Fua o le gaosiga

Tekinolosi tau faatoʻaga o le ola mai okra mai fatu

Faatasi ai ma fai togalaau ma fai togalaau, okra e iloa o se mea taua, ae talu ai nei ua maua atili ma sili atu ona lauiloa. Mo le tele o vaega, na aʻafia lenei mea i le suamalie o le fualaau faisua ma le mafai ona faʻaaogaina i mea taumafa taumafa.

O Okra na afifio mai i Aferika, ma i itu i saute, lea na amata ai ona totoina le tele o tausaga talu ai, ua iloa e isi igoa - hibiscus fualaau, bhindi, okra, gombo.

O le a le mea e sili ona lelei: uiga faʻa-natura o aganuu

O le Okra o se faʻausaga taʻitasi o le aiga Malvaceae. I le vavalalata vavalalata o le fatu ma le togalaau vao. E pei o le toatele o tagata o lenei aiga, okra o se laau umi.

O ituaiga eseese e le sili atu i le 40 cm le maualuga, ma ola ai i latou mo mea teuteu. Ina ia maua e le fualaau toto ni laau umi e ola i le lua mita.

Okra e pei ona faʻaaogaina se fualaʻau i le taumafataga. I meaai o fualaau aina ia. O nei laumei lanumeamata umi e faasolo i le lapoa mai le 5 i le 25 cm, e foliga tutusa ma le pepa lanumeamata. O fua e ola vave vave, ma afai latou te le seleseleina i le matua o le 3-5 aso, ona tuputupu aʻe ai lea o le lanu, toesea la latou lanu, tofo ma uiga lelei.

O fua e faʻatagaina e fua, e masani lava mo le aoina o fatu mo le totoina. E faʻaaogaina foi i vailaau ma vailaʻau e maua mai ai le suauʻu ma le kofe e sui ai. E le mafai ona 'ai fatu fatu nai lo peʻa lanumeamata.

Okra ma le faʻafefe lelei o le susu, ae e le faʻafefeina le suavai ma le saliniina o le palapala. O le laau e tumau le tumau i vaitau malogo, ae faʻaitiitia ai le tele ma le lelei o le fua.

O Okra o se agavaʻa vevela alofa, i lenei vaega e latalata vavalalata. O aʻafiaga o fatu e tupu i le vevela e le laʻititi ifo i le 16 ° C, ma o tulaga sili ona lelei mo le tuputupu aʻe ola ma le atinaʻe o le laau e 24-25 ° C. Afai o le vevela e pa'ū i lalo o le 16 ° C, o le atiaʻe o le okra e tuai. Fuga e afaina ai aganuu i se auala faataumaoi.

E mama-e manaʻomia ma tali lelei i le fafaga ma fafaga. Afai e tuʻuina atu se taumafanafana malulu, ona leai lea o se ufiufi ma se ata tifaga e le mafai ona e maua se seleselega lelei.

Ua toto le Okra i luga o eleele. E le faʻafeiloaʻi eleele suamalie ma le le lelei, i le sili atu o le malamalama ma mauoa i mea faʻalautele. O le tele o ituaiga e fuga mai i se aso puupuu puupuu.

Amata o le fugalaau e mafai ona tupu e oʻo lava i le amataga o le tuputupu ae, e tusa lava pe itiiti ifo i le 11 itula le aoauli. Faatasi ai ma se umi umi, o fugalaau e masani ona tupu. Ole vaitau tuputupu ae e 3-4 masina.

O le Okra e matua aoga lava ma e lelei tele lea e taʻua ai lenei laau o le "moomoega o le vaomatua". O ona fua ei ai le maualuga o meaʻai i le uʻamea, calcium ma le potassium, protein, vitamini C, B6, K, A, filo o meaʻai, ma i nei mea uma, ua na o le 31 kcal.

O mea aoga o okra e sili atu nai lo le lautele o se meaʻai gaosiga. E fautuaina faapitoa lava e 'ai lenei fualaau faisua i le tulaga, aua o loʻo aofia ai le tele o le folic acid. E i ai se aafiaga lelei i le fausiaina o le paʻu o le pepe i le taimi o le maitaga.

O le Okra o se faʻafoe masani o toto maualuga. O ana laau toto ma filo o mea taumafa e afaina i totonu o le tootoo laitiiti. Ole tulaga faapitoa e fautuaina e faʻaaoga ai ipu ma okra mo tagata ei ai faafitauli o le gastrointestinal tract.

Talu ai nei, o le tele o tagata fai meaʻai ua fiafia i le mea moni e faapea o se laau faapena o le okra ua na o se oloa lelei mo le leiloa o le mamafa lea e le afaina ai le soifua maloloina.

O se fesoasoani sili lenei i le tau faasaga i le atuatuvale, le gasegase faifai pea ma e oʻo lava i le lavela. Atoatoa mo le taumafa o tagata gasegase o loʻo mafatia i le atherosclerosis, ma faʻamalosi puipui o tamai vaa.

Okra e aveesea le tele o le cholesterol ma toxins mai le tino. O loʻo i ai se aafiaga o ausilali i le togafitiga o maʻi gase. O loo suʻesuʻeina e saienitisi isi suʻesuʻega ina ia iloa ai se isi okra e mafai ona aoga mo.

E foliga mai e mafai ona puipuia le tupu mai o le kanesa lanu ma le faʻaalia o pepa faʻataʻavale. O fualaau aina e avea ma fomaʻi lelei o le faʻagavalea o feusuaiga.

E te iloa? Pods "tamaʻitaʻi tamatamailima" e aofia ai le tele o vitamini ma meaola olaola, ma le 6% suka ma le 2% protein.

Tupuga mai okra mai le fatu e ala i fatu

Afai e te fiafia i le okra, ona fai lea o le togavao o lenei laau toto mai fatu e le o se mea e sili ona faigata, e na o ni nai nuances.

Taimi e toto ai fatu mo fatu

O le fuafuaina o le taimi tonu o le totoina o le okra e matua faigata lava. E masani lava ona faia i le amataga o le taumafanafana, pe a maeʻa le mafanafana o le eleele, ae i le ogatotonu o le laasaga o le amataga o lenei laasaga ua matua faʻafuaseʻi.

E totoina e le au fai togalaau togavao fua o le okra i le amataga o le taumafanafana. I lenei taimi, o le eleele ua tatau ona lelei le mafanafana. Totoina o okra laau na faia i le masina o Aperila.

Toto togafitiga aʻo lei totoina

O loʻo faʻaalia i le faʻavevesiina o le fatuina o fatu - e tusa ma le tolu vaiaso. Le faʻaleleia o le alualu i luma o le alualu i luma ao le i luluina e tatau ona e saluina i latou mo se aso i le vai mafanafana.

Malosiaga mo le totoina o fatu

Mo le totoina o le okra mai le fatu i fualaau aina, o ipu o peatisi poʻo ipu faʻafefeteina e sili ona talafeagai e pei o se sili atu tupe faʻapitoa. O lea gafatia e mafua ona o le aʻa umi o le okra.

O lenei mea o le a puipuia ai oe i le lumanaʻi pe a faʻatulagaina fatu laau i totonu o le eleele tatala. Mo laau taʻitasi, e tatau ona e filifilia se ipu e tasi. O fualaau totō e leaga le ola, talu ai i taimi o le gafa o loʻo i ai le malosi tele o le aʻa o le aʻa, ma o lenei mea e mafua ai ona taofia le tuputupu ae o le okra.

Laʻau mo laau

Faʻafefeina o le eleele mo fatu lelei e manaʻomia le malamalama ma le lafulemu. E manaʻomia ona faʻafefiloi ma fugalaʻau ma le humus.

Fua o le Fatu

Tui fatu i le loloto o le 3-4 cm.

Tuutuuga mo le totogo ma le tausia lelei o fua o faatoaga

A uma ona totoina fatu o le fatu, e tatau ona suavai lemu ina ia le fausia ai se mea e gaogao i le pito i luga o le eleele, ma e le mate le laau ona o le tele o susu. A maeʻa le 15-20 aso, o le a aliali mai le fuʻa muamua o okra.

Ina ia mafai ona latou siitia i luga o lenei vaitau, e tatau ona tausia i latou i le vevela o le 15 ° C. Afai e maualalo le vevela, o le a faasolosolo lemu le fatu ma o le a vaivai. O le vaega pito sili lea ona taua lea e manaʻomia ai e le okra le tausiga talafeagai.

Totoina o togalaau

Pe a ola fatu, e tatau ona fafaga fualaau fugalaisa. E mafai ona e tuʻuina atu le nitrophoska i le maualuga o le 1 sipuni i le 5 lita o le vai. Aʻo faʻaauau ona tupu le okra, e tatau ona fafagaina i taimi uma.

E te iloa? O fualaau o le mature o le okra e seleseleina i se auala e mafai ai ona e saunia se mea inu lanumeamata e tofo e pei o le kofe.

Totoina laau okra i se nofoaga tumau

A maeʻa ona faʻamalosia le totoina o laau, e mafai ona totoina i eleele matala.

Taimi mo le totoina o fatu

Talu ai ona o le okra o se laau toto, o le totōina o laau ile eleele tatala e tatau ona faia pe afai e vevela tele, ma aemaise lava pe a faʻaitiitia le aʻafia o le vaitau o le tautotogo.

Le filifiliga o le nofoaga ma tagata lelei muamua

Okra, pe, e pei foi ona taua i totonu oo tatou tagata, "tamaʻitaʻi tamatamailima" o se laʻau mama tele-alofa, o le mea lea, e tatau ai ona totō laau i se nofoaga mafanafana.

O le eleele mo le totoina e tatau ona matua lelei ma mauoa i meaʻai faʻamalosi. O le eleele lelei mo okra e mafai ona faʻalelei ma faʻamalosia ma humus. Ae sili i mea uma, e tupu i luga o moega lea na totoina kukama, susulu ma pateta.

Totoina laau totō

Manatua o okra e le fiafia i ni faʻalavelave, o lea e tatau ai ona e totōina i se mea e sili ona mafai i totonu ia i latou lava. O le mamao i le va o laau toto e tatau ona silia ma le 30 cm, ma i le va o laina i totonu o le 50 cm.

Tausia ma galueaina fualaau faisua

E faʻapefea ona tupu aʻe le okra i le malae vaʻaia e maua ai le tausiga talafeagai ma lelei, o le a matou faʻamatala atili.

Faʻasaga, vele ma vaeluaina laina

Okre e manaʻomia le suāuʻu lelei. O le faʻavaivai pe, i se isi itu, o le eleele vevela e afaina ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o laau talavou. O le Okra e umi lona aʻa, o lea e tatau ona lelei le suavai i le loloto e oʻo atu i le 40 cm.

E ui lava i le faapalelaina o le lamala, i le vevela o le taumafanafana, e manaʻomia le faʻafeinuina atili ma sili atu. Ae ia manatua o le tele o le susu i le eleele e le taliaina foi.

E taua! Afai o le "tamatamailima o tamaʻitaʻi" e ola i totonu o le eleele vevela, ona tatau loa lea ona faʻaalu le potu i taimi uma. O lenei mea o le a faʻaleleia ai le vevela o le ea ma le faʻamafanafana.
I le vaitau o le tuputupu ae, ia taulaʻi faapitoa i le okra. E tatau ona fai soo mea faaopoopo, faʻamalo le vavae ma vele i se taimi talafeagai. O tulaga autu ia o le a faʻalagolago ai le tuputupu ae atoa ma le lelei o le okra.

Ina ia mafai ai e le laau toto ona sili atu lona malosi, ma o le a tupu atili ai le totogo o le laʻau, e tatau ona e togiina le ogalaau o le ogaumu autu pe a oʻo i le 40 cm le umi. A o latou tuputupu ae mo le lagolago a le fale o okra.

E te iloa? O le tofo o le okra e talitutusa lava ma le zucchini ma le lanu meamata.

Fertilizing

Fafagaina o tamatamailima "tamaʻitaʻi" e tatau ona tuʻuina faʻamaʻi faʻamaʻi. O le vaega e pei ona taua i lalo: 2 sipuni tele i le 10 lita o le vai. I le vaitaimi o le lafulemu, o loʻo faʻafeiloaʻi ai le potassium i le doses.

Feteenaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Mealy dew o se fugalaau paʻepaʻe maumea e ufitia laulaau o okila i itu uma e lua, faasolo malie atu i isi vaega o le laau. O lenei faʻamaʻi e faʻaititia ai le gafatia i le photosynthesis, ma o le mea lea ua vevela ai laulaau, ua vavalaina le fua, ma o se taunuuga, afai e le togafitia, e mate. O le fomaʻi e ola mai i le taumalulu i luga o toega o le laau.

Faʻataʻitaʻiga: E tatau ona vaʻaia faʻatoʻaga i le taimi talafeagai ma tuu i totonu o se fale faʻapitoa, faʻapea foʻi ma vaʻaiga talafeagai e tatau ona matauina. O le isi laasaga o le faʻaumatia lea o le faʻamaumauga, ma afai o le okra o loʻo ola i totonu o le kiona, ona fai loa lea o le faʻatinoga. I le faaiuga o le vaitau o le vegetative, e tatau ona fufulu le suauu moli mo le aso i le fua faatatau o le 30 g / m3. O faitotoa ma mata e tatau ona tapunia ma faamauina.

I fua puipuia, ao le i luluina, o fatu o se okra e tatau ona susu i se vaifofo o Fitosporin M (1.5-2 g mo le 1 l). E mafai i le vaitau o le tuputupu ae e fai ai le pulupuluina o le "Kumulos", "Goto oona" (2-3 g / l o le vai), colloid gray (4 g / l), ma le togafiti mulimuli i le aso ae lei seleseleina ma Topaz (2 ml / l o le vai) poo le "Integral" (5 ml / l).

Afai ua tele le alualu i luma o le maʻi, ona tatau loa lea ona toe faia le faiga i vaitau o aso e fitu, ae le silia ma le lima taimi. O le faʻamalolo mulimuli i lenei mataupu ua faia i le tolu aso aʻo leʻi selesele. Taumafai e aveese vao leaga uma e tutupu i tafatafa o okra, aua o latou muamua o le a aafia i le paʻu palapala ma ave le faʻamaʻi i fualaau aina.

Brown lau e aʻafia ai le okra, faʻalautele i totonu o le 'eleʻele lauʻeleʻele, pe afai ua susu tele. O le vaega pito i luga o laulaau e ufiufi i lanu samasama, ma le pito i lalo o le lauulu, lea e iu lava ina liu enaena. I totonu o se laau e matua aʻafia ma tuulafoaia, o lau e iu lava ina mago. O le fomaʻi e faʻavaivaia foi i toega o le okra.

Faʻataʻitaʻiga: Aua nei faatagaina le tuputupu ae umi o okula i se nofoaga e tasi, taumafai e sui i le mea e talafeagai ai muamua. Fai le faʻamaʻivaʻaina o greenhouses ma le sulfur dioxide i le tautoulu. Faʻaauau le faʻafefeteina i totonu o totonu o le greenhouse i totonu o le 75% e ala i le faʻaleleia faʻalelei.

A e matauina uluaʻi faailoga o le lanu enaena, fufulu le kinnamon decoction (200 g i le 1 lita o le vai) poʻo le galala cloves infusion (15 g i le 1 l). Mo le fofo o fofo i le umi e mafai ai ile laulaau o laau ma aua le sola ese, faaopoopo le fasimoli ia i latou.

Thrips - tamai iniseti e ola mai i le tau malulu i laau o loʻo totoe ile eleele. O lau o okuro mai a latou tui e lilo i lanu samasama, ona liu enaena ma mago.

Faʻataʻitaʻiga:

Aveese toega o le suka i le faaiuga o le tautoulu ma faʻamaʻaʻa maeʻaeʻa greenhouses. Afai ua aliali mai ni meaʻai, faʻaaoga fualaʻau ma teuteuga o laau o insecticidal: fualaau papi paʻepaʻe - 10 g / l, pepa oona - 50 g / l, yarrow - 80 g / l, citrus peel - 100 g / l, 500 g / l suamalie l Ina ia tumau le fofo i luga ole laau, faaopoopo le fasimoli i le vai i le fua faatatau o le 40 g / 10 l.

I le vaitau o le tuputupu ae, e mafai ona e fufuluina fualaau faasaina: "Laʻau-ola" (10 ml / l) ma le "Inta C-M" ma se va o le 15 aso. O togafitiga mulimuli e tatau ona faia i le 3 aso ao le i selesele.

Kapisi gaosi - lapoʻa i le po ma se apaʻau e oʻo i le 5 cm. E ese lanu: mai le lanumeamata e enaena-enaena. Caterpillars lapoa, lanumeamata ma se lanu samasama lautele i luga o itu. E foliga mai ia Me ma e fiaai tele. Latou te togi uma laulaau, ma totoe ai veins.

Faʻataʻitaʻiga:

E tatau ona faʻaaogaina togi faʻasolosolo ile taimi talafeagai ma tuu i totonu o le faapalaga faʻapitoa faʻatasi ai ma sauniuniga mole meaola. E mafai ona e totoina vaovao vavalalata lata ane o le a tosina mai ai ni pulou kapisi.

I le avea ai o se mea e puipuia ai, i le tautoulu e te manaʻomia e eli loloto le eleele ma ia aua nei faʻagaloina le tekonolosi faʻaaogaina o le faʻatoʻaga. Afai e toalaiti ia anufe, e mafai ona latou potopoto i le lima ma faʻaumatia. Afai ei ai le tele o ia mea, ona tatau loa lea i le tasi ona suʻe i le "Bitoxibacillin" poʻo le "Lepidocide" ile 50 g i le 10 l le vai.

Slugs faatamaia le okopo, aemaise lava i vaitaimi o le maualuga o le suavai. Latou te 'aina fua laʻau ma ovaries o okra, ma tuʻu ai ni mea siliva. I le faʻaopoopoga, o slugs o loʻo faʻapipiʻiina ai foi le lanu enaena ma le palapala. Faʻataʻitaʻiga: Ia mama i le va o laina ma faʻaleleia le fanua, ma fausia ai se fausaga lumpy. Fafasi i le laina o le pefu, superphosphate poʻo le lime.

Nofoaga o meaʻai e ola ai okra, faʻatasi ai ma taumafa faʻamalosi e pei o le pia. O iina ma o le a toso ai slugs. Sipuni okra ma le 10% fofo o le amonia ma fufuluina le fualaau faasaina "Meta" i le fua faatatau o le 30-40 g / m2.

E te iloa? Okra e toe faʻafoʻisia le tino pe a maeʻa galuega poʻo maʻi.

Seleseleina

O nisi ituaiga o okra e mafai ona fua mai i totonu o ni nai masina talu ona totoina. E seleseleina pe a le umi le 9 cm.

E masani lava o lapopoa tetele e faʻamalosi ma faʻafefe, ae faʻatasi ai ma togafiti talafeagai o faʻatoʻaga ma tulaga lelei e tuputupu aʻe ai e mafai foi ona latou agaalofa ma lelei. E mafai ona e siakiina "tamatamailima o tamatamailima" mo le faʻaaogaina e ala i le tataina o le pito o le pulu. I fualaau mama, e le aoga.

E taua! I luga o le okra o loʻo i ai ni lauulu malulu e faʻafefe ai le paʻu i le taimi o le seleselega. Faaaoga totigilima poʻo totigilima umi.
Pods lelei e aoina i aso uma e tolu. O fua sili ona suamalie na faatoa tataʻa ese.

Okra e mafai ona fua mai seia oʻo i le amataga o le malulu. Ina ia maua ni fatu ni nai pulu, tuu seia oʻo ina matua. Aua nei taofia umi fua. E fautuaina e vave saunia i latou.

I le aluga o taimi, o le a leai se latou tofo, ma le faʻamalosi ma le fiva. I totonu o le pusaaisa, okra e mafai ona tausia mo le 6 aso, ma i le pusaaisa mo le tele o masina.