemaise lava i sina tamai fale o le aʻa. E leʻi faʻafuaseʻi osofaia e faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi. O le faʻalauteleina o le fugalaau ma le leai o se manogi malosi e mafai ai ona totoina togavao lata ane i falemaʻi, aʻoga ma aʻoga, i paka ma latalata i fale e tele faleoloa.

Vaʻai lelei i togalaau o Pink Paradise, Hopliz Orange ma isi. Mo le faʻafeiloaiga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona faʻaaogaina le cinquefoil, faʻatasi ai ma le tuputupu ae, faia se kapeta matagofie.

Faamatalaga faaopoopo! O le faʻamaopoopo saʻo o nisi ituaiga o le a tuʻuina atu ai i le fale fale se foliga fou ma le masani ai. O le mamanu faʻapitoa o le laufanua e faʻamaonia i lē e ona, aemaise lava pe a faʻapipiʻi le uumi, faʻafefe-auro ma isi faʻasologa o laau.

Faʻaaoga meatotino ma faʻamatalaga i vailaʻau

O uiga lelei o le aganuu e masani ona faʻaaogaina e fomaʻi ma isi vailaʻau. O faʻamatalaga auiliiliga o loʻo faʻaalia i le faʻamatalaga na tuʻuina atu i le Plantarium, o se ata faʻataʻitaʻiina o le faʻamatalaga laau. O nisi ituaiga o vailaʻau o loʻo i ai le telefoni aoga nei:

  • mea maualuga;
  • tonic;
  • anti-inflammatory;
  • siama;
  • faʻamaʻi;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • faʻailoga;
  • faʻamoemoe;
  • vaʻalele;
  • faʻailoga;
  • faʻatauvaʻa;
  • fomaʻi;
  • fomaʻi;
  • faʻatau.

Ua faamamafa e le au atamamai o le aganuu ei ai lona aoga aoga i le paleni o le hormonal, faatulaga le faiga o metabolic i le tino. O le faʻaaogaina o le aganuʻu e faʻatapulaʻaina e ala i faʻamaʻiloga e maua: mai le le faapalepale i le vaega e faʻapipiʻi i fatu fatu. Aʻo leʻi faʻaaogaina vailaau mai isi fualaau kuka, e tatau ona pasia se suʻega mo allergies faʻafuaseʻi.

O le masani le cinquefoil e vave ona tupu i luga o le nofoaga, ma teuteu ai i ona mata. Faatasi ai ma le galue lelei, o le a fiafia le aganuu i le pule mo le tele o tausaga i le laina. O le laau e faigofie ona taliaina le teuteuina i lalo o le aʻa, ua vave ona toe faʻaleleia. E tatau ona e tipi i le tautoulu po o le tautotogo.