Faatoaga faatoaga

Fautuaga mo le fafagaina o lupe

O le aga masani o le gaosia o lupe na mafua mai i se taimi umi lava, aemaise i atunuu Metitirani. O le manu o le lupe e foliga mai ma le tofo e foliga tutusa ma aano o manulele felelei - o se mea e fai ma mea faigofie ma e faigofie ona maua e talafeagai mo tamaiti laiti.

I aso nei, o le toʻatele o tagata fiafia i le faʻaleleia o meaola faʻailoa e fiafia i le fausiaina o aano o lupe, lea e le gata o se mea e fiafia i ai, ae o se punaoa foi o le toe faʻaleleia o tupe maua. O lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina ai mataupu faavae e tatau ona iloa e le aufaifaatoaga o manu felelei, poʻo i latou ua filifili e amata le fausiaina o lupe e avea o se pisinisi lelei.

E te iloa? Sa faaaoga e tagata Aikupito anamua, Eleni ma Roma ni aumele lupe mo le kuka. Tagata poto anamua a Roma o Varro, i le I senituri TLM. er na faamatalaina le pusa o le malo, lea e sili atu ma le 5,000 manulele. Sa faapitoa ona gaʻoina i latou mo le tautuaina o le aiga sili ma le mamalu o le malo. O le maualuga o le tofo ma mea taumafa o meaola o le lupe sa talisapaia e le saienitisi sili ma le fomaʻi Avicenna, o le na fautuaina e tatau ona faʻaumatia e tagata mamaʻi.

Filifiliga o aano o aano o manufasi (manu o le lupe)

O le galueaiina o lupe o ituaiga o aano o manufasi o loʻo i ai le tele o uiga manaia e tatau ona iloa e tagata uma ua filifili e auai i nei ituaiga o meaola moa. Muamua lava, e tatau ona e iloa o lupe e le lelei ma manuʻa tutoatasi, lea e mafai i le taumafanafana ona tausia lelei le sailia o meaʻai.

E le gata i lea, o lupe e tele ni eseesega mai isi sui o manulele:

  • muamua, latou te aofia i manulele a le lafu mamoe, ia e masani ona tausia i vaega tetele;
  • Lona lua, o lupe e tasi, o lona uiga, o le tasi taimi na fausia ai le paga e matua umi lava ma e le faʻavaivai (e le o le oti le tasi o le paaga);
  • lona tolu, o lupe e na o le pau lea o sui o manulele e maua mai ai le "susu" o le manulele lea latou te fafaga ai moa. O se ituaiga o fagu, lea e tu i totonu o manulele matutua ma le epithelium o puipui. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻasaʻoina e le gata i tamaʻitaʻi, ae faʻapea foʻi i tamaʻitaʻi, e le pei o mamanu. "Susu o le Bird" o le punavai autu lea o meaai mo moa i aso muamua o le olaga.

E le gata i lea, ae e te leʻi amataina le aano o lupe, e tatau ona e faamasani i ituaiga o meaola o loo i ai nei ina ia mafai ona e filifilia le mea sili ona talafeagai. Faʻatasi ai ma le tele o ituaiga o lupe o loʻo i lalo:

  • "Tupu" - e afua mai i Amerika, e iloga i le maualuga tele o ona sui. I le tausiga lelei, e vave ona maua ai le mamafa o lupe: i le 45 aso latou te oʻo i le mamafa o le 700 g. I le tausaga, o le tamaitai "Tupu" e mafai ona gaosia pe tusa ma le 18 pulu lelei, fafagaina lelei. O manulele matutua o lenei ituaiga e tusa ma le 650-800 g, ma o faataitaiga i taimi e oʻo ai i se mamafa o le tasi ma le afa i le lua kilokalama. O le mamafa o le pigeons e ese mai i le 60% i le 68% ma e faʻalagolago i tuutuuga: pe a faʻatupuina manu felelei i totonu o cages, o le mamafa o tino maliu e itiiti ifo nai lo tulaga e faatapulaaina ai le savavali;

  • Toa o lupe "Faʻamaʻi"Fafagaina i Europa i Sisifo, e maualuga le faatinoga. O le mamafa o le tama o lenei ituaiga e mafai ona oʻo i le 1.2 kilokalama. I le 30 o ona tausaga, o le mamafa o se lupe e masani lava 700 g. O le aano i le Strassers e lelei-fibrous. O le mamafa o le mamafa o lenei ituaiga e oo atu i le 60%.

  • "Roma" pigeons - o le ituaiga na fafagaina i Italia, ma faaleleia atili i Farani. O le mamafa o alii matutua e oʻo atu i le 1-1.3 kilokalama, o fafine - e oo i le 1.1 kilokalama. O le mamafa o le mamafa ma le tausiga lelei e mafai ona oʻo i le 70%.

  • "Monden" Faʻasologa o pigeons hailing mai France, Monde-Marsan. O le mamafa o pigeons matutua e oʻo atu i le 1.1 kilokalama. Mo le 30 aso o tamaiti o lenei ituaiga e mafai ona gaʻo i le 700 gr. O le fasiotia o le gaosiga o manufasi e 61%. Pigeons "Mondensky" ua i ai le numera aupito sili ona maualuga o le tele o isi ituaiga a manu o lupe, lea e 28.7%;

  • "Aʻoga" - le uluaʻi fua o lupe. O le mamafa o se tagata matua mai i le 550 i le 700 g E mafai ona fafagaina tama laiti i le 330-340 g. E moni, e le o faʻatusatusaina i isi ituaiga, peitaʻi, i le tulaga o lenei ituaiga, o le mamafa e le o le mea autu. O le "Carnot" e talisapaiaina mo le maualuga o le aano o aano o aano o manufasi, lea e tele taimi sili atu nai lo isi ituaiga.
O le mea lautele, e le tele naʻo manu a lupe, e pei o se faʻataʻitaʻiga, fua o moa ma pato. O le mea lea, o le faafitauli autu o le filifilia o se manulele o le sailia lea o se tagata lelei. O le tele lava o taimi, e tatau i tagata faifaatoʻaga ona suʻe ni sui lelei o se ituaiga ituaiga i fafo: i Polani, Czech Republic, ma Siamani, e fuafua i le fea atunuu latou te fanauina ai le tele o pigeons o lenei ituaiga.

A filifilia se manulele mo le faʻaleleia, e tatau ona e gauai muamua i lona soifua maloloina. O le lupe e le tatau ona le fiafia ma le faʻafefeteina, e tatau ona mama ona mata, ma fulufulu fulufulu e tatau ona lamolemole, aua le faoa. E tatau ona tatala le apaau o le manulele ma siaki pe afai e leai ni pu i fulufulu (o se faailoga o le faʻamaʻi pipisi i luga o le falaoa), ioe, e te le manaʻomia le faʻatau mai o sea manulele.

E taua tele le faʻatau mai o lupe i paga taitoalua. Ina ia malamalama pe o fea o le paga, tuʻu manu i se atigipusa e lua. Afai o se pigeon coos ma le lupe fofo fulufulu fulu ma fusi lona ulu, o lona uiga o loo i ai se pea i ou luma. Afai e tau le manulele, ona avea ai lea oi latou ma tagata e tutusa le itupa.

Nofoaga mo lupe

Talu ai o pigeons o manulele e matua le lelei lava, o le tele o avanoa e le manaomia e fausia ai se laumei lupe. Nofoaga talafeagai i totonu o falesa ma fale teu oloa. O le mea moni, o le filifiliga lelei o le fausiaina lea o se isi potu e teu ai lupe. Ae e le manaʻomia ai le tau tele o mea tautupe: e talafeagai e pei o se fale puipui ma se upega-rabitsy, ma se fale e masani ai fale, o le a malolo ai manulele ma natia mai le timu.

E tusa lava po o le a le filifiliga o fale, o le mea autu lava, o pusi ma isi mea faʻanoanoa e le mafai ona ulu atu i le teritori o le lotoa. O le mea lea, o le a le sili atu le manaia le siiina o le fale lupe i luga ae o le eleele. Aʻo faʻatulagaina le nofoaga mo le lupe - e tatau ona manatu e 12 mita e mafai ona uʻu i luga e 50 pigeons. A maeʻa le faʻatulagaga o fale, o le pito i lalo ole fale lupe e tatau ona fufuluina i le oneone, aua o le a faafaigofie ai le faamamaina i le lumanaʻi. I luga o pa puipui o le dovecote e manaʻomia ona fetuunai le paʻu.

Sauniuni mo nesting lupe

Aʻo leʻi oʻo i le taimi o le tafaoga i le vavave, e tatau ona fufulu mamā ma faaauupegaina masini taʻavale ma pusa uila. E taua tele le sili atu o le pusa o pusa e sili atu i paga o lupe i totonu o le tulu. O lenei mea o le a mafai ai e lupe ona filifili o latou lava nofoaga mo mating ae le o le tau mo lea mea.

Mo le fetaui lelei o se mea faigofie e faʻaaoga ai se pusa faʻafefe ma se faitotoa. Pusa pusa e tatau ona mamao ese mai le tasi i le isi ina ia mafai ai e manulele ona manatuaina le nofoaga o lo latou ofaga. A maeʻa ona faia e le lupe ni aiga, e tatau ona liua pusa paʻu i ni mea e faʻafefe ai, mo lenei mea, e lua nusi e tuʻuina i atigipusa taʻitasi, taumatau ma le agavale.

I nai laumei laiti, e mafai ona e faʻatulagaina le faamoega e aunoa ma pusa, saʻo i luga o fagu. Ma, o nusipepa o le a manaʻomia ona vavae ese mai le tasi i le isi e ala ile puipui. E tatau ona manatua i totonu o pusa nusipepa e tatau ona i ai ina ia lava le malamalama, ae o le malamalama tuusao e le pa'ū atu i totonu o le ofaga. Aʻo leʻi fafagaina lupe, o pusa na ufiufi i luga o le susu o vaomatua po o vaomago. Pe a fufuluina e le manulele o latou nifo, e tatau ona sasaa le lefulefu pe pyrethrum i lalo ifo o latou.

Laveina o lupe

Mo le galueaiina o lupe mo meaʻai, e taua tele le faia o meaai lelei mo manu felelei. O le tele ma le lelei o aano o manufasi i le gaosiga e tuusaʻo lava i lenei.

Fattening

O talavou e tele lava ina aafia i faʻamaʻi eseese ao tuputupu aʻe. O le mea lea, o le fafaga e tatau ona iai se aofaiga o vitamini, meaʻai ma minerale. O vaiaso muamua pe a uma le pulou, e manaʻomia e le tamaʻi lupe le tele o meaai. Faʻaitiitia vaega pe a tutusa le iris o tagata talavou ma pei o manulele matutua. I le taeao e maua ai manulele sina vaega o meaai, ma i le afiafi latou te faateleina.

E fautuaina e faʻamago le saito i se vaega itiiti o le suāuʻu ao lei fafaga. I tamaʻi lupe e ola lelei, latou te fafagaina le tele o saito ma le karite ma pi. A maeʻa le amataina o le tuputupu aʻe o se tamaʻi mamoe i manulele matutua, o le aofaʻi o le saito e faʻaititia i le 2 taimi, sui i le tutusa o talo ma wiki. Le masani masani mo le fafagaina o manu laiti: saito 20%, pi ma le maile 10% taʻitasi, karite 20% ma le sir 30%. O le fua o aso taitasi o sea paluga mo le 1 manulele talavou e 40 g.

Mo tamaiti talavou ua vaivai i le tua o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe, o le a sili atu le lelei o meaʻai. o se faʻafefiloi o saito, sana sana, sisi mama, falaoa susu ma le fefete o le fefete. E le gata i lea e tatau ona e faaopoopo i ai le 5 gola o le suāuʻu iʻa, ma le inu vai - faʻafitauli ole kulukose 5%.

O le a manaʻomia e tagata faʻasalalau ni fesoasoani faaopoopo i le taumafataga ma i le ituaiga o meaʻai lanu meamata i le fua faatatau o le 10 g i le tasi le manu i le aso. I le tulaga o mea faʻaopopo, taofi pateta, falaoa ma falaoa e talafeagai. Ua gaʻo le tino i totonu o le 12-14 aso. E tatau foi ona e mautinoa o le a leai se mea e gaogao ai aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi.

E taua! E le mafai ona e faʻafefiloi manu laiti i ni faʻaopoopoga i le faʻafefiloi o meaʻai autu, o le a taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le intestinal ma le mamafa.

Fasimatea manu

O manulele o aano o manufasi e masani ona fasia, e masani lava i le va o le 28 ma le 35 aso. Aʻo lei faia lenei mea, ua gaʻo le manulele i fatu o le pi, kumini, anise, e avatu ai le aano o se mea manaia o le taaloga. Ina ia faʻamaeʻa le aano o manu ma sili atu ona vaivai, e mafai ona e fasia le manulele ma susu susu aʻo leʻi fasia. O le aso ao lumanaʻi le fasiga, ua taofi manulele e fafaga, o lenei mea e faʻafaigofie ai le saluina o manufasi ma faʻaleleia le lelei o aano o manufasi. E mafai ona fasiotia ni lupe i le auala tutusa ma isi manu felelei.