Fua o le gaosiga

Cortaderia: pe faapefea ona ola ma tausi se laau

Cortaderia (Igoa Latina Cortaderia) e faatatau i laʻau faʻapitoa o le aiga Cereal. O lona igoa na atagia ai se tasi o foliga vaaia i fafo o le laau - o pito taua o laulaau, aua i le faaSipaniolo "cortar" ua "vavaeina." Cortaderia poʻo le pampas vao e foliga lelei i luga o le 'upega tafaʻilagi ma mo mafuaaga lelei e leʻi mauaina tele le tufatufa atu i totonu o fale.

Faamatalaga faʻamalosi

I se tasi itu, o se laau ua faamatalaina e pei ona taʻua i lalo:

  • 'autū - maualuga e oo atu i le 2-3 m, mafiafia ai le vaovao;
  • laulaʻau - faʻaloloa, laina, tusitusi, faʻailo;
  • eleʻele eleʻele - o se lapisi tele o le lanu siliva, 30-50 cm le umi;
  • fugalaau - tele lava tamaʻi, tane - e le lavalavā, fafine - o loʻo i ai se lauulu umi e foliga mai e piniki pe siliva-e paʻepaʻe mai ia Aukuso ia Oketopa;
  • dioecious plant - fugalaau male ma le fugalaau e eseese tagata taitoatasi.

E taua! A e faʻatau se fuʻa, e tatau ona e iloa le ituaiga o mea o loʻo ofoina atu ia te oe. Manatua o tama e amata ona mou atu i le amataga o le tautoulu, ma o tamaitai e le maumau a latou mea teuteu ao leʻi amataina le kiona.

Faasalalau

Ua totoina le laau i luga o le teritori o Amerika i Matu, Europa ma Ausetalia, ma i le togalaau o togalaau e maua mai i le vaitaimi Victorian. E masani ona faʻaaogaina i le eseesega o fugalaau fugalaau.

O le Cereals aiga e aofia ai laau e pei o le paluga, mutia fugalaau, afi e leai ni moa, timu vao, mutia canary, mutia vao, maneti karite.

Cortaderia faigofie faʻafeiloaʻi i soʻo se tau. I totonu o le vao, e maua i Amerika i Saute, o loʻo i ai se fualaau vao ma e faʻaaogaina e fai ai pepa.

Fiafia ituaiga

O Cortaderia e tele ituaiga eseese, o le sili ona lauiloa o mea nei:

  • Andes silver. Stems - maualuga e oo i le 2 m, inflorescences - siliva paʻepaʻe, ae mausali le malulu, i le itu i matu e manaʻomia le malutaga mo le taumalulu.

  • Monstrosa. Stems - maualuga e oo i le 2 m, inflorescences - lapoa ma papae, lau - lauulu-lanu meamata.

  • Patagonia. Stems - maualuga e oo i le 2 m, inflorescences - siliva-siliva, laulaau - lanu-lanumeamata, ae ese le malulu.

  • Pumila. Laʻau - maualuga e oo atu i le 1.2 m, inflorescences - paʻepaʻe-paʻepaʻe, lau - lanu-lanumeamata, ituaiga sili ona malulu.

  • Pulu lanumoana. Stems - maualuga e oo i le 2 m, inflorescences - lanu piniki, lau - lanu-lanumeamata.

  • Rosea. Stems - maualuga e oo i le 2 m, inflorescences - siliva paʻepaʻe ma sina tifaga lanu piniki.

  • Sunningdale siliva. Papa - maualuga e oo i le 2.3 m, inflorescences - paʻepaʻe.

Faʻaaogaina i le mamanu

O foliga o Cortaderia i luga o le fugalaau ma luga o le mutia. E lelei le teuteuina o vaega e le o nofoia pe totoina i le vaega o tafaoga faatasi ma ni fausaga teuteu ma moega o le la. E vave ona tupu le mutia, ma liliu atu i mea totō uma. E faʻaaogaina foʻi e teuteu ai le talafatai o vaituloto.

O le laau e lelei mo le teuteuina o se afu, se punavai, se moega o maa.

O le laau e masani ona totoina i luga o puipui o fale poʻo fale, i lenei tulaga, o le vevela mai le maʻa e mafua ai le lelei o le tupu o pampas. I le mamanu o le togalaau e foliga lelei o se laau tutotonu e siomia e isi fugalaau.

E fesoasoani i le fatuina o laina faʻamau ma faʻamaopoopo lelei i maʻa teuteu ma togalaau faʻatoʻaga.

Ona o lona telē, e manaʻomia ai se laufanua mafolafola ma nonofo faʻatasi ma le laurow, le euphorbia, vervain, cosmea, le rudbeckia tele, echinacea, faʻapea foʻi ma meaʻai eseese ma lauʻau teuteu. E mafai ona avea o se pa puipui poʻo se nofoaga matagofie mo isi laau.

Tuputupu ae i le fale

O Cortaderia o se togafiti teuteu e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga e tuputupu aʻe, ma e faigofie ona faʻamautinoa e tusa lava pe leai ni togalaau.

Tuutuuga o le taofia

O le mutia pampas sili ona olaola i nofoaga matala ma le la. A filifilia se nofoaga e tulaʻi ai, e tatau ona tuʻuina atu i luga o le 'upega tafaʻilagi, tapuni mai le matagi ma faʻataʻitaʻiga. E tupu lelei le mutia i luga o papa papa, ae i lenei tulaga e itiiti lona faʻamalosia ma mafai ai foi ona taofia le fuga.

O le laau e gafatia soo se tuutuuga lelei - lamala, malosi malosi, vevela vevela poʻo sina gutu. Ae peitai, mo le taumalulu i le ogatotonu, ma sili atu i le itu i mātū, e sili atu ona faʻafefe.

E te iloa? E i ai se tala faʻasolopito i Egelani ma Aialani pe a fai e tupu se meaola i le pito i luma o le fale, o se faailoga faʻapitoa lea e ola latalata iinei.

Sola ma le faʻapala

O le mutia pampas e le atoatoa ma e lelei le eleele o soʻo se elemene, pe afai o le a lelei ma faʻafefe lelei. O fanua o Cortaderia i totonu o se pu i le loloto o ona aʻa ma se laasaga e tulaʻi ai 1.5-2 m.

O le lua o loo eliina se mea e sili atu nai lo aʻa o le fatu, alavai mai pebbles, iliili poʻo le faalauteleina o le oneone ma se pea paipa o fagu tuu i le pito i lalo o le lua.

O tausaga taʻitasi i le tautotogo o le tautotogo e tatau ona fafagaina le laau i fugalaʻau maona.

O faʻalavelave faʻapitoa faʻamalosi e aofia ai le "Master", "Kemira", "Sudarushka", "AgroMaster", "Plantafol".

O le teuteuina o fualaʻau ma le lauolaola ua faia i le tautotogo.

Lafoa ma le susu

Pampas mutia - o se laau e mafai ona tatalia uma le maualuga o le timuga ma le lamala. Ae ui i lea, mo lona atinaʻe masani e manaʻomia ai le faʻavainuina masani. O le tele o le vai e faalagolago i le tele o le laau; i le vevela, e manaomia e le tasi matua matua le tusa ma le 1-2 pakete vai ile 3-4 aso.

Tofiga

E totoina Cortaderia i le tautotogo, lata ane i le faaiuga o Mati. I le totoina, e sili atu ona lelei le aua nei faatuai, ina ia maua e le laau le taimi e faʻafiafia lelei ai.

Fatu

E mafai ona faʻatauina ni fatu i se faleoloa faapitoa poʻo le aoina e oe lava. A o leʻi totoina, e manaʻomia ona latou faia se faʻavae o le faʻamalosi (hardening), mo lenei mea e tatau ona tuʻuina i totonu o se pusaaisa mo le masina. I le taimi lava lea ao le i totoina, e tatau ona togafitia le fatu ile vaivaiga vaivai o le potassium.

O fatu e totoina i le amataga o le tautotogo i totonu o se tane ma se masini elemene, faʻafefete i le eleele i le 3-4 mm, sina vai inu ma tuu i se nofoaga mafanafana ma lelei. O le a foliga mai o le a tulaʻi pe a ma le lua vaiaso. A oʻo mai le vevela o le vevela, e totoina i latou i le lauʻeleʻele faʻasaina pe ave i totonu o le togalaau faʻatasi ma tane.

Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o lenei metotia o le totōina o loʻo i ai se miti tele - o le a totogo le laau i totonu o le lima tausaga.

E te iloa? Pampas vao e maua ai le tele o fatu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi o na laau i le taimi o lona olaga e mafai ona fausia ai le silia ma le 1,000,000 fatu!

Vegetative

E matua tupu lelei Cortaderia, o le mea lea e le tatau ona tulaʻi mai faafitauli i le gaosia o laau. E vaevaeina le togavao pe a uma fugalaau - i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, lea e seleseleina ai le vaega o le va o le laau ma fagu ma eliina le togavao.

Ma le isi, e tatau ona e vaevaeina ma le vaʻaia i ni auala eseese ma eleele i ni pu.

Mo le totoina, o lua eli e le sili atu i le 40 cm le loloto ma le lautele pe afai o le mamao i le va o laau toto e 1.5 m. I lalo ifo o le lua e tatau ona maua ai le alavai mai pebbles poʻo le iliili, e faʻatumu ai foi le manava, compost poo peat. Faʻaeteete, taumafai e aua le faʻaleagaina aʻa, totō le laau ile eleele. Fafasi i le eleele ma vai lelei.

Togi

E mafai e le Cortaderia ona faʻafeoloolo le malulu, ae le fiafia i le tuufaatasiga ma le vevela o le eleele ma le ea. O le mea lea, ina ia ola le laau i le taumalulu masani, e tatau ona ufiufi i se apa o lau laau mago.

I le ogatotonu o le autumn, e tatau ona tipi le laau i le 30-40 cm pe nonoa i se maea. Ma le isi, ufiufi le mea ufiufi ma se laulau pe tusa ma le 40 cm i luga o le pu faʻava.

Afai o le fale o loʻo i le itu i mātū, e sili atu le faʻafefiloi o le laau mai luga ma se ata tifaga poʻo se lanu mafanafana. O lenei mea o le a puipuia ai cortaderia i le vevela e oo i le -25 ° C.

O faigata faigata i le tuputupu ae

E pei o soʻo se mea totō, e manaʻomia ona e tausia le mutia pampas.

Mo lenei mea e tatau ona e iloa poʻo a ni faʻafitauli e ono tulaʻi mai e taofia ai i latou:

  • aua nei galo e uiga i le vaeluaina o laulaau ma laumei malosi, ia tausia uma ma teuteuina e tatau ona faia ma le faaeteete ma totigilima, ma ia le totoina foi se laau i tafatafa o ala savali ma malae taalo;
  • faaitiitia le malosi o le teuteu ma faaitiitia le fuainumera o fugalaau e mafai ona faailoa mai ai oneone papaʻe tele;
  • e mafai ona mate le laau pe afai e le ufiufi mo le taumalulu, aemaise i itu i matu.

E taua! Ina ia tuʻuina atu i le cortaderia se foliga teuteu, e tatau ona tipiina i se taimi. Aua neʻi galo e galue faʻatasi ma totigilima, ina ia le afaina i le pito sili ona mata o lau.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O Cortaderia e toetoe lava a le noatia i soʻo se faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Aphid, paʻu paʻu ma anthracnose (lau laʻau) e foliga mai e seasea ona tupu i laau. I le avea ai o se togafitiga, o le togafitiga o laau totő ma le fungicides ua faʻaaogaina.

I le vevela ma le vevela o le tau, o le vao e mafai ona osofaia e se apogaleveleve mite. Ina ia aloese mai lenei mea, ina ia mafai ai ona taofia i le tautotogo ma le taumafanafana e faia ai le pulupuluina o iniseti.

Afai e le mafai ona e filifili pe faʻapefea ona teuteu le fale poʻo le eleele o lau 'upega tafaʻilagi e le o mea uma e teuteu i ai, aua le popole. O tafaoga matagofie ma le le lelei o Cortaderia teuteu soo se togalaau.

E foliga mai e pei o se isi mea totō, ma faʻatasi ai ma isi meaʻai. Ma o le a mafai ona tosina mai ai manatu o au malo uma.