Fua o le gaosiga

O a aoga aoga (fatu) o le fennel mo le tino o le tagata?

I togafitiga le faʻaleagaina ma i togafiti a tagata e togafitia ai nisi o maʻi, o le fennel o loʻo faʻaaogaina lelei. Pe o lenei laau, lea e masani lava mo i tatou, lea e masani ona faaaoga i meaʻai, ei ai moni lava se aafiaga faafomaʻi, auala e faʻaaoga tatau ai ituaiga fatu, pe mafai ona togafitia i lenei auala mo tamaiti ma fafine maʻitaga - sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga.

Vailaau faʻamaʻi

O lenei manogi manogi tatou te maua ai:

  • vitamini - A, B1, B2, B6, B9, C, PP;
  • macronutrients - potassium, sodium, magnesium, phosphorus, calcium, ma isi;
  • elemene taua - uʻamea, manganese, seleni, paʻu;
  • amino acids - lysine, arginine, threonine, histidine ma isi;
  • fivatorols;
  • fatty acids;
  • faila;
  • glycosides;
  • phytoncides;
  • oona maualalo;
  • polyethsaturated fatty acids.

Aoao atili e uiga i le tuʻufaʻatasia, meaʻai ma le faʻaaogaina o le kulimi.

O le kulumu o fatu o loʻo i ai fiber, vai, ofu, proteins ma gaʻo. Caloric content of 100 grams o fatu e faia 304 kcal.

Mea tau vailaau

O se tulaga tulaga ese o elemene aoga e mafua ai le tele o le lelei o aafiaga o fatu fennel i luga o le tino. E iai o latou aoga aoga:

  • diaphoretic ma diuretic - o le taunuuga o le palmitic ma leuric aoga gaʻo taua;
  • laxative ona o le magnesium hydroxide ma le sodium sulphate;
  • mafanafana (faʻafaigofieina le faʻalavelave o le tino, faʻaitiitia ai le leʻo) - o le taunuuga o le galuega o vitamini B6 ma le phosphorus;
  • faʻasaina (faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga, faʻaitiitia o le toto toto, faʻamautuina o le fatu) - galuega a glycosides ma monosaccharides;
  • siama faʻapitoa ma faʻamoemoe (faʻaitiitia faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaosofia le aveesea o siaki mai mama) - ona o le phytoncides ma vitamini;
  • Lactation enhancer - o se tuufaatasiga o mea taumafa suamalie ma vitamini;
  • faʻaleleia (faʻalauteleina o le 'ai ma faʻavaveina le gaʻoina o otaota) - faʻasolosolo ma mea faʻasolosolo.

Faitau foi e uiga i mea e faʻamalolo ai ma le faʻaaogaina o le sosolo.

E le gata i lea, o le fatu o le pill e aveese ai toxins, faaleleia le tulaga o le paʻu, faʻafefe ai le manava ma le moa. Fualaau o vailaʻau o fatu o le pill - eseese infusions, o suauu, decoctions, tablets and creams.

Faaaoga i vailaau masani

O le kulimi ua faʻaaogaina e le gata i le kukaina - i vailaʻau masani o se tasi lea o togafitiga faʻamālōlōina taʻutaʻua.

  1. O lona fatu e faʻamaʻaina i le maualuga o le mamafa - ona o ona tulaga faʻatauvaʻa, o le kulimi e ono faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga.
  2. O lenei mea manogi e taua foi i le tulaga o faʻamaʻi o totoga o le tino o le tino: o le fatu o le kulimi e aveese ai maʻa mai fatugaʻo, faʻamalosolo ai le cystitis, othureta, nephritis, le mausali masani ma oʻo lava i le afaina.
  3. I le magoina o fatu ogo mago, e mafai ona e faamamafa le atuatuvale ma faʻafefe ai le soona - o nisi taimi e lava le na o le manogi o le kulumu e faʻafilemu ai neura ma faʻaleleia ai lou uiga.
  4. Mo pepe o loʻo mafatia i le vevesi o le moe ma le le mautonu, o tagata faʻatau togafiti masani latou te vaʻaia ni pipi faapitoa e tumu i fatu o le pi, lea o loʻo tuʻu i le ulu o le potu.
  5. O le afaina o fatu e maua ai se aafiaga lelei i luga o le microflora o le intestinal - e le gata ina faatelevaveina ai le faagasologa o le metabolism ma le nutimomoia o meaai, ae ia faaleagaina ai foi le faapaleniina ma meaola eseese.
  6. Aveese anufe anufe, faʻaitiitia le afaina ma le fatu o le fatu, faʻaititia le maualalo o le acidity ma gastritis.

O se mea manaia le faitau e uiga i mea aoga o laau afaina: pasili, rosemary, basil, thyme, laurel, oregano, tarragon. mint, lemonati, coriander, arugula, sage, marjoram, cardamom, zira, cloves, saffron, cumin.

E talisapaia foi i le paranesi a le fomaʻi - e aveʻesea faʻamalosi i le fesoasoani o lenei vao, faʻamaeʻa ma faʻapipii le paʻu, faʻamalosia le ulu ma fao.

Vitio: fatu fatu e avea o se vailaau fofo

Mo tamaitai (ao maitaga)

I le faaopoopo atu i le galuega o le faʻaitiitia o le pagatia o le manstrual, o loʻo i ai foi se aoga aoga ile tino o loʻo maitaga. O se tulaga uigaese o meaola suamalie ma minerale e le gata ina mafai ona faaleleia ai le puipuiga, ae puipuia foi le foliga mai o faamaʻi vailaau, lea e matua lamatia lava i le taimi o se taimi manaia. I le faʻaopoopoga, o le faʻaaogaina o le oona ei ai sona aafiaga lelei i le faagasologa o lactation i le lumanaʻi - o le a fesoasoani i le fausiaina o se susu o susu ao faagasolo le susu.

Faatasi ai ma le fesoasoani a fatu fatu, o le lumanai e mafai ona:

  • aveese le vaivai i totonu o le manava ma le gaogao, gaʻau, ma le gasegase;
  • faateleina le fiaai;
  • aveese le fulafula ma faaleleia le tulaga o le paʻu.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o lenei meaʻai i le taimi o le maitaga e mafai ona i ai se aafiaga leaga. O mea aoga o loʻo i ai e fesoasoani i le faʻamalosia o maso muscular, lea e mafai ona oʻo atu ai i le vaʻaia o vavae ma le faʻafefe o le faʻanoanoa. E aʻafia foi le aʻafiaga o le faʻaaogaina o togitogi i le tele o mea e mafai ona faʻaulu, vomiting ma vaivaiga. Afai o le taimi o le maitaga, o le faʻaaogaina o fatu pill i nisi tulaga atonu e faʻatapulaʻa (pe a iai ni faʻafitauli), i le taimi o le vaʻalele e mafai ona 'ai ma le le fefe lenei mutia - o musika o le pepe ina ua maeʻa fanau e manaʻomia le vave toe faʻaleleia, ma o vaega o fatu o le fatu o le a fesoasoani i maso toe faafoi lau leo.

E taua! I le maitaga ogaoga ma le le atoatoa, e faʻasaina le faʻaaogaina o sina mea itiiti.

Mo tamaiti ma pepe fou

O vai suamalie, na faia mai fatu o le dill ma fennel, o se tasi lea o auala sili ona lelei o togafitiga faʻaleagafesa e aʻafia ai le fula o le pepe ma pepe faatoa fananau mai.

Faitau foi e uiga i mea aoga o fennel, e le pei o le otaota, togavao.

Pe a oʻo i le faʻaogaina o le mea e faʻaaogaina ai mea taumafa (susu susu po o le fua), e iai ni suiga, eo mai faatasi ma gaʻo. Togafiti i le pepe i se vaitau e mafai ona maua ai le manava o le manava poʻo le aveesea o gaʻo.

O le Dill Vodichka e le gata ina faʻaitiitia ai le vaʻaia o maso o le intestinal, ae faʻaitiitia ai foi le mamafa i luga o puipui, e faʻaitiitia ai le mau ma faʻaleleia ai le tulaga o le microflora o le intestinal. O le avea o se mea e sili ona suamalie, o se faʻavae e faʻavae i luga o fatu pill e faʻamaopoopoina ai le ogaumu o le paluga, faʻasaʻo ai le tiga ma maua ai se lagona filemu.

Afai e musu le pepe e faʻaaogā le vai inu i lona tino mama, e tatau ona e faʻafefiloi sina vaega ole vailaʻau oona faʻatasi ma susu susu po o paluga, ma inu le pepe mai le fagu.

Mo alii

O fua o fatu e iai sona aoga i le tino o le tane.

  1. O se vaega taua o le kulimi, e pei o le arginine, faʻasaʻo le vaivai pe a maeʻa le mamafa o le tino, faʻamalosi le malologa o le muscle ma faʻasaʻo le tiga faʻapitoa.
  2. E malosi malosi le fiber i le faʻamautuina o le vaomatua ma le faʻaleleia o metabolic processes, o se mea taua mo tagata taʻaalo.
  3. E aʻafia foi le afaina o le feusuaʻiga - e faʻateleina ai le malosi, e faʻamalosia ai le gaosiga o le spermatozoa ma faʻaleleia ai o latou uiga i le telefoni.
  4. Ona o le aafiaga o le vasodilator, o lenei mea manogi e faʻaalia ai le gaioiga toto o le penile, lea e fesoasoani i le faʻaopoopoga o le tulaga o le penis.
  5. Ole aʻafiaga o le tino e fesoasoani i le tino o le tino e faʻamamaina ai o ia mai toxins leaga ma puipuia ai le foliga mai ma le atinaʻe o sela o le kanesa.
  6. Laʻau moa vao, e mafai ona e faʻaumatia le manava manava.
  7. Afai e te faʻaaoga fatu fatu i aso uma, e mafai ona e faʻamalo ese le popole, faʻaleleia le puipuiga ma le soifua manuia lautele.

E te iloa? E oo lava i le Vaitau Tutotonu, o le meaola manogi na manatu o le aphrodisiac sili ona malolosi, ma taʻua ai o le "tuinanau o vao."

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

O se ituaiga o togafitiga, e pei o le fennel, e le gata ina lelei, ae o se aafiaga le lelei foi - i le tulaga o le solia o le fua o lona faaaogaina. Faʻamatalaga faʻaeteete e tatau ona faia lenei gaioiga i le maʻitaga, ina ia aloese ai mai le tele o le malologa o musele o le matua ma faia ai se tulaga e lamatia ai le faʻanoanoa.

E taua! Tagata e mafatia i le faʻamalosi (toto maualalo maualalo) e faʻaaoga ai fatu o fatu faʻapitoa e le fautuaina - o le otaota e faʻaitiitia ai le mamafa.

A e ave ni teuteuga o fatu pill po o se fatu i se foliga malogo, mataʻituina ma le faaeteete le tali a lou tino - pe afai ei ai ni uiga le lelei (faʻalavelave, uumi, tiga o le manava, vaivaiga, ma isi mea), taofi le suʻe ma suʻe se fomaʻi mo suʻega. Masalo o loʻo i ai sau tagata le faʻamaoni i soo se mea i le tuufaatasiga o le kulumu.

Seleseleina ma teuina o meafaitino mata

Ina ia maua le maualuga o le aoga mai fatu o le pi, e tatau ona e iloa e le gata i le auala e faia ai vailaau mai lenei mea manogi, ae pe faapefea foi ona teuina fatu.

E sili ona lelei le faʻaaogaina o fatu na aoina mai le opu, o le totino patino i lau togalaau - o lea o le ae iloa ai e leʻo togafitiga i toxins ma vailaʻau vailaʻau.

Fautuaga mo le totoina o le otaota: totoina ma tausia i le malae vaalele ma i luga o le windowsill, o ituaiga sili ona lelei, faamai ma meaola faalafua (aphids).

O fua e aoina i le faaiuga o le taumafanafana, e le muamua atu i le ogatotonu o Aokuso - i le taimi nei ua amata ona i ai le ogaoga o faamalu. O nei faamalu e tafe, ma o fatu lava ia ua luluina i totonu o soʻo se koneteina. Mo le umi o le teuina o fatu, fautuaina e faamama sina mea itiiti - mo lenei faamoemoe, o le aoina o faamalu ma fatu ua mamago i le malulu o le tau i le ea, ae le o le susulu o le la. O fatu vevela e manaʻomia ona afifiina i totonu o se ato e leai ni vai e fai ai le vai - o lenei auala e teu ai le a faʻamautinoa ai le faʻamago ma puipuia le foliga mai o le fausaga.

E manaʻomia lou teuina o fatu i se nofoaga malulu, sili atu i le vevela o le potu (afai oe teuina sea pepa i totonu o se pulou poʻo se fola malulu, o le condensate e mafai ona oso i fafo o le ato, o le a susu ai le fatu ma faʻaumatia).

Aoao pe faʻapefea ona sauniuni mo le tau o le taumalulu.

Afai e te le ola i lau fuafuaga, e mafai ona faatauina ana fatu i se faleoloa faapitoa mo le au fai togalaau. E masani lava ona faʻatau atu nei i foliga mamago, afifiina i ni afifi laiti. E le gata i lea, o fatu pill e masani ona faʻatau atu i le maketi. I lenei tulaga, pe a filifilia fatu, ia gauai atu i la latou laugatasia: e le tatau ona i ai ni mea leaga o le paʻu poʻo vaega o lala o le oloa.

E taua! O fua o fatu ua faatauina i falemaʻi. Ae peitai, ia maitau: i faaupuga faafomaʻi, o nei fasi pepa malogo e le o fua, ae o fatu.

Auala e kuka ai: recipes

Eseese ituaiga o fualaau oona e faia mai le fatu o le fatu - suauu, kulimi, teas, infusions, deco deco. Mo togafitiga faafomaʻi foi, ave ni fatu e aunoa ma se togafitiga vevela: latou te faʻasaina i se kofe kofe ma faʻaumatia i luga o se manava gaogao i le vai (o lenei metotia e aoga mo le togafitia o le manava o le manava).

Atagofie

O se teuteuga o fatu o le pill o loʻo faʻaaogaina o se vailaʻau mo togafitiga o faʻamaʻi o le urogenital system, faʻapea foi ma le aveesea o maʻa fatuga. O se ituaiga o fualaau oona e aoga foi i gastritis, flatulence, constipation, colic ma isi maʻi o le tino. O le teuteu o le dill e faamamafa ai le atuatuvale, faanenefu ai neura, faatulaga lelei le mamafa. Mo tulaga taʻitasi, o le vailaʻau mo le sauniuniga o vailaau e mafai ona fesuiaʻi, ae i se tulaga aoao, o le fatu o le sauniuniga o le decoction e tumau na o ia.

Meaʻai:

  • fatu mago mago;
  • vai mamā

Kuka:

  1. O nisi aofaiga o fatu mamago ua sasaa mai i sina vaega itiiti o le vai mama (masani lava o le vaega e pei ona taua i lalo: 1 sipunipuni o fatu ile tioata vai).
  2. O le teuteuga o le lumanaʻi e tuʻuina i luga o se afi maualalo, aumai i se vevela ma vela mo le 10 minute.
  3. Ona faʻamalie lea o le vai ma faʻamafanafana - o lea ua sauni le susu e faʻaaoga.

E tolu taimi i le aso mo le afa o le tioata, i taimi uma i luga o se manava gaogao (afa itula ao leʻi 'aʻai). Mo le togafitiga o le vevela decoction e ave i le itula ao le i momoe, i le aofaiga o le 50 ml. E fautuaina e kuka le susu i aso uma - e le mafai ona e teuina i se nofoaga malulu i se aso.

Faʻatau

E faʻaaogaina le fatu o le faʻasusu e avea o se faʻamoemoe mo le bronchitis, e faʻaleleia ai le lactation, mo angina, ma faʻamalolo le vaivai o le laumei ma le mumu o mata.

Meaʻai:

  • fatu mago malogo;
  • vai mamā;
  • meli, susu (mo le sauniuniga o fualaau oona e faatalitali).

O le fusi e ese mai le teuteu i totonu o le fennel o fatu e le faʻapalapala i luga o le afi.

Kuka:

  1. O se sipuni sipuni o fatu e tumu i le 1 ipu vai inu.
  2. O le atigi fagu e afua ai ua afifiina i se solo ma tuu i se nofoaga pogisa mo 2-3 itula e toe faamautu ai.
  3. Ona faʻamamaina ai lea o le mea e faʻaaogaina - o lea e mafai ona faʻaumatia.

Ina ia saunia se tagata faʻamoemoe, 50 ml o susu ma le 1 tipu o le suamalie o le vai ua faaopoopoina i le fusi. O lenei meafaigaluega e faʻaaogaina 3 taimi i le aso 15 minute aʻo leʻi 'ai, i le aofaiga o le 30 ml.

Aoao atili e uiga i mea aoga o ituaiga eseese o le meli: buckwheat, chestnut, acacia, atonu, pulupulu suamalie, solo, mauga, fatselium, sainfoin.

Ina ia faʻamalolo le vaivai o le laumei, e faʻaaogaina faʻaoga faapitoa: o susu o susu e faʻamalūlūina i le afu o le fulu ma faʻapipiʻi i laumei mo le 20-30 minute.

Mo le togafitiga o le angina, o le mea e afaina e faia i vaega nei: 1 teaspoon o fatu i le 300 ml o vai inu. E tolu taimi i le aso mo le afa afa. O le fusi e teuina i se nofoaga malulu malulu mo le silia ma le 1 le aso.

E te iloa? O uluai faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogaina o le opu na maua i tusi taai a Aikupito anamua. I totonu o Europa, o le muamua na taʻua lenei mea na tupu i le V senituri o lo tatou vaitaimi - o le mea lea, na teuteuina ai e tagata o Byzantium a latou mea manogi ma lenei mea manogi ma faʻaogaina o se auala malosi e toe faʻafoisia ai le malosi.

Fennel dill vai mo pepe fou

O vai inu o se vailaau lelei mo le afaina mo pepe faatoa fananau mai ma pepe. Ae peitai, mo le sauniuniga o se vailaʻau, o se vaega e matua ese lava e faʻaaogaina nai lo le sauniuniga o vailaʻau mo se tagata matua: naʻo le 5-8 g o fatu ile 1 ipu vai.

Meaʻai:

  • fua o fatu - 5 kalama (pe tusa o le afa-sipuni);
  • vai manino - 1 ipu.

Kuka:

  1. E sasaa le fatu i se ipu vai inu.
  2. Tuu le vailaau mo le afa itula i se nofoaga pogisa.
  3. Faʻamau i le mea e faʻaaogaina - ua sauni le vailaʻau e faʻaaoga.

E tatau ona tuʻuina atu i le pepe lenei vailaau ma faʻasoa - e le silia le 1 lepp. Mātauina ma le faʻaeteete le tali atu o le paluga: afai e tele le vevela, ua faateleina le vevela - taofi le tuʻuina atu o le fua ma faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Afai e lagona e le tamaititi le lelei, e mafai ona e faʻateleina le dose i le 2 teaspoons. O sea fofo e tuuina atu faatolu i le aso 10 minute ao le i fafaga.

Ia mautinoa o le mea e le afaina e le mafiafia - afai e teu i totonu o le pusaaisa, ona vevela lea i le vevela o le potu. E tatau ona teuina le vai inu i se mea pogisa mo le silia ma le 24 itula. O le kuluga o fatu o se tasi lea o togafitiga sili ona masani ona faʻaaogaina ma masani i togafitiga faʻaleaganuʻu. O ana mea gaioiga ei ai sona aafiaga lelei e le gata i le tino matua, ae faapena foʻi i pepe faatoa fananau mai ma fafine maʻitaga. O le malamalama i le lelei sili atu i aso taitasi, faapea foi ma tulafono o le teuina ma le saunia o fualaau mai le fatu o le fatu, o le a fesoasoani i le faaleleia atili o le tino i se auala atoatoa: faamalosia le tino o le tino, faaleleia le microflora ma le galuega o le intestinal i le lautele, aveesea ia fatu maa, faamalosia le loto.