Laʻau

Fugalaau o le tuaoi: filifili se tuaoi mo moega fugalaau ma togalaau

O atavali o matai iloga e taua tele, ae o le atoatoa o soo se tapoleni e maua ai se ata. O le aotelega o se galuega o faatufugaga e faalagolago i le auala e fetaui ai le faavaa i le ata. O fugalaau fugalaau e fausia ai se ituaiga o faavaa e faʻaputuina ai fugalaau, auala, moega i totonu o togalaau o le faʻatulagaina o foliga. Ae ui i lea, i togalaau masani o togalaau e le faʻaaogaina. E pei o se pa, e mafai ona faʻaaogaina piliki, lipine poʻo pa. O se mea lea o le tofo. Ae o le faʻaaogaina o fugalaau fou, pe a talafeagai ai, e manaia lava i taimi uma.

Tulafono mo le fatuina o fugalaau

O le tele o mataupu faavae mo le fausia o tuaoi na faʻaalia le faʻafetai i le tagata lauiloa Igilisi ma le faʻailoga o le fanua Gertrude Jekyll. O lana lava togalaau i Manstead Wood ua tumu i fatuga fugalaau matagofie. Seia oo mai i le taimi nei, o lana galuega ua avea o se faʻataʻitaʻiga o le gaosiga ma le gaogao faʻalelei.

Na talitonu Gertrude Jekyll o le eseesega e talafeagai e faaleleia ai le fealofani, ae o le faaaogaina o se lanu le tutusa, lea e manatu o le paʻepaʻe po o le siliva, e taliaina foi

Ina ia mafai ona aoga le lau fugalaau ma manaia, e tatau ona mataituina nisi tulafono pe a fausiaina:

  • O paʻu i a latou lava ata lanu e tatau ona faʻatusatusa i le fugalaau fugalaau, o latou faʻavaa.
  • Faʻaaogaina o le tuaoi e le o faʻaogaina fugalaau, ia manatua o le a mautinoa lava o le a tuputupu ae i luga ma lautele. Tuu atu ia i latou sina avanoa laitiiti.
  • O le i ai o gaʻo i le faʻataʻitaʻiga e foliga mai e le fetaui, o lea e sili ai le tuʻuina o laau o le ituaiga tutusa i laina e lua.
  • O loʻo i ai faʻamaufaʻailoga masani mo tuaoi: lautele - e le sili atu i le 50cm, ma le maualuga - e oo atu i le 40cm. Ae o le fugalaau e le tatau ona maualalo. E faʻalagolago i le nofoaga o lona talosaga. Ae ui i lea, o mea manogi mataga ma e tusa lava pe tasi tausaga le matua e pei ona totogia e Kohiya le atoatoa i se lauulu ma foliga matagofie.
  • E taua tele le faʻapipiʻiina o le faavaa, o loʻo i ai se foliga matagofie ma foliga lelei. Ina ia faia lenei mea, filifili fualaau totō e tupu malie.
  • O laau teuteu e le mafai ona faalagolago i tulaga o le tau. I le timu ma i le vevela o le la, e tatau ona lelei foliga fugalaau. O le mea lea, mo tuaoi, o laau e sili ona le lelei ua filifilia, lea e iloga i le tumau e oo lava i se nofoaga tapulaa mo le tuputupu aʻe.

E tusa ai ma mea ua taua i luga, ua manino ai o le filifilia o laau totō mo le totoina i tuaoi o se mea autu i le fatuina o se tulaga maualuga.

Fugalaau mo pa puipui e masani lava ona latalata latalata i vae ma moa vao, o le vave o le toe faaleleia o laau o se tasi lea mataupu faavae e ao ona filifilia ai i latou.

Vaitausaga taʻitasi e avea o se vaega o le laufanua fugalaau

O laau taʻitasi e ola i se olaga puupuu ae olaola. I le amataga o le tautotogo, e totoina a latou fatu ina ia mafai ai ona toto. I le tau mafanafana latou te liliu ai e fuga mai ai falaoloa, ma i le tautoulu latou te mou. O tausaga uma lava, e tatau ona faafou le tuaoi o fugalaau taʻitasi. Ae o lenei toe foʻi mai o le tasi lea, ma ua maeʻa faʻaolaina e le lelei o se tuaoi e faia i fugalaau taʻitasi.

O ia laau toto, e oo lava i le faatauina mai i le ituaiga o laau toto, e le taugata, ma o latou fugalaau matagofie. E oo lava i le mea moni o lo latou faafou faaletausaga e natia se mea lelei: e mafai ona e faia ni fausaga fou matagofie o laau. Lalo lalo matou te tuʻuina atu ia te oe se lisi laitiiti o ituaiga sili ona lelei.

Marigolds. Faatasi ai ma le tele o ituaiga o laau nei, e tatau ona tuu i ai le fugalaau e maualalo le toto. O Marigolds e fuga mai ia Iuni i le malulu. E i ai ituaiga o marigolds ma fugalaau manogi ma faigofie. O sina paolo itiiti e le afaina ai lo latou tuputupu ae ma le fugalaau. Ua totoina togalaau o Marigold i le ogatotonu o Mei.

O Marigolds e le foliga mai e faigofie tele: o laau e eseese, lalelei ae le oona: e eseese ma faigofie mea eseese

Nasturtium. O lenei laau e fiafia i le mafanafana ma le malamalama. Totoina i luma o le faasologa o nasturtiums atonu e malolo. Nasturtium e le taliaina toleniga, o lea e tatau ai ona tupu i totonu o fafie. Afai e itiiti se malamalama o le laau, e mafai ona taofia le fuga ma le tuputupu ae. E lelei ma lelei le palapala ma le susu mo le nasturtium.

Nasturtiums o le a teuteuina le saite uma i le lanu, ma i le tautau o ato, ma e na o totonu lava o ipu teuteu tuʻu i luga o le ala

Verbena. E taua le aua neʻi faia se mea sesē ma filifili se laau totō. O fatu o le Verbena i le masina o Aperila ua mafai ona toto i le eleele, pe a ufiufi i se ata tifaga. O lenei laʻau e faʻafefeteina ma faʻaogaina tele le laʻau e le faʻafefeina le inu tele.

E mafai e le Verbena ona tuʻufaʻatasia ma le paʻu ma le marigolds, ma mo le laumei ma le kesilane latou te faia se eseʻesega tele

Ageratum. I totonu o tausaga taʻitasi, o fugalaau e iai se lanu matagofie ma le lanumoana e seasea. I fualaau o lenei laau sa maloloina, e tatau ona e totoina lata ane i le faaiuga o Mati po o le amataga o Aperila. Ageratum fuga i Iuni, ma e na o Setema lava e fuga.

E taua tele le le totoina o le laau i le paolo ae le o le faʻapalapalaina o le palapala, a leai o le a le lava le fuga; e mafai ona vavaeina le agrateratum

Iberis. Ia Mati-Aperila, o fatu o lenei laau totō e mafai ona lūlūina ile eleele. E na o le tatau lava ona tuʻu i se taimi vave mai le tasi ma le isi, aua a oʻo ina pagatia le totoina o le laau. Faitau atili e uiga i le totoina ma le tausiga.

I le avea ai o se tulafono, sa totoina Iberis i tafatafa faʻatasi ma fugalaau taʻitasi tausaga: o loʻo faia ai se matagofie matagofie o le kiona-paʻepaʻe, lea e faʻamaina ai le togalaau

Lobelia. O lenei laau e fiafia i le la. O lona fugalaau lanumoana po o fugalaau lanumoana e totoina ia Iuni, ma e tele pea fugalaau e faaauau pea seia oo i le malulu O fualaau o nei laau toto e tatau ona tuu i lalo o le tioata.

Vaavaai i nei fugalaau ma mafaufau pe e te manaʻo i lenei lanu moana lanu matagofie o loʻo i ai i lau togalaau togalaau.

Cineraria. O le faʻaaogaina ma le le lelei o cineraria foliga foliga, ae sili atu ona maʻaleʻale i le faʻaleleia o le eleele. I totonu o le paolo, o le matagofie matagofie o le malu o le laau e mafai ona liua i le gutu gutu. O le laau e totoina e fatu.

O lenei laau matagofie e fesuisuiai e pei o amu ma, e pei o amu i le pito i lalo o le sami, e malosi malosi mana

Alissum. O le mea e totoina sao i totonu o le eleele i lalo o le ata i le amataga o le tautotogo o le a fuga mai i le 1.5 masina talu ona maeʻa. E fiafia o ia i le tau mafanafana, e faʻaalia ai se manogi manaia lea e tosina ai pepe ma pi.

O le manogi manogi o lenei laau e mafai ona tosina mai ai pi ma le folasia i ai, ma o le le mautonu le saogalemu o fugalaau e tosina ai mafaufau o tagata.

E le lava le avanoa e mafaufau ai i le tele o tausaga e sili ona lelei mo tuaoi.

Faʻailoga - o se tulaga lelei mo soʻo se fugalaau

O le tele o fugalaau fugalaau e taʻua o laau e mafai ai ona latou oti i le amataga o le malulu, ae o latou rhizomes ua na o le momoe mo le taimi nei. I le tautotogo, e oo mai le taimi e fafagu ai ma tutupu mai ai ni totō fou mai aʻa ina ia le taofia le fugalaau mo le tele o tausaga.

Chives. A leai, o lenei laau e taua o le saoasaoa. O lenei mea o se pupuvao faʻatele e vave faʻaleleia. E mafai ona e totoina na o le tasi leisi i le tautotogo, ma o le tautoulu o le a tupu mai ai se taua o aniani.

O le la, laʻau o le lime-eleele maulalo ma le faʻafeinu faʻamafanafana - o mea ia e ave i ai le faamuamua o lenei laau, o chives e mafai ona faʻaaogaina e fai ma meaai

Arapi. O lenei togalaau o le meli e mafai ona maua ai fugalaau papaʻe, lanu piniki, mumu, lanu violē poʻo le piniki E faʻalagolago lava i lona eseesega. O fugalaau laiti e mafai ona faalua.

Aoina mai i se pulumu, o puabisisi o loʻo tulaʻi mai ia Aperila ma tumau pea i se tulaga sili ona lelei mo le 8 vaiaso, e mafai ona tupu tele le arabis

Faʻamalie. O le laau e toe totoina lelei e ala i fatu ma vegetatively. Fugalaau tetele e mauʻoa i le nectar, teuteu ma matagofie. Faʻaleagaina fatu na totōina i le eleele e mafai ona paʻu muamua i le tautoulu, ae masani lava o le tele o le germination e tupu i le isi tautotogo e sosoo ai. E faʻaaogaina foʻi le vailaʻau faʻaleagaina e pei o se vailaʻau vailaʻau, ae e matagofie ma e pei lava o se fugalaau lauusiusi. Faʻafeiloaʻi faʻasologa pepa mo le tausaga fou o le totoina saʻo i lalo o le ufiufi o le kiona.

E taua foi le viliina o se laau togafitiga, ae e matagofie ma e pei foi o se fugalaau lauusiusi, e fai ai ni tafaoga mo le vaitau fou faatoa tupu i lalo ifo o le ufiufi o le kiona

Stonecrop. O fualaau nei e mafai ona na o sina paʻu laitiiti. O laʻau moli ma le mafiafia i lalo o le paolo e matua le tutusa lava ma latou. E mafai foʻi ona latou le toe faʻaaoga. Ae mafai e le lā ona tuʻuina atu i lenei laʻau se mea moni po o se faʻalauiloa faapitoa. Ae ui i lea, o se piercrop erosive, mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona tu i le la sao ma tuʻu i luga o le paolo. Stonecrops e mafai ona tupu i le tasi nofoaga mo le tusa o le lima tausaga.

Faamolemole. O lenei ituaiga o tuaoi lautele e faʻaogaina ai fugalaau o meaola e ufiufi i se kapeta faifai pea. Faʻailoa i le tumau ma le le mautonu. O lau lanu e lanu meamata ma e oʻo lava i le lanu viole. E mafai ona fesuisuiai e fuafua ile tau ma taimi o le tausaga.

O le fugalaau lanu lanumoana e fuga mai i le taimi e tasi ma le iris ma le Iapani spirea, o lenei laau e masani ona faaaoga e le gata mo tuaoi, ae faapea foi mo mauga papa.

Pyrethrum teine. O lenei laau e lauiloa mo le tele o fugalaau, e tutusa lelei lava ma leisisi. E sili le faʻaleleia o le fiva i fatu. Ua totoina i totonu o se fale kati i Mati.

E tatau ona totoina le laau, ma i le masina o June ua uma ona totoina ni togalaau aina. Le lanu auro o filo fiva e tumau pea i tulaga o le totō i luga o le la

Afai e manatu se tasi o lenei lisi e le itiiti ifo ma le tolu na tuuina atu uma laau o loʻo faʻaaoga mo tuaoi, na sese o ia. Ole vaʻaia o laau ole vaʻaia ona o la latou lisi e le mafai ona faʻaumatia. O lipine mataʻina e mafai ona fatuina mai ia i latou, e pei ona faia e Gertrude Jekyll i se tasi taimi, o lanu lanu ma le taina o ata i lalo o le faatosinaga a tagata tusiata atamamai.