Laʻau

Vaʻavaʻai - matagofie faʻalelei matagofie

Ole vavalo ole vaʻaia o se mea e faʻaaogaina ile aiga Asparagus. Ua lauiloa ona o le mafiafia ma le fugalaau fugalaau matagofie, lea e maua ai se manogi manaia. O le manogi i le taimi tutusa e foliga mai o se lili, gladiolus ma daffodil. O le tele o suauu o le laau e masani ona faʻaaoga i totonu o le fale manogi. O suauʻu ma faʻamatalaga o le tuberose na gaosia e na ituaiga lauiloa e pei o Gucci ma Dior. O le faasaienisi igoa o le laau o ni polyantes (Polianthes tuberosa). O le natura natura o le pipisi i Mexico. Mai iina, na salalau atu i le 16 senituri i Initia, Aferika i matu ma Eurasia. Laʻau e le talia toleniga o le malulu, o lea latou te ola ai i totonu o fagu pe eli i tausaga taʻitasi mo le taumalulu.

Faamatalaga o le Botanical

O le vailaʻau o se faʻatoʻaga tele. O le aʻa o loʻo faʻatusalia e corms elonoa ma le lapisi o le 2-6 cm. O loʻo ufiufi i lanu enaena. I le vaega pito i lalo, o aʻa lanu papaʻe o le lanu paʻepaʻe e tupu. O le taʻamilosaga o le ola o pulu taʻitasi e aafia ai le 1-2 tausaga. Na te totoina lau laau ma pana, ona fuga ai lea. E masani lava i le tausaga muamua o le olaga, e le tupu fua. A uma ona fuga, e mate le pulu tuai, ma e tele tamaiti laiti e atiaʻe i tafatafa ane.

Ua faʻafouina tausaga taʻitasi i le lauʻeleʻele. O loʻo i ai se mea maualuluga ma le lau. O le maualuga o le vaomatua e 35-45 cm. O le pupu i le pito i luga e leai se mea e ufiufi ma e ufitia i laʻau eleelea i lalo ifo. Laʻau lanumeamata lanu uliuli e ola 30-45 cm le umi ma 1-3 cm le lautele.







I le vaitau o le fugalaau (Iulai-Oketopa), e maualuga le maualuga o le olaola i le pito i luga o le au. Faafetai ia te ia, o le maualuga o le gasegase e faateleina i le 1 m. O ata ua tapunia o loo valiina i se paolo piniki piniki. O fugalaau e nonofo lelei i luga o le au i luga o ni paʻu pa'ū. E i ai a latou paʻu faʻalanu ma nisi vaega o peti paʻepaʻe paʻepaʻe. O le umi o le tasi o le pi e 5-6 cm, ma o lona lautele e 3-5 cm.

Tatala fugalaau e ofi mai se manogi manaia, manaia. I Mekisiko ma nisi o atunuu Asia, na faʻaaogaina ia mea e teuteu ai le ofu o le tamaitai faaipoipo, faʻaputu se fuga mo fesuiaiga eseese ma teuteu fale. E tasi le mea e aofia ai 10-30 tumutumu. O le fuga o le fugalaau tasi e 2-3 aso. O le pito i lalo o le muamua e fuga. A maeʻa le palotaina, ona fua mai ai lea o fualaʻau - pusa o fatu laau e tele ma le tele o fatu laiti, mafolafola.

Ituaiga Vaʻaia

E tusa ma le 13 ituaiga o ituaiga o laau. I totonu o felauaiga i totonu o le lotoifale, e mafai ona e mauaina le 2 o latou ma nisi o mea teuteu.

Vaʻavaʻafe lautele. O le laau e i ai afifi tetele 5 cm le umi ma le 3 cm le lautele. O lau lanu lanumeamata ma se lauulu susulu e aoina i totonu o se ripal basal. O le fulafula e pei o le fugalaau e aofia ai fugalaau paʻepaʻe-e sinasina le 4 cm. O le fuga e tuʻu mai ma se vaivai tele, ae o le manogi manaia. E pa'ū ia Aperila-Me.

Broadleaf tuberose

Polyantes tuberous. O le maualuga o le fua o le fugalaau e 80-100 cm O le lapal basal e aofia ai lau lauusiusi lauitiiti, pe a ma le 50 cm le umi. O lau laʻau papae 5-6 cm le umi o loʻo i ai i le pito i lalo o le aʻa. O latou laʻau e 5-6 cm. Mea teuteu:

  • O le penina. O le manogi o le fugalaau sinasina e 5 cm. O le laau o le vevela-alofa, ua tupu i totonu o koneteina.
  • Sensation. O inflorescences e aofia ai fugalaau lanu piniki ma le paauli.
  • Pink safaira. O se laau manaia ma le tele o mea leaga. E faʻamavaeina fugalaau tetele faʻalua faʻatasi ma se kulimi piniki māmā ma se lanu enaena lanu uliuli i autafa o le pito o petals.
Polyantes tuberous

Auala faʻapena ma le faʻaleleia

O loʻo faʻasalalau faʻamaʻiina fatu ma fatufusi teine. E faigata tele le faʻaleleia o fatu, talu ai o fatuga i le tausaga muamua o le olaga e matua vaivai lava. Latou te manaʻomia le faʻaeteete ma le faʻaleleia o fale.

E masani lava o faʻatoʻaga faʻatoʻaga e faʻaaogaina ai faʻasolosolo ma corms. I le aotelega, o se laʻau tele o le fugalaau e tuʻuina atu i le 20 tamaiti i le vaitau. E mafai ona vavaeese ma totoina ni vaega eseese ma le lapisi o le 2 cm. A maeʻa ona totogo seia oo i le ogatotonu o le autumn, e le toe eliina ia anufe. E tuʻuina atu ina ia matua lelei. Seiloga e amata ona paʻu laulaau, e mafai ona eli i luga, faʻagogo ma tuʻu le vae ile vaega.

I le puipuia o anufe mai le faʻamamago, e teuina i totonu o le mutia susu po o le peat i le vevela o + 15 ... + 18 ° C i le pouliuli atoa. O le vavaeina o le faamoega e filifili, ae o le 3-4 tausaga e tatau ai lenei faiga. A le o lea, o le laau ua nutimomoia ma o le a tupu pea le leaga.

I le vaʻaia lelei, e faigofie ona tupu i totonu o pusa ipu, lea e faigofie ona aumai i totonu o le potu ma aua nei eli i luga o corms i tausaga uma. O le totōina o le palapala e tatau ona lelei ma lelei. I totonu o le togalaau, aʻo lei totoina fatuga, ua sasaa le oneone i lalo o le lua. E totō saʻo vao i luga o le laina - ina ia i luga le ua.

Tausiga Tausi

E manaʻomia e le fai togalaau le tele o taumafaiga, ae e sili atu nai lo le tauia o mea e sili ona matagofie ma manogi lelei mo lana galuega.

Malamalama E manaʻomia tele le faʻamalamalamaina o le malamalama ma se aso umi. I le aoauli, e tatau ona ufiufi fugalaau mai le vevela vevela. I le taeao po o le afiafi, o le a le afaina ai le laau. I totonu o le malu po o le puupuu o le ao, e seasea fuga mai fugalaau.

Lulu E manaomia e le laau se mea mafanafana. E fautuaina e le pa'ū ifo le malulu o le ea i lalo ifo o le + 20 ° C, pe a tupu le tuputupu ae ma le fugalaau. A faʻaititia i le + 15 ° C, e mate le fale. I le tau mafanafana, o le fugalaau e tupu i fafo (i totonu o le togalaau, i luga o balconies poʻo verandas), ae o le puipuiga faʻalagolago i pili e tatau.

Totogi. E manaʻomia le vaʻaia o le ea ile 50-80%. E fautuaina e sulu i luga i le tele o taimi i le aso. I le vevela vevela i le aoauli e le manaʻomia. I le goto o le la, o suavai o le a avea ma tioata ma mafua ai mumu.

Faʻasa. E manaʻomia faʻavavega faʻavaomalo ae masani ona fafaga. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga lelei le puipuia, faʻamamaina vai ma le vevela i luga aʻe o le vevela potu. O le vai e le tatau ona nofo i totonu o le eleele, a leai o le a vave ona pala i luga pusa.

Fertilizer. Ina ia mafai ona fugalaau le fugalaau e faʻaleleia lelei le lanu meamata ma fuga, e tatau ona fafaga. O fualaau suamalie suamalie poʻo vaifofo o le faʻafefeteina o manu felelei o loʻo faaopoopo i le palapala mai ia Me ia Aokuso i masina uma.

Trimming ma garter. A o tuputupu ae, e tatau ona aveese otaota mūmū, gau pe faaleagaina, ma faʻaleagaina. Faʻalēseʻa ona faʻasalaga umi, o lea e tatau ona fusifusia. I le tautoulu, e tipiina ai lala ma togi samasama. I le aveesea o le vaega atoa o le eleele, o le a mafai ona faʻamalosia le pulu i le paʻu.

Faʻamalosia. A mavae ni nai vaiaso malolo, e mafai ona e faʻaaogaina le corm. Ina ia faia lenei mea, latou te lafoina atu i se nofoaga lelei ma amata ona faasolosolo lemu i le vai. E tatau ona laʻititi le ulo toto (pe tusa ma le 5-7 cm). Ua tumu i eleele laufanua ma le faaopoopoina o le oneone. E le o toe umi ae oʻo mai le tupu muamua. Fugalaau e tupu mai 5-7 masina pe a uma le germination.

Maʻi ma faʻamaʻi. Ole pipisi e mafai ona afaina mai siama ole afaina lea e aafia ai le corm. O le manogi o le laau, e ui lava e manaia tele mo tagata, e soloia ai iniseti. O le mea lea, o se mea e seasea lava ona faʻamautuina. E naʻo taimi e faʻaalia ai aphids ma spider mites i luga o laupepa. Insecticides (Aktara, Biotlin) fesoasoani e faʻaumatia i latou.

Vaʻavaʻai i le togalaau

O meaola matagofie ma le manogi o le tuberose e totoina vavalalata i nofoaga malolo ina ia fiafia i le manogi manogi. E mafai foi ona faʻaaoga i totonu o tulaga tutotonu i moega fugalaau. Ina ia ausia le mea e manaʻomia, e totoina le tuberose i pupuni uumi. E fetaui lelei mo le teuteuina o faletas ma mixborders.

O le Polyantes e masani ona faʻaaogaina i totonu o pusa o loʻo i totonu o pusa mo le faʻaogaina o laufanua faʻataʻavalevale. O le tele o taimi, e totoina i le gladiolus, mallow, rosemary ma le delphinium. E masani ona faʻaaogaina mea e faʻaaogaina e fai ai fala. Mo nei faʻamoemoega, e tatau ona filifili fualaau e tele atu aʻafia nai lo fugalaau tatala.