Fua o le gaosiga

Ituaiga o lime ma o latou foliga

I se vevela, vevela aso, e manaia le malolo i lalo o le paolo o se linden tuai, o se laau aoga ma matagofie ma se tamaoaiga o meatotino ma uiga taua. E masani ona tatou mafaufau pe o le a le laau e pei o le linden?

E tupu tele i soo se mea, ma e masani i mata o tagata o loʻo nonofo i le taulaga ma tagata o loʻo nofo i le atunuʻu - o se laʻau e le masani ai, o se vaega o le laufanua. E toaitiiti tagata ua iloa nei i le aganuu anamua a Europa o le faatusa lea o le fafine: o ipu, masi, seevae ma le tele o isi mea tau fale na faia mai i ona fafie.

Uiga o le linden tree

O se laau linden e matagofie ma i le tele o itu laau aoga, o lona maualuga e oo atu i le 40 mita i nisi o tulaga, e faasino atu i laau o laau. O laulaau e fesuisuiaʻi, e pei o se fatu, e fetaui, e tutusa lelei i pito, faasino tonu.

E te iloa? E faigata le taʻu atu pe fia tausaga talu ona tuputupu ae, aua e mafai ona oti i soo se matua. Ae ui i lea, e manatu o le laau e mafua mai i le uumi, o le masani o le ola e mafai ona 400 pe 600 tausaga. E i ai foʻi faʻamatalaga e uiga i laau taʻitasi e sili atu i le afe tausaga!

O le paleni o le palealii e mafai ona oʻo i le 5 mita, o le pale lava ia o se mea eleelea, e maua ai le matagofie o le paolo, mafai ona mafai ona faʻaleleia.

Fugalaau ei ai se manogi manogi ma mea taua mo le faamalologa. I le masina o Iulai, pe a fuga mai, e masani lava ona faʻalogoina se uʻamea lata ane - o pi e aoina mai le meli. O le meli o le lime ua manatu o se tasi lea o ituaiga sili ona taua o le meli. O fua o ni nai fatu laiti i le fatu e tasi i totonu.

O le aʻa e sili ona manaia, e loloto lona loloto. O laau ua manatu e talafeagai lelei i meaola faalafua ma faamai, latou te fetuutuunai lelei i tulaga o le siosiomaga, e tele ituaiga o meaola e faapalepale i le paolo.

O uiga faʻamatalaina e mafai ona faʻaaoga i totonu o togavao na faia mo mea teuteu.

E maua foi le meli o le pata, rapeseed, acacia, phacelia, coriander, o le meli olati e aoga tele.

O fea e tupu ai le lindeno loʻo faʻaleleia le eleele iina: o ona laʻau e vave ona pala, ma toe foʻi mai ai se numera tele o elemene taua o loʻo aofia ai i totonu o le palapala.

Amerika linden (uliuli) (Tilia americana)

O loʻo nofo i sasae o Amerika i Matu, ei ai se paʻu o lanu uliuli, lea na ia maua ai le igoa lona lua. Ole maualuga e mafai ona oʻo i le 40 mita. O le krone e foliga mai o le lautele, o le maualuga o le pale e oʻo i le 22 mita. E leai ni lanu, lanumeamata poʻo le enaena. O laʻau ei ai le foliga o se vasa tele, o nisi taimi e oʻo atu i le 20 cm le lautele.

O le tumutumu o le fugalaau e pa'ū i le ogatotonu o Iulai, o fugalaau o le 8-15 fasipepa o loʻo faʻapipiʻi ai meaola, o fua o le liʻo o fatu e aunoa ma le iʻuga, e oʻo ile 1 cm le lautele.

O le laau e le lelei i le palapala ma le malamalama, faʻafefea ona faʻafefe i le malulu, ma le lāmala, ma le matagi. Tuputupu ae e aunoa ma se faanatinati, aua o le tausaga e faaopoopo i le maualuga o le 60 cm.

Amerika linden o se vaifofo lelei mo laufanua ma paka, faapea foi mo laau nofofua.

Linden teuteu teuteu:

  • vine vine;
  • tele-taloina;
  • pyramid

Amur Lipa (Tilia amurensis)

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o Far East. O mauga pele ma mauga vanu. O le maualuga o le 25-30 mita, o le lautele o le ogalaau e oʻo i le mita. O le paʻu ei ai se lanu mumu-lanu enaena, o se pale faʻalelei. Lapoʻa le laititi.

O le umi o le lau o le fatu e 7 cm, i le tautotogo o loo i ai la latou lanu lanumeamata lanumumu ma lanu mumu mumu, i le taumafanafana o le lanu lanumoana ua pogisa, i le tautoulu o laulaau ua lanu samasama.

E susulu vavalalata i le amataga o Aokuso, e fuafua i le vevela, e ono fesuisuiai le taimi o le fugalaau. O inflorescences e mai le 5 i le 15 fugalaau kulimi. O fua e laugatasia, lamolemole, sina pala.

E puipuia i le paolo, sulu, matagi, fiafia ile eleele susu. O uiga uiga ese o Amur linden:

  • tele fale o le meli;
  • laau aoga;
  • teuteu teuteu.

O le kuata muamua o le seneturi e tuai, ona faʻavavevave. A leai, o (e tusa ai ma le faʻamatalaga ma uiga faʻalauiloa) e foliga tutusa ma se linden laiti. I le averesi, olaga 300 tausaga.

O lenei ituaiga o meaola e puipuia e le setete ma faʻasaina mo le gaosiga o fale gaosi oloa i le itulagi o Amur, o le itu o Khabarovsk ma Perm.

Felt linden (siliva) (Tilia tomentosa)

Nofoaga o le tuputupu ae o lenei ituaiga - Asia Minor, Iukureini, Balkans, Europa i Sisifo. Faʻailoa foi i totonu o le Baltic States ma le Crimean-Caucasus eria. E fiafia o ia e nonofo faʻatasi ma le pefu, oak, maple.

O le maualuga e mafai ona ola e oʻo i le 30 mita. O lona pale o le saʻo saʻo, pyramidal, mulimuli ane - oval. O le pulu e masani ona fai i le paʻu. O le paʻu ua sinasina uliuli, lamolemole i le paʻi, o le a tupu mai i luga, o le a tupu mai lauulu, mulimuli ane ua mou atu le aso malolo.

O laulaau e vaivai, tusi i le pito i luga, 7-8 cm le umi. Lafoaʻi i le autumn, latou te le tuua le laau mo se taimi umi.

E te iloa? Na maua lona igoa faafetai i laulaau: pogisa, lanu meamata i luga, sina laititi i le taimi muamua, ua matua le lagona mai lalo ifo. I le susulu o le la, e punou o latou pito ma tatala le pito i lalo.

O se fugafulu aso e tupu i le afa lona lua o Iulai. O fugalaau manogi lanu manogi e aoina i le afa-umbrellas. O pipi pupuu e oʻo i le umi o le 1 cm.

E alofa o ia i le malamalama, o le ata lafoia faigofie foi, e pei foi o le lamala. Alofa pele, eleele fou, alualu i luga lemu. O le soifuaga o lenei ituaiga e oʻo atu i le 200 tausaga.

E taua! Pe a oʻo mai pulu, o laau talavou e ola i totonu o taulaga e tatau ona ufiufi e aloese ai mai le sulu.

O le laau ei ai lona taua taugata, aemaise lava i le vaitaimi o le vavao, e lelei le totoina o laau, pule patino, o tala.

O ituaiga o mea taua e lagona le linden e lua: "Varsaviensis" ma le "Brabant".

Europa linden (Tilia europaea)

O lenei meaola na maua lona igoa mai le nofoaga o le tuputupu aʻe: o loʻo nofo i le teritori o Europa i Sisifo. E tupu ile maualuga 40 mita. O lona pale e puipui, e pei o le fale. O le ogalaau i le lautele e mafai ona oʻo i le lima mita, o le paʻu e sinasina, e ufiufi i vavae.

O laulaau o le oval, fatu-foliga, o le pito i luga o le laulaa e lanumeamata lanumeamata, o le pito i lalo o le papae paepae.

E te iloa? O se tasi o ituaiga o laau linden Europa - 'Wratislaviensis', e maua ai laulaau samasama-auro, lea e mulimuli ane lanu meamata, o le mea lea o lala laiti e fatuina ai se auro faataamilo i lona pale.

E fuga mai ia Iuni mo le lua vaiaso. O le suamalieina o fatu, fualaau suamalie na aina ia Aokuso.

Faʻailoa i le taumalulu taumalulu. O le faʻamoemoega o le ola e 150 tausaga, e ui lava o le umi o le liua e maua pe tusa ma le sefulu tausaga e sili atu nai lo le taimi lenei.

Mea teuteu o le Europa linden: vaeluaina ma vine.

Caucasian linden (Tilia caucasica)

O se mea masani e masani lava i le Caucasian ma le vaomatua Crimean, o loʻo maua i Asia Itiiti. I nisi tulaga, o le laau e oʻo i le 40 mita le maualuga, o le ogalaau e i ai le lapoa o le 2 mita. Crohn lapotopoto po o fuamoa. O totogo talavou e i ai se lanu mumu.

O lapoa e lapoa, e oo atu i le 15 cm, o le vaega pito i luga o le lau o loʻo i ai se lanu uliuli lanu meamata, o le vaega pito i lalo e lauulu, i tulimanu o veins e i ai ni fulufulu lauulu.

O le taimi o fugalaau e ono i le faaiuga o Iuni poʻo le ogatotonu o Iulai. O fugalaau e lanu samasama, tele, manogi, paʻu i lalo.

O se laʻau vevela o le lauʻeleʻele vevela, e manaʻo ai, o le eleele malulu suamalie; O le linden laititi e vave televave nai lo le laiti-taloina, ma ola e oo atu i le 300 tausaga.

E i ai i le laau se tau teuteu, e faʻaaoga mo togalaau faʻatoʻaga.

Meaola matagofie: lanu uliuli ma le begoniole.

O ituaiga e masani ona iai i vaomatua o Crimea, ma o se tino masani o le Caucasian ma le linden laiti.

O le maualuga o le laau e oʻo i le 20 mita. O le krone o le oval, o le eleelea. Ua paʻu lala.

O laulaau e 12-centimita, oval, lanumeamata lanumeamata mai le pito i fafo ma oona mai totonu, i tulimanu o veins o lauulu enaena.

Taimi o fugalaau - o le amataga o Iuni, le umi - lua vaiaso. Fugalaau e 3-7 vaega i lalo o le fua.

O se laau talavou e tupu malie lemu, ao tuputupu ae, o le tuputupu ae ua faatelevaveina.

E teteʻe i le malulu ma le lāmala, faigofie ona faʻafeoloolo le paolo.

Linden lapopoa tele - (Tilia platyphyllos Scop.)

Tufatufa i totonu o vaomatua o Europa, Iukureini, Moldova, le Caucasus. O le maualuga o le ogaumu e oʻo atu i le 35 mita, e oʻo atu ile taʻi 6 mita. O le pale ua salalau, o foliga o se ufi lautele. O moli laiti e lanu enaena-lanu mumu, pala, talavou - le lavalava.

Oval 14-senitimita lauulu, lanu uliuli i fafo, malamalama mai totonu, i tulimanu o lauulu vevela.

Fugalaau e tupu ia Iulai, o fugalaau e samasama pe kulimi, mai i le 2 i le 5 vaega i le faʻaogaina. O le fua i le foliga o se paʻu, tafatafa, lipine.

E televave le ola o le laau, e fiafia tele le eleele i le tamaoaiga. Faʻafefe saʻo i le sogi, gaʻo.

Pe a faia se faʻasologa o le laufanua, e mafai ona e totoina le kesi, acacia, cypress, maple, cedar, ufiufi ma laau i tafatafa o le laau linden.
Faʻailoa i le tumau: e mafai ona ola i le 500 tausaga, o nisi tagata e ola mo le silia ma le afe tausaga.

O meaola teuteu o linden lapopoa: auro, vine-toto, pyramidal, vevela-talo.

Manchu Linden (Tilia mandshurica)

E tupu i le itu i saute o Sasaʻe Mamao. O le laau e oʻo i le 20 mita. E masani ona lautele, o le paʻu e uliuli, i vaʻa.

O lona pale e foliga mai o se lautele. E lapoa tele, e oʻo atu i le 30 cm, lau laʻau mai le pito i lalo.

E fuga mai ia Iulai, e pe tusa ma le tolu vaiaso le fugalaau. Fugalaau 1-1.5 cm le lautele, faʻalavelave malosi, 8-12 fugalaau, paʻu.

E te iloa? Faʻafetai i le paʻu o le faʻapala, e le fufulu le nectar i le timu, ma e mafai e pi ona faia la latou galuega tusa lava pe timu.

O ni fatu e le mafaamatalaina e tusa ma le 1 cm ripen i Aokuso.

Laʻau teuteu ma le maualuga o le toʻa.

Linden laʻititi laiti (fatu-foliga) (Tilia cordata Mill)

Ua tupu i le Crimean-Caucasus, i le Europa o Rusia, faapea foi Siberia, ma Europa i Sisifo. Le isi igoa - Linden heart - maua mo le foliga o laulaau.

E oʻo atu i le 30 mita le maualuga, o le ogalaau e sili atu nai lo le mita le lautele, o le foliga faʻalanulaula O le tamaititi lauulu e lauulu, lamolemole, ua leva ona pogisa, ua faasolo ina leaga.

Le maualuga o le pale 10-15 mita.

E te iloa? O le linden laʻititi laititi o loʻo i ai se fausaga matagofie: o laʻau pito i luga e tutupu ae, o le ogatotonu e agai atu i le tulaga faʻataʻitaʻa, o le pito i lalo o loʻo tautau i lalo.

O lau e laiti (3-6 cm), fatu-fatu, o le pito i luga e lanumeamata, susulu, maualalo - lanu.

E pe a ma le lua vaiaso i le faaiuga o Iuni po o le amataga o Iulai. O fugalaau e laiti, samasama-paʻepaʻe, i tulaga taʻitasi mai le 5 i le 7 vaega. Fualaau aina, liʻo lanu solanoa, faʻamaʻaloina e Aokuso.

Laʻau malulu ma malulu lau lauʻeleʻele, e fiafia i eleele lauusiusi lelei, peitaʻi, e faʻaleleia ai.

E faasolosolo malie lemu ile amataga, 30 cm i le tausaga. Faʻaaogaina mo le totōina i luga o alalaupapa, i paka, lelei mo laau nofofua ma avea ma pa puipui.

O le faʻamoemoe o le ola e silia ma le 500 tausaga.

O le linden laʻititi ma le lapopoa lapopoa e tele mea e tutusa ai o latou uiga masani, e ui i lea e iai ni eseesega:

  • o laulaau o se laulaau laʻau e fuga mai i le lua vaiaso talu ai;
  • laʻau laititi e lua vaiaso mulimuli ane;
  • tele fugalaau e fuga mai, e sili atu, peitaʻi e laʻititi laʻititi;
  • laiti-faʻaitiitia le mamafa o le malosi i luga o le tamaoaiga ma le lelei;
  • tele laʻau e faʻafefe lelei ai le lāmala;
  • krupnolistnaya sili atu ona talafeagai mo siosiomaga i le taulaga.

Linden (Tilia x vulgaris Hayne)

O lenei ituaiga o meaola masani o laumei laiti ma le lapopoa. E tusa ai ma ona uiga, e foliga tutusa ma le muamua, ae ei ai ni eseesega:

  • fufulu lua vaiaso muamua atu nai lo le linden laiti;
  • tuputupu vave vave;
  • sili atu ona tetee i le kiona;
  • sili atu tulaga o le taulaga;
  • lau lapopoa, o le pale e lautele.

Siberian linden (Tilia sibirica)

E tupu i luga o le teritori o Sisifo Sisifo, e fiafia i le nofo toatasi, ae o nisi taimi e avea ai "motu o le lime" i vaomatua, o le faʻamatalaga o loʻo taʻua ai le i ai o le pa ma le aspen. O le tuputupu ae e oʻo i le 30 mita, i le laina 2 - 5 mita. O le paʻu talavou e lanu enaena, ma le fua, o le mea tuai e pogisa, ma vaʻavaʻa.

O laulaau e laiti, e oʻo i le 5 cm le umi, lapotopoto, o le pito i luga e lanumeamata, o le pito i lalo o le malamalama, ma lauulu.

Fugalaau e lua vaiaso i le faaiuga o Iulai. O fugalaau e papaʻe ma le samasama, e aofia ai le ovary spherical. Fualaau-o le siaki o le pa, e mai le 1 i le 3 fatu, e oʻo mai ia Setema.

E fiafia o ia e susū le eleele-sodz-podzolic ma le lime ma le malamalama, faʻafeiloaʻi ataata. E le ogatasi ma eleele susu. E taliaina lelei tulaga o le taulaga.

E faasolosolo lemu, e faatatau i le umi-ola: e mafai ona ola i le afe tausaga.

Iapani linden (Tilia japonica)

E tupu i luga o le teritori o Asia i Sasae, i vaeluaga o vaomatua. O le maualuga o le laau e oo atu i le 20 mita, o le paʻu talavou e lamolemole, enaena, toeaina i totonu o togalaau, pogisa. O le krone e maualuga lona tulaga, o loʻo iai le foliga o le oval, compact.

O laulaau e laiti, 5-7 cm, oval, e masani ona tutusa, lanumeamata i fafo, ulu-fulufulu i totonu ma veins i tulimanu o veins.

Fugalaau e tupu ia Iulai poʻo Aokuso mo le lua vaiaso. O fugalaau e laʻititi (1 cm), e aoina i le tele o numera i lalo o le paʻu.

Fualaau aina suamalie - taamilosaga lamolemole lauulu - faʻatoʻa ia Setema.

Lemu lemu mai Iapani. E i ai le malosi o le aisa, e na o le meli. O lea o loʻo i ai laulaau o le linden Iapani e taua tele.

E le mafai ona tuʻuina mea uma i totonu o le faʻavae o se tasi tusiga e tatau ona e faʻamatalaina e uiga i le linden - o se laau manaia ma ofoofogia, o mea uma lava e manuia ai tagata. E sili atu ma le 40 ituaiga o mea. O le vao faaleaganuu, o ituaiga ia o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga, ua filifilia ma faʻaaogaina mo faamoemoega eseese i totonu o taulaga i totonu o le taulaga ma faatoaga tumaoti.