Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tupu le liatris i loʻu eria

O Liatris e aofia ai laau totō lea e tosina mai ai le gauai o le uumi o meaola e pei o moligao. O le laʻau o loʻo i le vaega o Compositae, faatasi ai ma isi lanu e iloga i se lanu mataʻutia o mea e tutupu, e pei o se moligao.

O se vaega o le liatris o lona fugalaau e fuga mai le pito i luga ma faasolosolo malie ona liua le aʻa i totonu o se fulufulu afu. I le faaopoopo atu i le matagofie tulagaese, o le fugalaau foi o loo i ai ni meatotino faamalolo, o tagata mamanu e pei o le faaaogaina e fausia ai fanua laufanua.

Ituaiga o liatris

E mafai ona oʻo atu i le maualuga le 1 mita le fale e le masani ai. O le fugalaau e tupu i le vaitau o le tau mafanafana, o le taimi lea e tupu ai pine i le 40 cm, e maua ai le lanu matagofie. O le fugalaau atonu e sinasina, piniki, lanu violē poʻo le lanu viole. O le a le ituaiga o liatris e masani ona tupu, matou te faamatalaina i lalo.

Koloskovy

O le laau e maualalo lona tuputupu ae, o ona taʻi e vave oso i luga, ma le kopi e ufitia i laʻau. E masani lava, o le maualuga e le silia le afa mita. O laulaau e lamolemole ma e iai lanu lanumeamata mumu. O le fuga o le fuga, o lona umi e 30-35 cm, e amata ia Iuni - Iulai. Faatasi ai ma ituaiga e masani ona totōina mea nei:

  • Kobold - o se laau faʻamaʻi lanu violiki-paʻepaʻe, lea e tu i luga o le paʻu ma oʻo atu ile 40 cm;

E taua! Pe a totoina fugalaau i fatu, e le mafai ona puipuia meatotino a le ituaiga.

  • Florian Weiss - o lenei ituaiga e iloga i luga o upega maualuga e oo i le 90 cm, i ona pito o loo i ai moligao papaʻe;
  • Florist Violet o se seti atoa o ituaiga eseese e fiafia ai i latou e fiafia i le liatris ma mea e leai ni paʻu o lanu violē.

Liatris koloskovy e masani lava ona maua i nofoaga o loʻo i ai taulaga poʻo paka.

Faʻailoa

O lenei ituaiga o meaola e sili atu ona lelei i luga o lau o loʻo i ai lau lanu lauulu-lanu meamata. I le pito i luga o le laau o loʻo i ai le paʻu o paʻu, e talitutusa lava ma pompons. O fualaau laiti e fai ma sui o tamai fugalaau ma se paolo piniki ma le lilac. I totonu o nei meaola e masani ona totoina ituaiga eseese:

  • Alba - o se laau totino papaʻe, o fugalaau manogi manogi;
  • Setema Glory - o le laau e patino i le vaega o le uumi, o isi e iloga i fugalaau lanumoana tetele.
Filmy foliga e mafai ona maua i fugalaau i paka o le taulaga, e faʻaaoga foi e fatu ai galuega i le faʻasologa o le laufanua.

Grungy

O fuʻa saʻo o lenei ituaiga meaola e masani lava ona avea ma vao. O latou maualuga e mafai ona oʻo i le 2 m. O le tele o laulaau laiti ei ai le lanu meamata lanu meamata. I le pito i luga o le pupuʻu e puupuu le taamilosaga po o tafatolu tafatafa o foliga o le paniculate type. Latou te i ai se laveala pogisa poʻo le lanu viole. E mafai foi ona maua i luga o le fuga o le fulufulu lauulu, mo se faataitaiga, i le ituaiga White Speer.

Filifilia o se 'upega tafaʻilagi mo le tulaʻi mai i luga o le laupepa

A o leʻi totoina se fugalaau i le laufanua, e taua tele le amanaʻia o faʻaaliga uma o le filifilia o se nofoaga. E fiafia Liatris i nofoaga susulu, malamalama susulu. O se laau e totō i se mea pogisa o le a tupu malie, o le a le mafai ona fuga ma o le a oti i le iuga.

E te iloa? O le fugalaau pito sili ona maualuga o le ituaiga Alba - o lona maualuga e oʻo ile 1 mita.
Faʻalogo i le lelei o le palapala. E tatau ona matala le lalolagi ma malamalama. E le talafeagai le totoina o se fugalaau i le teritori ma se nofoaga lata ane o le vai.

Clayy, o eleele mamafa e tatau ona alofia. I le maulalo o le a tupu lemu le fugalaau. O le lāmala e lelei mo le fugalaau - o le a fuga i luma o ou mata ma susulu atu i ni lanu eseese.

Faʻafesoʻotaʻi ma isi laau totō ma faʻaaogaina i ni faʻafanua

O le Liatris e masani ona faʻaaoga i le mamanu.. E lelei tele le tele o laau, lea e sili ai le tele o le susulu o le la ma eleele palapala. O le togavao o le a sologa lelei ma soo se fuʻa, chamomile ma le gypsophila.

Ina ia fatuina se fofo muamua ma matagofie le fofo e faʻaaoga ai le liatris, e tatau ona e filifilia ni tuaoi saʻo. E tatau ona amanaʻia le lanu, taimi vavalalata ma, ioe, le maualuga o laau.

O Liatris, o loʻo i ai le kiona-paʻepaʻe poʻo le lanu violē, o le a foliga lelei i le faʻatasi ai ma le lanu mumu-lanu moli. Faʻatoʻa faʻafesoʻotaʻi lenei faʻapotopotoga ma le samasama enotera.

E masani ona fatuina ni laufanua matagofie e faʻaaoga ai le ituaiga Picador. O ona lanu mumu-lanu enaena foliga foliga atoatoa i logo papaʻe-paʻepaʻe. Faʻatasi foʻi ma ia o le a foliga mai o rosa 'aina ma le malulu malulu.

E taua! Afai e te manaʻo e ola maloloina ma malolosi laau totō mai fatu, e fautuaina e totoina i latou i totonu ole lauʻeleʻele.
I totonu o se togalaau fugalaau tele o le tuufaatasiga o lanu papaʻe ma le lilac po o moli mumu e foliga manaia.

Le faia o rockeries, o le ituaiga masani e masani ona faʻaaogaina o Kobold. O lona maualuga e le sili atu i le 40 cm, ma o le viole violē-lanu violē ma le lanu viole e mautinoa e tosina i ai le gauai.

E masani ona totō le liatris i moega fugalaau, i autafa o fale lata ane poʻo pa. Talu ai nei, na amata ona faʻaaogaina lenei fugalaau e fugalaau e fai ai fuafuaga o le faaipoipoga. I le totoina o se liatris i laʻu togalaau fugalaau poo le fefiloi, e tatau lava ona pauu malo i le pueina o se ata e faasaga i tua o se fugalaau matagofie.

Fugalaau o le a foliga lelei i le liatrice: aso, po, violet, delphinium, meaai, astilba, lupine, gaʻo, echinacea, irises.

Faʻamaʻo saʻo

E tele auala e toto ai liatris - fatu ma fatu. Mafaufau i auiliiliga taitasi.

Totoina o fatu

O le totoina i le tautotogo o le tuber tuber e taatele i le va o tagata nonofo i le mafanafana. O le tanerisi o se sipuni laʻitiiti, laititi laʻititi. E ui lava i le vaevaeina o rhizomes, o le a ola maloloina le laau. O le a totogo i le tausaga muamua ina ua maeʻa.

I le taimi o le tautoulu, pe a uma le maliu o le lanu lanumeamata, e tatau ona eli i luga aʻa. O pulu faʻamamaina e faʻamamaina lelei, mago ma faʻavasegaina. E talafeagai mo le totoina o fatu ma le lapoa e sili atu i le 2 cm.

E te iloa? Liatris e faʻaaogaina lelei i le manogi. Talu ai ona o le manogi le masani ai o le faʻaleagaina, ua maua ai ni meaʻai muamua lava.
Pe a totoina, e tatau ona faʻalauteleina le mea faʻapipiʻi i le palapala e tusa ma le 10 cm. E fautuaina e faʻafefiloi le palapala ma le faapalaga. Ia mautinoa ia taofia le mamao i le va o pu - e tusa ma le 40 cm. Po o le a lava le totoina o fugalaau, e tusa ma le 1 le taimi i le 4 tausaga e tatau ona toso ese ma e tatau ona totō fatu. Me poʻo Aukuso e sili ona lelei mo sea faiga.

Lauina o fatu

O le isi auala e faʻaleleia le liatris o le tupu mai i fatu. O le fugalaau e le o se mea e sili ona faigata ma faʻanoanoa, o le mea lea o lona lūlūina ma le tausiga o le a le faʻalavelave ai oe.

O le totoina o fatu i le eleele tatala e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. E le talafeagai le totoina o le laau i le nofoaga o loʻo tu ai le vai i tafatafa o le fogaeleele.

E taua le saunia o le palapala: faʻaleleia lelei, faʻafefe. E matua tupu tele le Liatris i eleele malulu ma se pH le mautonu. Faʻaleleia le palapala palapala e mafai ona taʻitaʻia ai le pala. A o le totoina fatu, e fautuaina ia eli i luga le eleele ma faʻaopopo le faʻapala pe pala i le vao.

Tausia mea

Ina ia mafai ona fugalaau fugalaau ma matagofie i mata, e tatau ona e faʻaalu se taimi e tausia ai. Seʻio tatou ola i nei manatu.

Tulaga faʻatau

E tatau ona faʻatinoina laau e pei ona manaʻomia. O le fugalaau e mafai ona sili atu ona lelei le lamala, e tusa lava pe tumau i le vai mo ni nai aso, e leai se mea e tupu i ai. Ae i taimi timuga e tatau ai ona faʻatulagaina vaʻavai mo le liatris, talu ai o le faʻavaivaia o vai latalata i aʻa o le a mafua ai ona pala. Ae a le itiiti ifo ma le faa-tasi i le vaiaso o le a timu, o le fugalaau e le mafai ona faʻafeinu.

Tuʻua ma vevela vao

Soo se fugalaau o le a leiloa i vao vao ma isi mutia le talafeagai. O le taimi lava e te matauina ai o le a amata ona malepelepe vao, e tatau ona vave aveeseina. O le a latou faʻalavelave i le tuputupu ae masani o le laau ma puipuia ai lona fuga.

E taua! Afai e amata ona e maitauina i le taimi o le tautoulu o laulau e paʻu, e tatau ona e faʻamalolo le palapala ile vailaʻau oona.
E faaopoopo i le tatalaina o le eleele, ua fautuaina e faaputu le vao o le liatris. E talafeagai lenei mea e puipuia ai le vevesi o aʻa pe a uma ona faʻasusu, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu o le malosi o le laau.

Faʻasalaga

I le taimi o le veleina, e faʻatagaina le faia o mulching. Tatalo le eleele i lalo ole togavao e le aoga. O le mea moni o le aʻa o loʻo latalata i luga o le eleele, o lea pe a uma le timu poʻo le timu, e aoga tele le faia o mulching. Vaʻaia ma le faʻaeteete le fugalaau ma, pe a tatau ai, faʻaopoopo nisi mea mulch.

E fautuaina foi le faaputuga ma mulch le laau ao lei oo i le taumalulu.

Fertilizer fertilizer

O le laau e tatau ona masani ona fafagaina i faʻamalaʻau. I le tautotogo, e fautuaina le faʻaaogaina o fugalaʻau e aofia ai le nitrogen, ma i le taumafanafana e faʻaaoga ai le phosphorus-potassium. Ina ia faʻaleleia atili le fuga o le liatris, e sili atu le faʻaopopoina o le papa mafiafia o le faapalaga ile palapala.

Mea fufuluina valaʻau mo au laau: potassium sulfate, mea pāmaia, masima potash, masima palu, fafie fafie.

Taʻitaʻi i le lagolago

O nisi o ituaiga o liatris e mafai ona ola e oʻo i le 90 cm le maualuga, o lea e tatau ai ona e faia o latou ofu. Faʻamau laina i tafatafa o le vao pe faʻalautele le uaea ma fusi fugalaau ia i latou. Afai e le o faia lenei mea, i lalo o le tele o fugalaau tetele, o le a vave ona malepe i lalo laau.

Faʻasalaga faʻaulu

Afai e amata ona e maitauina o nisi o faʻafitauli, o loʻo e manaʻomia ona tipi. O lenei mea o le a faʻaleleia atili ai foliga o le fugalaau, faʻapea foi ma le avanoa e fiafia ai i lanu lanu o laulaau. E masani lava e tatau ona teuteuina le liatris pe a oʻo mai le taimi o le vavalalata.

Faʻataʻitaʻia faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina

O le fugalaau e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae, afai o le tekonolosi o le tausiga ma le galueaina o le liatris ua solia, o osofaiga o gata ma pola bears e le o aofia ai. E faʻafefe i latou e faʻaaoga pia. E sasaa le pia i totonu o se ipu fagu 2-3 cm ma tuu i le eleele. E tatau ona i ai le fagu i le maualuga o le 45 tikeri. O meaʻai e oʻo mai i le manogi ma pau atu i le mailei, o le a le mafai ona latou o ese mai le fagu.

E te iloa? O le laau e tele isi igoa: laulaufaiva faʻamalosi, uilalafi, foliga fiafia.

E tupu ona o le tele o le susu, o le fugalaau e amata ona pala. I se tulaga faapena, e aoga le taina o le pala ma le togafitia o le laau i fulu.

Togi

I le taumalulu e tatau ona saunia ma le faaeteete le laau. E taua tele le tipiina o le fugalaau i lalo o le aʻa. I le tulaga lautele, o le laau e puipuia i le malulu, o lea e le manaʻomia ai ona fausia ni fale faʻapitoa faapitoa. O le a lava lea e faʻatumu ai vao i laʻau mamago. O le mafiafia o le laulau e tatau ona tusa ma le 15 cm.

Tufuga o le tuber ma vaevaega

Afai e manaʻomia lou suʻeina o le liatris i se isi nofoaga, e mafai ona faia le toe gaosia e ala i le vaevaeina o le pulou.

A o le i tulaueleele, e tatau ona saunia vaieli, o lona loloto e tatau ona tusa ma le 10-20 cm, o le mamao i le va o le 30 cm. O le vaega lona tolu o le pu ua tumu i le humus, ona faatino ai lea o le tau. Ia mautinoa ia fai lau mulipalu lauʻau pe a uma ona toto ma humus. O le suia o le liatris e fautuaina ia Mati poʻo Novema. Faʻapipiʻi le laau i lenei auala e mafai ona tusa ma le tasi i le 4 tausaga.

Mea tau vailaau

O Liatris e le gata o se fugalaau manaia e mafai ona teuteuina ai soʻo se fugalaau, ae o se vailaʻau faʻalaʻau lautele.

O le teuteuina o le vaovao ua i ai se faʻamatalaga o le astringent, o le diuretic ma le antibacterial. Pe a faʻaaoga le siva mai le liatris, e mafai ona togafitia suiga faʻapitoa i fatugaʻo.

O bathtt bathtris o loʻo i ai le lelei o le tonic, o vailaʻau faʻapitoa ma faʻamalolo le suamalie. Ina ia mafai ona vave faʻamalolo manuʻa, o se aganuʻu le faia o loma mai lenei togalaau; pe a oʻo i le tiga o le faʻaʻa, faʻapipiʻi ma le fesoasoani liatrix fesoasoani.

O le fugalaau e aoga foi i totonu o le aiga - o ona laʻau ma mea faʻaleagaina e faʻafefe lelei ai le moa.

Afai e te manaʻo e teuteu le laufanua faʻatoʻaga ma se fale e le masani ai ma aoga tele, matou te fautuaina oe taofi le filifiliga i le liatris.