Fua o le gaosiga

Ala o Amone (Chufa): Tulafono Faatupulaia ma Tausaga Aoga

E iloa e tagata uma o tagata fai togalaau o ni tagata faigaluega faigata ma faʻapitoa e faʻataʻitaʻi. E manino foi lenei mea i le tele o vaega ia e masani ona ola ai ituaiga o meaola eseese ma fualaau aina e le masani ai. Ma o le tele lava o ia suʻega e maua ai taunuʻuga moni. O se tasi o nei laau totino o le chufa, lea e sili atu lona taulalata.

Faʻamatalaga

Chufa (o alnonds, poo le syt) e foliga mai o se vaovao. O se vaovao tele o le tele o le laʻau: e oʻo atu i le maualuga o le 30-90 cm. O fualaʻau faʻapitoa o se faʻasologa o le talo i le vaega e faʻasaʻo ai afifi laulaʻau, e tusa ma le 3-11 le lanu 3-10 cm lautele. O fugalaau bisexual laiti e aoina e se "faamalu" - o le lanu lanu enaena e paʻuina e le matagi.

Aoao e uiga i mea aoga o ia ituaiga e pei o ni macadamia, pecans, pistachios, pine pine, fasi pasila, hani, cashews.
Ae o le eseesega autu o lenei ituaiga, o le mea moni, o le rhizome. Ua lelei le atinaʻeina: o stolons e amata mai aʻa, e tumu i le tele o ulu laiti, e tutusa ma nati.

Faatasi ai ma se umi e oʻo atu i le 3 cm ma le lautele o le 1, o nei laasaga e pei o ni almond nusi ia tofo, ona o le ituaiga o meaola e maua lona igoa lona lua. O le paʻepaʻe o le isu e suamalie ma sili atu ona faigata.

O lona lanu e eseese mai le lanu enaena i le piniki po o le lanu samasama, ma o le pito i lalo o le 3-6 fasi vaega e mafai ona vaaia ile luga.

E taua! E sili atu ona manino le faʻaaliaina o moa i le taimi e teu ai - o le fua o fualaau faatoa seleseleina o le a sili atu ona lelei i le paʻi.

O le laau na sau ia i matou mai Italia ma Sepania, lea na sau mai Aferika i Matu - i le mea autu, na 'aina le talo i tua atu i le 4,000 tausaga talu ai (o se mea matagofie lenei o tagata Aikupito, o tagata nonofo i Morocco ma Sudan).

O amone o le eleele e le o se mea e sili ona manaomia i le palapala, ae o loʻo maua pea fua o le eleele mai eleele lafulemu ma lafoaʻi - i ia tulaga, e mafai ona aʻafia aʻa i le 400-800 (ma oʻo atu i le 1000) fatu.

I le vaitau lelei, e totoina le chufa e avea o se laau taʻitasi, ae i se mafanafana o le tau, o le vaitaimi o le vave vave ona tupu ma fua mai e amata i le tausaga lona lua.

Faʻavae

E 100 g o lenei oloa maua:

  • 18.6 g o palatini;
  • 53.7 g gaʻo;
  • 13 g o suauu;
  • a itiiti ifo i le 10 g o le malo;
  • nisi o vai ma filaʻau taumafa, lea o loʻo i luga o le fiber.

O se ituaiga o meaʻai e taua i luga o le kalori - 609 kcal / 100 g E foliga mai o le chufa e tolu taimi e sili atu nai lo alimoni i lenei faailoga, ma 150 g o oloa i le aso e aofia uma ai le manaomia i aso taitasi mo gaʻo fualaʻau (fai mai tagata fai meaʻai i vailaau oona).

E te iloa? I Aikupito anamua, o laʻau laʻau ma aʻa na faʻaaogaina e faʻaleleia ai ma 'ai le fale ma ofu.

Afai e te vaʻaia lelei, e aliali mai o loʻo i ai i le tubers:

  • vitamini A, B, C, E (tele o vailaʻau i le vaega B);
  • lipids;
  • oleic acid omega-9;
  • uʻamea ma le zinc;
  • isi elemene o foliga mai o le kopa ma le potassium, seleni ma le iodine, calcium ma le phosphorus, faapea foi ma le sodium.

Mai se oloa taua faapena e ala i le malulu e maua ai se suauu lelei, o meatotino e le itiiti ifo i le olive, ae o se mea matagofie almond.

Mea aoga

O loʻo i ai Chufa se tele o mea aoga, e aofia ai:

  • faʻaleleia atili o le gaioiga o le faiʻai ma maso (o le tele o vaʻa tetele e aumai i le leo);
  • o lona uiga, e mafua ai le malosi o le malosi ma le faʻatupulaia o le malosi;
O le faʻaaogaina o se lapisi lapoa, mahonia lapubal, rosemary, aniani, oranisi, letus, pine cones o loʻo i ai le malosi.
  • e pei o se vaifofo masani, o elemene mata e aveese ia toxins, suauʻu mamafa mamafa ma radionuclides mai le tino (e le gata i le tino ma pe a faaopoopo ni nati i le lauti);
  • o le faʻamamaina o toto toto, faʻaitiitia le lamatiaga o le thrombosis ma le atherosclerosis;
  • faaitiitia o le toto suka ma le cholesterol sili atu i le toto;
  • faamalolosia o mea e fai i ponaivi;
  • faaleleia o le puipuiga - o se elemene o tinctures, chufa fesoasoani i le tau malulu;
  • le faʻamautuina o le faʻapalapalaina ona o le antibacterial action;
Faʻamaʻosaʻo mea e faʻafeiloaʻi ai fualaau e pei o sunberry, zucchini, atisiliko a Ierusalema, pi pi, apricot, dogwood, uʻamea o le kālati, cherry, apples.
  • lagolagosua o le faʻalavelave o le tino - ua le toe popole le popole pe a faʻaumatia, ua aveeseina faailoga o le supperrain.

E taua! O le sili sili ona lelei e maua mai i vaega o le laau o loʻo ola i luga o le mama, e le o le faʻamaualuga i le falu ma le vailaau faʻasaina.
Manatua le malosi o le malosi o le suauu. O se vailaʻau mamana malosi, ma pe a faʻaaogaina i le paʻu e loloto le loloto i totonu o le kela - o se taunuuga, o le matua o sela e taofia, ma o le paʻu e sili atu ona vaivai ma vaivai.

O lenei mea e le gata e fafagaina ai le paʻu, ae fesoasoani foi i le tausia o le lauulu maloloina ma le tuputupu aʻe o fao.

Tuputupu ae

A maeʻa ona faitauina le lisi o uiga aoga o lenei ituaiga meaola, o le toʻatele e fiafia i le auala e ola ai lenei lava laau.

E leai se mea faʻalavelave: faʻapena teuteu poʻo fua o loʻo ola muamua ae totoina ile eleele. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fua uma (taumafai e faʻateleina). O le mea ua filifilia na fufulu, togafitia i se vaifofo o le pāmare e 5% ma toe fufulu toe faʻamago. Ia faʻamautinoa ua mamago nodules, tuʻu i totonu o se fagu tioata e ufiufi i se tapuni, ma tuʻuina atu le pusa i se nofoaga malulu ma le malū + 4 ... +7 ° C.

O le faagasologa lava ia e le nanaina ai ni togafiti faapitoa mo se tagata poto masani, ae o loo i ai pea ni nuances. Mafaufau i ai, ma le iloa lelei pe faapefea ona foliga mai le vaʻalele i totonu oo tatou latitudes.

Faʻamasinoga

Aʻo le i taunuu i nofoaga tatala aʻa e tu mo le 2-3 aso i le vai i le vevela o le potu, ae le galo e suitulaga i le 2 taimi i le aso.

E te iloa? I totonu o le Chamber of Measures and Scales, o loʻo i ai se mita kupita o le lalolagi uliuli, o se tulaga o le fausiaina.
E faia lenei mea i le ogatotonu o Mei, pe a oʻo mai le taufaamatau o le malulu (o le vevela o le ea e le pa'ū ifo i lalo ifo o le 13 sec. +15 ° C), ma o le eleele i luga o le papaʻe na mafai ona mafanafana i le + 12 ° C.

E amata uma i le filifilia o se nofoaga talafeagai:

  • E fiafia le Chufa i le malamalama, eleele vevela ma le ola maloloina, e ui lava o le a lelei le lelei i nofoaga sili atu. O le mea autu - e tatau ona ola le vao i le avanoa avanoa (faʻafefeteina tulimanu o le togalaau e le talafeagai);
  • i se tasi o nofoaga ma le malamalama lelei, eli lua olo 6-8 cm;
  • faʻatumu i latou i sina vaega itiiti (e oʻo i le 2 lita) vai, ma tuʻuina le susu susu, 3 togi o loʻo tuʻuina i pu taitasi - e maua se mea e pei o se ofaga. O le mamao i le va o pu e tatau ona pe a ma le 40-50 cm (pe afai e te alu i se vaiti laʻitiiti, o le vao e naʻo le vavalalata). I le va o laina e tuua 60-65 cm;
  • e tumau pea e tumu ai le lua i le eleele, faʻafefe faʻafefe ai.
I le lelei o le tau, o le a osofaʻi moli pe a maeʻa le 10-14 aso.

E tupu i le faaiuga o Me, o le a amata ona paʻu le vevela i le +10 ° C, ma agi malolosi.

I ia tulaga, o tamaiti laiti e ufiufi i se ata tifaga na faʻaosoina i luga o le au.

O le puipuia o laau mai le 'ai, ua faʻafefeteina i le aveeseina o le ufiufi i le aso. I le amataga o le taumafanafana, ua le o toe manaomia.

E taua! Faʻalogo lelei i le loloto o le vai i le eleele: o le pito i lalo latou te pasia, o le sili atu mo almond amn (vailogging e mafua ai le pala o aʻa o aʻa).

E toʻatele o loʻo faʻaleleia fanua fualaau - I itulagi ma se tau malulu, ua na o le pau lea o le faamaoniga o le seleselega.

Faailoilo algorithm, e masani ona faia i le amataga po o le ogatotonu o Aperila, e pei o lenei:

  • e teu ai fatu mo se aso i totonu o le vai mafanafana (i le taimi lea e tatau ai ona sui le lua faʻalua);
  • ao faʻamalie le mea, saunia le palapala. I totonu o se fagu e maualuga lona 8-10 cm poʻo se kaseti tele na sasaaina le eleele ma saunia ai le faʻamalosi. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia le superphosphate (10 g i le nofoa), urea (6 g), potassium ma le magnesium sulfates i se fua o le 5 ma le 2 g, i le faasologa;
  • O loʻo tuʻuina tuilaupapa i totonu o se eleele susu i le loloto o le 6 cm ma sausau i le eleele;
  • malosi tuʻuina i se nofoaga mafanafana. O le puleaina o le vevela e matua taua lava mo le mea faʻapipiʻi: i le ao e tatau i le ea i totonu o le potu ona mafanafana i le + 20 ... +25 ° С, ma i le po - e le pa'ū ifo i lalo +15 ° C. Afai e manaia le fale, e ufiufi ipu i se ata tifaga, tatala mo le ea;
  • o se matafaioi taua e tuʻuina atu i le malamalama: i se aso puupuu (mo se faʻataʻitaʻiga, i itu i mātū) e tatau ona e tuʻuina se moli mo le malamalama;
  • E masani ona faia le fagogo i aso uma 3-4 aso, seia oʻo ina tupu ae na o le pulupulu e faʻaaogaina. Faatasi ai ma le malologa lava e tasi, o le palapala e mama le tatalaina - o le a maua e aʻa le vaega talafeagai o le okesene;
  • ao le i toe totoina i totonu o le eleele avanoa e tasi le taimi e fafaga ai meaai. I le 10 l o le vai faʻaopopo ai le faʻafefe o manulele ma mullein i fuataga 1: 7 ma le 1: 3. Superphosphate (15 g), potassium sulphate (8 g) ma le ammonium nitrate i se fualaau o le 7 g o loo auina atu foi i le mea e tatau ona tuu i totonu o le eleele,
  • pe a ma le 10 aso ao lei agai i luga ile palapala, o le a vevela le eletise: o le vevela ua faʻaititia i le +15 ° C, ua faʻaititia le numera o vai. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le fetaui lelei o laau i luga o le saite.

E te iloa? A o le i ai le "togafiti saito", o le meaai o se vaega o le polokalama o le faatoaga a le USSR.

E pei ona mafai ona e vaʻai, e leai se mea sili-faigata. O isi agrotechnology uma i le ituaiga o tausiga ua manatu foi e faigofie lava.

Tausiga

Faʻasa manaʻomia se tasi taimi, i le tau vevela - faalua i le vaiaso. I timuga timuga, e mafai ona e faia e aunoa ma le faasaʻoina, faasaʻo poloka i totonu o pu ma vaʻaia lelei le eleele. Sili atu maeʻa tumutumu faia 2 taimi i le vaitau: pe a oʻo le aʻa i le 10-15 ma le 30 cm.

Laʻei pito sili faia 3 taimi, faatasi ai ma malologa o vaiaso e lua. O le faia o lenei mea, faʻaaoga fualaʻau faʻasamaʻi ma le maualalo o le gaosiolosi - o lona tele o le a mafua ai le tuputupu vave vave o le lanu meamata, lea e "toso" ai mea aoga uma mai le rhizome.

Filifili le mea e sili ona talafeagai le faʻalaʻauina: Ammophos, Plantafol, Sudarushka, Azofoska, Kristalon.
E toatele e leai se "kemisi", faatasi ai ma le tele o taimi o le aumaia i lalo o vao o le 1 lita o le fugalaau lanumeamata o laulaau po o mullein.

Puleaina o pest E manaʻomia le faʻaitiitia i le faʻaaogaina o mea e faʻaleleia e pei o le fofo solution (o le suavai masani a Bordeaux e malosi tele mo lenei aganuʻu). Aʻo manaʻomia, ua faia le eletise puipuia - o paluga faapitoa o le a tulei ese mai le au o uʻamea ma uʻamea, lea e tosina mai i nei togavao.

O le isi meaola o se uaea telefoni: e masani lava ona sui mai laau toto, ona tatau ai lea ona faʻaaogaina iniseti pei o Bazudin, diazonin ma Celeste TOP.

E taua! Faʻaaogaina nei vailaʻau, faitau faʻasinoala, aemaise lava le vaega o fualaau mo fualaau eseese.

I le ogatotonu o le faaiuga o Setema po o le amataga o Oketopa, o lau e amata ona liu samasama ma mamago - o le taimi lenei seleseleina. O loʻo faʻapalaina ia nodules ma togalaau, faʻamamaina mai le eleele, fufulu ma faʻamago i le la i le susu susu ile 10-15%. I le vaai ua latou foliga mai o taulaʻau uiga masani, o le seleselega ua fuaina. O fatuga atoa e tuʻuina i totonu o se atigipusa pusa po o se ato: e mafai ona teuina uma i totonu o le potu ma totonu o le potu i lalo poʻo totonu o le fale (pe a faʻapea, e leai, e leai ni tootoo).

I le aluga o taimi, o lenei mea o le a sili atu ona lofituina ma maanuminumi. Aua le popole: o le germination e oʻo atu i le 3 tausaga. O fualaau lapopoa e masani lava ona faataatia i luga o laau, lea e susu i le vai i le aso na muamua atu.

O nei mea uma e lelei, ae o le faiga lea. faamama tele taimi e faʻaaoga ona o le paʻu paʻu. Lafoaʻiina e le o fautuaina: toesea le tofo. Ina ia aloese mai lenei mea, e fufulu fatu faatoa selesele ma tuu i vai mama mo le tele o itula. Ma - o le a le tele o le onosaʻi o le ai ai i se tasi: o fua o le a malepelepe seia oʻo ina vavaeeseina le tele o peel.

Faatasi ai ma se fua tele tele, e le o taimi uma lava mo ia ituaiga manipusu, o le mea lea, i taimi o teuina i totonu o le peel, o le a mago fatu, ma taofi i le lapoa. O le mea lea, ao lei toe gaosia pe gaosia, o loʻo gagala mo le 1-2 aso.

E te iloa? O le inu o orchata (po o le orshata), o le fatuga masani lea o nei fatu, ua avea o se tasi o faailoga gastronomic o Sepania.
E pei taumalulu, ona oʻo lea i tulaga faʻaleigafale e masani lava ona seasea ona tupu - e le o le tau. O le puipuia o le taumalulu o le chufa ma le tipi ua na o totonu o se vevela vevela po o totonu o se pu, e sausauina i sina vaega o le humus ua fefiloi ma se vaomao (e tusa ma le 9-10 cm) le mulch mai le tautoulu.

Contraindications ma le afaina

Faatasi ai ma tuʻusaʻo tuusaʻo e faʻaoga e aofia ai:

  • tasi le le faapalepale;
  • maʻi o le ate;
  • afaina.
Mo le meaʻai, e fautuaina le faʻaaogaina o le meli pafe, fuifui, vine asparagus, vine, pine sap, beets, lepedets.
Faatasi ai ma le faʻaaogaina tatau (leai se sili atu i le 100-150 g i le aso), o le oloa e toetoe lava leai se leaga. E ui lava o lenei aofaʻiga e mafai ona faia se faʻataʻuaiga leaga ma tagata e faigofie i le vave maua o le gaioiga, o le nusi e maualuga tele i kalori. Ole lapataiga faapitoa e tatau ona mulimulitaʻia ei latou e leʻi faʻataʻitaʻiina ia ipu muamua aʻo leʻi amataina: i le taimi o uluai suʻega latou te taumafai e ave fualaau aina.

O lenei mea o le a maua ai se avanoa e mulimuli ai i le tali a le tino ma e le afaina ai le manava, ae le o feagai ma ia oloa. O le malosi faʻamalosi e mafua mai i le manava faʻapitoa.

Talosaga

O le laau e masani ona faʻaaoga i ituaiga eseese.

O le mea muamua e oʻo mai i le mafaufau o le togafitiga masani. O mea e sili ona lauiloa ua faʻaititia i le mauaina o mea teuteu ma meainu, infusions ma le agaga mai fatu fatu. Ua faaopoopo laupepa i le lauti vailaau.

E taua! I le tulaʻi mai o le chufu i luga o le "tuaoi" o le fale vevela, ia faatalitonuina tuaoi e le o se vao, e ono foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. O le tutusa tutusa ma le le iloa e taitai atu ai i le faaleagaina o laau toto.

O nei meafaigaluega uma o loʻo faʻaaogaina e avea ma immunomodulators ma vaega oona, vailaau faʻasaina malolosi ma faʻamalosi. E le gata i lea, o se mea faʻapipiʻi mamana foi e mafai ona lagolagoina le tino ao toe faʻaleleia mai se maʻi poʻo se taotoga.

I totonu kuka O Chufa e faʻamanuiaina mo le tofo o le fua. E faigofie lava ona aofia ai i fua o fualaau aina suamalie - halva, pies, muffins, etc. Mai i le kuka ma le sua o le eleele e maua ai se vai inu malosi.

Gaosiga mea manogi E le faia foi e aunoa ma ni pulu, o le gaosiga o oloa (e masani lava o le suauu ma le sipuni) e maua ai le agaga ma le susulu lelei almond amber. Faʻaalia ma le aulelei: Afai e te maua se malamalamaaga i le tuufaatasiga o lotions, creams and shampoos, o le toatele oi latou o loʻo i ai lenei elemene i se faiga na gaosia. Ma e talafeagai lava: i le tulaga o le faʻamaloloina o lauulu ma le toe faʻaleleia o paʻu o loʻo avea o se tasi o laau sili ona aoga.

I totonu alamanuia E le gata o le faʻaaogaina o fatulaʻau e faʻaoga mea e fai ai pulu ma pulu, sukalati ma faʻamau. E le itiiti ifo nai lo "galuega" ma laulaau - latou te i ai i le tekonolosi o le faia o pepa, faʻamalositino solosolo, tino o le tino, harna, maea ma moega.

E te iloa? E talitonu tagata suʻesuʻe o arieologists o le chufa o le faavae lea o le taumafataga o tuaa o tagata o ona po nei oe nonofo i Aferika 2 miliona tausaga talu ai.
Lafumanu - Faʻaaogaina o lenei laau. E pei o vaomago, o le vaega eleele e tutusa lelei ma le gaʻo (e fiafia tele solofanua). Fualaau aina suamalie ma fafaga e mafai ona avatu i puaa.

O lenei ua e iloa le mea e taua, o le taua, ma pe faapefea ona tupu i lau eria. Matou te faʻamoemoe o le a talosagaina lenei laau i le matou au faitau, ma o le a latou aumaia le tele o faamanuiaga. Faamaumau faamaumauga!