Laʻau

Calathea - tausiga i fale, ata ma igoa o ituaiga

Calathea crocata. Ata

Calathea (Calathea) o le aiga o Marantovye. O le fanau mai o Kalathea o Amerika i Saute, lea e ola ai i vaomatua o vaomatua. O le laau o loʻo natia mai le vevela o le la i tafatafa o lala o laau uumi.

O Calathea na maua lona igoa mai le upu "calathos", lea na faaliliuina mai le upu Eleni "ato" - o ona lau i aso anamua na faaaogaina mo le lalagaina.

O se meaola lauolaola suamalie ma le tele o ituaiga, puluvao ma le rhizome. Laʻau e tupu i luga o petiles, o latou masani o le lanu piniki po o le lanu violē. E fuga mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana, e fuafua i ituaiga. Afai e faʻataunuʻuina ia tuutuuga o le faʻasalaga, o le taimi o le fugalaau e oʻo atu i le 2-3 vaiaso. E le mafaamatalaina mea laiti: o tamai fugalaau e aoina faʻapitoa i ni mea e le tutusa. E ese a latou lanu.

Ole laʻititi o le tuputupu ae, e oo atu i le 7 laina fou i le tausaga.
E fuga mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana, e fuafua i ituaiga.
Ua tupu le tuputupu ae o le laau.
O se laʻau faʻalauiloa.

O aoga aoga o le calathea

Calathea faʻamamaina le ea ma faʻaleleia lona fatuga. Formaldehyde vavao faʻasaʻoloto mai mea a le fale e faʻafefeina e lau o le laau. O mea o loʻo aʻafia i mea leaga e faʻaititia e le 10%, o lona uiga o se tagata e maua le faʻaleagaina o le soifua maloloina.

Calathea tausi ile fale. Faʻapuupuu

Calathea i le fale e manaomia ai le gauai faapitoa, afai e le o mulimulitaʻia tausiga, o le a tulaʻi mai faafitauli ma mafai ona mate le fale:

Tulaga o le vevela16-24 ° C i le taumafanafana, e tusa ma le 16 ° C i le taumalulu, a oʻo i le 10 ° C. Aloese mai suiga o le vevela.
Faʻamamaga o le eaMai le 60%. E lagolagosua i le faʻaleleia masani - a itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaiaso. Eseese ma laupepa lapopoa e le susu, ae susu le ea i talaane oi latou.
MalamalamaFaʻaaloalo, aloese mai le la susulu. O le faatulagaga aupito sili ona lelei e 2 mita mai le faamalama i le itu i sisifo.
FaʻasaI le taumafanafana - 2-3 taimi i le vaiaso, i le taumalulu naʻo le tasi. Taofi le pala i vai i totonu o le ulo. E suamalie, mafanafana le vai.
SooFaatasi ai ma le faaopoopoina o le oneone po o le peat, manava. Mo sauniuniga a le tagata lava ia, faʻafefiloi: eleele laʻau - 2 vaega, peat - 1, oneone - 1.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le vaitau o le tuputupu ae, e manaʻomia le sauniuni o le vai 1: 2 i aso uma e 10-15. E le taliaina se sili atu o le calcium ma le nitrogen.
SuigaMo laau laiti - i tausaga taʻitasi ia Fepuari poʻo Mati. E le gata i lea - ile 2-4 tausaga, pe a oʻo ina laʻititi le ulo mo le aʻa.
TofigaI le vaevaeina o le togavao i le taimi o le gafa, ina ia tofu laau taʻitasi ma laʻau ma 2-3 aʻa atoatoa. Pe a faʻasalalauina e fatu, e tatau ona totoina ile 20-24 ° C.
Tulaga TutupuI le tau mafanafana, e mafai ona ave i fafo le laau i fafo - i totonu o le togalaau, i luga o le faapaologa, ae puipuia mai faʻataʻitaʻiga. Alofa i le suamalie o le faletaele. O laʻau e gaugau i le po. E faigofie ona faamanualia i latou, solo ma le faʻaeteete.
Calathea Varshevich. Ata

Mo le manuia o le galueaina, e tatau ona e suʻesuʻeina tulafono o tausiga ile auiliiliga.

Calathea tausi ile fale. Auiliiliga

O totonu ole calathea laau e le o se mea e sili ona taua, ae e le eseese i le le mautonu. Afai e te aluese mai le tulaga masani o le vevela, susu, ma le malamalama mo ia, o le calathea e mafai ona maʻi ma mate. O nisi o vailaʻau e sili atu ona faigata ma sili atu le lelei nai lo isi ma tulaga o fale, e pei o Makoya.

O le faafitauli ogaoga o le tuputupu ae i totonu o fale mautotogi o le ea malulu i le tau mālū ona o maʻa ma faʻamafanafana. O ona laʻau ei ai se vaega tele e faʻaauau pea le faʻavaveina. I totonu o vaomatua o vaomatua, o tupe gau ua totogiina e le ea malulu, ma i totonu o se potu malogo o le faagasologa e matua malosi lava. E leai se taimi e maua ai le taimi e toe faʻatumu ai fatu, ona o lea ua amata ona vego lau.

O ia tulaga e manaʻomia ai se uiga sili atu ona mataituina i le laau ma le faʻamaliega o manaʻoga tausi.

Fugalaau calathea

Calathea tuʻuina atu fugalaau lanu eseese - latou te faalagolago i ituaiga laau toto. O Makoya, o se calathea matagofie ma mosaic, o loo i ai ni mea papaʻe papaʻe e tatala mai le pito i lalo o laulaau. O Saffron calathea e lauiloa mo ona fuga lanumeamata moli, ma zebrin o le lilac.

Ina ia faʻaleleia le vaitau o le fuga, e faʻaaogaina e le au faifaatoaga fualaau e tasi. O le mea masani, o ia mea na tutupu e maua ai le lelei i le tulaga o le saffron calathea. E fuga mai mo le 2-3 masina. A oʻo ina tupu aʻe ona lala i le sili atu i le 15 cm, i le ogatotonu o Aokuso na toe faʻaleleia le fagu i se mea pogisa mo le 10 vaiaso.

E faʻatapulaʻaina le faʻaitiitia i le tapulaa aupito maualalo. I le taimi lea, o le fugalaau o le a fatuina ai ni fou fou. I le toe foi atu i le nofoaga sa i ai muamua, toe amata ona fafagaina masani. A mavae le isi 2 masina, o le calathea o le a fuga.

Tulaga o le vevela

Calathea i le fale e fiafia i le vevela ma e le mafai ona taliaina faʻataʻitaʻiga ma le vevela. I le tau mafanafana, 22 ... 24 ° C e mafaufauina o le vevela masani mo ia. I le taumalulu, e sili ona lelei le faatumauina o le 16 ... 18 ° C.

Afai o le vevela e maualuga atu i le 20 tikeri, ona tatau ai lea ona tuʻuina atu le fugalaau ma le faʻamaina atili.

Lafoaia

O le pulupulu e aoga mo calatheas, ma e oo lava i se mafanafana mafanafana o le a aoga ai le laau. Ae o lenei mea e na o ituaiga e iai lau lanu lamolemole. O sui Terry e tatau ona puipuia mai le tafe mai o le vai i luga o le eleele. I lenei tulaga, o le mea aupito sili ona lelei o le faʻamamaina o le ea i totonu o le laau.

Malamalama

Calathea fugalaau i le fale e le taliaina le la, o le tuusaʻo o ave e ono afaina ia te ia. Lafoaʻi le tiga ma le tiga - latou teu i luga, o latou lanu suiga, e avea ma paler. O le afi o le a vaaia i luga.

A filifilia se nofoaga mo le ipu, e tatau ona tuʻuina atu i le itu i sisifo poʻo sasaʻe, ae le o luga o le windowsill, ae o ni nai mita mai ai.

E tatau ona lava le potu. Afai e te tuʻuina le laau i se tulimanu pogisa, o le a manaʻomia ai faʻamalamalamaga faaopoopo mai punaoa faʻapipiʻi mo le itiiti ifo i le 12-14 itula i le aso.

E tatau ona faʻapipiʻi le moli mumusu i se mamao e 20 cm mai lau.

Faʻasa

E tatau ona e matua mataala i le fafaga. O le aiga calathea e le taliaina uma le togiina ma le tele o le susu po o le paʻu o vai i totonu o le ulo ma le pusa.

O fua o le fleshies e faʻafefe ai vai i le tele o mea, o lona uiga o le le lava o le susu e lamatia ai le ola maloloina. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga, o le tuputupu aʻe e faʻagata ma faʻavaivai. O laulaʻau e eleelea, lea e faʻaalia ai le amataga o le pala o aʻa.

Ina ia aloese mai faafitauli i le faʻasusu, e tatau ona e filifilia se laufanua malamalama mo le fugalaau. E tatau ona pei o le eleele o le masani masani o calathea. Latou te ola i luga o le lafoaʻi, o lapalai o le eleele lea e le o nofo ai le vai. Mo se laau toto, o le suavai e sili atu ona matautia nai lo lona le lava. Ua saunia i latou mo le lāmala - i luga o le aʻa o loʻo i ai auala faʻafefe e faamalieina, pe a manaʻomia, le manaʻomia o le vai.

E leai se mea e tatau ona faʻafeinuina ai le fale seia maeʻa le palapala i totonu o le ulo ina ua uma le susu.

Calathea ipu

O le ipu e tatau ona filifilia laiti, talu ai o le calathea o loʻo i ai ni aʻa aʻa. Ona o lenei mea, o le eleele tele e ono afaina. O le lelei o le a avea ma se filifiliga maualalo ma lautele. E sili atu pe a fai o le ele - i totonu o se koneteina o loʻo i ai le lamatiaga o le faʻaogaina o vai.

Afai o aʻa o se tagata matua e tulaʻi mai i se alavai, o lona uiga e laʻititi le ulo ma e manaʻomia le totoina o le laau.

Calathea primer

O le eleele e tatau ona mama, vaʻaia, vai-ma manava. E sili ona faigofie le saunia o le mea e sui ai oe e tusa ai ma lenei fua: lau laʻau, peʻa ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 2: 1. O ia faʻaopoopoga e pei o sphagnum, paʻu paʻu o le pine, o le koko, vaega o malala e faʻamalosia ai le tuufaatasiga o minerale o le eleele. Faʻatau le eleele atonu e le fetaui mo le calathea; e tatau ona faaopoopo i ai oneone oneone e tatala ai.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mo le calathea, e tatau ona o gatasi le tausiga ile ma le faʻaleleia taimi i le lelei o le palapala. O fuālaʻau faʻapitoa e aoga, ae o le tele o salts e mafai ona afaina i le fugalaau. O laʻei pito i luga e faia i le suavai i le afa o le fualaau fautuaina e le kamupanī.

Ole taimi o faʻavae e 1 le taimi i le 2 vaiaso.

Calathea totoina

O le gasegase masani e afaina i le laau ma e ono faigata ona faapalepale. O le fugalaau talavou e tatau ona faasee atu i tausaga taʻitasi i se fagu fou, sili atu ona lelei ile lapopoa mo le aʻa.

A oʻo i le faʻavasegaina, aua le aveesea le palapala mai aʻa e aloese ai mai le faaleagaina, ae lafo i se koneteina fou ma se masini eleele. Ia mautinoa ia faʻapalapala le ulo i se alavai faʻaalu e aveese ai le susu. O se tagata matua e totoina i soo se 2-4 tausaga, e fuafua i le tuputupu ae o le tau.

Teuteu

E teuteuina Calathea pe a maeʻa maeʻa. Pe a totoina se laau ma faʻalauteleina e ala i le fevaevaeaʻiga, o vaega uma mago o le laau ua aveesea mai le vao.

E mafai ona tuua se calathea e aunoa ma le alu i le tafaoga?

O le umi o le leai o se tausiga e mafai ona faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le laau, ma o le a mafua ai ona oti. E le mafai ona faʻafefeteina Calatea "faʻaagaga" - o le susu tele o le a mafua ai le pala o aʻa. O le le lava o le susu e leaga foi i le fugalaau. Afai o le toesea o le 'au e na o le 3-5 aso, o le a taulimaina e le fale. Ae o le umi o le nofo e aunoa ma le tausiga e le taliaina.

Calathea Toe faia

E tolu auala e faʻalautele ai se laau: vaeluaga, vavae ma fatu.

Calathea faʻalauteleina e ala i le vaevaeina o le vao

O le tele lava o taimi, e faʻateleina le talatea e ala i le vaevaeina o le vao - o le auala sili lea ona lelei, lea e mafai ai e le seedling ona faʻafetaui vave ma amata ona tupu. E na o le soifua maloloina ma le tetele laʻau e talafeagai mo le vaevaeina.

O le vao e le o gatasi ma lima ina ia tofu le vaega ma 2-3 laʻau ma ni aʻa maualuga. Toleniti laitiiti delenki e aʻafia aʻa ma e mafai ona oti.

E faʻamaʻele le fatu i le eleele mama mai le peat ma le oneone, o le vaega pito i luga e ufiufi i se pusa paʻu, aʻo tumau pea le maualuga o le susu i lalo. Pe a iloa le tupu aʻe ma foliga mai o laulaau fou, e faʻafeiloaʻiina le laau i tulaga masani.

Faʻapenaina o le calathea e ala i le oti

Mo le calathea, o le faʻalauteleina e ala i avanoa. I lenei tulaga, ua filifilia se ogaumu ma se umi o le 15 cm. E tatau ona i ai se fua o le tuputupu ae ma le 3-4 laulaau. E totoina le aʻa i se meaʻai o le peat ma le oneone.

O le fagu o loʻo totoe i se nofoaga mafanafana ma sili ona susu seia oʻo i le aʻa o aʻa.

Tuputupuina Calathea mai Fatu

E le o le auala sili ona lauiloa o le calathea faʻalauga o fatu. Ua faataatia mo le tele o vaiaso i luga o le palapala eleele, lolomi ifo i lalo i lalo, ma faia se gaosia o le greenhouse, ua ufitia i le tioata i luga. A maeʻa le germination, e tatau ona fufuluina i le eleele i le 1 cm.

Pe a tupu mai le toto, e tatau ona e amata vaalele: aveese le ipu malamalama mo le 30 minute. Afai e oʻo ile 2-3 cm le umi o laau, ona oʻo loa lea i le taimi e teu ai i totonu o ipu eseese ma tausia lelei e pei ona masani ai.

Maʻi ma meaʻai

Calathea lau lanu samasama. Ata

E mafai ona maʻi Calathea, ae ia mafai ona lavea le laau, e tatau ona e iloa faailoga ma mafuaʻaga o mea na tupu:

  • o le fautuaga o laulaau e liu enaena - vaʻa vevela;
  • O Calathea lafoaʻi ma paʻu'ū - vaʻa vevela;
  • tuʻu le matutu calatheas - vaʻaia le ea i le taimi o le mafanafana;
  • Calathea lafoaʻi - malamalama tele;
  • lanu samasama-samasama na aliali i luga o laulaau - malamalama tele;
  • laulaau e ufiufi i le pogisa - sili atu le palapala o le eleele;
  • petiles o laulaau ua lautele - le lava le malamalama;
  • lanu enaena i laulaau calatheas - lapoʻa;
  • lau lanu enaena paʻu enaena - faʻavalea vai, vai malulu, ea malulu;
  • calathea laulaau ua amata ona galo - vaʻa malulu poʻo suiga o le vevela.

O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le setete o calathea e mafai ona avea ma faʻamaʻi. E ono mafai ona osofaia e se apogaleveleve - o lona fili pito sili ona matautia, faapea foi ma se mealybug, scutellum ma le whitefly.

Ituaiga o fale calathea ma ata ma igoa

O sui lauiloa ia o calathea. Latou te fetuunai faigofie atu i le olaga i totonu o le taulaga nai lo isi.

Saffron calathea, croqueta

E lanumeamata lanu lanumeamata, lanu violē-lanu violē i le pito i lalo. I luga o laina uumi, fugalaau lanumeamata susulu.

Calathea vali

O laʻau ovalu e oʻo i le 20 cm le umi, i le ogatotonu ei ai la latou lanu lanu o le malamalama ma le lanu uliuli, o loʻo faʻapipiʻiina i le pito faʻatasi ma se lanu paʻepaʻe po o le piniki.

Makoya

O se vaomatua i laʻau paʻu - o laʻau o le pouliuli ma laina lamolemole e teuteu ai le malamalama lanumeamata malamalama. O le pito i lalo o le paʻu. Fuga i le lanu violē.

Calathea tafe

Laʻau saʻo saʻo e oʻo i le 40-60 cm. O laʻau lapopoa e oʻo atu i le 40 cm. O latou lanu e lanu meamata lanu meamata, ma o lanu lanu i luga o le fogaeleele atoa.

Calathea leopard

Laʻau faʻamalo faʻatasi ma se pito lima. Malamalama lanumeamata ma paʻu pogisa. O se laau toto e oo i le 50 cm le maualuga.

Faitau nei:

  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Fuchsia - tausiga ile, ata
  • Peperomia - tausiga ile, ata ma igoa o ituaiga
  • Ficus rubbery - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Ficus tapu - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata