Tropical laau

Faʻamatalaga ma ata o ituaiga autu o Guzman

Ua totoina e le au faifaatoaga i aso nei le tele o laau manaia o le vevela ma e foliga mai e mafai lelei ona nofo i totonu oa tatou latitudes. O se tasi o nei matagofie matagofie o le Guzmania - o se laau mataʻina ma laulaʻau lanu paʻepaʻe, lea e aoina i le rosette, ma se mea e pei o le tino i le ogatotonu. I aso nei, e tele ituaiga o ituaiga o tagata Hummania, ina ia mafai ai e tagata taʻutaʻua tagata fai fua ona filifili filifiliga sili ona manaia mo i latou lava.

E te iloa? I totonu o vaomatua o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, i luga o atumotu ma le Atu Keripeane, e tusa ma le 130 ituaiga o Guzmania, e aofia ai i luga o le lalolagi.
O nisi ituaiga fugalaau ua lelei ona maua aʻa i totonu o le potu, ma o se taunuuga o le tele o tausaga o galuega filifilia, o ituaiga eseese ua atiina ae ma le tele o fualaau moli, lanu mumu, piniki, samasama, violē, lanu violē-mumu ma le paʻepaʻe paʻepaʻe papaʻe.

Guzmania Donnell-Smith

Afai o le ae tuputupu ae i lenei laau i lou fale, atonu o le ae manao e iloa mea uma e uiga i le fugalaau o se gusmania, ae o le mea muamua lava e tatau ona e filifili i ituaiga mea ola. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le meaʻai a Donella Smith i lona natura masani o loʻo nofo i vaomatua o mauga Costa Rican ma o se faʻamatalaga uiga ese o laau totō ua mafai ona aʻafia i nofoaga fou pe a taufaamatau lo latou nuʻu. O lenei meaola e faigofie tele ona tupu, ma o ona moli matagofie ma sepals o se lanu samasama matagofie e fiafia i ou mata mo le masina. O le Donus Smith's gusmania o loo i ai se rosette laei na faia e laulaʻau lanu meamata ua ufitia i paleni lanu paʻu. O laʻau mumu lanu mumu e ufiufi ai le fausaga o le faʻasologa ma le vaega pito i lalo o se faʻapuupuuga pupuʻu, faʻavaveina o le faʻaogaina o le eletise. O le umi o papatusi pepa e 60 cm ma se lautele o le 3 cm. O Guzmania o lenei ituaiga meaola e amata ona fiafia i lona tupuga mai ia Aperila - Me.

E te iloa? Na maua lata mai talu ai nei le faasologa a Donella Smith, ma o fatu o le laau ua faasalalauina e le International Society of Bromeliad Lovers. E tatau foi ona maitauina e le manaomia le maua o se fuainumera tele o fatulaʻau, talu ai o laau toto o lenei meaola e mafai ona maua ai le palota.
O fualaau a le Donald Smith o loʻo faʻapipiʻiina i luga o se mea e faʻaaogaina (toe faamanatuina o le talatini), lea e fesoasoani i la latou tufatufa i le matagi. Faatasi ai ma le fesoasoani a le matagi, o meaʻai fatu e salalau atu ile mamao mamao.

O le toto o Guzman e mumu

E pei o le igoa o lona uiga, o le toto totoʻa mumu e iloga i le lanu paʻepaʻe o ona laʻau, lea e fai ai se pakete e pei o le kefe, pe a faʻaputuina ai le susu ma meaola faʻaletalaʻau i lalo o tulaga masani (faʻaaogaina e fafaga ai le laau). I le taimi o le fugalaau, o le gauai atu o se tagata e le tosina i le tele o meaola (e aofia ai le 7-12 tamai fugalaau), e pei o lau o le laau. E leʻi faʻapipiʻi le paʻu, ae o fugalaau o loʻo i luga o pedicels. O paʻuiti e manifinifi ma e sili atu i le sepals, e tusa ma le 1.7 cm le uumi. O le umi o le galala o le gaʻo o le 7.5 cm, ma latou ola faʻatasi i se vaiti vaiti, saoloto i luga. E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o laulaau uma o le lanu mumu, sei vagana ai mea ogaoga, e tumu i le paʻepaʻe. Pepa pepa, e aofia ai le 15-18 fasipepa, faia se taga e pei o se taga e tusa ma le 30 cm le lautele. O latou lapopoa, mausali, ma le pito i luga e punou i lalo.

E i ai le tele o ituaiga o toto totoga toto:

  • eseese. Sanguinea ("totoga") - o loʻo faʻaalia i ni mea faʻapitoa e pei o le lapotopoto, ma se mea mataʻutia, o fugalaau fugalaau samasama ma se lanu meamata poʻo le paʻepaʻe atoa. O laʻau e oʻo i le 40 cm ma le lautele o le 5.5 cm. O laau fugalaau e tutupu ia Aperila ma Aokuso;
  • eseese. Brevipedicellata ("short-legged") - iloga i mea taua. O le umi o laulaau e oʻo i le 20 cm ma le lautele o le 2.5 cm. O faʻamau e pei o le pulou, foliga, 2.2 cm le umi.
E taua! O le mea e sili ona talafeagai mo le faʻalauteleina o le potu e fai ai se mea e maualalo le ogaumu le mamafa ma le 15 cm le umi.

Mosaic Gusmania

O lenei ituaiga tagata Guzman, e pei o muamua, o se laau epiphytic. O ona laʻau e oʻo atu i le 70 cm le umi, ma 7-8 cm le lautele. 15-20 laulaʻau e fai ai se laupepa lautele. Latou te faʻaleleia, faataamilomilo i le ape ma faʻamalosi liliu atu i le atoatoa ma tusi. O le ponuncle e saʻo lona foliga ma e puupuu atu nai lo le rosette. O lanu piniki mumu i luga o le puipui e lautele le elliptic, ma se pito mataga, fulafula. O le faʻaogaina o le mosaic, lea e faigofie lava ona taʻua o le faʻafefiloi o lanu eseese, e faigofie lava, e le lauulu ma e aofia ai le 12-15 fugalaau. O le paʻu, o le ufiufi o paʻu o loʻo faʻaalia e le lautele, foliga lanu piniki ma le tele e puupuu nai lo sepals. Fugalaau - sessile, sepals - faʻaloloa ma faʻafefe. I le vaomatua, o lenei meaola e masani lava ona maua i eria mai Kuatemala e oʻo atu i Colombia ma Sasaʻe Pasila, pe a tutupu laau toto i luga o le maualuga e oo atu i le 1000 m luga aʻe o le sami. O le fuga o le guzman mosaic e mafai ona matauina e amata ia Fepuari ma faaiuina ia Iulai, e ui lava atonu e fuga mai ia ituaiga o Aukuso (mo se faʻataʻitaʻiga, var. Flammea, o ona lau e oo i le 24-34 cm, 1-1.7 cm lautele).

O le mea lautele, o le faʻamatalaga o le mosaic Husmania e tele auala e talitutusa ma le faʻamatalaga o ituaiga meaola toto mumu, naʻo le pito i lalo o laulaau i lenei tulaga o loʻo i ai se pale malulu paʻu.

Faatasi ai ma ituaiga taatele o mosaic Guzmania e eseese. musaica (i luga o le lanu lanu meamata o le laulaau o laina laina laititi), var. zebrina (ma le lautele) ma eseese. laʻau - faʻatasi ai ma laʻau monochrome.

Guzman tasi-uila

O Guzman e tasi le itu e eseese le tele o lau lanu samasama-lanu meamata, lea e fausia ai se mafiafia mataala. I lalo ifo, latou te paʻi ma maua ni sikuea lelei, ma e vave ona paʻu. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatusalia mai i le pito i luga e se laina eletise taʻitasi. O fugalaau e papaʻe. O le siʻosiʻomaga e le lavalava e sili atu ona puupuu nai lo laulaʻau ma ua tusi, o le laʻauina o laulaau: o le pito i lalo o se lanu lanumeamata lanumeamata, ma o luga o loʻo i ai le paʻu mumu. O paʻu o fugalaau mananaia e paʻu, lanu lanumeamata i le lanu, faatasi ai ma manulele umi lanu enaena lanu enaena. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona mitamita faʻataʻitaʻi faʻamaonia i le mumu lanumumu, e le masani ai papaʻe paʻepaʻe. I le matafaioi a le tamaititi o se atigipusa pusa ma se paʻepaʻe paʻepaʻe. I totonu o ituaiga sili ona taʻutaʻua o taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o le:

  • eseese. monostachia - o lanu lanu e tasi lanu ma pale maʻa ma paleni uumi lanu enaena. Fugalaau e tupu ia Iuni poʻo Iulai;
  • eseese. variegata - eseese lanu meamata ma lanu paʻepaʻe;
  • eseese. alba - ei ai laʻau monochrome e fai ma laumei lanu meamata paʻepaʻe papaʻe.

E taua! A faʻamalieina le tartaniya e tatau ona e sasaa saʻo le vai i totonu o se laupepa, o le filifiliga sili lea mo le fausiaina o lenei laau.

Guzmania Nicaragua

O le isi laau epiphytic. I lenei ituaiga, o laulaau e oʻo i le 6 cm le umi ma le 2.5 cm le lautele, ma aoina vaega 10-5, latou te fausia ai se pusa tele o le totini ma le faʻaogaina o mea. O laulaau ei ai foliga faʻalelei, vaʻititi i luga ma ufiufi i ai laʻasaga lanu paʻu laʻititi mai lalo (faʻatasi ai ma le taimi e leai ni laʻei, ae faʻaalia ai sina lanu mumu uumi).

I luga o le puipui e leai se falemalaga, ae o loʻo i ai ni laulau e faʻasaga i ai: o pito i lalo e vavalalata le laina, o le pito i luga e lautele le elliptical, faʻatasi ai ma se pito iloga i le pito. Masalo mumu pe mumu-lanu enaena. O le faʻaogaina e itiiti-faʻafefete, faigofie ma o le otootoga o se foliga e leai se foliga, e oʻo atu i le 7-10 cm le umi. O le foliga o le papa e tutusa lelei lava ma foliga o laulaau pito i luga o le pou. O ni ata vevela, lautele-tusitusi pe pala, e le i ai se togi malosi, e oʻo atu i le 5 cm le umi. Ua fuga fugalaau, tuu i luga o vae pupuu. O vaʻapese e iai se foliga eli, lautele-faʻafefete, tuʻu i le pito i lalo ma le 2.5 cm le uumi. O gaʻo lanu samasama faʻafefeteina o loʻo faʻatusalia e se pusa vaiti faʻavavevave, ma o le siʻosiʻomaga e sili atu nai lo le corolla. O le tele o taimi, e mafai ona maua Nicaraguan Guzman i Amerika Tutotonu poʻo Mekisiko i le maualuga o le 635-1800 mita i luga aʻe o le sami. E sili ona fiafia i vaomatua lea e mafai ona matauina ai ona vaitau ia Mati - Me.

Guzmania Tempo

O le faasologa o Tempo e masani lava ona tutusa ma ituaiga muamua: e iai laulaau lanumeamata lanumumu-lanu meamata (fai se nusipepa lapisi) ma mea lanu matagofie. Peitai, i le tulaga o le tausiga, o loo i ai pea nisi eseesega. Mo se faʻataʻitaʻiga, e ui lava o le tele o ituaiga laau e sili ona faʻamamaina le laʻau, o lenei puaʻa e fiafia i le susu.

E te iloa? Na muai faamatalaina Guzmania i le 1802 ma maua lona igoa e faamamaluina ai le tagata Sipaniolo A. Gusman.

Guzmania Zana (Zana)

Aʻo fuga, e i ai i totonu o le fale le tele o paolo pupula e tosina mai mata. O le Zuzan (Zahn) e tu i luga, e oʻo i le 70 cm le umi ma e 2.5 i le 3 cm le lautele, e foliga mai e mataʻina i foliga vaaia. I le tele o tulaga, e lanu lanu mumu, ae ua maua ei ai se lanu lanumumu-lanu samasama ma le mumu. veins lautele. Lanu lanu mumu lanu mumu. O le umi o le inflorescence e 18-25 cm. O fugalaau ma faʻamaʻi e iloga i se lanu auro-samasama. O se eseesega iloga o le faasologa a Zahn o le "suia" - o se laau e umi ona paʻepaʻe i ona lau. Fale o le Aigaland - Kolomupia.

Guzman reed

Atonu ua uma ona e malamalama pe o le a le ituaiga o fugalaau e ola, ma ua e tusia mo oe lava le tulaga ese o ona ituaiga. Ae ui i lea, e taua foi le manatuaina o le gasemania-o se laau epiphytic e pupuu ma se faiga e le lelei ona tupu. O le tele lava o lenei meaola e iai lanu lanumeamata, e ui lava o loʻo i ai ituaiga ma pusa laulaau. O le kulupu Guzman o loʻo i ai se laupepa tele na faia e le tele o lau lanu lanu meamata, e faʻapipiʻiina i laʻasaga laiti. O le rosette o le laititi e matua tele lava ina ia maua ai se foliga o le ipu pe a aoina le susu. Aʻo manaʻomia, e faʻaaogaina le vai faʻaputu e faʻamalosi ai le laau.

I luga o se paʻu lamolemole mūmū mūmū po o lanu mūmū mūmū (tuʻuina) o loʻo i ai se ituaiga o afifi faʻataʻatia i luga o le faʻalauteleina o le telefoni. Fugalaau o loʻo i luga o vae vavao ma e aofia ai palu papaʻe paʻepaʻe. O fugalaau o lenei ituaiga o gusmania e amata malie lemu, ae latou te uuina mo se taimi umi, teuteuina le laau mo le 15-17 vaiaso. O le solo ese o le tina ua mate, ae o le taimi lea o le a aliali mai (o "tamaiti"), o le fou, talavou Guzmania.

I le faʻamatalaga o le Guzmania, e masani ona lauiloa o ia o fugalaau e le mafaamatalaina, ma o le laau e tu i fafo na o lanu mumu mumu. Ole vaega lenei e moni, ae e le mafai ona malilie atoatoa i lenei faʻamatalaga, ona o se faʻamaʻaloga atoa ua i ai se lanu mumu lanu me fuga samasama o se foliga e le masani ai. I aso nei, e tele faʻatoʻaga o le reed guzmania e iloa:

  • eseese. O le laumei o se laau tele lava e iai laʻau o le monochromatic, o le 2.5 cm le lautele. O le faʻaogaina o le gusmania e faia i lanu piniki ma mumu, e iai ni pulou ma ni fugalaau tetele. O laau fugalaau e tupu ia Mati, Aokuso ma Tesema;
  • eseese. сrdinalis - o lau laʻau lapopoa (3-4 cm), laʻau piniflora e lanu mumu mumu. Inflorescence - tele-flowered, bracts - pulou. Laʻau toto i Mati ma Setema;
  • eseese. laʻititi o se ituaiga faʻapitoa o le fusi gusmania. O le lautele o lau o le monochrome e le sili atu ma le 2.5 cm. Prisotsvetnye leaves - saʻo, mumu, ma le tele o fugalaau i totonu o fualaau aina. Fuga lau ese. itiiti laʻititi ia Fepuari - Iulai;
  • eseese. flammea - laʻau e oʻo atu i le umi o le 24-34 cm ma le lautele o le 1-1.7 cm. O le faʻasalaga e itiiti-faʻafeiloaʻi, ma sina pulou pulou. Fugalaau toto i Iulai, Aukuso.
E pei ona mafai ona e iloa, ua tumu Guzmania i ituaiga eseese, ma oa latou ata o le a mafai ai ona e filifilia le mea e sili ona mataʻina ma faatosinaina e mafai ona teuteuina e le gata i lau 'upega tafaʻilagi, ae o le potu foi. Na pau lava le mea e tatau ona e fai o le faʻatau mai lea o le foliga e te fiafia iai i le faleoloa fugalaau.