Laʻau

Faʻafefea ona fai se fale mo tamaiti i le atunuʻu: mamanu filifiliga mo tausaga uma

E fiafia fanau e momoe e taaalo i nofoaga malulu, lea e mafai ona i ai i pito sili ona mamao o le fale mafanafana. E le o taimi uma e fiafia ai tagata matutua i le fale e filifilia e le tamaititi. I le taimi lava e tasi, o nisi matua latou te alalaga atu ia latou fanau, ao isi e ofoina atu e fausia se fale, ae o le mea tonu e talafeagai ma saogalemu. O le fausiaina o se fale le tumau o le a fiafia tele i tagata talavou o le taumafanafana. Tamaiti, fiafia, o le a latou mauaina muamua le poto masani i le fausiaina o se fale, lea e mautinoa lava o le a avea ma tagata matutua. O le filifiliga o le fausiaina o le fale e faalagolago i le maua o mea ma le taimi mo le fausiaina. E tele filifiliga mo le fausiaina o se fale, e amata mai i metotia masani na faʻaaogaina e le tagata talu mai aso anamua, ma faaiu i uluai manatu na musuia e tagata o siomia i latou i mea faitino ma laau.

E faapefea ona filifili le mea sao?

O se tagata, i totonu o le vao, filifili ma le faaeteete se nofoaga mo le fausiaina o se fale le tumau. E faasaina le fausiaina o se fale e lata ane i vaitafe mauga, i eleele maualalo, ma tatala fiafia i tafatafa ane o isi laau, i lalo o papa, ma isi.

I le atunuu, ioe, o le filifilia o se nofoaga e sili atu ona faigofie. O le mea masani, o le fausaga e tuʻuina i tafatafa o pa puipui, laau poʻo pupu tetele e puipui ai tagata o loʻo nonofo i le fale mai faʻataʻitaʻiga. E fautuaina e mafai e tamaiti ona faigofie ona latou o atu i lo latou fale e aunoa ma le alu mamao i totonu o le togalaau. O se matua alofa alofa o le a taʻu atu ia te oe le mea e sili ona lelei e fai ai se fale mo lau pepe pele.

Filifiliga mo fale mo tamaiti ogatotonu

O fale uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • faʻafeiloaʻiga fausaga (gable, shed, wigwams);
  • Fale puipui o le pepa faapipii (tasi-slope, wigwams);
  • Legout fale i totonu o se malolo.

Afai o loʻo e fausiaina se fale le tumau i totonu o le vaomatua, o lau filifiliga o le fausaga o le a fuafuaina e le ituaiga fanua, tulaga tau, taimi o le tausaga. I le dacha, e masani ona faʻaalu e le aiga le taimi i le taumafanafana, faʻapena mo le fausiaina o se malutaga faigofie e sili atu ona lelei le filifilia o ni fale e leai se totogi poʻo se ausilali.

Taʻaloga talavou e pei o le fausiaina o fale, nofo i totonu o nuʻu o matua matutua. O le nofoaga o le fale o le taʻaloga i totonu o le nuʻu e faaliloliloina e fanau, ae o tagata matutua e mataala e tatau ona iloa i taimi uma po o fea ma mea oa latou uarota o fai, ae le o le faʻaalia manino ia i latou. Mo le tuʻuina atu o le filifiliga o le masini masini leutotogi e le talafeagai.

O le vaomatua, e fausia e tagata femalagaaʻi, o le a faʻatagaina oe e faʻaalu le po ma faʻatali le tau. Mo le fale, o fuafuaga faigofie fale e talafeagai

Faʻasalalauga # 1 - faʻalavelave faʻalavelave

Ina ia fausiaina se faavaa mo se fale malolo, e lua ni gaʻo ma se pou e manaʻomia. O le tele o le fale e faalagolago i le tele o nei elemene. O le Rogatins e tietie saʻo i le eleele seia oʻo i latou i se tulaga mautu. O le a tupu lenei mea pe afai o le tasi vaetolu o latou uumi o loʻo i totonu o le eleele. Ona faataoto lea o pou i luga ia i latou, pe a talafeagai ai, ma toe faʻaopoopoina ai le fesoʻotaiga o elemene i maea poʻo le uaea.

Afai e leai ni 'auʻau talafeagai e maua, ona suia ai lea o ni pou uʻamea e lua i totonu o le palapala i lalo ifo o se pusa ina ia mafai ai e latou pito i luga ona faʻafesoʻotaʻi le maualuga o loʻo manaʻomia mai luga. O le fesoʻotaiga vavalalata ua faʻamautuina e faʻaaogaina ai auala le lelei (uaea poʻo maea).

O le polokalame o le faʻavaʻa o le fale puipui e maua ai se malamalamaaga manino i lona fausaga. O fusi o mea e faʻavae e tatau ona faʻamalosia i maea malolosi

O le isi, e tatau ona e filifilia ni pou (ogaoga o lala laau) o le a avea o se lagolago mo le faʻapipiʻiina o mea faʻapitoa ole taualuga (paʻu laau, lala ma laʻau, ferns, vao, vao po o vaomago). Ole fuainumera saʻo o pou pito i luga e faalagolago i le laasaga o le faʻatulagaga. E masani lava ona e tuʻu saʻo i autafa o le tasi i lalo ifo o se pusa ina ia latou fausia ai puipui puipui o le fale. I lenei tulaga, o le faaopoopoina o se isi mea e le manaomia.

O le mea masani, o laʻau pito i lalo e 20 cm le mamao mai le tasi. Afai e manaʻo ai, e faʻamalosia le faʻavaa i lala paʻu, o loʻo faʻapipiʻi i pou. Ma, i luga o le mea e tupu ai, latou te faaputuina lala lala laau po o isi meafaitino lelei, ao amata le galuega mai le pito i lalo. I lenei tulaga, o faasologa mulimuli ane o le a aofia ai se tasi vaega muamua, lea o le a iu lava ina maua ai le puipuiga malu o le avanoa i totonu o le fale mai le timu. O le pito i tua o le fale e fausia i le ala lava e tasi, na o le na o le ulufale atu i le fale e tatala.

O elemene autu o le fale puipui. Nai lo o se tasi o fatu, e mafai ona faʻaaogaina se laau e ola i se fale mafanafana.

I totonu o le vao, e faia se afi i luma o le faitotoa ma vevela mai le afi afi i le fale e ala i le tuʻuina o se vevela vevela. I totonu o le atunuu, e le talafeagai, aua o le fale e masani ona faʻaaoga i le ao. O se nofoaga malolo ma se fafie ua saunia e tagata matutua i totonu o le atunuu e ese le eseesega o faamoemoega.

Faʻamasinoga # 2 - Toto Faʻapitoa Toto

O le fausiaina o le fale e tasi le fale e vave tele, ona o le tele o le galuega e faaitiitia ma sili atu. E le gata i lea, mai le lua sling ma se pou umi, ua faʻapipiʻiina se faʻailoga lagolago o le fausaga. Ma, o laasaga uma o loʻo i luga mo le fausiaina o le puipui puipui e faia. Afai e te manaʻo e faʻavave le faagasologa o le fausiaina, sui le mea faʻapipiʻi solo i se tapoleni poʻo soo se mea e faʻaaoga ai le vai. I luga aʻe o le mea e ufiufi ai ua faʻapipiʻi i le faʻavaa fausaga e faʻaoga ai maea, ma mai lalo ifo o le tapoleni o loʻo lolomiina i se ogalaau poʻo se maʻa.

Polokalame fuafuaina o se fale e tasi nofo-fale mai auala lelei. O se laau malosi e faʻaaoga foi o se tasi o pou.

Filifiliga # 3 - Wigwam Hut

O se fale e pei o se Indian wigwam e fausia i se auala faigofie lava. Tusi i luga o se tulaga maualuga se liʻo o le eria e lava mo tamaiti e taaalo ai. Ma, i le pito o le liʻo, ia eli se laina o pou, o ona pito e fesoʻotaʻi i le pito i luga i le tulaga o se fusi ma faʻamautinoa le faʻapipiʻiina o le fesoʻotaʻiga i le faʻamau, maea poʻo le uaea. I lenei tulaga, o le faagasologa o le fausiaina o le faavaa ua manatu ua maeʻa.

O le faavaa o le fale-fale i totonu o le atunuu, na faatuina i le tautotogo, ina ia ola laau i le taimi ma faataamilo ona pou lagolago mai lala lapopoa

E totoe na o le faia o se malutaga mai se mea. O iinei e mafai ona e alu i ni auala se lua.

  1. Laʻau totogo i tafatafa o lala lagolago taʻitasi. O pulu teuteu, lea e tuufaatasia ai lauulu lanu o laulaau ma le mumu ma le paʻepaʻe papaʻe, e lelei atoatoa mo lenei faamoemoe. Ina ia mafai e le fale ona faia se foliga matagofie ma maeʻa i le vave e mafai ai, ia tausia le totoina o fatu o le laau na filifilia muamua. Afai e te totoina togalaau, ona sosoo ai lea ma le isi tausaga e te le mafaufau e uiga i le fausiaina o puipui o le fale. O lenei ala e umi lava.
  2. E mafai ona faʻateleina le fausiaina o le wigwam hut e ala i le faʻaaogaina o lanu lanu enaena o se mea e ufiufi ai. Afai e leai se lanu felanulanuaʻi, ona ave lea o se laumei lanu ma vali i vali e le susu faʻatasi ma le tamaititi. Mo se wutwam hut, ua vavae se tapoleni i le foliga o se sekone, o le laina e tutusa ma le umi o pou. I le ogatotonu ma i luga o le pito i tua o le ie, ua nonoa faʻamau o loʻo faʻapipiʻi saʻo i pou poʻo paʻu ua pipii i le eleele.

E matua faigata tele le ufiufi o le faʻavaa o lala i se ie, o lea ua fautuaina ai e fausia se fausaga faʻapipiʻi o paipa PVC paipa.

O le faʻamalo o le ie puipui - o se tali vave mo i latou e le lava a latou mea masani

Filifiliga # 3 - Wigwam o Sunflowers

O lenei fale e tupu i luma o le tamaititi i luma o mata. I lenei faʻataʻitaʻiga o le masini faʻapitoa, o loʻo avea ai le sunflowers ma mea e faʻapipiʻiina, lea e totoina i le tautotogo i luga o se liʻo o loʻo i luga o le eleele, ma tuʻu ai se avanoa mo le ulufale atu i se fale i le lumanaʻi. O le avanoa i totonu o le iuga o le lio e tuusaʻoloto. O tumutumu o laau totō o loʻo nonoa faʻatasi ma se maea lautele ina ia aua nei tipiina ai laina o sunflowers.

I lenei tulaga, e te le manaʻomia foʻi ona e mafaufau i le ufiufi o mea, aua o lau laʻau e fai lelei lenei mea. "Paulo" i totonu o se fale e faia i mea e le talafeagai. E sili atu ona lelei le faʻatau mai o se tagata tafafao maimoa mo lenei faamoemoe i totonu o se faleoloa faleoloa e le susu ma e le mafai ai ona malulu mai le eleele.

Filifili # 4 - o se itu o le fale

I le taimi o femalagaiga, o loʻo faʻapipiʻi fale e tasi-hut ua faʻapipiʻi i tafatafa o laau poʻo papa maʻa, lea e avea o se lagolago mo lala. I totonu o le fale vevela, e mafai foi ona fausia ia fale i tafatafa o laau. O se lagolago faʻalagolago mo le nofo i le itu e mafai ona avea ma pa poʻo puipui o se tasi o fale mafanafana. O le lelei o lenei mamanu o tupe teu laiti i "mea fau fale" ma le saoasaoa o le galuega.

O fale e fausia vave mo tamaiti laiti

O le a tele ni nai minute e faʻapipiʻi ai se pepe pepe e faia i le ie, pe'ā uma ona saunia mea uma i le taimi muamua. Mo sea malutaga e te manaʻomia:

  • o se tapoleni e lua-mita-lautele o le fasi ie e fa mita le umi;
  • lua lagolago i luga o le itu i luga o le laina i le mamao e lua mita;
  • maea malolosi (umi le umi 2.5 m);
  • mama manoa mo le faʻalauteleina o le tapoleni.

O le maea e tosoina i se tulaga vavalalata i le va o ni lagolago se lua, e mafai ona toe faʻaleleia. Ma, o le upega tafaʻilagi e lafo i luga o le maea faʻamau, faʻatusatusa pito i itu uma e lua. A maeʻa faʻamau poʻo pine e faʻapipiʻi pito o le ie ile eleele. Mo le faia o lenei mea, o mama uʻamea po o faʻavaa mai le faʻamalosi malosi e faʻataʻu i le ie.

O se uluai fale mo tamaiti i le atunuu ua fuafua i aso o le la e puipuia ai le taina o tamaiti mai le susulu o ave. Faʻafaigofie ona faʻamama pe a manaʻomia

Ma o le isi lea filifiliga - o se fale moe mo se teineitiiti e mafai ona faia mai se paʻu ma se ie. O le fomaʻi gymnastic ua faʻamauina i se ie ma o le fausiaina o le fausaga e faʻagata mai se laau e ola aʻe i se fale mafanafana ma se maea malosi. O paʻu e viliina i luga o ie puipui o le fale, lea e mafai ai e le tamaititi ona tuʻu ana meataalo e sili ona fiafia i ai ma nai mea laiti.

Afai e leai se paʻu pe faʻaaoga e le tina o le tamaititi mo lona faamoemoega faamoemoeina, ona faia lea o le liʻo mai se fasi paʻu palasitika.

O se fale faʻapitoa lea o le a faamanuiaina i taimi uma ma teine ​​e fiafia e taʻalo io latou fale, aemaise lava i le susulu ma le fiafia

Ma le mea mulimuli, o le filifiliga sili ona faigofie mo le nuʻu o le tuʻituʻi lea o le faʻavaa mai laupapa ma lafo i le vaomago. O le a maua ai se "manava" e le gata mo tamaiti, ae mo tagata matutua foi, pe afai latou te mananao e faaopoopo se alofa laitiiti i la latou sootaga.

O se faʻafefe faʻafiafiaina e faia i vaomago, lea o loʻo tumu i se faʻaputu e faʻaputuina mai ogalaau laupapa. I totonu o sea malutaga e manaia i le aoauli ma mafanafana i le afiafi

Mai le ata na tuʻuina atu, e mafai ona e filifilia le filifiliga o se fale e talafeagai mo oe e te fausia ai oe lava. Liliu lou mafaufau ma taumafai e fausia se fale e le masani ai i lou fale mafanafana lea o le a taaalo tamaiti ma le fiafia tele.