Laʻau

Laʻau masani, nut poo hazelnut - pe faʻapefea ona tupu aʻe le hazel i le atunuʻu

Seia oʻo mai i le taimi nei, e le o tagata uma o togalaau e iloa e mafai ona ola le hazelnut lauiloa i luga o lona laupepa i le atunuu, maua i tausaga taʻitasi se fualaau lelei ma lelei. O le a le hazel - o se vao po o se laau e faalagolago i le eseesega.

O se tala puupuu o le ituaiga o hazel

I Rusia, o laau afu vao e taatele i totonu o le vaomatua ma laasaga o steppe, tonga taiga, vao coniferous-deciduous, i le North Caucasus. E mafua mai i le ituaiga o Hazel (Corylus) o le aiga Birch. E masani ona faʻafefeteina e le aʻa hazel (Corylus Avellana) vao vao, aua e faigofie ona faʻalauteleina e aʻa.

E masani ai

Mo faʻamatalaga! I aganuu o aganuu, e masani ona totoina ituaiga laau toto e ala i le sopoia ma ituaiga o ituaiga.

O le a le mea e foliga tutusa ai le lago

O le maualuga o le vaomatua matutua e oʻo atu i le 2-5 m. O le pale e faia ai se foliga faʻapipiʻi pe leai. O le aʻa o le aʻa e malosi tele ma e faʻatupulaia tele lava i luga. O laulaau e siʻitia laʻititi i le 12 cm le umi ma oʻo atu i le 9 cm le lautele. Male (tautaliga) ma fugalaau fugalaau ua faia i luga o vao, o le mea lea, e fautuaina e totōina a itiiti mai e tolu laau totō lata ane, ma e sili atu foi ona ese ituaiga eseese. Fualaau aina - 'oloʻo faʻamaʻalo fatu i fasi laumei lanumeamata, tuʻufaʻatasia i vaega o le 3-5 pc.

Tulaga o tulaga

Crohn e mafai ona fausia e pei o se laau poʻo se vao. O le faʻamoemoe o le olaga e 80-100 tausaga. Fruiting occurs i le lima o tausaga.

Vaitaimi ma le seleselega

Auala e totoina ai le moa ma ola mai fatu i le atunuu

Fugalaau faatasi ai ma isi tausaga e totoina i le tautotogo i luga o laau mama. I le tautotogo, fugalaau e amata i luma o laʻau, ma o le tele o pollen e tosina ai pi. O fualaau aina na kukaina ia Aokuso - amataga o Setema. I le averesi, o le tasi laau e oo i le 1.5 kilokalama, ae o loʻo i ai ni togavao e oʻo atu i le 8 kilokalama mai le vao.

Le tofo o fatu

O le taimi lava e amata ai ona pa'ū uluaʻi fua, e amata le seleselega. O fua uma o hazel e seleseleina i le taimi e tasi ma tuu i se mea matutu, pogisa e malogo ai mo le 2-3 vaiaso. O aso uma lava e te manaʻomia e faʻamaeʻaina ai le faʻatoʻateleina o fua. E mafai ona e teuina ni fatu mamago mo le 2-3 tausaga. O le tofo o fatu e manatu lelei e le lelei pe leai foi e aunoa ma le faʻalauiloaina o le ita poʻo le suamalie, lea e manatu i ai o se mea lelei i le kuka.

Faʻalogo lelei! Halva, o kuki ua saunia mai hazel, ma ua faaopoopo i le sukalati.

Mea aoga

O le lisi o aoga aoga o le hazel e matua manaia lava:

  • faaleleia le toto;
  • faaosofia le lactation;
  • faʻasaina le mamafa;
  • toe faʻaleleia le faʻamaʻi ma le malosi;
  • fesoasoani i togafitiga o faʻamaʻi fatu o fatu fatu, rūmatism ma le anemia;
  • ei ai sona aafiaga o le anthelmintic;
  • faʻaosofia le tuputupu ae o lauulu;
  • fesoasoani ile veinsose veins.

Ua faʻamaʻaina Hazel fou ma falai, faʻafefiloi ma le meli, maua mai le suauu.

Lamala ma le malulu

O fualaau laiti i le tolu tausaga muamua o le soifuaga e sili ona vaivai. Latou te faʻavaeina vai ma fale mai le malulu mo le taumalulu. E le fefefe tagata matutua i le lamala ma le malulu (faʻafefe o le toʻa i le -40 ° C).

Faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Ua mafatia Isaasa mai aphids ma le osofaia o meaola faalafua. O faʻamaʻi, paʻu paʻu, lapisi ma le paʻepaʻe paʻu e mafua ai le tele o mea leaga i mea totō.

Le faʻaaogaina o fatu i vailaʻau

Mo togafitiga faafomaʻi, ua faʻaaogaina ai Hazel e toe faʻafoisia vave le malosi pe a uma le taotoga ma maʻi. O le kulimi ei ai le maualuga o le kalori, o loʻo mauʻoa i vitamini ma minerale, fiber.

Taua! I fafine e fananau mai e mafua ai le susu susu.

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

O uiga sili ona taua o hazel o:

  • le faʻasalaga e faʻamalamalamaina, faigofie ona faʻafeoloolo le paolo;
  • sosolo o le malulu (e oʻo atu ile -40 ° C);
  • fua faʻatoʻaga;
  • faʻalauteleina o laau toto;
  • leai se faʻaeteete i le pitonuʻu ma isi vao ma laau.

Faʻafitauli:

  • faamoemoeina se uluai seleselega pe a luluina fatu o le ai ai ia le itiiti ifo i le lima tausaga;
  • o le tolu tausaga muamua, e manaʻomia e laau toto ni fale mo le taumalulu ma masani ai ona faʻamalosia vai.

O a isi ituaiga o hazel

Avanoa masani - faʻamatalaga laau

I le aofai atoa, e tusa ma le 20 ituaiga o ituaiga o loʻo iloa e naʻo totonu o le eleele tatala, lea o loʻo taua i lalo e sili ona lauiloa.

Laʻau o le Hazel (Corylus colurna), pe maua ai le nut

I totonu o le vao, tufatufaina atu i le Caucasus i Matu i le ogatotonu o le mauga. Ua ola Hazel ma se laau e oo i le 20 mita le maualuga, e ola e oo i le 200 tausaga, e le tuuina atu ni aʻa. E faigata tele ona talitonu o lenei mea o le alo. E faʻamalosi-faʻapipiʻi fatu o loʻo i totonu o se afifi vaivai. O tausaga o le seleselega e fesuiai ma 2-3 tausaga o le tafaoga atoa.

Aumai le kulimi

Hazelnuts (Corylus Heterophylla)

Laʻau 2-4 mita le maualuga. Fua o fua ile 2-3 pcs. i luga o uumi uumi. O le afifi afifi e lanumeamata, foliga foliga foliga e foliga mai o se logo. O le igoa e taʻu mai ai o laulaau e ese le ese: i luga o lala pito i luga e lanu meamata ma e leai ni mea, ma i luga ifo - o se paolo malu ma le susu.

Hazel

Manchurian Hazel, poʻo Siebold (Corylus Mandshurica)

O se laau vao 3-4.5 mita le maualuga o se ituaiga manaia o le pericarp o nati: toto, mafolafola malosi e oo i le 6 cm le umi. Ona o lenei, o le aoina mai ma le aveesea o nati e faigata tele. O ituaiga o le aganuu ua faʻaleleia talu mai le 1882, ae o Rusia o loʻo maua i totonu o Moscow ma Leningrad. Siʻitia o le aisa i le -45 ° C.

Manchurian hazel

Hazelnuts (Corylus atropurpurea)

O se ituaiga e le masani ai e 2-3 mita le maualuga ma lanu mumu (lanu violē) na faguina i Peretania i le 1836. E taugata e le gata mo fua tetele, ae faapena foi mo se pale teuteu e masani ona faaaoga i le mamanu. O le teteʻe o le kiona e laʻititi laʻititi (e oʻo i -29 ° C).

Leafy hazel

Laʻau tele (Corylus maxima), poʻo le Lombard nut

O se vao po o se laau e 3-10 mita le maualuga. Laʻau lapoa (e oʻo i le 2.5 inisi le lautele) nati, o loʻo ufiufi i totonu o se mea lanu mumu po o le lanu meamata o se faʻalanuga uumi ma le lautele lautele o lobes. O le laʻau atonu e lanu uliuli po o le paʻu.

Faʻalogo lelei! O le ituaiga o meaola ua lauiloa talu mai Eleni anamua ma ua lauiloa ona o lona manogi suamalie ma gaʻo gaʻo (e oo i le 60%).

Lombard nut

Taʻu masani: totoina ma tausi

Chestnut - o se laau e iai fugalaau, o se faʻamatalaga pe faapefea ona toto ma ola

O le au fai togalaau e sili ona lelei e fiafia e totoina vao i le tautoulu i ni nai vaiaso ao leʻi amataina le kiona. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻamafanau latalata atu i le tasi le tausaga.

Totoina o le toto

E leai se eseesega mai le fua o le autumn, ae o le ae sauniuni se lua mo le totoina i le tautoulu ina ia mafai ai ona faʻapipiʻi lelei le eleele. O le seedling e tatau ona malolosi, ae le o toe afaina.

Tausiga o le autumn

O le laasaga saʻo i lea laasaga e pei o lenei:

  1. O fualaau e filifilia i ni vine malolosi e 3-4. O le umi o le rhizome e tusa ma le 50 cm.
  2. O lua eli i se mamao pe a ma le 5 mita mai le tasi i le isi a itiiti mai o le masina ao le i fuafuaina le totoina o laau i le lautele o le 50-80 cm, o le loloto o le 50-60 cm.
  3. O le eleele mo le toe faʻaleleia ua saunia e tusa ai ma le mataupu faavae: o le palapala ua vevela ua faʻafefiloi ma se pakete o le humus, e faaopoopo ai ni ipu tioata se lua o le fafie ma le eleele mai laau tuai o hazel, faʻamalosia ma le microflora talafeagai.
  4. O le aso ao le i totoina, o le saito ua susulu i totonu o se mash of water, clay and a small amount of rotted manure.
  5. O le aʻa uʻu e maualuga le 5 cm i luga ae o le eleele.
  6. Ia mautinoa e tulia se pi i totonu o le pu mo le lafu o le vao mo le taimi muamua.
  7. A maeʻa ona faʻatumu aʻa, o le vaomatua e faʻafeinu tele.
  8. O le eleele i lalo o le kulimi e mulimuluina i le peat or sawdust.

Vaega o le tausiga o taimi

O laau laiti e manaomia le tele o le gauai. Mai le tolu tausaga i luga, o le nutimeti e toetoe lava a le manaʻomia ona tausia, sei vagana ai le teuteuga mama, lamala timuga ma le seleseleina.

Faʻaiga ma fafaga

Faʻasaga i taimi o le lāmala e manaʻomia 1-2 taimi i le masina. Liligi 10 lita o le vai i lalo o le vao. O le aso e sosoo ai, o le eleele i lalo o le kulimi e tatau ona tatalaina.

Faʻalogo lelei! I le tautotogo, pe'ā uma le fulafula o fatugaʻo, e tatau ona fafaga faʻatasi ma le ammonium nitrate, ma i le tautoulu - faʻamaʻi faʻasamala-phosphorus fertilizers. O tausaga taʻitasi uma, e faʻataʻaina ai le eleele ile vao, faʻasaga atu mea faʻalautele.

Fugalaau tausi

Faʻaleagaina e tupu mai i le fesoasoani a le matagi. Pe a fuga mai le hazel, e faʻasalalauina tamaʻi pollen mo le tusa ma le 12 aso, ma faʻamafanafana fugalaau seia oʻo i le 14 aso. O se mea e fai e tusa ai ma le tausiga i lenei taimi e le manaʻomia.

Faʻatau togafitiga

E sili atu le osofaia e Aisa. O le a latou manaʻomia le togafitia o le vao faʻatasi ai ma iniseti aʻo leʻi amataina: karbofos, chlorophos poʻo se mea faʻapitoa. Mai mea malie, e togafitia i latou i le oʻo mai o le tautotogo ma le apa sulʻamea suauu poʻo le Bordeaux.

Ua teuteu e Hazel

E ala i le selesele, e mafai ona e faia se laau poʻo se togavao. E masani ona latou faʻaaluina i le taumalulu. Taumafai e aveese lala uma lava e ola ai le ulu, ma fatuina ai le tele o le mafiafia. O fua e na o luga o fuʻa laiti o lenei tausaga. I le 20 tausaga uma, o le toe faʻafouina o le faʻatulagaina, o le tuʻuina lea o le eleele e le sili atu i le 30 cm le maualuga ma le malosi malosi.

Sauniga o le taumalulu

E naʻo le 2-3 2-3 tausaga talu ona toto fatuga e manaʻomia ona fausia ni fale mo le taumalulu. E faia mai se tafaoga faʻatoʻaga, afifiina o le pale poʻo le punou lala i le palapala ma ufiufi mai luga.

Tofiga

Ua totoina laʻau o olive i laau e matua faigofie ona faʻaleleia e soo se auala vegetative. E seasea ona totoina i ni fatu, aua e le mafai ona vavalo po o fea o le a totoina, ma fua mai mo le taimi muamua e ono tupu pe a mavae le 10 tausaga.

Laʻau

I le taumafanafana, e seleseleina le umi o le 10-12 cm le umi mai i talavou matutua. E totoina i totonu o se kiona, e masani ona ufiufi i pulou manino. E masani ona oʻo i le masina e aʻa ai, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea fualaau i se nofoaga tumau.

Vaeluaina o le vao

E mafai ona eli le vao ma vaevaeina ile 2-3 vaega. Faia lenei mea i laau laiti (e oo i le 5 tausaga) ma naʻo le tautotogo.

Tuʻu

Umi se auala. Latou te punou le paranesi i le eleele ma suʻe le paʻu i le itu e faʻafesoʻotaʻi ai e faia ai ni aiaiga mo le aʻafia. Faʻamau le pu ma se lauulu ma fufulu i le eleele. O lenei nofoaga e matua malulu uma i le taumafanafana.

Faʻalogo lelei! Afai e manuia le aʻa, e totoina le togavao i le lua tausaga.

Atalii

A maeʻa le 3-4 tausaga, o le a tuʻuina atu e le vao vao aʻa tetele, lea e amata mai i le amataga o le taumafanafana ma faʻapipiʻiina i se nofoaga fou.

Wild Hazel Inoculation

O le i ai o se vine i luga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona faʻaaogaina mo le fulu i luga o le vao vao.

Faʻalogo lelei! I le amataga o le taumafanafana, eli mai vao mai le vaomatua ma totoina i se nofoaga talafeagai. A maeʻa 2-3 vaiaso, e mafai ona e tui i le ala masani.

O ni faafitauli ono tutupu i le tuputupu ae o le hazel

Ua lauiloa e tele le tiga o le hazel hazel mai le mafiafia, o le mea lea, e tatau ai ona fatuina ni tulaga mo le tuputupu aʻe olaola: fufulu, aveese aʻa, ma aua le toe totoina laau tetele.

Mai le faʻamatalaga o loʻo i luga o loʻo manino manino pe aisea e le fua mai ai e Hazel i togalaau, pe afai e na o le tasi le togavao. O le mafuaaga autu lea e leai ai ni nati i luga o hazel.

Maʻi

O le pala, o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le paʻu manogi o faʻamaʻi masani ia e mafua ai ona afaina le hazel. E tatau ona faia le togafitiga muamua i le copper sulfate poʻo le Bordeaux vai i tausaga taʻitasi pe a uma le lalaga. Toe faʻataʻitaʻiga ile 2-4 vaiaso.

Pests

Laʻau laulaʻau paʻu, palafisi o le hazelnut, anufe o le nut o pests faapitoa. Latou te tau ma i latou i le auala lava e tasi e pei o aphids: latou te togafitia vao ma iniseti ma acaricides: phytoverm, karbofos, actellik. O le mea e sili ona mataʻutia o se faʻavae i luga o le paʻu, e lelei tele le tipi ma susunuina se auala e sola ese ai.

O se agavaʻa masani o se laau e le lelei le matagofie o loʻo i ai lona pale paleni ma tuʻuina atu ni fua maloloina ma le lelei i tausaga uma. O le totōina i totonu o le togalaau i aso nei e le faigata, o fale tausimai e ofoina atu le tele o ituaiga eseese ma le maualuga o le gaosiga (e oʻo i le 8 kilokalama i le vao).