Fua o le gaosiga

Faamoemoega o le tuputupu ae o le aspidistra i totonu o se ulo i luga o le windowsill

O le aspidistra fiafia e teuteuina tulimanu uma o lou fale. O le tausia o lenei matagofie lanu meamata lanu meamata e faigofie lava lea e oʻo lava i se tagata tausi fale e mafai ona taulimaina.

Tulaga sili ona lelei mo le tuputupu ae o le aspidistra

O le laau o se lautele (e tusa ma le 15 cm), e pei o se fetu. O le aspidistra e seasea lava ona tupu, ma afai na te tuuina atu ia te oe se fugalaau lanu piniki, mafaufau ia te oe lava le laki.

Fugalaau aspidistra - o se mea e le masani ai. I le fale e tupu i le taumalulu po o le amataga o le tautotogo. Aspidistra e maua ai fugalaau sessile axillary i foliga o se fetu, lea e tupu saʻo mai le rhizome, i le va o fua. Perianth - puupuu, enaena-enaena-paauli. E mafai foʻi ma le fesoasoani a le faʻafefeteina faʻaleagaina ina ia maua ai ni fua - fualaʻau paʻu.

E te iloa? I lalo o le natura masani, o se tagata vavalo e faʻafeiloaʻi paʻu ma selu.

Aspidistru o loʻo valaʻau pea "tamaitai sili", aua o loʻo i ai se natura faʻapitoa ma e matua faigofie lava i tausiga ile aiga, poʻo "aiga faauo" mo le ola faʻateleina laulaʻau. E mafai ona ola le laau e aunoa ma le masani ai ona faasusu, faapaleni le malulu ma le malu puipuia-faapalepale.

Malamalama

Talu ai ona o le ola o le aspidistra e tupu i le vaomatua i vaomatua, e mafai ona faamalieina i le maualalo o le malamalama. E le gata i lea, o le sun tuusaʻo e mafai ona faaleagaina ai le laau i le susunuina o laulaau.

O le mea sili ona lelei, o le laau o le a lagona i le itu i sasae - i le taeao e le eseese le la iinei ma le susulu o ave. Afai ei ai sou vavalo i le itu i saute, ona e manaʻomia lea e teu malu. O se nofoaga lelei mo lenei fugalaau o se paolo malu.

E taua! Afai e itiiti se malamalama, o le aspidistra e leiloa le eseesega o ona laulaau.

E manaʻomia e le Aspidistra le malamalama lelei i le taumalulu, e mafai ai ona faʻapupulaina faʻamalamalamaga i moli.

Lulu

O le vevela o potu (+ 20 ... +22 ° C) ua lava lea mo se aspidistre, ma i le taumalulu e tatau ona fai ai ni mea e sili ona lelei mo ia - + 12 ... +15 ° C. O le maualalo o le vevela i le taimi o le taumalulu e faigofie ai i le aspidistre ona ola i le vaitaimi o loʻo momoe ma faʻapupulaina le malosi mo le tuputupu aʻe o laʻau.

I le taumafanafana e fautuaina ai e "savali" le laau i luga o le faapaologa, terrace poʻo le togalaau. O le a manaia le lagona o se fugalaau i le paolo o laau.

E te iloa? I Iapani, o le aspidistra leaves o loʻo faʻaaoga lelei i le faia o le marobana, ma i le teritori Europa latou te fiafia e ola i vaitau o le taumalulu ma teuteu potu mafanafana ma meaʻai ma sina laititi.

Faʻapitoa o tausiga ile

I le vao, e fiafia le aspidistra i vaomatua susu, ma i lona atunuu (Asia i Saute) e tusa ma le selau ituaiga. Ae naʻo le tasi - aspidistra maualuga (Aspidistra elatior) - e mafai ona tupu aʻe e pei o se fale ile fale. O le aspidistra eseese (Aspidistra Variegata) o le ituaiga sili ona lauiloa. O ona laulaʻau e iloga i lanu samasama, paʻepaʻe poʻo le kulimi i lau lanu lanumeamata.

Faʻasalaina ma faʻaleleia

E pei ona taʻua muamua, o le aspidistra e le taliaina le vevela ma manaoga, i le vevela maualuga, maualuga maualuga. A lelei le mafanafana mo le laau mai le tautotogo i le tautoulu, e tatau ona faasūsūina i taimi uma ma sili atu (i le taimi lava e mu ai le pito i lalo), ma i le taumalulu e fetaui lelei (i ni nai aso pe a uma ona taʻe le pito i luga). Mo le faʻavaivai, faʻaaoga vaivai, vavaeese (ia le itiiti ifo ma le aso) vai.

E taua! Afai e te faʻamago se mea laitiiti pe toe faʻamago le eleele, e mafai ona mate le aspidistra.

E le manaʻomia le saluina o le laau, ae i le vevela o le tau e na o le tatau lava. I le faaopoopo atu i ai, e manaʻomia le fufuluina o lau o le aspidistra i le tele o taimi i le vaiaso ma se laʻau susū - o loʻo i ai se aafiaga lelei i lona tuputupu aʻe.

Laʻei pito i luga o aspidistra

Aspidistra e tatau ona fafagaina i na o le vaitaimi o vegetative - mai ia Aperila e oo i Setema. I le taimi lea, o fugalaau "aiga vavalalata" e tatau ona faʻamaʻiina ia le itiiti ifo i le tasi i le lua vaiaso faatasi ai ma se pusa faʻapitoa faʻapitoa vai mo totonu o laau. I le taumalulu, e le manaʻomia le fafagaina o le laau.

E taua! O le aspidistra ma laulaʻau faʻasolosolo e le fafagaina uma - o fugalaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le laulauina o lau.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o aspidistra: faʻafefea ona lafoai

O nisi taimi e mafai ona maua ai ni mea laiti i luga o laʻau lanumeamata ola maloloina o le aspidistra - o le taunuuga lea o le tele o le faʻamalolo. I lenei tulaga, o le fafagaina e taofi seia oʻo i le isi vaitau.

E le gata i faʻamaʻi faʻatasi O faʻamaʻi pipisi nei e aʻafia ai:

  • vaʻavave mite;
  • aphid;
  • anufe;
  • aspidistral shield.
Afai e te mauaina se talipupuni, e tatau ona e aoina ma le lima ma fufulu lau o le fugalaau i le fasimoli ma vai. Ina ia faʻafeiloaʻi ia miti vaʻavave, o loʻo faʻaaogaina se vaifofo o le alcohol alcohol poo le soap. Aʻo togafitiga le liona faʻatasi ma se fomaʻi faapitoa ("Aktellik").

E i ai se faʻamaʻi sili atu ona lamatia - infectious chlorosis. Afai e te matauina le tuputupu malie o le aspidistra, lapisi samasama lapopoa o laulaau ma le vave tele o suiga i la latou lanu, e tatau ona faaleagaina le laau ua aafia.

O le mea moni, o le suiga i le setete o le aspidistra e mafua ona o mea sese ile tausiga:

  1. Afai o le lauulu o laulaa e liu enaena, ona malogo lea o le nofoaga. E tatau ona faʻaleleia le maualuga.
  2. Afai e telegese le fugalaau, masalo e leai se vevela. E mafai ona e fafaga aspidistra urea.
  3. O le aspidistra e mumu ma lanu samasama o laulaau e matauina - e leai se malamalama o le laau. E ui lava, afai o lanu taʻitasi e samasama, e ono avea ma o latou gaosiga o le tino.
  4. Sa i ai ni lanu enaena i laulaau - o le taunuuga o le susulu o le la. E tatau ona ave le fagu i se isi nofoaga.
  5. Afai na amata ona mamae ma le mafiafia tagata uma o le palapala tetee, o le a faailoa mai ai le i ai o le tele o le susu. E talafeagai le suia o le maualuga o le ea i le nofoaga lea ua tupu ai le aspidistra, ma filifili isi tulafono mo auala e faʻafeinu ai.

E te iloa? Aspidistra e matua faigata tele se laau e tusa lava pe i totonu o se potu e tumu i le asu e le gata ina mafai ona oti, ae e fuga foi.

Aspidistra togafiti ma toe gaosia

E masani lava e le talafeagai le toe totoina o le laau, e fautuaina e fai i le 2-3 tausaga. E le gata i lea, afai e le toe totoina se aspidistra i le taimi, ona tupu tele lea ina ia mafai ona vaeluaina ai le ulo.

E pei o laʻau lili uma, o le "iron lady" o loʻo i ai se aʻa. O le mea lea, pe a manaʻomia le siakiina o aʻa o le aspidistra na ufiufi uma ile eleele.

O le "Iron Lady" e faasolosolo lemu: mo le tausaga na ia faaopoopo mai ai 4-5 lau fou. Ae ui i lea, o le fetolofi malosi malosi e sili atu avanoa.

E te iloa? O lona igoa aspidistra na maua mai upu "aspidis" (sn) ma le "tra" (pointer). O lenei igoa ona o le mea moni o laulaau o le laau o loʻo mimita pe a feosofi se gata i le va oi latou ma lapataia tagata e uiga i le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Afai o le aspidistra ua tupu, ae e te lei totoina, e tatau ona e filifilia se potopotoga lautele ma sasaa vai inu i luga o ia poo le fuafuaina (mo le faʻaaogaina). Ua faataatia le alavai i le pito i lalo o le tane (pebbles, pebbles). O le eleele aʻo lei totoina e tatau foi ona faʻamamaina e ala i le togafiti i totonu o le vai taele.

E mafai ona e faʻapipiʻi le aspidistra i le taimi e tasi - tipi le rhizome ma se naifi malosi i ni fasi vaega, ma tuu ai ia le itiiti ifo ma le 2 'au i vaega taʻitasi. O fasi pepa e lilo i le paʻu o le malala ma tuʻu i le eleele ua saunia.

E taua! E tatau ona totō faʻatasi le vavalalata mai isi fugalaau - o le a foliga sili atu ona lelei.

Ina ia mafai ona lelei le vavalalata i le taimi o le toe gaosia, o le vevela i totonu o le potu e le tatau ona i lalo o le 18 ° C. O le mea lea, o le faʻatulagaga e tatau ona faʻatinoina i le tautotogo. E le gata i lea, pe a fai o le toe faʻaleleia e tatau ona faʻamautinoa e leai se gasegase maualuga - o le a mafua ai ona pala le aʻa. Faʻamafanafanaina se laau talavou e le mafai ona sili atu nai lo le tasi le masina talu ona faʻauluina.

E mafai e aspidistra ituaiga ma lau. Mo lenei taumafanafana, e tipi le laulaau e aunoa ma se aʻa, mago ma tuu i totonu o se pusa tioata. Ua tapunia le pusa e puipuia ai le ea mai le ulufale, ma tuu i totonu o se potu mafanafana ma lelei. A maeʻa aʻa i luga o le pepa, e mafai ona totō ile eleele. Laʻau pito i luga e ufiufi i se fagu, faia o se ituaiga greenhouse.

E taua! O aʻa e mafai ona maua na o se vaega mafiafia o le pepa.

Aua o le aspidistra e mafai ona sau ma eleele uma, ma e kuka ai oe lava:

  • 3 vaega o eleele eleele maso, 1 vaega o le oneone, 3 vaega o laufanua lauusiusi;
  • 2 vaega o eleele eleele maso, 2 vaega o eleele lanu, 2 vaega o humus eleele, 1 vaega o le oneone;
  • otaota lanu - 2 vaega, eleele o peʻa - 1 le vaega, lau lauʻeleʻele - 1 le vaega, eleele humus - 1 le vaega, oneone gaʻo - 1 vaega.
E tatau ona manatua o se laau e pei o se aspidistra e tali atu ma le tiga i se gaioiga, o lea na o se fugalaau talavou e tatau ona toe totoina i tausaga taʻitasi. Afai e lagona lelei e se tasi o le aspidistra, ona faigofie lea ona suia le pito i luga ole lalolagi. E masani lava o lenei faiga e faia i le tautotogo (Aperila-Me).

E taua! Pe a suia le tele o le taulai atu e tatau ona totogi i le aʻa - i le tulaga o le faaleagaina o le aspidistra e taofia lona tuputupu aʻe mo se taimi umi.

Mea aoga o le aspidistra

I le fale aspidistra ua leva ona iloa e tagata ona aoga. I aso nei, o lenei laau toto o se vaega o le tele o vao vao e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi:

  • vailaʻau faʻaleagaina poʻo faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract;
  • maʻi faʻasolosolo;
  • afaina o le vevela;
  • tonsillitis ma tonsillitis;
  • solia o le faasolosolo malie;
  • faiga o le fausiaina o le tamaʻitaʻi;
  • paʻu o le paʻu.
Faʻasaga lelei mo le "tamaʻitaʻamea" e le gata ina e fiafia i le vaaiga o lauusiusi, lamolemole lauulu mo se taimi umi, ae vaai foi pe faapefea ona fuga le aspidistra. O ana fugalaau matagofie o le a manatua mo se taimi umi.