Fualaau aina

O le a se meaʻai e 'ai i le steppe, vaomatua, taiga ma le vao? E i ai se faʻaogaina o le mausele?

O le kosi (lat. Apodemus agrarius) o se tamai tootoo, o le ituaiga o ituaiga o fualaau aina.

E laʻititi le manu (10-12 cm), o le lanu o lona peleue e enaena uliuli ma se manulele uliuli po o se uliuli enaena i luga o le tulimanu.

O le siʻusiʻu o le kusi o le fanua e puupuu, sili atu ona puupuu nai lo le umi o le tino.

O le nofoaga masani e tele lava - Europa Tutotonu ma Sasae, i saute o Sisifo Siberia, Primorye. O le tele o mea e mafai ona maua i luga o le vaomatua, i le steppes, i vao vao.

Meaʻai

O le taumafa o fualaau o fanua e matua eseese ma eseese e fuafua i le "nofoaga e nofo ai".

O le manu e 'ai le tino ma mafai ona' ai e pei o le tele o meaai i le aso pe a fua.
  • I le steppe. O se mea masani e masani ona masani ai i luga o mutia ma aʻa o laau totō, anufe iniseti, cereals;
  • I le togavao. O se meaʻai e 'aina ai mea manogi ma pulou o laau totő, fatu laau, vine eseese, tamai iniseti;
  • I totonu o le vaomatua. E mafai ona maua niusiusi vao i luga o vaomatua, latou te 'ai ma le fiafia i lau laau, laulaʻau lanumeamata, pulupulu, vine mama o vao, muso, nuts ma vine;
  • I le taiga. O le togalaau o loʻo nonofo i vaomatua Siberia e laʻitiiti lava i le lanu, o ona fulufulu ua i ai se lanu mumu. I le taiga, o loo i ai se mea e 'ai: keke, cranberries, nati, o ni iniseti laiti laiti, faʻasogo, tumutumu ma lau o laau.

E leai se aoga?

O le mea e masani ai, o le meaai a le tagata e aofia ai meaʻai, ae o latou foi aua le faʻaleagaina pepe laiti, meaʻai, 'ai i fuainumera tele (aemaise lava i le tautotogo ma le taumafanafana).

I le tau malulu malulu, e masani ona vave faʻafefete le mice o le fanua i le vevela ma osofaia fale o fale ma fale teu oloa, latou te fofo i le tele o meaʻai i falaoa.

I le filifilia o se fale e avea o se taumalulu, e le tatau ona filifili le mea e 'ai, o le mea lea na te 'ai mea uma lavalea e taupulepule e gaoi: sisi, sisi, paila.

Faʻafefete mai fualaau o le fanua

Fugalaau toto matua taualoa. O le seneturi lona umi e puupuu, e na o le 1.5-2 tausaga le matua, e mafai ona maua ai se fanau i le matua e 2 masina.

O manu e fafagaina 3-4 taimi i le tausaga, i totonu o tafaʻi taʻitasi o 4-8 tamai naiusi. E faigofie lava ona faʻatulagaina i le pupuu o le olaga o kata o le fanua e mafai ona faʻaleleia ai lo latou aiga i le telē tele.

O le tele o mea e osofaia ai fanua, togalaau, togalaau, ma faʻailoa mea uma e oʻo mai.

O nifo o voles ei ai le malosi e ola ai i le olaga atoa, o lea e tatau ai ona latou faʻamalosi, a leai o le a mafai ona latou tuputupu ae i se tulaga manaia.

O tamaʻi tama e mafua ai le tele o faʻalavelave.

Afai e amatalia ni maile i totonu o le fale, e tatau ona faʻaumatia faʻaulu e leʻi valaʻauina i se taimi vave e mafai ai, ona o le malosi o nifo ma le manaʻomia faifai pea oa latou leo mafai ona faʻaaogaina se mea, e oʻo lava i se laupapa malulu laupapa.

Afai e lūlūina le mailei o le fanua i le togalaau, e le lelei tele, e pei o latou pele meaʻai o le paʻu, vao vao, vine ola o fualaau aina.

Ma afai latou te ulu atu i totonu o le pulou, ona mafai loa lea ona maua mai i le tau mo le taumalulu (pateta, kāloti) e le o se mea e iloa ai.

Ae o le mea sili e lamatia ai tagata mai nei mea e foliga mai e mataga ma e le faʻaleagaina, o manoa o le fanua uila o faʻamaʻi pipisi eseese.

TAULAʻI! O se faʻataunuʻu o le fanua (e le faʻalavelaveina ma se fale masani ile lanu uliuli) o se vailaʻau o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi e pei o le molremia ma le fiva matela, faatasi ai ma le atinaʻe ma le faʻamalosia o le maliu e mafai.

Taumafa i taimi eseese o le tausaga

    Nutrition voles e fesuisuiai ma faalagolago i le taimi o le tausaga.

  • Winter. Mice o le fanua 'aua le faʻaumatia, ma fafaga i le taumalulu pei o le malosi i le taimi mafanafana.

    I totonu o le vao, o le tele o meaʻai i le taumalulu e matua le lava, faʻaogaina, saili i meaʻai, faʻanatinati i fale nofofale, senniks, fale teu oloa, fale teuoloa.

    Latou te 'ai ma le fiafia tele fatu, aʻa, vaomago nai lo mafua ai le leaga tele o faatoaga;

  • Taʻeleʻele tautotogo. I le taimi mafanafana, e leai ni faafitauli faʻapitoa i le ola i totonu o le vavao, latou te 'aina fatuga o laau, aʻa, vine, lau.

    I le tele o mea e ola ai i le fanua, faʻamafunaina fatu ma fualaau o pata, beets, kāloti, mafua ai le tele o le faaleagaina o faatoaga ma faatoaga;

  • Autumn. O se taimi fiafia foi o le tausaga mo kosi o le fanua. O loʻo i ai se seleselega, ma i le fanua o loʻo i ai se mea e manuia ai, aua a uma le seleselega i luga o le fanua o loʻo i ai le tele o saito.

    Ua uma ona tafeina Hay vaomatua - o se tasi o nofoaga e sili ona fiafia e nonofo ai, o loʻo i ai le mafanafana ma le tele o mutia manaia. Ua pula le la, ma o le a le mafai lava ona teena e ni mai fatu suamalie.

    I totonu o togalaau ma togalaau o le seleselega - e mafai ona e manuia mai fualaau aina suamalie ma fua o fua;

O latou faia ni tau mo le taumalulu?

O sisi o laʻau o le fanua e faigofie tele, i se tulaga e seasea lava ona mafai ona latou maua ni nai mea. O le loloto o le paʻu e laiti. O nisi taimi e fai ai ni naiva o fanua e fai ai ni togafiti faataamilo i luga ma nonofo i totonu.

I totonu o pusa vavalalata i tafatafa ane o le potu e taoto ai faatulaga le teuinalea e le mafai ai ona latou fiaaai i le taumalulu.

O faleoloa mice o le fanua e masani ona tumu i ni fatu, fatu, fatu, ma fatu.

O oloa e masani lava e le lava mo le vaitaimi atoa o le tau malulu, ma e masani lava ona faʻaumatia manu tetele o le vaomatua, ona faʻafefe atu lea i tagata e suʻe meaai.

O a faʻamanuiaga latou te aumaia?

A maeʻa uma faʻafitauli ua taʻua i luga aʻe mai i laufanua o le fanua, o le fesili oa latou faamanuiaga e foliga mai e taufaasese.

Ae ui i lea, voles aumai faʻamanuiaga moni, o se sootaga taua i le filifili meaai.

A aunoa ma latou, manu e tele: o alope, martens, owls, pusi o le a tuua e aunoa ma se meaai. E le gata i lea, o le faaleagaina o se vaega taua o le vaegaau, o nei manu e taofi le tele o iniseti aoga, laau, faapea foi ma se vaega tele o fua o faatoaga ma togalaau.

E leai se mea e sili atu i le natura, i le tulaga o le kiore o le fanua. O le tele o mea leaga mai ia te ia, ae o loʻo i ai ni faʻamatalaga moni.

Ae ui i lea, e ui lava i le laʻitiiti ma foliga le lelei, O mea nei e tatau ona mafaufau i ai ma sili atu le le faatagaina i latou e vavalalata io latou fale.

Ata

Faʻafeiloaʻi le avanoa i la matou ata pueina ata:

Faitau foi i luga o la tatou 'upega tafaʻilagi e uiga i vaevaega o voles: o se faʻailoga faʻapitoa, se fulufulu lauulu, se lalaga mumu.