Fua o le gaosiga

Tuputupu ae ma le faʻatoʻateleina o le eletise a Lawson

Maʻeu le manaia pe a oʻo i le lotoā o lou fale se foliga vaaia lelei, e iai ona fugalaau, laʻau, pine ma laau totō. O se tasi o teuteuga o lotoa, auala, sikuea ma paka - Lawson's cypress (Lawson).

Na sau o ia i la matou eria i se taimi lata mai talu ai nei, ma na vave manumalo ai i le tigaalofa o le au faifaatoaga ma le au faifaatoaga, aemaise lava ituaiga eseese. O le totōina o kilipa ma tausi ia te ia e faigofie.

Faamatalaga faʻamalosi

E tusa ai ma le faʻamatalaga, o le eletise a Lawson o se pyramidal evergreen tree, e foliga tutusa lava ma thuja. Homeland - Amerika i Matu (Kalefonia). I le natura, e oʻo atu i se maualuga o le 70-80 m. E masani ona tupu i luga o mauga, i luga o vaitafe.

Toto i nofoaga malulu, tetee i le matagi. E fiafia lava le au pele i le palapala o soo se ituaiga. E masani lava e leai ni faʻamaʻi, e le afaina i faʻamaʻi. O le aʻa i le pito i luga o palapala. Talosia ia i ai se foliga laʻau. E faʻalagolago lava i le eseese.

O le krone, e pei o se tulafono, e alu atu mai luga i lalo. O lala e laugatasi, lalo - toetoe lava i luga o le eleele. Olela i totonu o le valalaʻau laau talavou, i totonu o tagata matutua - ituaiga o meaola. O le paʻu i luga o le ogalaau e i ai le paʻu mai le lanu mumu-enaena i le enaena uliuli, e toetoe lava uliuli.

E taua! O vaega uma o le laau o ni mea oona!

Cones laiti le lanu, lanumeamata, ona lanu enaena. Ripen ia Setema, maua ni fatu laʻau. I lalo o fua taitasi - lua fatu.

O ituaiga eseese o laau ola

O le perosi o Lawson o le sili ona matagofie o ona ituaiga. E i ai le tele o ituaiga, ae le o mea uma e talafeagai mo le faʻatoaga o le fale ma fanua.

Cypress Lawson e tusa ma le 250 ituaiga. O le mea e sili ona lauiloa mo tagata faʻatau ma fai togalaau o ituaiga teuteu ia e sili ona lelei ona fetuunai i tulaga tau.

Fiafia ituaiga:

Lawson's cypress "Yvonne" - le ata samasama pito sili ona lalelei. E oʻo atu i le 7-9 mita. E le suia le valivali i le taumalulu. Cypress "Alyumi" matagofie mo lona matagofie. O le maualuga o lona maualuga e 10 mita. O le nila e iai le lanu-lanu. O lālā e faʻatū maualuga. Cypress "Elwoodi" tosina mai i lona faʻatusatusa. E i ai foi o ia ma ni niila lanu-gutu. E oʻo i se maualuga pe a ma le 2 m.

Aoao atili e uiga i le perosi o Elwoodi.
Cypress "Fraseri" - O se mea maualalo laʻau. O ni nila e sinasina uliuli. Faʻasusu Cypress "Globoza" - laau vao. I totonu o le sefulu tausaga, e oʻo ile maualuga e tusa ma le 1 m. O nila e lanu-lanumeamata. "Queen Silver" eseese lanu lanu. O laulaau laʻitiiti e samasama-lanu meamata, o pito e lafo i le siliva. O lala tuai e maamae paʻepaʻe. E oʻo atu i le 1 mita le maualuga. Paʻu foliga. Loveson Cypress "Kolumnaris" - ma foliga maualuga. E alu i le 5-10 m. O paʻu ua fusi mau i le ogalaau. O nila e lanu uliuli.
E te iloa? O le aufalosolo anamua anamua o Plutarch na fautuaina e tusia tulafono uma i luga o laupapa laupapa.

O fea e toto ai se laau

O ituaiga taamilo sili ona lauiloa e le o se mea e sili ona manaomia i tuutuuga. O le mafuaʻaga lea ua latou lauiloa ai io tatou latitudes, ona o soʻo se palapala e talafeagai mo i latou, latou te faʻafeiloaʻi lelei le manumalo. E mafai ona faʻafetaui i tulaga o potu mo le taumalulu.

O le a ola le laau i latitudes pe afai e le pa'ū ifo le vevela i le taumalulu i le 25 ° C. E tatau ona lava le maualuga o le suavai. E sili ona lelei le totoina o le perosi ma ni laulaau lanumeamata i ni vaega paolo malulu. E matua nofouta o ia i le la. O le la susulu e mafai ona mumu ai pine. Laʻau faʻasolosolo ma samasama, lanu, poloaʻi palealii lanumoana e le solia. O Cypress e nofouta i vaalele malulu. E sili ona lelei le totoina o laau i vaega e puipuia mai matagi i matu. O Cypress o le a avea ma se matagofie matagofie o alalaupapa o paka ma sikuea, o fale tetele, laʻau.

Totoina ma le Fausiaina o Tulafono

E toetoe lava o meaola uma o le paina e gaosia e fatu ma tipi. E sili ona lelei le faʻatau o se fatu i totonu o se togalaau togalaau poʻo se faleoloa fugalaau.

O le totoina e tatau ona faia i le na o le tautotogo. O laau totō e mafai ona faʻagasolo, tasi ma auala uma. O le lua e tatau ona loloto ma lautele lava ina ia maua ai aʻa i totonu. O le loloto e tatau ona tusa ma le 1 m. E tatau ona faataatia i lalo le alavai ma le faʻapala.

Muamua e te manaʻomia le vai inu i totonu o le lua i lalo o le alavai. Ona tuu lea o le fatu ma ufiufi i le eleele. Toe sasaa. Pe a paʻu le lalolagi, sasaa i le eleele vevela. O aʻa uma e tatau ona alu i lalo o le eleele ma sasaa ile 15-20 cm.

Afai e te filifili e faʻateleina le kilipa i le fale, e tatau ona e galue malosi. O se tasi o gaioiga galue-malosi o le toe gaosia e fatu. Aoina fatu e te manaʻomia i le tautoulu, pe a uma le pupuʻu.

Ma le isi, e tatau ona e saunia fatu. E leai se fusi iinei. Mo le perosi, e lelei tele le faʻaaogaina o le malulu, ona o le natura o le a tumau ai le maualalo o le vevela. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saluina fatu mo ni nai itula ile vai, ona totoina lea i le oneone susu ma tuu i se nofoaga malulu mo le lua masina. Lafu i le gasologa o lenei taimi e tatau ona faʻamaluluina i taimi uma. O le vevela mo le vevela malulu e tusa ma le 5-7 ° C.

E tatau ona faʻatino le faʻatinoga ia Fepuari-Mati, ina ia oʻo ia Aperila-Me o le a mafai ona faʻafeiloaʻi le gafatia i fatu i se nofoaga mafanafana mo le germination. Pe tusa o le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana e mafai ona totō i totonu o le eleele i totonu o se paolo.

Afai e le masalosalo, toto laau taitasi i totonu o se pusa eseese mo le olaola. I le mavae ai o le lua tausaga, e mafai ona totō le laau i se nofoaga tumau o le tuputupu aʻe.

E faaopoopo atu i le perosi, o tagata sili ona lauiloa e aofia ai foi: spruce, fir, juniper, boxwood, pine, yew, thuja.
O le tipiina o se auala faigofie. E selesele i le pito i luga o le pale e tusa ma le 12-13 cm le umi. E tatau ona aveʻese nila ile pito. E mafai ona e taofiofi le tipi i se vaifofo mo le tuputupu aʻe aʻa o le 2-2.5 itula.

E tatau ona totō i totonu o se tane taʻavale lelei ma le faʻaleleia lelei o alavai, eleele susu susu. Faatofu i le eleele e nila - 3-4 cm. E mafai ona e faia se kiona, e mafai ona e faia e aunoa ma lena. O le a totogo le laau. O le iʻuga, e te maua se fuʻa sauni. E mafai foi ona toe totoina le fatu i le laufanua na o le lua tausaga.

Tausia mea

O le tausiga o le kaseti a Lawson e faigofie. E tolu vaega e taua i ai: fafaga, fugalaau, teuteu. O le faʻatau e tatau ona faʻalelei ae masani.

E taua! Aua le soona faiva ma le pala.

Talu ai o le laau e fiafia i le ea malulu, i le vevela vevela e manaʻomia le susu o le ea i tafatafa o le laau. Afai e le mafai ona faʻaleleia le laau i le tele o taimi, e tatau ona mulumulu le palapala ma le peat ma le sulu i lalo.

Fertilizer manaʻomia se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i tausaga taʻitasi i le tautotogo. Ia mautinoa e vaʻaia le palapala pe'ā uma ona fafaga. O le gaosiga o le perosi ua gaosia foi i le tautotogo. Muamua e te manaʻomia e aveese lala matutu. Krona e le manaomia ona faia.

Seʻi vagana lava o lala e matua lautele lava, e mafai ona latou faʻapipiʻi ma toso. Afai o le pale e le o se mea tutusa, i totonu o "mea paʻepaʻe" e mafai ona e lūlūina ai le aʻa ma se vaifofo faapitoa. E faʻaolaina ai le tuputupu ae o lala.

O le tausiga atoa i fafo. Afai e te popole o le a le ola laau i le malulu malulu, toto i latou i totonu o ogalaau ma tuu i totonu o le potu mo le taumalulu.

E te iloa? O pulupulu Cypress e manaia le manogi ma faatumuina le fale i le phytoncides e sili ona aoga i le tino.

O lea, afai e te fuafua e teuteu lau fanua, togalaau, fanua, ona e le maua ai lea o se laau e sili atu nai lo le kiliva. O le a le gata ina fiafia le mata i se pale paleni i soo se taimi o le tausaga, ae o le a tuuina atu foi se foliga matagofie ma foliga lelei i lou nofoaga atoa, aemaise lava pe afai e te faʻaaogaina se vaega poʻo se vaalele.