Laʻau

Katarantus - totoina, totoina ma tausi i le fale, ata

Ata toto

Catharanthus po o "fugalaau le mama" - o se fugalaau e tasi le lauulu ma le lauolaola o le aiga Apocynaceaetuputupu ae i le tele o atunuu ei ai se tau vevela. E talitonuina o le atunuʻu o Catharanthus, le motu o Madagascar, lea e sili ona salalau. Mo se taimi umi na mafua ai le ituaiga o lanu piniki pinisi, ma na o le amataga lava o le 20 seneturi na vavae ese ai le ituaiga Katarantus.

8 o ona ituaiga ua lauiloa. O totonu o ituaiga e iai le maualuga o le 30 i le 60 cm ma ua ola i se aganuu masani. I nofoaga matala, latou te faʻaleleia e avea ma tausaga taʻitasi. O le laʻau o le laau e faʻamalosi ile foliga, mai le 3 i le 8 cm), paʻu, ma le faʻamatalaga o le vevela vevela, lanu uliuli.

Petioles i laulaau ua toetoe lava a leai. O laumei e lamolemole, faʻasaina, sulu i le pito i luga, tuʻuina atu le tele o lapisi, vali ata lanumeamata poʻo le lanu piniki. O le aʻa e malosi tele, ituaiga o le uʻamea.

Ia mautinoa ia gauai atu i le matagofie o le fugalaau balsam Waller.

O le tuputupu ae o le maualuga e maualuga.
E fuga mai i le tautotogo o le tautotogo i le faaiuga o le taumafanafana.
E faigofie ona toto le laau.
O se laʻau faʻalauiloa.

Mea aoga

Ata o Catharanthus pink

E ui lava i le mea moni o totoga uma o le laau oona, o cataractus na faʻaaogaina talu mai aso anamua i vailaau faʻataʻitaʻi, ma i ona po nei, ma i vailaau faʻapitoa. O fualaau oona o loʻo aofia ai meaola biologically active - alkaloids, o vaega ia o le tele o fualaau. A faʻaaoga tatau i lalo o le vaavaaiga faafomai, latou te:

  • toto maualalo toto;
  • maua le faʻamalosi o falemaʻi, faʻaitiitia le tele o tumutumu ma polyps;
  • faʻamalolo manuʻa ma maʻi pipili, faʻamaʻi paʻu;
  • togafitia ai faʻamaʻi, faʻalaʻi faʻalaʻi, toto maualuga.

Tulaga o le ola i le fale. Faʻapuupuu

O le laau e le lelei, ae mo se foliga matagofie ma le faaumiumi o le fuga o catharanthus, e tatau ona tuuina atu nisi aiaiga:

Tulaga o le vevelaO tulaga sili ona lelei e faia i le vevela o le vevela mai le +20 i le + 25 ° C.
Faʻamamaga o le eaE sili atu le manaia i le maualuga o le maualuga.
MalamalamaKatarus i le fale e susulu i le malamalama susulu.
FaʻasaE tatau ona faʻaleleia le susulu o le eleele.
SooE tatau ona i ai le suavai lelei ma le fesuiaiga o le ea.
Fertilizer ma le faʻamaloloMineral fertilizing pe a mavae le 10-14 aso.
SuigaTausaga, tausisia le saʻo o aʻa.
TofigaO totoga vevela ma fatu.
Tulaga TutupuI tausaga taʻitasi ma le aganuʻu, i fugalaau ma fugalaau fugalaau.

Tausiga mo catharanthus i le fale. Auiliiliga

Fuga

O fugalaau galue e amata mai ia Aperila ia Oketopa. I fusi o laulaau, fugalaau fugalaau e fuga mai pe aoina pe lua pe tolu i totonu o fualaau aina. O loʻo iai i luga o le pito i luga o le tipu ma i le vevela o le tau e fai ai se pulumu, pulou matagofie o fugalaau. O le cataranthus i totonu e mafai ona fuga i le taumalulu, ae o le a itiiti le maua o pulumu.

O le fugalaau o le catharanthus e lima petale faʻatasi ma se corolla lanu ma samasama samasama samasama e tilotilo mai i se tamaʻi vaiti. O le tele o le fugalaau ile lautele e oʻo ile 5 cm. O le lanu o petals e sili atu ona eseese, e tele lava le tele. O le tele o ituaiga i le ogatotonu o le fugalaau ei ai sina mata o se lanu eseese. O fugalaau e toetoe lava leai se aoga.

O le iʻuga o le faʻamaʻiina o fomaʻi, o laulaʻau e pei o le selesaʻi, o laupepa lautele e maua i luga e oʻo atu i le 10 fatu lapopoa e talafeagai mo le faʻaleleia.

Tulaga o le vevela

I le tau mafanafana, e lagona e ia le lelei ma le lautele o le vevela - mai le +18 i le 28 ° C. I le vevela o le tau, e manaʻomia le faatumauina o le maualuga o le toʻimamaʻi ina ia le faʻaitiitia le foliga mai o laulaau.

I le taumalulu, o le fua o le vevela e faʻaititia i le + 13-15 ° C.

Lafoaia

Ina ia mautinoa le lelei o le susu, e masani lava ona faʻavasegaina se laau catharanthus i le fale mai se tamaʻi atigi vai ile vai mafanafana ma faʻamamaina. I le vevela o le tau, e mafai ona toe faʻaleleia i le aso. Faatasi ai ma le lava o le suamalie ma le maualalo o le vevela ma le pulumu, e aoga le taimi.

Malamalama

Faatasi ai ma le leai o se malamalama o le la, fale Catharanthus o le a le maua ai le tele o fugalaau. I lalo o le natura masani, o le fugalaau e tupu i ni mea e lelei le susulu poʻo i totonu o le malu malu. O totonu o laau e aofia i le itu i sisifo, sasaʻe sasaʻe poʻo faʻasasaʻe, pe a paolo i itula o le la susulu malosi. Faatasi ai ma le lava o le ea, o le sola e le afaina ai le laau.

Faʻasa

Tausia le palapala i se tulaga talafeagai lelei. E tatau ona faʻateleina pea le tele o faʻatau. Ae ui i lea, o le faʻavaivai o le vai e afaina ai foi, faʻapea foi ma le faʻamamaina mai le eleele. A maeʻa vai inu, e tatau ona tuʻu le pama mai le tele o le vai, e maua ai le ea lele ile potu.

Ina ia faʻaleleia le faʻamamaina, e tuʻuina le ulo i luga o se palanikeke ma vaʻa susu poʻo se vaʻa vai e tuʻu i tafatafa ane.

Pot

Ona o le saoasaoa o le tuputupu ae o le fugalaau ma le umi o le aʻa, lea e oo atu i le 30-35 cm, o se gafatia mo le totoina ua filifilia tele ma loloto. Afai e laiti le ulo, mo se vaitau puupuu, o aʻa e salalau solo i le maualuga ma o le tuputupu aʻe o le laau o le a faʻagesegese. I le isi suauu e sosoo ai, o le tele o le ipu e lautele lona lautele e 4-5 cm le sili atu nai lo le muamua.

O se mea e manaʻomia muamua o le i ai lea o lua faʻavaivai.

Soo

Mo le totoina o catharanthus, o se eleele lelei fua lelei, lafoaʻi, faʻaleleia lelei, e manaʻomia. O loʻo faʻafefiloi Saldy, fanua laʻau ma peʻa i vaega tutusa ma le oneone lapoʻa poʻo le perlite. E mafai ona e faʻaaogaina se paluga o peat, humus ma oneone. O le pito i lalo o le ulo e ufiufi i le 2-3 cm o mea faʻaleleia o alavai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe ma le fugalaau, e manaomia e le cataractus le fafagaina faifaipea i le itiiti ifo ma le 2-3 taimi i le masina. E fafagaina tausaga taʻitasi i vaiaso taitasi. O fuʻa uumi ma le tele e faʻamautinoa e ala i le tele o tui o fugalaʻau-potassium. Faatasi ai ma le leai o ni mea taumafa o meaʻai, o le a vaeluaina pe leai foi.

E mafai ona e faʻaaogaina meaʻai faʻapitoa mo le totoina o laau totō, mo se faʻataʻitaʻiga, mo rosa. E faʻaaogaina fugalaau i totonu o le otaota e tusa ai ma fautuaga a le kamupanī ma ua tuʻufaʻatasia ma le faʻaleleia o vai.

Faʻalogo! A maeʻa ona toe totoina laau, o le laei pito i luga luga e faia i le maeʻa o le 10-14 aso.

Catharanthus totoina

O aʻave e ola vave, o le aʻa o loʻo faʻaaogaina le tele o le ulo, e mafua ai le le lelei o meaai. E fautuaina le totoina o le fale ile toe totoina o punavai uma ma le sili atu ma le 2-3 tausaga.

Suiga Catharanthus faia e ala i le faʻaaogaina o auala i se malosi e sili atu. O galuega e faʻatinoina ma le faʻaeteete, o le mea lea e tali atu ma le tiga le laau i le faaleagaina o aʻa. O aʻa ua tuu i luga o le loloto atoa o le ulo ma fufuluina ai avanoa avanoa i eleele.

E faʻapefea ona tipi se catharanthus?

Mo le puipuia lelei o foliga vaaia o le vaomatua, e tatau ona faia le tautotogo totoina o tafa o aluma i le tasi vaetolu o lo latou umi. I lenei auala, ua tuʻuina atu ai i le laau le foliga manaʻomia ma faʻalauteleina le faʻalauteleina o laʻau. Vaʻaia taimi taʻitasi le aveeseina o vaega vaovao mamago ma faaleagaina. Ua tipiina fuʻa tuai i se naifi maamaai, e tosoina lima e tamaiti.

Taimi e malolo ai

O le tulaga o le laau e faalagolago i le microclimate i totonu o le potu. Ina ia faʻasaoina se vao vavalaʻau mo le tele o fuālaʻau i le tausaga a sau, e teuina i le vevela o + 12-17 ° C tikeri ma faʻaitiitia le numera o le faʻavaivai i se mea itiiti.

Faʻalogo! Afai e leai se auala e faʻaitiitia ai le vevela, o le a faʻaauau pea ona ola le laau ma o le a manaʻomia le faʻamalamalamaga faaopoopo i se aso puupuu ina ia le faʻaosooso tele le paʻu.

Katarantus i le taumalulu

O meaola faʻaletausaga seia oʻo i le iʻuga o le vaitau faʻatupulaia o loʻo aofia ai i tulaga sili ona lelei, mafanafana ile malamalama lelei. O le fugalaau o le a faʻaauau pea ona faʻamalieina le vaega o le vaitau o le taumalulu, pe a uma ona lafo ese. O se catharanthus umi na 'elia mai se moega fugalaau ua tipi i le 2/3 o le uumi, o ona aʻa e faataatia i totonu o se ipu e leai se totogi, ma ua ufiufi ile eleele. O loʻo teuina le pusa i ni mea malulu seia oʻo i le tautotogo. I le vevela o le ea o + 18 ° C, ua toe totoina ai le laau ile fanua.

Growing Catharanthus mai Fatu

Mo le germination, o se pusa papaʻu e tumu i le palapala susu o loʻo faʻaaogaina. O meaola ma fatu o loʻo faʻamaʻiina i se vaifofo o le paluga faʻasalalau. O laʻau e tuʻuina i luga o le fogaeleele ma faʻafefeteina i se fasi manifinifi o le palapala. Ufiufi i se ata tifaga, se tapuni manino poʻo se tioata ma, seʻia oʻo ina fufulu fatu, tuʻu ile mafanafana (+ 22-25 ° C), nofoaga pouliuli.

O le taimi lava e aliaʻe mai ai pine muamua, e faʻafeiloaʻi le koneteina i se nofoaga lelei ma faʻamautinoa ai le faʻamalieina lelei. I le laasaga muamua, o le vaega eleelea o laau toto e amata lemu, ma aʻa - malosi. I le laasaga o laʻau moni e lua, e totogo ai fatu i totonu o fagu.

E le tatau ona e tuai i le totoina o laau, e pei o se aʻa tele e mafai ona faaleagaina i taimi o le gafa.

Faʻapenaina o le catharanthus e ala i le tipi

Mo le faʻaleleia o laau, faʻaaogaina tipi, tipi mai le pito i luga o laulaau lanumeamata poʻo le faʻagasolo o le auala. O latou lapopoa e mafai mai le 5 i le 10cm. O le shank e tatau ona i ai 2-3 internodes. E saunia le seleselega i le taimi o le tautotogo po o le teuteuga o le autumn ma le taimi o le fausiaina o le vao. Laʻau aʻa i ni auala se lua:

  • E faʻalautele ile 2-3 cm i le palapala malulu, faʻapipiʻi. Tuu se atigipusa i lalo o le ata ma faapipii i se nofoaga lelei. Faʻaauau le faʻafefeteina, vevela + 22-25 ° C ma faʻaauau le ea i le greenhouse. O le taimi lava e amata ai ona ola le laau, e aveese le fale.
  • I totonu o se ipu vai inu, faaopoopo i ai ni nai mataua o le stimulator tuputupu ae ma tuu le meaʻai ina ia tasi ai le faleaoga i totonu o le vai. O le tioata o loʻo totoe i se nofoaga mafanafana ma susulu, ia faatumauina le maualuga o le vai seia oʻo ina aʻafia aʻa.

Maʻi ma meaʻai

O Katarantus e matua puipuia lava i tulaga leaga o le fugalaau, ae afai e solia le pito sili ona lelei, o uiga teuteu ma fuālaau e matua faaleagaina:

  • O talavou e paʻu e tupu mai i se mea e seasea, e le lava le tele o vaiinu, faʻapea foʻi i lalo ifo o le malamalama ma le maualalo o le vevela.
  • Pogisa lanu ma tubercles i luga o laulaau. o se taunuuga o maʻi tu'ū. O loʻo i luga o le pito o le lau lau. I le pito i lalo, masalo o foliga mai o pustules. Tuutuuga mo le atinaeina o le ele e faia i le masani ai o le eleele, maualuga le maualuga o le suavai, i le leai o se ea ma ni ata.
  • O lau e lanu samasama ma paʻu. O le mafuaʻaga atonu o le soona gaioiga o le sola. Ua lava le aveese o le fugalaau mai le windowsill poo le ufiufi o tauaso e faasaʻo ai le tulaga.
  • O le pito i luga o le lau o le lanu samasama Catharanthus tele, pe afai e le lava le maualuga o le suamalie ile potu. I le taimi o le mafanafana, e tatau ona faʻaoga uma metotia talafeagai mo le faʻamamaina.
  • Catarantus fuga lemu i lalo ifo o le malamalama ma le maualalo o le vevela. O le feaveaʻi o le fagu i totonu o se potu mafanafana, ma susulu lelei, o le a saʻo ai le tulaga.
  • Laʻau maualalo pito i lalo pe a tupu lo latou soifuaga masani. Ma o nei laulaau lafoaʻi e le faʻaleagaina le foliga teuteu, e masani ona fufulu mama.
  • O lau e lanu samasama ma e le toe totogo le laau pe a tumu le aʻa i le pusa ma faʻapalapala le palapala. O aʻa e aliali mai i totonu o le alavai. O le laau e faʻanoanoa ma e manaʻomia se faʻaopoopoga.

Faʻaleagaina mai lea taimi i lea taimi e ala i tumutumu po o fua o iniseti. E tupu lenei mea i tulaga o le le lava o le susu. I totonu o se potu e sili ona susu, e mafai ona aliali mai aphids, o loʻo fafagaina i luga o le laʻau o le laau.

Ituaiga ituaiga catharanthus ma ata ma igoa

Le tele o Catharanthus e le tele naua. E aofia ai meaola e 8 ma mea teuteu eseese, o ni vailaʻau inetetcific. O se taunuuga o le gaosia o galuega, ma le mataʻina, na maua ai laau totō. O ituaiga eseese ia o Catharanthus pink, o lo oi ai fugalaau o ituaiga uma o lanu.

Catharahus pink (Catharanthus roseus)

O loʻo i ai le tele o lanu o peti piniki. Mata o le samasama po o le fusi. I le lelei o le vevela ma le susulu o le malamalama i le tausaga atoa.

Katarantus amplelous (cascade)

E umi, e oo i le 1.5 mita ifo i le pito i lalo o le sasa, o le umi atoa o loo ufiufi i fugalaau lanumumu mai le sinusina o lanu lanumeamata lanumoana.

Aristocrat

O lanu e fai ma pale paleni. O le tele o vaomatua e tupu i le afa lona lua o le taumafanafana. O fugalaau e tetele, ma e ese le mata. O lanu o petals e mai le paʻepaʻe i le mūmū.

Pasefika (Pacifica)

O le palealii o le vao e maualalo, faʻatusatusa. O le fugalaau e le tele, ae o fugalaau tele e foliga matagofie i laulaʻau lanu susulu. I ituaiga eseese uma o le ituaiga, o le totonugalemu o le fugalaau e teuteuina i se foliga eseese. O ituaiga sili ona lauiloa o le Pasefika:

  • Burgundy
  • Epticott
  • Paʻepaʻe

Uluaʻi sogi

O foliga o le togavao e faʻatalanoa, maualuga e oo i le 40cm. O laulaau e faʻaloloa, lanu meamata. O fugalaau e tele, o petals e mafai ona eseese lanu o le piniki. Ata - sili atu lanu paʻu e fetaui ma petals.

Faitau nei:

  • Philodendron - tausiga o aiga, ituaiga faʻatasi ma ata ma igoa
  • Clerodendrum - tausiga o aiga, toe gaosia, ata o meaola
  • Aeschinanthus - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Calceolaria - totoina ma tausi i le fale, ata o meaola
  • Streptocarpus - tausiga o fale, fatuina o fatu, ata