Laʻau

E faʻafefea ona tupu se aluna mai se fatu i le fale

E faʻapefea ona tupu se aluna mai se fatu i le fale? E moni o lenei fesili na fesiligia e le sili atu ma le toatasi le mafutaga mafanafana, ona o se malosi ma le manaia o le laau e matua faigata lava, e manaʻomia ai le itiiti o le gauai atu ma e mafai ona faʻamalieina sili atu nai lo le tasi augatupulaga.

Saunia o mea mo le totoina

O le manuia i se mataupu faigata e faalagolago i le totoina o mea totino, o lea e taua ai le filifilia o le saʻo saʻo. Ina ia faia lenei mea, mulimuli i laasaga taʻitasi i le laasaga o le au fai togalaau:

  • o le vine e tauina i le ogatotonu o le autumn, seia oʻo ina amata ona pala le fua o le vine;
  • e tatau ona lanu enaena ma sina lanu lanumeamata, e aunoa ma se lalelei ma ni mea e pala;
  • mo le germination, e sili atu le filifilia o se fatu, lea e faigofie ona vavae ese mai le pulou. E le o se vaega, ae na o le puipuiga mo le fua.

Oak photo

Mo faʻamatalaga! Pe a fuafua e tupu fua, ia suʻesuʻe muamua le faʻamatalaga e uiga i le ituaiga o laau, talu ai ona o aso eseese o aso lelei mo vao. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le uila mumu Amerika, lea o loʻo maua i luga o konetineta eseese, o fua na aina ile lua tausaga. I Rusia, o le petiole sili ona taatele, lea na o le tasi le tausaga e faia ai lenei mea.

Acorn filifiliga

E faapefea ona ola le mango mai fatu i le fale

E le o fatu uma ua sauni e faʻamalosi ma liliu atu i totonu o le ola maloloina ma malosi. E faapefea la ona totogo se fatu i le fale? Mo miti uma e faʻamaoni, e tatau ona e filifilia fua saʻo. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave ni nai elemene ma e le faia se suʻega tele ia i latou. E tatau ona e aoina se pakete vai ma sasaa i totonu. A maeʻa ni nai minute, o le a malelemo fua, o mea e totoe o le afu e mafai ona lafoina, aua o le a le toe tupu. Latou te le malelemo ona o se anufe na nutimomoia i totonu, poo se mea na osofaia le fua ma ua pala i totonu.

Laʻau faʻasaina

O fualaau suamalie ua malogo lelei, ma, faatasi ai ma moa po o paʻu, ua tuʻuina i totonu o se ato faʻamafa. E tuʻuina i totonu o le pusaaisa mo le 45 aso pe sili atu foi, seia oʻo ina amata ona totogo le fatu.

O mea o loʻo i totonu o le pusa e tatau ona siaki i taimi uma. O le eleele e tatau ona susu. O se siosiomaga e sili atu le susu o le a mafua ai ona pala le fusi, ma i le eleele matutu o le a le tupu.

A maeʻa le 1.5 masina, o le a aliaʻe aʻa i le amataga o le taumalulu, ma o fua o le a manaʻomia ona totōina i totonu o se tamai atigipusa e 5 cm le maualuga.

Laʻau mo le oak

Medlar - pe faapefea ona ola i le fale

Lelei mo le totogo eli i luga le eleele, lea e tu latalata i le tina. Afai e le mafai, e mafai ona e faʻaleleia le eleele togalaau ma faʻaopopo i ai le masi. Latou te fesoasoani e taofi le susu.

I totonu o se ulo e iai se totogo, e tatau ona i ai ni alavai e mafai ai ona sau fafo le susu. O le totoina o mea e tuʻuina e le sili atu i le 5 cm. E tuʻuina i luga ma le ufiufi le fulufulu mamoe susu, ae le galo e uiga i pu e tafe mai ai le ea.

Laʻau tuputupu aʻe o laau

E faʻapefea ona tupu se arasi mai se kulimi i le fale

O le fatuina e tatau ona mataituina lelei. O le mea moni o loʻo faʻamalosia lelei o ia ma o le galuega na faapaleina i se taunuuga lelei e molimauina e faʻataʻitaʻiga nei:

  • o laau ola na ola e 10 pe 15 cm;
  • laulaau laiti e aliali mai;
  • o se aʻa maloloina lelei ua faia ma o lanu paepae papae e vaaia;
  • ua manino le vaaia o le laau ua tele lona ogaoga.

Filifili o Tina Oak

Laʻau faiva, e pei o le tele o isi laau totō, e manaʻomia le pikiina (totoina o laau mai se tamai ulo i se mea tele). O lenei faagasologa e taua aua e fesoasoani i se atinaʻe lelei o aʻa ma lona faʻamalosia.

Faʻalogo lelei! Latou te faia se togi e le muamua nai lo le 2 po o le 3 laulaua e aliali mai i le malamalama.

Faʻaaoga mea

A maeʻa ona filifilia se nofoaga e tulaueleele ai, e ave i latou mo le eliina o le saite. O le eleele vaʻalele o le a maua ai aʻa ma le manaia lelei o le ea ma le lelei o le vai.

E taua foi le eliina o se pu o le saʻo saʻo. O ona faʻavae e faʻalagolago i le tele o le aʻa autu. I le tele o tulaga, o le loloto e le sili atu ma le 90 cm, ma o le diameter e 35 cm. Ua totō le laau i le palapala malulu, o le mea lea, ao le i totoina, ua faʻamamaina le eleele. Pe a totoina fatu i totonu o le palapala, o le eleele ua paʻu.

Laʻau vavalo

A o faʻato'ā fananau mai nei tamalii, e taʻitaʻia i latou e tulafono e tolu:

  • I le taimi o le vevelaina, o le tau e faia i le itu mai le fatu, ina ia le latalata le vai i tafatafa o le ogalaau, ma e mafai ona puipuia le laau mai le faaleagaina;
  • faataamilo i le laau e te manaomia e mulutalu le palapala. Ina ia faia lenei mea, e talafeagai le paʻu poʻo le paʻu laau. O le laina o sea peʻa e tusa ma le 30 cm. O le paʻu o le a fesoasoani i le susu ma puipuia le laau mai vao leaga;
  • mo inisiua, e mafai ona e togi atu ni nai lala i le lua, lea o le a mautinoa ai le manuia o le tulaueleele. Tuu i latou e le sili atu i le 3 cm.

Auala e fuafua ai le sauniuni o fualaau mo se suiga o le nofoaga

E mafai ona fuafua o loʻo saunia ia laau toto mo le totoina e ni faʻamatalaga:

  • o le seedling ua tupu e le itiiti ifo i le 15 cm ma sili atu le sili atu i le tele o le ulo;
  • e tusa ma le 5 laʻau na faia i luga o se laau;
  • o loʻo aʻafia lelei le aʻa;
  • pe a maeʻa agi i le le itiiti ifo ma le 2 vaiaso ua pasia.

A mafai ona e totoina fatu i le eleele

O totogo talavou e totoina i le tautotogo i ni lua ua saunia. O le pito i lalo e ufiufi i se alavai faʻavaivai e tusa ma le 20 cm le mafiafia. Laititi laʻitiiti poʻo piliki gau e talafeagai mo lenei mea.

Faʻalogo lelei! Ua saunia muamua le eleele: o le eleele ua fefiloi ma le lua pakete o le humus, o le kilokalama o le apa ma le mea e gaosia ai le minerale.

Filifilia o se nofoaga ma le faʻaleleia o foliga

O le isi atinaʻeina o le laau e faʻamoemoe i luga o le nofoaga saʻo na filifilia. O le mea lea, filifili se nofoaga, e tatau ona e mafaufau i faailoga eseese:

  • malamalama. E manaomia e se laau le susulu lelei o le la, o lea e le manaʻomia ai ona totō i le paolo. O le laau e faʻaaogaina le malosi o le la ma faʻaleleia atoatoa;
  • leai se vai, laina eletise ma auala. E matua faigata lava le vavalalata saʻo pe mafai faapefea e se laau ona ola ma pe a aʻa ona aʻa, o lea e sili ai le atamai le filifilia o se nofoaga mai soo se ituaiga o fesootaiga. O le mamao mai le fale poʻo isi fale e tatau ona tusa ma le 3.5 m;
  • le vavalalata vavalalata i laau. Afai o isi laau e lata ane i le aluna, ona ono le maua ai lea o le tele o meaʻai. O taunuuga o le a le lelei le alualu i luma ma le atiina ae. E tatau ona i ai se mamao o le itiiti ifo ma le 3 m i le va o le oak ma isi laau.

Totoina o tausiga o anufe

I le popofou o se fatuga i le ea fou, atonu e foliga mai o le tupu aʻe o se oak mai se fatu i le fale e matua le talafeagai. O le a lagona e le laau le le toʻa, aua e tatau ona faʻaaoga i le moli fou fou, palapala ma avanoa.

Laʻau talavou

Ae peitai, afai e saʻo mea uma, o le a tupu malosi ma amata ona tupu atoatoa. E manaomia e le laau se tausiga faʻapitoa mo le tolu tausaga muamua. Ona malosi lea ma o le a mafai ona atiina ae tutoatasi. Mo le vave ma vave le tuputupu ae, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:

  • e tatau ona tuʻuina atu le fatuina o le fatu ma le puipuiga mai roi, lea o se mea moni lava. E aoga le fausia o se pa puipui o le a puipuia le laau mai itu uma;
  • I le faʻaopoopoga i meaola, e mafai foi e osofaʻi ona osofaia atunuʻu eseese. O le tele o taimi, o loʻo i ai se laʻau oisa, o se pulou pulou ma se paʻu paʻu tele. E manaʻomia lou faʻaaogaina o vailaau faʻasaina o le a laveaʻiina ai fualaau mai nei fata;
  • o le lua vaiaso muamua talu ona totoina, e tatau ona fafagaina le seedling i aso uma. Sasaa se pakete vai i le taimi.

I le taumalulu, e tatau ona e tausia le puipuia o laau mai gutu malulu ma osofaʻiga o hares e fia fiafia e maua mai i fualaau uila fiafia. O le eleele e latalata i le laau e tatau ona ufiufi i lau o le vevela, humus ma vaomago. O lea laulau e tatau ona le itiiti ifo ma le 10 cm le mafiafia. O lala o le laau ua paʻu i lalo, latalata i le ogalaau. Ona ufiufi lea i taga e lua. I le tautotogo, ua matala le laau, ma ua tutoatasi lava le tuusaoina o lala ma siitia i latou i le susulu o le la.

Faʻaauau le tuputupu ae o fatuga

O tausaga uma lava o le a amata ona tupu malosi le laau. O le a manaʻomia le tausia lelei ma le itiiti ifo, ona o le a tupu maualuga le laau, o le a le mafai e manu ona faʻaumatiaina, ma o aʻa malolosi o le a loloto i totonu o le eleele ma o le a le manaʻomia ona faʻafeinu.

Mo faʻamatalaga! I le mavae ai o le 20 tausaga, e tele ituaiga o ituaiga e amata ona fua mai, ae o loʻo i ai foi tulaga faapena o le a fua mai pe a mavae le 50 tausaga.

O vaega o le tausia o se laau talavou i le togalaau

O se laau talavou e manaomia se gauai faapitoa:

  • e manaʻomia e ia ona faʻaalia le palapala ma le faʻaumatiaina o vao, lea o le a toso uma ai mea aoga i totonu ia i latou lava;
  • i le lona lua o tausaga talu ona totoina, faʻapipiʻiina le faʻamalosiina: o mea e aofia ai vailaʻau e faʻaopoopoina i le tautotogo, ma faʻafeiloai le nitroammophoska i le amataga o le tautotogo;
  • e taua le puipuia o totogo mai se siama afaina. O le malosi o le palapala e sili ona lamatia mo i latou. Mo lenei mea, ua togafitiina i latou i le fiva e pei o se puipuiga;
  • i le amataga o le tautotogo, seia oʻo ina amata le tafe, teuteuina le teuteuina, faia o se pale ma le faʻaaogaina o nofoaga ua faaleagaina.

Malosiaga palapala i laulaau

Totoina o se laau i le tau vevela

O laau e tetele ma malolosi aʻa, faatasi ai ma le fesoasoani latou te faigofie ona maua mai ai vai mai le palapala, e tusa lava pe maeʻa atoa le eleele. I le taumalulu ma le taimi o timuga, e le tatau ona faʻafefeina manu laiti. Ae i le tau vevela o se mea atamai le faʻavaeina o se faʻavaivai. I aso vevela, e manaomia e le laau le 30 lita o le vai mo le 14 aso. I le taimi o se lāmala, o le a faʻamalosia le inu mo le 2 tausaga.

Taua! E le tatau ona faatagaina le vai e aoina mai i totonu o le ogalaau pe pau i luga. E mafai ona amata ona pala.

I le faaopoopo atu i le mea moni o oak e teuteu fale o le taumafanafana, e maua ai foi le tele o faamanuiaga. O loʻo faʻaaogaina le paʻu anufe mo le gaosia o vailaʻau. E faʻamalieina ai le afaina i le vevela o le tautala ma fesoasoani e taulima le manava. E mafai foi ona e totoina ni lola i lalo o lenei laau. O le maʻa tele e aumai ai fualaau suamalie, e le gata ina saunia ai ipu eseese, ae e faʻapipiʻi foi le kofe kuka.

O le tuputupu ae o se laau mai le acorn o se faʻalavelave faʻalavelave, ae mafai pe afai e te mulimuli i tulafono o loʻo faʻamatalaina i luga. Ua ola le oak mo se taimi umi, ae o ona foliga i fafo e aoga le faatali mo ni nai tausaga.