Laʻau

Gymnocalycium: faʻamatalaga, ituaiga, tausi fale

Gymnocalycium o se cactus na faʻaulufaleina mai Amerika i Saute. Maua lona igoa mai le upu Eleni gymnos ma calycium, lea e faaliliuina o le "ipu le lava." E manaia tele le le gaioiga o le mea e tutupu mai ai lala o le laau, e le o ufiufiina poo ni lauulu, pei o isi cacti. O le isi igoa Rusia o le "cup-cup".

Faamatalaga o le hymnocalycium

Gymnocalyciums o le cacti spherical, faʻamafola i luga. E mafai ona oʻo atu i le 15 cm le umi o le polo i totonu o se tagata matua. O le maualuga maualuga e 30 cm.

Cactus e taugata mo faʻalavelave tetele. Latou te sau i lanu eseese: samasama, paepae, piniki, mumu ma lanu enaena. E ese foi le lanu o le solo, e mafai ona lanu-lanumeamata pe lanu enaena ma se paʻu o lanu lanumeamata.

I le aotelega, e sili atu ma le 80 ituaiga eseese o hymnocalicium, e ese mai foliga vaaia. I totonu o le fale, o meaola ua tupu e oʻo lava i le lanu samasama po o le mumu ua tupu. E mafai ona ola na o le taimi lava e faapipii i se isi laau. O le laau e iloga i ogalaau o loo ufiufi i ogaumu.

Manatu lauiloa

I totonu o le vao, o ituaiga o hymnocalycium e le eseese, ae o le tele o ituaiga meafale i totonu o le fale ua gaosia e le au faifaatoʻaga.

VaʻaiFaʻamatalaga
Nude poʻo DenudatumLili faasolosolo e oʻo atu i le 8 cm le maualuga, e ufiufi i tamai vavae. Le lanu enaena lanumeamata, susulu. E maua i le 5 i le 8 ivi ma fugalaau lanu pinisi e oo i le 6-7 cm le lautele.
Star-shaped or stellatum (Gymnocalycium stellatum)Pulu faʻamalo ma le tele o ivi. I luga o le cactus, o laina isola ma se taila ua faatulagaina i laina laugatasi, mai le 3 i le 5 spines ola. Latou te tilotilo i itu eseese, o le mafuaaga latou te foliga tutusa ai fetu.
Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichiae (Friedrich)Ona o le leai o chlorophyll, o le cactus o loʻo i ai se mea mumu.
IapaniVaʻalele o le vasega muamua. E naʻo le ola e mafai ona ola ai e ala i le faapipii i luga o se isi laau. O le lelei o le Iapani o se lanu paʻepaʻe: mai le samasama i le mumu, le paʻu ma e oʻo lava i le uliuli.
MikhanovichSperical cactus ma se lauulu-lanumeamata poʻo le mumu. O le faʻasalaga e oʻo atu i le tele o nusipepa e ufiufi i le 2 cm le umi. O fugalaau e manaia moli pe mumu, lanu piniki, paepae.
DamsyI le tautotogo, e iai ni fugalaau sinasina lapopoa e aliali i luga.
AnizitsiMai ia Aperila e oʻo atu i Setema, e faʻaalia ai le fugalaau i le atinaʻeina o paʻu paʻepaʻe laʻau paʻu. Aʻo tuputupu ae, e mafai ona faʻaosooso tele.
HorstE ese mai i le mea o le lilac, kulimi poo le piniki, lea, pe a tatala, oʻo atu i le diamita 10 cm.
MonvilleE i ai ni ipu o se paʻepaʻe paʻepaʻe po o le paʻu piniki e oʻo i le 8 cm le tele.

I faleoloa fugalaau, e masani ona e mauaina se paleta ma le tele o cacti laʻitiiti ma lona lautele e oʻo i le 5 cm. E faʻapotopotoina ituaiga eseese o hymnocalyciums. O lenei tuufaatasiga ua faaigoaina o se fefiloi.

Aiga Tausi

E taua le mafaufau i le amataga o le laau. Talu ai o le sogasoga o se mea moni i Amerika i Saute, o le fale e manaʻomia ai se vaega itiiti o le susu ma le avanoa i le la. Afai e le lava le la, o le a vave ona le toe faʻaaogaina ma amata ona afaina. Ae ui i lea, o le tele naua o le radiation ultraviolet e aʻafia ai foʻi.

Nofoaga

Ia i ai se pusa e sili ona lelei i le faamalama i saute. Ina ia puipuia le mu i luga o le laau, e tatau ona faʻafeologo pe faʻaaoga le tulle e fatu ai le malamalama faʻasalalau.

Gymnocalycium e fiafia i potu e tumu i le okesene. O le potu o loʻo tu ai o ia e tatau ona faʻamalosia pea. I le taumafanafana e mafai ona teu i luga o le pusa.

Lulu

O se laau vevela-vevela mai le tautotogo i le amataga o le taumalulu e manaʻomia ai se vevela i le lautele + 20 ... + 25 ° C. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona faʻatagaina le overheating. Faatasi ai ma le suiga o le vaitau, e tatau ona toe fausia ia tulaga o le vevela.

I le autumn ma le taumalulu, i le ogatotonu o le malamalama o le la, e le lava le hymnocalicium. Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi ona o le le lava o le gaogao, e tatau ai ona faʻagata le tupu. O lenei aafiaga e mafai ona ausia e ala i le faaitiitia o le vevela i aso taitasi i + 8 ... + 12 ° C. E mafai ona e vaʻaia le cactus i se potu e lelei le vaʻaia ma faʻamafanafanaina le ea e oʻo atu i le 15 ... + 18 ° C.

Faʻaleleia, faʻafefe

O le mea lea e le afaina ai le sogasoga, e te le tau manaʻomia ona e faʻapipiʻiina. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga.

Faʻasagaina o le laau e manaʻomia i le gasologa o le tausaga. I le taumafanafana, e faʻamaluluina pei o le pito i luga o le eleele e magoto i totonu o le tane. Mai le ogatotonu o Oketopa e oo i le faaiuga o le tautotogo, e faʻaitiitia ai le vai. E sili ona lelei le faʻafefeina o le eleele i se vai mafanafana ma le toʻa.

Sogi, laʻei pito i luga

Mo le gimnokalitsiuma e manaʻomia se paluga faapitoa o le lalolagi. Ina ia saunia, e tatau ona e ave le tasi vaefa (100-200 g, e fuafua i le maualuga o le ulo) o vaega nei:

  • peat;
  • oneone;
  • humus;
  • laupepa palapala.

Mo le faʻaleleia lelei o le eleele, e fautuaina e faʻaopoopo meaʻai piliki. Faʻalauteleina le laulau e mafai ona faʻaaogaina e fai ma vaega maualalo. E taua e leai se lime i totonu o le eleele.

E le manaʻomia le fafaga faʻateleina o meaʻai. Ua lava lea e faʻaopoopo le faʻamaʻi mo le cacti ile palapala ile 2-3 vaiaso. O luga o laei e faia i na o le tautotogo ma le taumafanafana.

Suiga

Faʻaauau pea le toe totoina e na o laau laiti. Suia le gafatia mo i latou i tausaga uma. O le fagu fou e tatau ona laʻititi laitiiti. Suʻeina o loʻo faʻatino i le tautotogo. I lenei tulaga, o le paluga eleele o loʻo faʻaaogaina le tasi o lana fua o loʻo faʻaalia i luga.

Fuga

O le fugalaau o le au soʻo e amata i le lona lua poʻo le tolu tausaga o le olaga. Afai e pulea lelei le hymnocalycium, o le a amata mai i le amataga o Aperila. Faʻaavanoa ma faʻaauau le faʻaaogaina o le inflorescences seia oʻo i le amataga o le tautoulu. A maeʻa lena mea, latou te mou atu, ma o le ovaries e fai i lo latou nofoaga.

Tofiga

E lua auala e faʻapipiʻi ai le cactus - e ala ile fatu poʻo le tipi. E toʻalua uma lava le toʻa ma o loʻo faia i le taimi e tasi, i le tautotogo. E fautuaina e amata le fausiaina i le taimi lava e maeʻa ai le tau malulu.

Afai o filifiliga e filifilia e fai ma auala autu, e tatau ona:

  • Faʻasese le faʻagasologa mai le matua matua e ala i le vaʻesea pe na o le talepeina.
  • Vaʻai le totogo (faʻavalea sinamu) mo le 3 aso.
  • Tuu i totonu o se ulo ma le susu i le tulaga saʻo. Aua e te pipii loloto i le eleele ina ia le pa'ū le 'au, e mafai ona e faʻaogaina matata poʻo nifo nifo e avea ma mea faigaluega.
  • A maeʻa le 2 vaiaso, siaki le aʻa mo aʻa.

O le umi o le galueaiina o fatu e toetoe tutusa lava. Le faʻatoʻaga algorithm i lenei mataupu:

  • Tuu fatu i luga o le susu susu. Ufiufi ma se ata.
  • Tatala le ata i aso uma mo le 15-20 minute e aveese ai le susu. A leai, o le totogo e mafai ona pala.
  • Faatali 2-3 vaiaso. A maeʻa lenei vaitaimi o le a tupu mai.
  • E mafai ona e totoina ni nai sosolo laiti pe a faia togavao.

Vaʻaia

E le manaʻomia le faʻamaʻi pe afai e faatauina ituaiga o hymnocalycium. Ae peitai, o hybrids e aunoa ma le chlorophyll e le mafai ona i ai e aunoa ma se tino. Latou te manaʻomia le faʻamaʻiina ma isi suavai. I se tulaga e le masani ai, o le vaega o le laau na maliu ona o le fesuiaʻiina o le aʻa e avea o se sikuea.

E manaʻomia se pipiʻi ola maloloina - o se vaʻa. I luga o le sologa lelei, lea o le a faapipiiina ai le faagasologa, o le a vaeluaina ai le mea totino. O fasi keke e tatau ona fetaui ma le taula, faapea foi ma le nofoaga o sulu faatonutonu.

O le faʻasoa ma le sikulu e fesoʻotaʻi ma se faʻamaufaʻailoga poʻo se avega mo le tusa o le vaiaso. Mo le faagasologa ina ia manuia, e taua le tipiina o aʻa i se meafaigaluega mama.

Maʻi ma meaʻai

O le le lelei o togafitiga e tau atu ai i faʻamaʻi i le pisapisao. O le susulu tele o le susu, vevela, ma faʻataʻitaʻiga e sili atu ona vaivai ai le fale.

Manua taulaʻau

O mea malie e faigofie lava ona iloa. O faailoga autu o le maʻi:

  • o foliga vaaia o lanu enaena po o le pogisa;
  • vavau o pu;
  • solo o vaega taitasi o le laau;
  • faʻanoanoa.

O le maʻi e mafua ai le susu tele i totonu o le palapala ma le ea, faapea foi ma le tele o le eletise i totonu o fugalaau po o vailaau palapala. Ina ia taofia le atiina ae o togafitiga, e tatau ona aveese nofoaga ua afaina.

O nofoaga e tipi ai e faʻapipiʻiina i se mea faʻapitoa, ma afai e le mafai ona piki i luga, ona fai ai lea ma le pefu. E sili ona lelei le faʻatau o se fungicide professionals.

Afai na matauina o le eleele i totonu o le fagu ua susu tele, o le cactus e tatau ona faʻapipiʻiina i totonu o se pusa o loʻo iai se paluga palapala fou. I le isi 4 aso mulimuli ane, e le manaʻomia le suāsusu.

Anufe

A maeʻa le mealybug, o loʻo tumau pea tulaga papaʻe i luga o le laau. E mafai ona e faʻaumatia faʻatasi ma le fesoasoani a se mea inu ava po o Inta-Vir, Actellik ma Vertimek insecticides.

Afai e na o ni nai meaola faalafua e maua, ua lava lea e faʻafefeteina ai luga o le solo ma anufe i latou lava i le ava malosi. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, o togafitiga faʻatasi ai ma se tomai faʻapitoa e manaʻomia.

Aphid ma le apogaleveleve

O le apogaleveleve mite ma aphids e le taitai atu ai i le oti vave o le cactus, ae o loʻo i ai pea se aʻafiaga ogaoga i lea mea. Faailoga o meaola faalafua - samasama o vaega taʻitasi o le cactus ma le faʻamago.

Talu ai e le mafai e le cactus ona faʻafefe le susulu o le susu, e le mafai ona faʻaaogaina i ni vai taʻavale i ni nai taimi. Nai lo lena, e tatau ona faʻaaogaina iniseti faʻamaʻi ma acaricides. O togafitiga faʻapitoa mo ituaiga uma o meaola faalafua o Actellik ma Aktara. O le faʻagasologa o loʻo faʻatino i aso uma 7-10, i le lautele 2-3 taimi.