Laʻau

Chokeberry poo chokeberry: tausiga ma le tulaueleele

Aronia chokeberry (pusi mauga) - o se vailaau togafitiga o loʻo aofia ai faʻasaga i fua. O loʻo i ai i le laau se fua maualuga, e le manaʻomia ai le tausiga faifai pea.

O le tuufaatasiga o fua o le aronia ma mea aoga

O fualaau o le vine i le meaʻai e le o taʻua o vine. O latou igoa saʻo o nai apu ia, e mafai ona uliuli pe lanu enaena, e iai fatu.

Afai tatou te talanoa e uiga i le tuufaatasiga o vailaʻau, o le 100 kalama o vine e aofia ai le 1.5 g o le polotini, 0.2 g gaʻo, 10.9 g o meaʻai gaʻo ma le 4.1 g o le meaʻai fua.

O le suamalie o le laau e le afaina ai kalori. 100 g e na o le 55 kcal. O le tuufaatasiga o vine foi e aofia ai:

  • sorbitol;
  • paluka
  • fuamoa;
  • magnesium
  • calcium
  • uʻamea
  • vailaau oona (malic, citric, acetic);
  • elemene tanning;
  • flavonoids;
  • vitamini A, B, C.

O aoga aoga o le laau e mafua mai i le tele o vitamini ma meaʻai. Chokeberry ua faʻaaogaina e avea o se vailaʻau vailaʻau. E fesoasoani e faʻamalosi puipui o toto toto, faʻafetaui le maualuga o le suka ma le cholesterol, faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.

O mauga eleelea e mauoa i iodine, o lea e masani ona faʻaaogaina mo le leai o le iodine. E mafai ona e 'ai fua i le taimi o le maitaga, aʻo latou faʻaitiitia le faʻamaʻi. E fesoasoani le suavai fou i le toto maualuga.

Talosaga a Rowan mo tulaga tuputupu aʻe

O le laau o le taumalulu-faigata, le mautonu i le ituaiga o palapala ma tulaga tau, atonu e mafai ona totō i Rusia. O le Rowan e sili ona olaola i nofoaga matagofie. I le paolo, e fesuiaʻi foi, ae o le fua o le a faaitiitia. O laufanua laugatasi e lelei mo le laau, aua o aʻa e papaʻu.

E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i chernozems, peat bogs, gray gray-podzolic soils. E le talafeagai mo le totoina o kulupu papa ma maʻa palapala. E taua tele le malulu o le eleele mo aʻa, talu ai o le leai o se mea e faʻagesegese ai le tuputupu ae o le laau.

Eseesega o filifili ma seleselega

Eseesega o kosikeke e tele. O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  • hakiki;
  • ruby;
  • Viking
  • uliuli.

Ese eseese i le tofo ma le taimi o foliga o le fua. O le mea lea, e fautuaina e filifili se fatu laau i fale tausi maʻi faapitoa poʻo le avea o se faavae o se togavao mai se nofoaga lata ane.

E tatau ona e filifilia se tausaga faʻaletausaga poʻo le tele o mea totino. O le maualuga o le totoina e oo atu i le 1.3 mita, le paʻu e aunoa ma le faaleagaina, ma aʻa i le 25 cm le umi. E mafai e Aronia ona fua mai mo le 30 tausaga.

Na faamalamalama mai e Mr. Dachnik: pe faapefea ma le taimi e totoina ai se vine

O le togavao e totōina i taimi uma i le tautoulu, aua i le taimi nei e sili atu le aʻafia. Mo le totoina, e tatau ona e saunia se pu i le loloto o le 50 cm ma tutusa le tutusa. O le vaega maualalo o le eleele e le manaʻomia ai le faʻafefeteina, talu ai e le aʻafia aʻa. O mea nei e faaopoopo i le pito i luga:

  • se pakete o le humus;
  • 100 g o le superphosphate;
  • 60 g o le potassium sulfide.

O le palapala maualalo o le eleele e sasaa ifo i totonu o le lua, ona faatofuina ai lea o se fatu laau iina. I le tumutumu o lea mea, e tatau ona e faʻatumu i se paluga o faʻamaʻi ma le eleele. O aʻa e tatau ona loloto e le sili atu i le 15 mm. A maeʻa lenei mea, e sasaa le fatu ma se pakete vai, ma o le eleele e ufiufi i le sawdust poo le humus.

A maeʻa ona vaʻaia le tausiga

E le manaomia e le fale togafitiga faapitoa. E seasea ona osofaia e le meaola manu le suka.

Nofoaga mo le taumalulu

E tatau ona saunia le seedling mo le tau malulu. E tatau ona punou i le eleele ma lolomiina i laupapa. E faia lenei mea aʻo leʻi faʻafefe le vevela i lalo ifo o faailoga.

Afai e te le faia nei laasaga, e mafai ona gau le aʻa, o le a faasolosolo ona vaivai. Pe a paʻu le vao, e taua le faamautinoa o le maualuga o le arc e le maualuga atu nai lo le 25 cm.

A maeʻa ona maua le mafanafana o le tautotogo o le tautotogo (+15 tikeri), ona faʻamaʻoina lea o le laau, ona o le umi o le tulaga, o le a vevela pana.

E tatau ona ou tipiina laʻau

O laau iti e vave lava ona maua i laau laiti, o lea e tatau ai ona e faʻaumatia le aʻa i le tausaga e aloese mai ai. E na o le 5 lala ma tumutumu o loo totoe.

E taua le tauaveina o le faamamaina lelei, aveese o lala tuai ma pala. E le mafai ona aveese vaovao taʻitasi, talu mai lena taimi o le ai ai ni fua i luga ia i latou.

E taua foi le faaitiitia o aʻa i le afa, i le 3 tausaga, ma faateleina le fua o le laau. O le teuteuina o le Autumn e na o le taimi lava e afaina ai le tagata i faamaʻi.

Laʻei pito sili

Fafagaina e faalua i le tausaga. O lenei mea e manaʻomia ai le ammonium nitrate ma le masima tiso. E mafai ona faia le laei folimoli pito i luga pe a maeʻa ona fuga. E aofia ai le pulupuluina o se vailaʻau oona.

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

O le mauga o ash e manaʻomia ai le faʻamautu tele i le taimi o le tuputupu ae. I le vevela o le taumafanafana, e tatau ona susu le vao i vaiaso uma. O fualaau aina matutua e manaʻomia pe tusa ma le 30 lita o le vai.

Faalua i le vaitau, faʻamalo le palapala ma aveese vao. E taua le taulaʻi i le tatalaina o le eleele i le tautoulu, talu ai o le palapala faʻapipiʻi o le a taʻitaʻia ai le maluluina o le palapala.

Maʻi ma Puipuiga Pest

O le taimi e sili ona talafeagai mo le puipuiga o le tupu aʻe o tumutumu ma le pito o le aoina o fualaau uma. I le avea ai o ni fua e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi, togafitiga faʻatasi ma le fungicides, e pei o le totoina o le vao i le vai o Bordeaux. Afai e faaleagaina e le meaola vevela le togavao, e tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau, e ui lava, i le avea ai o se tulafono, o le chamomile e puipuia i faʻamaʻi.

E faʻafefea ona fuaina le kuluka

O le toe gaosia e faia i auala eseese. Ae ui i lea, o le sili ona lauiloa e manatu o le gaosiga ma faatasi ai ma le fesoasoani o le vaʻaia.

O se vailaʻau faʻapitoa e ola maloloina e talafeagai mo le au. O lona umi e masani lava 10-15 cm. O lau o loʻo i luga o le pito i lalo ua soloia atoa.

I totonu o le au, o se paʻu e faʻalauteleina i luga i lalo o fatugaʻo taʻitasi, o le fanua ua tuʻuina atu mo le 6 itula i totonu o se mea e faʻaolaina ai aʻa. A uma ona fufuluina ma totō, ma matauina se mamao e 30 cm. O le isi tulaga faʻamalosia e faʻafefe ai le palapala. O le vevela i le greenhouse e le sili atu i le +20 tikeri. Afai e te mulimuli i fautuaga, o le a aliaʻe aʻa i le masina.

Aronia faamaʻi

O faʻamaʻi masani:

Le faʻamaʻiFaailogaTogafitiga
Poto faʻapipiʻi laupapa.Fleshy, lanu samasama-lanu enaena i luga o le laau, lea e mafua ai le pala o le paʻu.Pamu faʻatasi ma Bordeaux fluid.
Moniliosis.Liliu fua.Faʻaaogā le vai po o le copper oxychloride, faʻamaʻi faʻamaʻi fua.
Setema tuai.Laʻau enaena enaena i le laʻau.Spray Bordeaux suamalie, vave faʻaumatia le lau paʻu. Taulimaina le togafiti faʻamaʻi ma le copper oxychloride poʻo Apaka.
FaʻatasiLe faʻaogaina o le filo i luga o lālā.Ave ese lala na aafia. Spray Abiga Peak.

I le noatia ma le fai fuafua i nei tulafono, o le ono mafai ona faaleagaina mea tau laau e ala i faamaʻi e faaitiitia tele.