Laʻau

Irises - totoina ma tausi ile fanua

E tele fugalaau fugalaau e fiafia e ola i luga o latou fugalaau. Ma e le o se mea e ofo ai, aua o loo faatusa i ai le olioli. E tusa ai ma le tala, ina ua tuuina atu e Prometheus tagata i le afi, na fiafia lava le natura, e oo lava i se nuanua na vaaia i le lagi. E mafai ona vaaia o ia i le aso atoa, ma i le taeao, pe a ala mai tagata, sa i ai ni irises i lona nofoaga. O nei fugalaau e mafai ona teuteuina soʻo se nofoaga. Ina ia faia lenei mea, na o oe e tatau ona e iloa pe faʻapefea ona totoina ma tausi i faʻalavelave.

Irises: totoina ma tausi ile eleele

Faʻafefea, o afea ma o fea e totō ai i luga? O se tasi lenei o mataupu e sili ona manaia mo tagata matutua o le mafanafana taumafa o loʻo faʻaaogaina e vaʻavaʻai i le lalelei o la latou laʻau ma lelei. A uma ona totō, o nei laau e le fiafia i le malulu, o le mea lea, e tatau ona i ai ni taimi e malosi ai le ola o le fualaau. E afaina i latou i le vevela -10 ° C ma lalo.

Irises

I le taimi o le totoina, o mea nei e tatau ona mafaufauina:

  1. O laau toto e sili ona totoina i le taeao.
  2. I luga o le auala e tatau ona avea ma aso mafanafana.
  3. Ia mautinoa ia vaʻaia faʻataʻitaʻiga ma le matagi.

E tele ituaiga o irises e totoina i se mamao e tusa ma le 70 cm, ma o le i lalo o le 30 cm.

Talu ai e le fiafia le irises i le vai, e tatau ona tuʻuina i totonu o eleele palapala. Afai e le mafai, e totoina fugalaau i luga o luga o eletise laiti, mai le vai e tafe lelei. O le nofoaga e tatau ona malamalama lelei, i totonu o le paolo o laau e totolo leaga. Ae ui i lea, e faatagaina i le aoauli o fugalaau sa i totonu o le paolo.

Taua! A o lei totoina, e tatau ona e vele le eleele ma faʻamalo le vaega o vao.

O isi tagata fai togalaau e togi foi i totonu o nila laiti. E mafai ona e faʻaaogaina vao o Lontrel poʻo Lintura e lelei ai le fasi vao. A maeʻa ona faʻaaoga, e na o le aoina o aʻa o vao.

Lontrel Processing

Le itiiti ifo i le 3 vaiaso e saunia ai le palapala. E ui lava o fugalaau o le iris e tiʻetiʻe, ae a tatou talanoa e uiga i ituaiga laau totō matagofie, ona sili atu lea ona saunia le eleele. Faʻaleleia eleele o le a tuʻuina atu i laau totō le avanoa e fuga laulelei ai.

Ina ia saunia eleele aoga o le ae manaʻomia:

  • compost
  • fanua faʻatoʻaga;
  • fugalaʻau-fugalaisa;
  • fafie povi poʻo le falaoamata o le dolomite, lea e faʻaaogaina e faʻamalo ai le palapala.

Afai o le eleele o le ele, e tatau ona faaopoopo i le oneone ma le isi itu, afai o le oneone, ona faaopoopoina lea o le omea. Mo le faʻamaʻi, e tatau ona togafitia le eleele ile Baikal poo Fitosporin-M.

Totoina o irises i le taumafanafana

O le taumafanafana o se vaitau lelei mo le totoina o laau, talu mai lea vaitau o loʻo tutupu aʻe ai pine fou o le rhizome, ma o lo latou alualu i luma tuputupu aʻe o le a amata pe a ma le 2 vaiaso talu ona faʻauluina.

E oʻo mai i le taimi e aliali mai ai le fugalaau, e maua ai e le au gasolo taimi le aʻa.

Totoina o irises i le tautoulu

I le taimi o le tautotogo, o loʻo faʻataʻoto lelei le faʻasolosolo, ma ua oʻo i le 6 cm ma le lautele le 3 cm. I lenei itu, e tatau ona i ai i le iris se aʻa ma lelei le aʻa ma afai e le amataina timuga, o le isi tausaga o le a malosi atili ai le laau ma tuʻuina atu ai fugalaau matagofie. .

Taua! E talafeagai le totoina o tane i le tautoulu ae le o aso mulimuli o Setema.

Totoina o irises i le tautotogo

O le totoina o le tautotogo o irises e amata ile maeʻaina o Mati ma e oʻo ia Me, e aofia ai. E faʻalagolago lava i tulaga tau fesuiaiga.

A o le totoina, e tatau ona e siakiina lelei le rhizome. E tatau ona vavae ese nofoaga leaga ma le pala, e pei foi o le fofo o aʻa i totonu o se vaifofo o le paluga palatini ma togafitia i latou i se tuputupu ae tuputupu ae, mo se faataitaiga, e talafeagai le Ecogel po o le Zircon.

Afai e faʻatau mai le totogo i luga o le maketi, ona manaʻomia lea ona teu mo sina taimi i se vailaau faʻamaʻi, aua o ai na te iloa po oa tulaga na teuina.

Totoina o riki olo

Bulbous ituaiga meaola e tatau ona totō i le faaiuga o le taumafanafana poʻo le amataga o Setema, o le mea lea, ao lei amataina muamua le malulu, latou te pulea aʻa ma faʻamalosi. I le itu i saute, e mafai ona faʻatinoina le taʻaloga ia Oketopa.

Laʻau toto

Afai ei ai se manaʻoga e totō ni pulu i le tautotogo, e tatau ona e faʻataʻitaʻiina se mafanafana, ona mafai ai lea ona e fiafia i fugalaau na faʻaalia i lenei tausaga. Ina ia faia lenei mea, o pamu i totonu o se atigipusa poʻo totonu o se fagu e tuʻu i luga o le pusa poʻo le pusaaisa. Pau lava le mea e tatau ai ia mautinoa o loʻo totogia faʻamalosi pupu. O fatu laau ua toto i le eleele ia Aperila poʻo Me.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

Ina ia totoina laau mai le pulufana, e tatau ona faamasani oe lava i faamatalaga e uiga i le totoina o laau ma tausia lelei. Ina ia faia lenei mea, usitai i fautuaga nei:

  1. E tatau ona e filifilia le nofoaga saʻo mo le tulaueleele.
  2. Saunia le eleele ma tuʻituʻi atu pu.
  3. O le loloto o le lua e fofoa ai e le tatau ona sili atu i le 8 cm. E tutusa le mamao i le va o pulu.
  4. O le totoina o meafaitino o loʻo tuʻuina i le pito i lalo o le lua ma pipiʻi laitiiti, ona fufuluina ai lea ile palapala.
  5. A uma ona totōina, ona faʻafeinu lea o laau.
  6. I le laasaga mulimuli, o le palapala e mulimulitaʻi ma le peat.

Tuputupu ae tuputupu aʻe mai fatu

E mafai ona tupu tane mai fatu ia Setema ma Mati. Ae peitaʻi, afai ua tuai tele pulu, o le taimi e tupu ai, o le totogo e maua ai le taimi e faʻaalia ai, ma na o le aisa.

E sili ona lelei le taulimaina o fatu ia Fepuari. Ina ia faia lenei mea, ua afifiina i totonu o se ie susū ma tuu i totonu o se atigipusa ma se tapuni i lalo ole pusaaisa. O iina, o fatu e teuina mo le 30 aso i le vevela pe a ma le 3 ° C.

Taua! Ia Mati, ua tumu le koneteina i le eleele ma ua totoina fatu i se nofoaga mafanafana. Pe a tupu mai, e tuʻuina atu i ai faʻamalamalamaga faaopoopo.

E faʻapefea ona tausia le irises i le togalaau

Iris Siberia - totoina ma tausi ile eleele

O tagata e aofia i laau toto. O le mea lea, o le tausia lelei oi latou e faigofie.

Laʻau teuteu

O le mea autu o le veleina lea o vao vao. O lenei mea e tatau ona faia ma le lima, talu ai i totonu o roosters o le aʻa e latalata i luga ma mafai ona faaleagaina. E ui lava i lea, e tatau lava ona e vaʻaia ese le eleele i nisi taimi - e tatau mo le lelei atili o le ea.

O fugalaau fugalaau ua paʻu i le eleele e tatau ona aoina mai i lea taimi, talu ai latou te osofaia faʻamaʻi. E tatau foi ona e faamautinoa le talafeagai lelei o le suasusu, laei pito i luga ma togafitia laau ma togafitiga o meaola faalafua ma faamaʻi.

Faʻalogo! Afai e le fuafuaina e totoina ni pulu tioata, a maeʻa ona totoina, e manaʻomia ona tipi, tuu laulaau ile 2.5 cm le umi.

Tulaga faʻatau

Seia oʻo ina amata ona fuga ma fuga mai fugalaau, e tatau ona faaluaina i le vaiaso. Ma le isi i le taimi o le taumafanafana, e faʻamago le eleele pe a maeʻa maeʻa, pe a tatou le talanoa e uiga i Siberian ma le popo. O nei laau toto e fiafia i le susu.

Taua! E tatau ona filifili se mea e totō ai mea totō ile mafaufau e le latalata le vai i le aʻa o le laau. Irises e le taliaina i latou.

A maeʻa le taimi o le vavalaʻau, e tatau ona nofo tumau i le eleele matutu.

E faʻafefea ona fafagaina i totonu o le tautotogo mo le totoina vave o le togalaau

O le amataga o le tautotogo ma le suavai e faʻamaʻaina pe a uma ona liusuavai le kiona ma faʻagogo le eleele. E tupu lenei mea i luga o tulaga tau, mai le faaiuga o Fepuari i le ogatotonu o Aperila.

O le fafagaina faalua o loʻo faia pe a amata ona tupu mai i luga o le mai. I le vaitaimi lenei, latou te manaʻomia le phosphorus-potassium fertilizing. O nei meaʻai uma e lua o loʻo maua i Agrofoska.

E maua foi faʻaleleia i totonu o fua o le fala o le ponaivi. Ae ui i lea, o se vailaau e faigata ona galu mai luga, o lea e tatau ai ona e faia ni togitogi faataamilomilo i tafatafa o lili ma faatumu i lenei falu.

Faʻalogo! Afai tatou te talanoa e uiga i eleele palapala, o le a mafai e le superphosphate ona faʻamalosia, o le mea lea, mo ia eleele e sili atu le faʻaoga o le falaoamata phosphorite.

Fafagaina ma le potassium e faia i le faʻaaogaina o fomaʻi e pei o sylvinite, ogaumu mumū ma le potassium sulfate.

Suauu sulfate ma sylvinite ua faaopoopo i le palapala faatasi ai ma le fuafuaina o le tasi ma le afa kapu puno i le 1 mita. O asini e salalau faataamilo i le laau i le aofaiga o le 3 punetini i le vao.

I le taimi o le fugalaau, e manaʻomia e tama tane le faʻamalosi ma le potassium ma le fulu. Fafagaina e tatau ona naʻo le faʻamatalaga o le suavai, a faʻapea e ono aʻafia aʻa mai le mu.

Fertilizers

Sauniga o le taumalulu

Ina ia mafai e fugalaau ona faʻafefe le vaitau o le taumalulu, e tatau ona tausia lelei mai le taimi o le totoina:

  • E totō laau toto i luga o se mauga ina ia oʻo i le taumalulu e leai se vai paʻu e lata ane ia i latou.
  • A maeʻa le vaitau vavalalata, e tatau ona i ai paluga i le eleele matutu ma malogo lelei.
  • E na o le tatau lava ona eli i fafo pe a maeʻa lau laʻau uma. Pulufana tuʻu i totonu o se atigipusa pepa, afifi afifi uma i totonu o se ie, ma faʻafefete i paʻu. O le atigipusa e tuʻuina i luga o le pusa, poʻo se isi nofoaga malulu.
  • E mafai ona e tuua pupuvao mo le taumalulu ma i le eleele, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona ufiufi i laʻau matutu, lea o le a puipuia mai le malulu.

Pe a oʻo i le gaosiga o irises pe'ā uma ona tupu

O afea e mafai ona faʻaleleia ai irises pe a maeʻa? O lenei fesili e fiafia i le tele o fai togalaau. O le taimi lava e mumu ai le roosters ma sootaga laiti i luga o latou aa, ae le o iloa mai nei, ua saunia i latou mo le gafa. E mafai ona toe totoina taʻi tausaga pe a oʻo i le 3 cm. I aʻa laiti, e tatau ona e faʻaeteete lelei, ona e matua leaga lava.

Toto laau toto ma totoina ile eleele

Faʻalogo! Afai e te misia lenei taimi, e tatau ona faʻatali seia oʻo i le faaiuga o Aukuso pe oʻo i le amataga o Setema.

E faʻapefea ona totoina saʻo ia irises

Aʻo faʻapena ona faʻatoʻaina le irises, o lea e tatau ona e faamasani i tulafono faavae o le toe gaosia:

  1. E tatau ona e faʻasoa le togavao ma le fesoasoani o se faleoloa. A uma ona eliina, o le a toe aveesea le toega o le eleele mai aʻa.
  2. Laʻau mūmū ua faʻaumatia, ma ua vavae aʻa, o loʻo totoe pe a ma le 10 cm. Na o le 15 cm e tatau ona tumau.
  3. O le vao vao ua vaevaeina i ni vaega, ma ua tuʻuina atu se vai vaivai i totonu o se vaifofo o le potassium.
  4. O le tipi e togafitia i le gaʻo faʻamalosia ma le faaopoopoina o le sulfur.
  5. A maeʻa ona vego sina aʻa i le la, e faʻaleleia i latou i se tuputupu ae.
  6. Ona totoina lea o laasaga i le eleele i le masani masani.

Iris maʻi

Phlox: totoina ma tausi ile eleele

O le tele lava o taimi, e mafai e tane ona:

  • Laua le pala. O faʻapogai mafuaʻaga o le taumalulu o le faʻamaʻi i totonu o le palapala poʻo luga o otaota. E foliga mai o le a le minoi pe a paʻu le kiona, pe a uma ona tupu. O le mafuaʻaga o le faʻaalia o le sili atu lea o le eletise i totonu o le eleele, faʻapea foʻi ma le totoina ma le pala. Muamua, o le pito i lalo o laulaau e faʻamalulu, ona liua lea o le laulaau ma faʻapala. I le laasaga lona lua, o le siama siama e aʻafia ai le tagata atoa ma ulu i totonu o le aʻa. E i ai se manogi sili ona le fiafia. O le toʻatele o faifaatoaga fugalaau e manatu e faʻaumatia le laau nai lo le amataina o se togafitiga umi ma le le manuia. Ae ui i lea, o loʻo i ai mataupu pe a faʻaaogaina le antibiotic Doxycycline i vaega faʻafitauli ma ola ai le laau.

Laua le pala

  • Fusarium O lona mafuaaga e tele naua le susu. Muamua, o lanu uliuli e aliali mai i luga o laulaau, ona pala ai lea o le rhizome ma faʻagogo. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi, e tatau ona e mulimuli i tulafono mo le tausiga o tane ma aloese mai le faaleagaina o masini. Ua faʻaaoga le faʻaaogaina o le laau, ma o le nofoaga na tupu aʻe ai o loʻo faʻaaogaina i le chloride siliva. Mo isi laau, Vitaros poʻo Topsin-M e faʻaaogaina.
  • Lanu mata. Laʻau eleelea, maualuga maualuga ma le leai o le malūlū e taʻitaʻia ai i lenei faʻamaʻi. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le afa lona lua o Iuni ma seia oʻo i le faaiuga o Iulai. I le taua faasaga i le laulaau, o fualaau e pei o Strobi poo Ordan e faʻaaogaina.

Aisea e le fuga mai ai irises

Afai e le lelei le tulimataiina o irises, atonu latou te le fuga. O le a le mea e le tatau ai ona fuga mai i irises? E tele mafuaaga mo lenei mea. O mea taua e aofia ai:

  • Faʻasalaga leaga.
  • Le lava avanoa. I le mavae ai o le 5 tausaga, e ola tele laau toto e tatau ona totoina.
  • Le lava le malamalama - i lenei tulaga, e avea se gaioiga iris ma mea tatau.
  • Le lava togafitiga mai meaola faalafua.
  • Laufanua leaga e le talafeagai mo nei ituaiga meaola.
  • Le tausisia o tulafono o le taumalulu.

Faʻalogo! I le taimi nei ua iloa mea uma, e uiga i le gaosia o irises i le taumafanafana i se isi nofoaga, faapea foi ma uiga o la latou tausiga ma le galueaina, e na o le mauaina lava o le faagasologa o nei laau lelei ma fiafia ai i le totoina o lo latou fale.