Laʻau

Totoina le pasesa i auala eseese: pe faapefea ona filifili le mea sili

Pasili o se laau e lua-tausaga, ae ua tupu, o se tulafono, o se faatoaga faaletausaga. O le auala sili ona taatele o le galueaina o loʻo totōina ile lauʻeleʻele, ae o loʻo i ai le tele o isi filifiliga e mafai ona faʻavaveina ai le seleselega, faʻapea foʻi le ola o lanu i le tausaga atoa.

Pasili - peleina e le tele o lau

O le manogi ma le tofo o le pasili e masani i tagata uma ma alofaina e le toatele. O le aganuu ua faʻaaogaina i le sauniuniga o mea manogi ma suamalie mo le tele o seneturi. Faʻalagolago i le ituaiga, e le gata o laulaau e mafai ona suamalie, ae aʻa foi aʻa, lea e faʻaaogaina o se mea manogi.

O le tele o fai togalaau e totō pasili i luga oa latou faufauga, ona o le aganuu e faʻaaogaina i le saunia o ipu eseese

Auala e totoina ai pasili

E tele auala e atiaʻe ai aganuu lanumeamata:

  • tau malulu;
  • i le fanua tatala;
  • i totonu o le fale lauʻeleʻele;
  • i le fale.

Sei o tatou ola i luga o metotia taʻitasi i auiliiliga.

Totoina fatu mo le taumalulu

Parsley winter sowing o loʻo faia, e fai ma tulafono, ia maua vave lautini: e mafai ona fiafia i ai muamua mo le 2 vaiaso, poʻo le masina foi. O ia ituaiga laau e tele le teteʻe i le maualalo o le vevela, gutu ma faʻamaʻi. I le faaopoopo atu i ai, latou te vave vave nai lo le totoina i le tautotogo. Peitai, e taua le mafaufau o le pasesa na totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu e le talafeagai mo le teuina - e tatau ona faʻaumatia vave.

Taimi faʻaleleia

O le tausisia o le taimi o le lūlūina o se mea tāua tele ma o le a faʻaitiitia ai le totoina o fatu i le tautoulu. E talafeagai le totoina o fatu aʻo lei muamua le kiona, o lona uiga, seia oʻo i le taimi e faʻamalu ai le palapala ile aisa ma le vevela o le po i le -2-3 ° C. O tafaoga o loʻo i ai ia Oketopa poʻo Novema, lea e faʻalagolago foi i le itulagi. O se filifiliga lelei o le a totoina i le tau malulu. Afai e tumau le vevela seia oʻo ia Tesema, ona suia lea o aso.

Filifilia se nofoaga tulaʻi

O le totoina o le Autumn e faia i na eria na tupu ai le kapeti, kukama, ma pateta. I le faaopoopo atu, e tatau ona e mafaufau o le nofoaga sili mo le pasili o le mea lea i le taumalulu e tele atu le kiona. O le saite e tatau ona puipuia mai aʻafiaga o matagi, malamalama lelei ma e le o nofo i se eleele maulalo. O le sauniuniga o le nofoa e tatau ona ave mai le faaiuga o le taumafanafana.

Mo le tuputupu ae o pasili, e tatau ona e filifilia ni la e le la ma le matagi

Fafaga sauniuni

Mo le taumalulu o le pasesa, o se moega faʻatasi ai ma le eleele vevela, faʻamaʻaina ma mea faʻavave, e talafeagai. Saunia e pei o lenei:

  1. A maeʻa le seleselega o fuaʻaga na muamua atu, ona faʻasaina lea o le eleele ma faʻamalaʻau minerale: masima tiso ma superphosphate, 15-20 g i le 1 mita.
  2. I se taimi mulimuli ane, latou te faaopoopoina le 20 g o le kesi i le vaega e tasi.
  3. Ina ia faigofie le eleele, o le pito i luga o loʻo faʻafefiloi ma peʻa poʻo oneone.
  4. O le mea lea, o mea faʻalapotopotoga e fuafua i le fua faatatau o le 3-4 kilokalama i le 1 mita.

E sili ona lelei le lūlū o le pasili aʻo leʻi oʻo i le taumalulu i na itulagi e tumau ai le susu mo se taimi umi pe a pala le eleele.

I le taimi o le autumn, e faʻapipiʻiina ai meaola ma meaʻai mo le faʻataina i le moega i le lumanai mo le luluina o le pasili

Fatuina o fatu ma lulu

Faatasi ai ma le totoina o le taumalulu, o sauniuniga o fatu e sau i le filifilia o fatu maualuga. E leai nisi fuataga, e pei o le galo, ua faia: ua totoina i fatugogo.

A o leʻi lūlūina, o fatu pasili e faʻamaʻaina ma naʻo le pito tele

A maeʻa le faʻavasegaina o fatu, e mafai ona e amata totoina:

  1. I luga o le saite ia faailoga se moega 1 m lautele ma eli i le loloto 10 cm.

    Mo le totoina o le pasili, o se moega e tasi le 1 mita le lautele e eliina i le loloto 10 cm

  2. Fai ni togavao ma se loloto e 2-5 cm le umi e 15-20cm.

    Mo le lūlūina o fatu, ua faia ai fagafaʻu 2-5 cm loloto i se mamao o 15-20 cm mai le tasi

  3. E sasaaina le oneone i le pito i lalo, o se tamaʻi fale laititi, ona fatuina lea o fatu, ma faʻatumu i le eleele.

    Sasaa oneone, fagapala ma lūlū fatu i totonu o mea e saunia

  4. Laʻau totoina ma le peat poʻo le humus.

O le mulilua e mafai ai e oe ona mafanafana ma avea o se puipuiga mai le matagi.

Vitio: Totoina o le fatu pasili

Fausiaina o le Rhizome

Afai o le pasesa na totoina i le auala faaleaganuu, ona mafai lea ona tuu laau i luga o le saite i le taumalulu. Ina ia mafai e le aganuʻu ona faʻamaeʻaina lau vaomatua, e tatau ona tipi ese lau lau mai ia Setema. Pe a oʻo mai le malulu, latou te faia le tumutumu o laau, pe a uma ona ufitia i mulch (otaota, vaovao, nila, laʻau).

E mafai ona totoina le pasili i le taumalulu ma rhizomes, lea e tuua ai i latou i le togalaau pe fufulu i totonu o le pulou

I le tautotogo, pe a amata ona liusua le kiona, e aveese le mulch, ma o se malutaga mai le ata e fausia i luga o moega. Vaʻai o foliga mai o lau lanumeamata fou e tatau ona oʻo ia Aperila, ma e mafai ona tipiina seia oʻo ina aliali mai le puipui. Pasili rhizomes mo le taumalulu e mafai ona aveʻesea i le pito i lalo, ma i le tautotogo e totō ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  1. Faʻamau aʻa i le 12-15 cm.
  2. Mama mai lau mago ma pala ma petioles.
  3. Taulima ma mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae.
  4. Toto i lalo o le ata ma se mamao e 8-10 cm.

Totoina o fatu ile laufanua i le tautotogo

O le auala sili ona taatele e atiaʻe ai le pasili o le totoina saʻo i luga o se moega i le tautotogo.

Faʻaleleia eleele

Ua saunia le fuafuaga i le tautoulu (ia Setema poʻo Oketopa). Amata i le loloto o le eliina o le palapala. E pei o le tau i le taumalulu, e tatau ona faʻalauiloa mea faʻasaina (i le tutusa lava). Ae peiseai o le autumn latou te faaopoopo ai masima masima ma superphosphate, i le tautotogo latou te faʻapalapalaina le moega i le ammonium nitrate, 10 g mo le 1 m². E tasi le vaiaso ao le i luluina, e fautuaina e ufiufi le vaega i se ata tifaga, lea o le a mautinoa ai le vevela vevela. A maeʻa lena, ona aveese lea o le ata ma vele vao. O le mea lea, e mafai ona faʻamautinoa le tuputupu ae o le vavalaʻau, lea e mafai ai ei latou ona maua le malosi. E taua tele lenei i le amataga o le atinaʻe.

Fatuina sauniuniga

Mo le aʻafia masani o le pasili o fatu i le tautotogo, muamua le togafitiga. A leai, o le a latou totogo mo se taimi umi lava. E mafai ona faatelevave le gaioiga e ala i gaoioiga nei:

  • pe a lūlūina i le tautotogo po o le mafanafana, o le fatu ua faʻafefiloi i le vai ma le vevela o + 18-22 ˚US, o le mea aupito sili ona lelei o le tuʻuina lea i le va o laulau o se susu malulu mo le faʻatoʻaina;
  • vai suia i vaitau o 3-4 itula;
  • pe a mavae 2-3 aso, o fatu e tuu mo le 18 itula i le tuputupu aʻe o le tuputupu ae (mo se faataitaiga, Energen).

I le taimi o le sauniuniga o pasili fatu mo le luluina, ua gagala mo le lelei o le germination

I le gasegase o fatu i totonu o se vaifofo paleni, ua fautuaina foi e tuuina atu le okesene, o lona uiga, e vavala. A maeʻa lenei togafitiga, e tatau ona totogo fatu i totonu o le vaiaso.

Mo le maua mai o le ea, e masani ona faʻaaogaina le pusa o le aquarium compressor.

A maeʻa, e tatau ona faʻamalosi le fatu. Mo lenei mea, o fatu e tuʻuina i luga o le pito i lalo o le pusaaisa, o loʻo i ai mo le vaiaso, ona mafai ai lea ona totoina.

Vitio: pasili fatu germination ao lei luluina

Taʻuina o aso

Ona o le tetee o le pasili o fatu laau i le sulu, e mafai ona toto i le amataga o le tautotogo. O loʻo faʻaauau pea ona totoina ituaiga o le vao seia oʻo i le amataga o Aukuso. Afai e faʻaaoga vailaʻau taʻitasi, ona oʻo lea i le ogatotonu o May. Faʻasolosolo ona totoina, atonu o le a le mafai ona selesele se fua lelei, talu ai ona o le aʻa o le aʻa e le tupu.

Tulafono ma tulafono faʻaleleia

Pasili fatu e totoina i fanua tatala i le faasologa lenei:

  1. I luga o le moega sauniuni e faʻafefe ai papaʻu ma mamao mai le tasi i le 15-20 cm ma faʻasaina i latou i le vevela.

    O fagu sauniuni mo le luluina o fatu o le pasili ua faʻamaligiina i le vai vevela

  2. Tui fatu i le loloto o le 0.5-1 cm, fafasi i le eleele ma māmā le manogi.
  3. Mulch humus.

    A uma ona lūlūina pasili fatu, o le moega e mulimulita ma peat pe humus.

Afai ei ai se taufaamatau o se paʻu i le po i le vevela, o le moega e ufiufi i se ata tifaga.

Vitio: totogo totoina pasili

Vaega o le totoina o aʻa ma le pasili

O le totōina o aʻa ma laʻau pasili ei ai ni eseesega:

  • ituaiga o ituaiga e totoina i le va o fatu o le 1-4 cm;
  • laʻau o le laisa ua totoina i se mamao o le 10-12 cm, ma le faapipii - 8-10 cm.

Vaega o le totoina o le pasili i totonu o se lau

O le tuputupu aʻe pasili i totonu o le laufanua laufanua e talafeagai aua e mafai ona maua greens e oʻo lava i masina malulu. E le gata i lea, e tele atu le avanoa i totonu o le fale kiona nai lo le fale ile windowsill.

Tulaga tuputupu ae

E ui lava i le mea moni o le pasili e puipuia i le sola, e le fautuaina e totoina i totonu o se fale vevela vevela aʻo lei oʻo i le faaiuga o Ianuari. Afai e le vevela le fausiaina o le fale kesi, o le taimi lea i le taumalulu e le manaomia le tuputupu ae o se aganuu. E mafai ona e amata totoina i le amataga o Mati. Mo le tuputupu ae masani o le lanu meamata, e tatau ona faatumauina le vevela i +12 12С. Afai o le faailoga e oʻo atu i le faailoga o +20 ˚US, o le a lagona e le togavao le le toʻa, lea o le a faʻaali mai i le laʻau.

I le pasesa sa matagofie ma lelei, e tatau ona e taumafai e fatuina tulaga talafeagai mo ia:

  • i le taumalulu, mo le lelei o le tuputupu ae o le lanu meamata, e tatau ona tuʻuina atu faʻamatalaga malamalama faʻavae;
  • susu e tatau ona faʻalelei, sili atu ona lelei le tauaveina pe a uma ona tipi le lau;
  • O le maualuga o le faʻamamaluina o le 75%;
  • suiga o le vevela e tatau ona alofia;
  • e tatau ona faʻagasolo le taimi e faʻamalosi ai le falemalama e faatumauina ai le maualuga o le vevela ma le vevela.

Mo le totoina ma le tuputupu aʻe o pasili i totonu o se kiona, e tatau ona faia ni tulaga sili ona lelei

Lauina o le eleele ma le totoina o aso

O le eleele lelei mo le kuka o le pasili o le malamalama loam poʻo le sod-podzolic. O le totoe o le sauniuniga e talitutusa lava ma le gaioiga pe a totoina ile laufanua.

Aganuʻu ua totoina i totonu o le kiona i le amataga o Mati. O le faʻaitiitia o le vevela i le -9 ˚Y e le fefe o ia, ma o fatu e tupu aʻe mai le 0˚С i le 5˚С. Mo le lamolemole gaosia o laau afu fou, ituaiga eseese o laʻau e totoina ile lua vaiaso.

Lauina o fatu

A o le lūlūina fatu i totonu o le eleele tapuni, e manaʻomia foi ona saunia muamua. O le faagasologa e talitutusa ma le sauniuniga mo le lulu i le eleele.

A o leʻi lūlūina fatu pasili i totonu o se lauʻeleʻele, e amata ona amataina moega.

A maeʻa ona fufulu i le vai mama, e tatau ona togafitia fatu i le 2% o le vai o le paluga o le eletise, ona o le tele o meaʻai e maua i le kiona e sili atu ona faigofie i faʻamaʻi. O fatu ua faamamaina ua totogo ma ua totoina. Le faia o lenei mea:

  1. I totonu o le greenhouse, e faia ai le loloto o le 1-1.5 cm, pe a uma ona sasaa i le vai mafanafana.

    A maeʻa ona tuʻuina atu moega, e faia ni togavao ma faʻamaligi i le vai mafanafana

  2. O fatu e totoina i togavao ma faʻafefe faʻafefeteina i le eleele.
  3. A uma ona lūlūina, o loʻo moe le moega pe ufiufiina i se vaʻai (pe a lūlūina le pasili ia Mati).

Faʻatoʻaga o le Rhizome

Maua le pasesa i totonu o le fale lauʻeleʻele e mafai ona sili atu le televave, e aunoa ma le faʻatali mo le germination o fatu. I lenei tulaga, e faʻaoga e le fai togalaau le rhizomes mo le totoina. Le faʻaleleia o fua i lenei auala:

  1. I le taufaʻaiuga o Oketopa, o nisi o aʻa tetele na totoina ma se paluga eleele na sasaina mai le saite.
  2. E tuʻuina i totonu o se pusa lapisi ma teuina seʻia oo i le tautotogo i totonu o le pulou, lea e le paʻu ifo ai le vevela ile zero.
  3. O le totoina o rhizomes i totonu o le fale lauʻeleʻele e faia i le maualuga o le 8-10 cm. Afai o le aʻa e umi tele, aua nei punou pe solo. A o lei totoina le pasesa, e tipiina i se naifi malosi ina ia 12-15 cm i le fatu fatu apical.

    Vavalo rhizome ua umi ona tipi i se naifi malosi i le 12-15 cm

  4. I le va o vaovao e tuʻu ese le mamao o le 4-5 cm, ma le va o laina - 10 cm.

A e totoina, e le mafai ona e faʻatumu le ua ma aʻa aʻa i le eleele.

Vitio: luluina pasili i totonu

Toto pasili i le fale

Afai e te manaʻo e maua le pasili fou i luga o le laulau e oʻo lava i le taumalulu, e te le tau faʻatau i totonu o se faleoloa, aua e mafai ona e totoina se seleselega i le fale, mo se faataitaiga, i se windowsill. E tatau ona e amata i le sauniuniga o palapala, pusa ma mea e toto ai.

Faʻaleleia eleele ma tane

Ina ia mafai e le pasesa ona ola ma ola lelei i le fale, ua fautuaina e faʻaaogaina se faʻafefiloi eleele palapala mo violet mo le totoina: o le tuufaatasiga o lenei mea e lelei atoatoa e le gata mo fugalaau, ae faʻapea foi mo lanu eseese. E mafai foi ona e saunia le eleele, ia e tatau ona fai ai laasaga:

  1. Mo ituaiga eseese o le laʻau, faʻafefiloi i le tutusa tutusa o eleele palapala ma fugalaʻau (peat ma humus i vaega tutusa). Mo le pakesa o le pakasa, o le tuufaatasiga o le 70% o le fanua mai le togalaau ma le 30% o mea oona o le a manaomia.
  2. Le togafitia o le eleele ma se 2% o le fofo o le potassium mo le taimi o le faʻapalapalaina.
  3. Ia faʻalauiloa se faʻalapotopotoga lautele.
  4. Faʻatoʻa lelei le mea e tupu ai.

E pei o le totoina o le gafatia mo le pasili, e mafai ona e faʻaaogaina se ipu, fagu, pusa fatuga po o soʻo se isi atigipusa e loloto atu i le 20 cm. O le gafatia e tatau ona vateatea, tusa lava po o le a le ituaiga na filifilia. Aʻo leʻi faʻatumu i le eleele, e togafitia i le vai inu ma alavai faʻavai i le pito i lalo.

Mo le totoina o le pasili i le fale, e mafai ona e faʻaaogaina le eleele faʻapipiʻi mo violets

Saunia ma totoina fatu

Sauniuniga o fatu ao lei totoina e faia i le faasologa lenei:

  1. Fai le faʻamaoniga e ala i le filifilia naʻo fatu lapopoa.
  2. Faʻasusu i latou i le vai mafanafana mo se aso, lea o le a vave ai le vavave. E tele taimi e suia ai le vai.
  3. O togalaau e togafitia mo ni nai minute ile 2% o le fofo o le manganese, pe a uma ona fufulu i le vai ma faʻagogo.

A maeʻa ona saunia fatu, e mafai ona e amata totoina:

  1. O le gaosiga o le gaosiga e tumu i le faʻafefiloi eleele

    O le gaosiga o le gaosiga e faʻatumu i le faʻafefiloi o eleele

  2. Fai ni laina laiti i se mamao e 5 cm mai le tasi.

    O le paʻu o laʻau mo le pasesa o loʻo faia i le fogaeleele i se mamao e 5 cm mai le tasi

  3. E lūlū fatu i le loloto o le 1.5 cm ma faʻafefete i le eleele.

    Pasili fatu e lūlūina i le loloto o le 1.5 cm

  4. Ufiufi le tane i le polyethylene ma tuʻu i se nofoaga ma faʻamalamalama lelei.

    Aʻo leʻi amataina, ua ufiufi le koneteina i se ata tifaga e fatu ai le microclimate sili ona lelei.

Mo le totoina o fatu, e tatau ona maua ai le vevela o + 17-20˚C. A faʻaleleia le eleele, e tatau ona ola laau toto pe a uma le 2 vaiaso.

Vitio: totoina pasili i le fale

Tuputupu pasia o pasili

E le o taimi uma e mafai ona maua ai vao vao o le pasili ma le totoina saʻo o fatu ile eleele. O le lanu i lenei tulaga e lelei ma paʻu. Ina ia maua se fua lelei, o laau e sili ona lelei ona totoina i fualaau. E mafai ona e maua ni fatu laau i ni auala se lua:

  • ia totoina fatu i totonu o le kaseti, ona totoina lea i totonu o le eleele e ala i le faʻafefeteina, lea e faʻaleagaina ai le aʻafiaga o le aʻa - i lenei tulaga, e le afaina laau toto ma faʻaauau lo latou tuputupu ae e aunoa ma ni suiga;
  • ia totoina laau toto i le totoina o fatu ma ia toe faʻapipiʻiina i le laufanua ma aʻafia aʻa - i lenei tulaga, o le a manaʻomia e le laau sina taimi e toe faʻaleleia ai.

Sauniuniga ma le luluina o pasili fatu mo fatu

Ua saunia fatu i le ala lava lea e tasi e pei o fanua tatala. O le luluina o loʻo faia i totonu o pusa (pots, cassettes, seedlings) faʻapipiʻi ma eleele mama i luga o ni togalaau na faia muamua ma le loloto o le 1 cm. Pasili le totoina o taimi mo tipu o le afa muamua o Mati.

O lea la e le o tele le vaomatua o fualaau aina, o loʻo totoina fatu i se vaeluaga o le 2 cm mai le tasi.

Pasili fatu e mafai ona lūlūina i kaseti, vine, pusa poʻo ipu

A uma ona lūlūina, o fatu e fufuluina i le eleele, faʻafeinu, ufiufi i se ata tifaga ma tuʻuina le koneteina i le windowsill. Afai e tumau pea le vevela i totonu o le 25 ° C, o le a foliga vave mai le toto. Pe a aliali mai lau muamua, ona aveese lea o le ata.

Vitio: totoina fatu pasili i luga o fatuga i se auala faigofie

O le a le taimi ma le auala e totoina ai laau i le eleele

Pe a aliali mai le lua o laulaau, o le a totoina fatu laau i ni pusa eseese, lea o le a fesoasoani i le atinaʻe atili. Ua totoina laau i le saite i le amataga o Me, pe a uma ona susu le eleele. O le totōina e faia i luga o se moega sauniuni e iai le va o le 5-8 cm ma le 25 cm - i le va o laina.

Ina ia mafai ona selesele le pasesa i le tele o taimi i le taimi o le vaitau, e tatau ona tipiina le laulaʻau i aʻa, lea o le a faʻaleleia ai le toe faʻatupulaia.

O fatu o le pasili ua totoina i fanua tatala i le amataga o Me i luga o se moega ua sauni

Pasilita fesoʻotaʻiga ma isi laau

Pe a totoina se fualaau faapitoa i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e mafaufau po o fea laau e fetaui ma vavalalata, ma e leai. O lea, mo le pasesa, o tuaoi lelei o:

  • vao vao;
  • aniani;
  • basil;
  • kapisi;
  • Fualaau
  • vai vai;
  • radish;
  • letusisi laulaʻau;
  • meaʻai.

    Faatasi ai ma isi lanu i totonu o le togalaau, pasi ola lelei

Ae ui i lea, o le pasili e le faauo ma se ulu o le letus, o lea o nei laau toto e tatau ona totō ese mai le tasi.

Pasili o se aga le lelei e mafai ona tupu i le fale, i totonu o le kiona, ma i moega. O le mea autu o le faia lea o sauniuniga muamua o fatu ma palapala, ia toto lelei ma selesele vave. O le vaega o le pasili e le mafua ai le tele o faafitauli - ia totoina i lalo o le malosi o faila taʻitasi.