Fua o le gaosiga

O le a le aoga o kāpeti

O le kapisi paepae o se tasi lea o fualaau sili ona lauiloa i le tele o atunuu. O lona lauiloa e mafua mai i le faigofie o le tausiga ma le i ai i le tuufaatasiga o aoga mo vitamini ma tino minerale o le tino. E le gata i lea, e maualalo le kalori. O le a matou talanoa e uiga i mea aoga o le kāpeti paʻepaʻe ma pe faapefea ona afaina, i lenei tusiga.

Kalori, Vitamini ma Minerale

O le kapisi paepae e taua tele lona taua o le 28 kcal mo le 100 g o oloa. O lona tau aoga e faapenei:

  • proteins - 1.8 g (2.2%);
  • gaʻo 0.2 g (0.31%);
  • carbohydrates - 4.7 g (3.67%);
  • fiva meaʻai - 2 g (10%);
  • vai - 90.4 g (3.53%).
O le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo, o le 1: 0.1: 2.6.

E te iloa? O le kāpeti sinasina tele e tusa ma le 63 kilokalama na tupu e American Scott Robb i le 2012. I le taimi muamua, o le faamaumauga na manatu o se fualaau aina na tupu e J. Barton mai Yorkshire. O le ulu na mamafa 51.8 kilokalama ma faamaumauina i le Guinness Book of Records.
O le kāpeti paepae ei ai se vailaʻau faʻapitoa, e matua tele lava i vitamini ma minerale. O ona lau o loʻo aofia ai meaola faʻasaina, phytoncides, minerals, fiber. O fualaʻau e matua mauoa i vitamini C - e lava le na o le 200 g e 'ai, ina ia maua ai e le tino le fua faatatau masani o le ascorbic acid. O mea e maua i le kapisi e sili atu i lona aofaiga i lemoni ma tangerines.

O le tele o vitamini C o loʻo maua i fua o actinidia, elderberry, honeysuckle, Walnutian walnut, fuamalie paʻepaʻe, fusi, aniani lanu meamata, radisi.

E le gata i lea, i le ulu ole kapeti ei ai se mea e tutusa ma vitamini U. O isi vitamini o loʻo iai i le kapisi papaʻe:

  • A;
  • thiamine (B1);
  • Riboflavin (B2);
  • Choline (B4);
  • pyridoxine (B6);
  • lipine (B9);
  • alpha tocopherol (E);
  • phylloquinone (C);
  • PP;
  • niacin.
E sili atu le tele o meaʻai i le potassium, calcium, magnesium, sodium, sulfur, phosphorus, chlorine, ma microelements - uʻamea, manganese, zinc, aluminium, boron, copper, nickel, molybdenum ma fluorine.

Faamanuiaga mo le tino o le tagata

O le masani ai ona 'ai e se tagata o se ituaiga eseese o paʻu paepae e mautinoa lava e mafai ona faʻapipiʻi ai lona tino. O le mea lea, o le anotusi o le vitamini C ei ai lona faʻaoga antiviral ma tonic. Folic acid i le tuufaatasiga e aʻafia ai le faʻamautuina o le metabolism, faaleleia atili le toto, e aoga mo tamaitai o loʻo faʻamoemoe o se tamaitiiti.

E te iloa? Faatasi ai ma le fesoasoani o togafitiga vevela, e mafai ona faateleina le aofaʻi o vitamini C i kapisi, aua o le ascorigenigen o loʻo i totonu o fualaau faisua e liua ile acid ascorbic pe a vevela.
O le kulimi faʻamalosi i fualaau faisua fou (faʻaleagaina i le taimi o le vevela) e aoga tele - e taua le faʻaaogaina mo le puipuia o le sclerosis, cholesterol ma le gaʻo.

Talu ai ona o le kapisi e aofia ai le tele o salts salts, e mafai ona aveesea le tele o le suavai, o le mea lea, e fautuaina mo tagata o loʻo mafatia i faafitauli tau fatuga, o le gallstone disease.

E fautuaina le fualaʻau mo le gout, fatu fatu, faʻavae, faʻafitauli i vaʻa toto. O le kalama Cabbage o se mea e sili ona lelei mo le malulu, ARVI, maʻi ma le maualuga o le manava o le tino. E fautuaina foi mo le faʻamamaina o le ate, ma le maualalo o le gastric acid.

O le Cabbage pickle e fesoasoani lelei e aveese ai le taeao o aʻafiaga syndrome, ma sauerkraut, 'ai ao leʻi faia le taumafataga, o le a faʻaolaina ai oe mai le soona inu. O le mea e malie ai, o meatotino o kāpeti e mafai ona eseese, faʻalagolago i le pepa o loʻo 'ai ai. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o se fuālaʻau mata e mafai ona faʻamalolo le kulupu ma faʻamalosia ai le manaʻoga. Ae pe a tapenaina, i se isi itu, e faʻamalosia. O le aofaʻi o le acid ascorbic aʻo faʻamalosia le vevela, ma faʻavaveina le kulimi sosolo.

Atonu o le sili ona taʻutaʻua ma taʻutaʻua o mea aoga o le kapisi paʻepaʻe pe a faʻaaoga i fafo e tatau ona taua o le anti-inflammatory and anti-inflammatory. O laulaʻau laulaʻau e faʻapipiʻi i le nofoaga o le mumū poʻo le edema e mafai ona faaitiitia i latou i se taimi puupuu.

O lea la e faʻaaoga ai laupepa i le mumū e tupu pe a maeʻa tui i tamaiti laiti, i veʻa lautele ua faʻateleina i latou e galulue faatasi ma le mamafa o le tino i luga o vae, i sooga lea e lagona lagona tiga i le pusa i taimi o mastitis. E le gata i lea, o loʻo iloa e uiga i faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea e sili ona maualuga o le fualaʻau.

Slimming

E tele taimi e mafai ona maua ai kāpeti i vaega o meaʻai eseese, togafitiga - mo tagata e maua i le gastrointestinal diseases, ma mo i latou e manaʻo e aveesea le mamafa.

Vitamini U ma le PP i le faʻaaogaina masani e mafai ona aʻafia ai le faʻamālōloina o le mucosa gastric, faʻamaonia le galuega o laufanua oona, taofia ai le atinaʻe o maʻi pipisi. Filifili i le tuufaatasiga e mafua ai le faavaeina o le gaʻo gaʻo, fib - e faʻamama ai le manaʻoga, faʻamautuina o le nofoa.

Paina paepae mo le matagofie

Ona o le i ai o se vailaʻau tele o kalama tipi ua maua ai le tele o faʻamatalaga i le cosmetology. O lona faʻaaoga masani mo le paʻu e aveesea ai le puaʻa, faʻamamaina ma faʻapipiʻi, faʻaleleia le faʻalavelave, elasticity ma le tulaga o le lauulu.

O nisi nei o auala e faʻaaoga ai pupu paepae i le matagofie o fualaau.

Paʻu mata

Mo paʻu vevela. Vili fasi laulaʻau fou ina ia mafai ai e le mea faʻapitoa ona tasi le ipu. Ona sasaa lea o le afa o le ipu susu i luga ia i latou. Faʻaofi le ogaumu, vela ma faʻafefete mo ni nai minute, seia oʻo ina vaivai le laupepa. Malu sinamu ma faʻaaoga se mea e faʻafefeteina e tuʻituʻi ai se masini tutusa. E faʻafefiloi le faʻafefiloi i mata ma le ua. Mama i le vai malulu i le 10-15 minute.

Mo le vaivai o le paʻu. Tipi lua laʻau fou, faaopoopo se sipuniti o le meli, teaspoon o le fefete ma le ¼ ipu o le apu o le apu. O le faʻafefiloi e faʻafefeteina mata ma le ua, taofi mo le 20 minute, ona fufulu lelei lea i se sipuni o le sipuni.

Faʻasaga i le peeling. Saunia le paluga, e pei ona i ai i le masikoo muamua, ona faaopoopo lea o se fuamoa se tasi ma le tasi sipuni sipuni o soʻo se fuālaʻau manogi ile lima. Faaaoga e faʻafesoʻotaʻi mo le 20 minute. Faʻasaga i nofoaga o le matua. Muamua, solo le paʻu o foliga i le suauu manogi. E sili atu pe afai o le suauʻu olive poʻo le gaʻo peti. Ona tipi lea o laʻau tipi i totonu o se mea e faʻafefeteina ma tuʻu i luga o foliga. A maeʻa le kuata o le itula, fufulu le masini ma le vai mafanafana.

Faʻasaga i faʻafefe. Vili fualaau fou, faaopoopo ni teaseti se tolu o le kusi, ma le tasi le sipuniti o le sua o le lemon. I totonu o se pusa eseese, faʻafefiloi se sipuniti o le meli ma le afa o ipu o vai inu vevela. Ona tuufaatasia uma lea o mea aoga. 10-15 minute pe a uma le talosaga e feagai ma le fufuluina i le vai mafanafana.

Mo le faamamaina ma le faʻaumatia o siama. Laʻau e taofi. Faʻafesoʻotaʻi le ½ lemon juice, tasi le sipuniti o le hydrogen peroxide (5%), tasi le sipuniti o le sua o le viburnum. Faaaoga e faʻafesoʻotaʻi mo le lima i le fitu minute faalua i le vaiaso.

E lelei foi laulaʻau laʻau aua e mafai ona e tuʻuina i luga o foliga mo le afa itula i se vai, ma fufulu oe ile vai malulu. O ia mea faʻapipiʻi o le a vave ona aveeseina le suauu mai le paʻu, faʻafefe le faʻafefeteina, avatu foliga i se foliga maloloina ma susulu.

E taua! O foliga mata e sili ona lelei pe a uma ona taʻele pe faʻafefe, pe a vevela foliga ma peresi ua tatala..

Lulu afu

Lulu afu ua saunia e pei ona taua i lalo. Kapisi, moli ma le sua o le lomoni ua faʻafefiloi i tutusa tutusa. Faʻaaogāina i le ulu i aso taʻitasi mo le vaiaso. Paʻu mo lauulu. Laʻau tipi ti kapisi, falala ma le upega (50 g) liligi le susu (400 ml), faʻaali seʻia oʻo i le susu. A maeʻa le susu, e tatau ona patipati ma faaopoopo le sua o le lemon (20 g). Lipi le pulu i totonu o le anufe, fufulu ese pe a uma le afa itula.

Masini mo le lauulu lelei. Kapisi, sua o le sipuni ma le tuufaatasiga o suauu o camphor i le fua faatatau o le 2: 1: 1. Faʻaaogisa i le ulu, faʻapipiʻi i le paʻu. Ufiufi le ulu i se solo mafanafana. A maeʻa le 1-1.5 itula, fufulu lou ulu e pei ona masani ai. Ina ia maua se taunuuga lelei, e fautuaina e faʻaaoga le masini tasi pe faalua i le vaiaso mo le lua masina.

Faiga faʻapipiʻi vailaʻau. 100 g o laʻau mamago o le paluga ma le upega o loʻo taofiofia i le vevela vai mo le afa aso. Faaopopo le sua sauerkraut (50 g). Faaaoga e fufulu.

Masini e faʻamalosi ai lauulu. Saunia se paluga o le tasi sipuni sipuni o le suka tipi ma le aloe. Faʻaopoopo se sipuniti o le meli ma le tuʻuina atu o le suauu. Faʻasaga o le ulu, sulu i totonu o le paʻu. A maeʻa le 10 minute, fufuluina lou lauulu e pei ona masani ai, ma fufulu faʻatasi i le faʻafefiloi o le kuka tīpuni i fuamato.

Mo le tausiga lima

O oloa o loʻo mulimuli mai o le a fesoasoani e faʻamamā le paʻu o lima ma faʻamālōlō ai mea e gaosi ai le microcrack:

  1. Kapisi, kukama, squash ma le sipuni ua faʻafefiloi ma le suauʻu manogi i le tutusa tutusa. Faaaoga mo le paʻu i le paʻu o lima i taeao ma afiafi.
  2. Lubricate lima ma le paluga kuki mo 10-15 minute. A maeʻa le suauu, fufulu ma faʻaoga le susu i le paʻu.
  3. Taofi lima i le mafanafana o le sauerkraut juice mo le 10 minute. A maeʻa le faʻatinoga, salalau ou lima i se kulimi fafaga.

E faʻapefea ona filifili se kāpeti lelei lelei

A e filifilia le kāpisi muamua, e tatau ona lelei lou ulu. Afai na te faʻavaivai, o lona uiga e leʻi matua o ia. O ia laulaʻau o le a le totoina fou, o le a mama pe a faʻafefete.

O se fualaau lelei lelei e mafai ona iloa e alalaʻau, malosi, ma oona e leai se mea e maua mai ai ni meaola.

E taua! O le i ai o laʻau matutu tetele i le pito i lalo o le kapisi o loʻo faʻamaonia ai o le fualaau faisua e tele naua le gaʻo. I le mamafa, o le ulu ua tumu i le kemisi o le a sili atu le malamalama nai lo le tupu ae e aunoa ma ni mea faʻapitoa e ono afaina ai. E sili lava, e tatau i le fualaʻau ona mamafa pe a ma le 1 kg.
A e faʻatau se fasi kapisi, e tatau ona e gauai atu i ona tipi. E tatau ona mama e aunoa ma le i ai o vaega lanu enaena. O lo latou auai o le a taʻu mai ai o le fualaau aina ua teuina mo le umi ma ua amata ona faasolo ina leaga.

Auala e teu ai

E mafai ona teuina le kāpeti paepae mo se taimi umi, ae e taua le iloa pe oa tulaga e tatau ai ona faʻasaoina. O faʻamatalaga e uiga i lona teuina lelei o le a teuina foi le tele o mea aoga e mafai ai.

I le lacha e mafai ona e tupu aʻe isi, leai se aoga o kāpisi: fulufailaʻau, Beijing, Savoy, kale, pak choi, broccoli, kohlrabi.

O le maualuga o le taumafanafana mo le teuina o fualaau faisua e 0- + 5 ° C. Kepu paepae o le a taoto i lalo -8 ° C - teuina i mea maualalo maualalo e mafua ai ona maalili.

Aʻo leʻi faʻauʻuina le fualaau aina mo le teuina, e tatau ona mamago lelei mo le 10-12 itula ma lafoai mai siaki faʻataʻitaʻi. O i latou o loʻo maua le avanoa, teu le kapeti i totonu o se potu i se tulaga faʻagata pe faʻaalia i le fola. I luga o le eleele, e le fautuaina le teuina o fualaau faisua. I totonu o se falemaʻi, e mafai ona teuina kāpisi i totonu o le pusaaisa poʻo luga o le tau malulu, mata. Aʻo leʻi tuʻuina i totonu o le pusaaisa, ua afifiina i le lua poʻo le tolu laulau o le pipiʻi ata.

I luga o le faletusi, e mafai ona e fausia se atigipusa laau pe ave se ato ma tuu ai ulu o kapisi, fufuluina i latou i oneone pe afifi uma ia pepa.

Faatasi ai ma nei metotia, e mafai ona teuina kāpeti i le taumalulu uma, e oo lava i le amataga o le tautotogo. O le taimi e teu ai o le a faʻalagolago i le ituaiga o fualaau faisua.

E taua! Aʻo leʻi faʻaaogaina le kapisi e kuka ai, e tatau ona tuʻu i le vai masima mo le 30 minute ona fufulu lelei lea i se vaitafe malosi. O lenei mea o le a faʻamamaina ai le fualaʻau mai palapala, vailaʻau ma vailaau iniseti.

Paina paepae i le kuka

I le kukaina, o le kāpeti o se tasi lea o fualaʻau taʻutaʻua ma pateta, kukama ma tamato.

E faʻaaogā lelei mo le kukaina o salakeke, laʻau paluga, vasega muamua ma le lua. E faʻaaogaina i ni mea fou, kuka, uʻu, falai, tao tao, fuga ma fugalaau. I le faaopoopo atu i nei mea lauiloa e pei o le borsch, soupeti kuka, kapeti kelu, salu, o le kapeti ua saunia foi suauu, faʻaaoga mo le faatumuina o pies, pies, pancakes, fai pancakes mai ai.

O le tele o meaʻai e teu i fualaau faisua fou ma fuga.

E te iloa? Sa masalomia e tagata Saina e 'ai le sauerkraut o le na fagogoina i le uaina araisa. I le 3 senituri BC. o lenei ipu na fafagaina e tagata faufale o le na fausia le Great Wall of China.

Contraindications ma le afaina

E ui lava i le aoga atoatoa o kāpeti, o nisi tagata e faʻaaogaina e le manaʻomia pe faʻasaina. O nei vaega e aofia ai:

  • oi latou e iai ni faʻafitauli i le pancreas;
  • oi latou e maua i le iniseti, colitis;
  • tagata ei ai le malosi o le manava;
  • ma se talafaasolopito o maʻi o le ate;
  • o le masani ona faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manava ma le gaogao, mafatia mai le maʻi o le bowel;
  • faʻaleagaina o le myocardial talu ai nei.

E taua le malamalama i lena mea ole gaʻo e sili atu i le 'ai e mafai ona taʻitaʻia ai le palasi ma le pusa.

E le manaomia ona 'ai se afaina ona o loʻo tumau ai mea leaga uma na gaosia e le fualaau aina ao tuputupu ae.