Laʻau

Vaʻaleti pe fufulu pulou: faʻamatalaga, totoina, tausi

Vafeleti poo le vevela (Viola cornuta) e alofagia e le tele o faifaatoaga ona o ona foliga matagofie, vave fugalaau, tetee i le malulu ma se maʻi e le masani ai. Faʻaaoga tele i le mamanu.

Faʻamatalaga

O lenei laufanua e masani ona fai i le ituaiga o Violet, le aiga o Violet-e pei. E mafai ona oʻo i le tele (i le maualuga) e oo atu i le 26 cm. O fugalaau o se manogi manaia, e afua mai i le 2.5 i le 5 cm. O petals e umi, e pei o pepe lele. Toto i laau laiti, lea, pe a totoina lata ane, fausia se ituaiga kapeta.

O le viole e tatau ona i ai lona igoa i le faʻaopoopoga i le pito i tua o le fugalaau, e pei o se pu poʻo se faʻava. O nisi o vaega o aso nei o lenei ituaiga e leai se gaioiga uiga ese.

Ua faʻaaogaina e avea o se laau teuteu i le togalaau talu mai le faaiuga o le 18 senituri.

O le viole viole o se laau fetolofi lea, faʻafetai i se mea faʻapitoa, faʻalautele lautele. 2-3 laau i le tausaga lona lua e mafai ona ufiufi atoatoa se vaega e tusa ma le 2 sikuea mita. m. O fuʻa e tupu tele ai fugalaau. O lea i luga o le tasi viola e mafai ona e suʻeina i le 60 autafa ma fugalaau fugalaau.

O laulaau o le laau e lanu meamata, oval, i pito o nisi ituaiga o vailaau o loʻo i ai le vetela. I luga o laina umi o loo i ai fugalaau e tasi, i lo latou ogatotonu ei ai le "mata" o lanu samasama po o le lanu moli. E tele lanu o le paluga latou lava, e sosolo e ala i le faʻaogaina o auala. E mafai ona latou: lilac, samasama, moli, viole, paʻu, ma isi. E iai foʻi lanu eseese e tasi-lanu violets, lea e sili ona faʻaaoga i le mamanu o togalaau lapopoa, faapea foi ma le mamanu. E i ai ituaiga ma faʻatasi ai le tele o lanu o le lanu e tasi, e pei ona lauiloa i le au faifaatoaga amateur.

O le isi mea e le mafaafitiaina o violet taimana o lo latou vavalo umi. E amata ia Me ma faaiuina i le faaiuga o Setema. I le tautotogo - o le tumutumuga o lenei faagasologa, o fugalaau e tele ma e tele naua, i le tautoulu o lenei faagasologa ua faasolosolo malie lava.

Lagona le lelei ma fiafia i le ola malosi i le tasi nofoaga mo le 5 tausaga, ona e manaʻomia lea e faʻafetaui i le isi.

Laʻau viole: ituaiga

I le taimi nei, o loʻo faʻatupulaia lelei e le aufaifaʻatusiga ituaiga eseese o violets. Ae pe a totoina i latou, e taua le manatua e sili atu le leaga o latou ola mai le taumalulu ma e manaʻomia ona puipuia lelei mo lenei vaitaimi. Ma o nisi foi o ia mea o laau toto, ae le o le lima tausaga le matutua. O le taatele o ituaiga nei.

VasegaFaamatalaga / Vaitaimi
Molly SandersonE ese la latou lanu: lanu uliuli po o le uliuli ma se lanu samasama i le ogatotonu o le fugalaau. O le vao e tafe, e oʻo i le 15 cm le maualuga. O laulaau e lanu meamata, susulu i le la. E matua maualuga le tetee atu i le kiona, ae e tatau lava ona ufiufi i latou mo le taumalulu. E sili atu le totoina i nofoaga pogisa, o iina o le a sili atu ona lelei nai lo le la.

E amata ia Aperila.

Repeka

O le maualuga o le vao e oʻo atu i le 15 cm. E talisapaia e fugalaau fugalaau mo le uumi ma le tele o lauolaola. E tupu aʻe i se kapeta lapisi. Tilotilo pe a totoina i tafatafa o togavao. O petals e mama lanu samasama i lanu, o paʻu lanu violē ua i luga o le pito. I le vevela, e manaomia e le laau ona fausiaina.

Mai le amataga o Iuni sei oʻo i le muamua kiona.

Foxbrook creamO le lanu o fugalaau e paʻepaʻe le kiona. E faʻaaoga lelei e faʻapipiʻi ai moega fugalaau, ma o nisi taimi o tuaoi. E tupu uma i lalo o le paolo ma le la. O le faʻaaogaina o lanu meamata o le laau mo le taumalulu e filifili.

Mai le amataga o Me ia Setema.

Boton Blue

Laʻau maualalo - e le silia le 10 cm. O fugalaau e lanu moana. E sili atu lona lelei i luga o le malamalama, susu le palapala.

Mai Mati e oo i le muamua malulu.

Viola columbineO le laau e fetolofi, e oʻo atu i le 20 cm. O laulaau e lautele, lanumoana i le lanu, ma vetela tele i tafatafa o le pito. O fugalaau e lanu moli i lanu paepae, lanumoana ma le lilac. Fiafia i fanua lafoaʻi ma lauolaola. Afai o le taumalulu e tu i fafo ma sina vaega o le kiona, e fautuaina e ufiufi laau, mo se faataitaiga, ma lala lala.

Mai ia Me ia Oketopa.

Sorbet wi-ti-tiO le tulaga ese o lenei ituaiga o le suiga i ata i vaitau eseese. I le taimi muamua latou valiina i le lanumoana, ona lanu lanumoana, ma i le faaiuga o le fugalaau - paʻepaʻe le kiona.
Paʻepaʻe papaʻeO fugalaau e papaʻe ma o le tumutumu o le samasama. Tetee i le kiona. E faʻaaogaina i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e pei o se togavao i lalo o laau.

Ua na o se lisi laitiiti o ituaiga o violets. E tele naua i latou.

Vaega o le galueaina ma le tausiga

Laʻau viole - faʻapitoa, ituaiga o vao e mafai ona faʻasalalau pe faʻaletausaga (pe'ā totōina i totonu o le eleele lanu vaovao). O lenei laau e le lelei i tulaga tuputupu ae, ae afai e te mafaufau i nisi o mea e fiafia i ai ma le tausiga lelei, o le a sili atu ona fuga ma fiafia i le tagata e tausia.

Soo

E faʻatupulaia i le toetoe lava o eleele uma, ae i luga o le lafoaʻi, malamalama, laufanua lafulemu ma alavai ma se pH o le 6.8-7.2, e sili ona lagona le mafanafana. E tupu tele ma fuga i le taimi e tasi. E taua le mulumulu palapala. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaoga: maa, alavai faʻalelei, iliili, meataalo ma puʻu. Ona o lenei mea, o le susu o loʻo taofia i totonu o le palapala, o vao leaga e faʻaitiitia ma ua faʻamamaina meaʻai mai le eleele.

Fanua

E sili ona lelei i le vaeluaga o le paolo, lata ane i le maualuga maualuga, lea o le a puipuia ai le viole mai le la o le aoauli. E le aoga le totōina o le paolo: o le a amata ona faʻaloloa le aʻa, ma o fugalaau o le a laʻititi ma laititi. E le gata i lea, o loo osofaia o ia e slugs ma gata, lea e le faaopoopo ai le matagofie i le laau.

Faʻasa

E tatau ona lelei, e gaosia pe a pala le palapala. I le vevela o le tau, faʻafeinu soo. Afai e le o iai le taimi o le faatoʻaga ma e le mafai ona faʻafeinu vai i le taimi nei, o le a ia faʻapaleina e aunoa ma le oti, ae o le fugalaau o le a faʻaitiitia le malosi i nai laititi.

Faatasi ai ma le taina e le aunoa (taeao ma le afiafi) e tupu atili ai.

Laʻei pito sili

E faia i le tautotogo ma i le faaiuga o Aokuso. O minerale ma fugalaʻau faʻasaina i tuʻuga vaivai vaivai e sili ona talafeagai. E taua le manatuaina o le faʻatoʻaga e matua faasaina. Talu ai ona o le malosi tele i luga o le aʻa o le fugalaau, ua faaleagaina ai.

Faʻamama ma tausia se foliga teuteu

O nisi taimi e amata ai le faʻalauteleina o le laau, lea o le a amata ai ona faʻafefe foliga. I lenei tulaga, ua teuteuina, tuʻuina atu ma faʻalelei foliga vaaia. Afai e le o iai le faʻamoemoega o le mauaina o fatu, e sili atu ona lelei le aveeseina o mea vaivai. O lona uiga, o le a le faʻaaluina e le laau le malosi i luga o lo latou matua ma fuga atili atili ma umi atu. O se auala foi e puipuia ai fatuga e le manaomia.

Togi

I le tulaga lautele, o le viole o le malulu malosi ma e mafai ona tatalia le vevela e oo atu ile -23 ℃. Ae e taua le manatuaina o le kulupu e sili atu ona maʻaleʻale i le malulu ma e tatau ona ufiufi i paʻu, laʻau paʻu poʻo lala laʻau. E le gata i lea, o fugalaau fou faatoa totoina foi e malupuipuia mo le tau malulu.

Toe faʻaleleia fanua

I le tasi taimi i le tele o tausaga (3-5) e taua tele i le faia o le faagasologa o le toe faafouina o laau toto. Afai e aoga le faia o lenei mea, e faigofie ona e iloa: o fugalaau e laiti ma iti. Ina ia faia lenei mea, eli ese aʻa ma vaeluaina i ni vaega, suia i se nofoaga fou.

Tofiga

O le manoa vele ua faʻaolaina i le tele o auala.

Fanau Vaʻaina o le Fanau

E mafai ona tupu ma fatu. Latou te faia lenei mea i ni auala se lua: vave lulu i totonu o le eleele pe leʻi saunia sauniuni. Foxbrook cream

Lauina o fatu mo laau toto

E toto fatu mai Fepuari ia Aperila. E taua le mafaufau o le vave ona e totoina, o le vave foi lea o le fuga o le laau. O le vaitau mai le lulu i foliga o fugalaau e 10-13 vaiaso.

Muamua sauniuni se paluga o le eleele, fuafua i totonu o le ogaumu e faʻamaʻi pipisi ma faʻafefete, ma sasaa i se fofo o Fundazole.

E tatau ona fai ni fagalaʻu i se mamao e 1.5-2 cm mai le tasi ma le isi, tuu fatu i totonu o le eleele, sasaa i luga o le eleele ma sulu i le vai mai le pamu moli. E taua le faʻamalamalamaina o le germination o se ituaiga ituaiga violets ao le i luluina. E mafai ona ese mai le 60% i le 95%.

Ona faʻapipiʻi ai lea o le atigipusa ma fatu ua lūlūina i se paʻu palasitika ma faʻasolosolo ai le vai, e le mafai ona faʻamago atoatoa le palapala. O le vevela aupito sili ona lelei mo le maualuga o le faʻavaeina o le +12 ... +18 ℃. A oʻo mai le uluaʻi tupuga (pe a ma le 3-5 vaiaso), ona faʻafefe lea o le koneteina i tulaga mafanafana (+ 18 ... +22 ℃). E talafeagai le aveeseina o le ata mo se taimi e faʻamalosi ai. O lona umi e faasolosolo malie le tuputupu ae ao tuputupu ae le laau.

Pe a 2-3 ona aliali mai i luga o le laau, e taua le filifili, totoina i vaitaimi o le 5-6 cm mai le tasi.

E mafai ona toto i luga o le lauʻeleʻele ia Me, e tatau ona faʻafeinu vai i taimi uma e tatala ai le eleele. O le uluai laʻei pito i luga e faia i le maeʻa o le 14 aso, e sili atu ona fetaui lelei faʻamaʻi faʻamaʻi.

Lauina o fatu ile laufanua

E mafai ona totoina saʻo i le eleele mai le aso 10 o Me i le aso 10 Setema. Mo se auala talitutusa, o fatu e aoina mai le tagata lava ia e sili atu ona fetaui, ae mafai ona e faʻaaogaina mea, ona e manaʻomia lea e te amanaʻia la latou germination.

A o lei totoina, e taua le tatalaina o le eleele ma fai ni moa ua tuu ai fatu, moe i luga o le palapala ma faʻafeinu.

O le a tulaʻi mai le lanu i le tautotogo e sosoo ai i le tautotogo, lea e taua e puipuia ai mai le la susulu. Afai o le totogo e masani ona tele, e tatau ona totoina. Aokuso, ua totoina laau i se nofoaga tumau. Afai e aliali mai ovaries o fugalaau, ua aveeseina ina ia le 'ai le suamalie, ma na ola le viole mai le taumalulu i se tulaga malosi atu.

O le isi vaitau o le tau, o le a fiafia le laau i le fafie ma ona laulelei matagofie.

Faʻaleleia fua o violet

Ua vaevaeina i ni nai vaega laiti.

Bush division

O le vaitaimi sili ona talafeagai e mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le taumafanafana.

Afai e te faia i lenei vaitau, o le a iai se taimi e maua ai le taimi e atiaʻe ai le aʻa ma o le autumn o le a lava le malosi e ola ai i le taumalulu, afai e te faia le vaevaega i se taimi mulimuli ane, o le tulaga o le mate laau e maualuga.

O le metotia e faia i le auala e pei ona taua i lalo: o se togavao ua eliina, o vaevaega ma aʻa ua vavaeese mai ai. O vaega valavala e 'eleʻele i le palapala i totonu o se paolo, puipuia mai le malosi o le matagi i le susu. E taua le puipuia o le palapala mai le faʻamamago. Mo le laau e maua aʻa, e masani lava 2-3 vaiaso e lava. O le isi vaitau o le tautotogo, e mafai ona toe totoina i latou i le nofoaga na fuafuaina.

Faʻalautele lala

O se tasi o auala sili ona faigofie e toe fanauina ai. E tatau ona filifili ni nai laumei, punou, lolomi i luga o le palapala i le tele o nofoaga ma palasitika poʻo uʻamea uʻamea (e mafai ona e faʻaogaina lauuluulu mo le fuga o lauulu), fufuluina, faʻatumu avanoa e faʻapipiʻi ai le faʻasiga i le eleele ma faʻafeinu ai i taimi uma. A maeʻa pe a ma le 1 le masina, o aʻa e faia i luga o atigipusi na tanumia i totonu o le palapala ma e tatau ona vavae ese mai le fale tele.

Laʻau

E faia i le amataga o Iuni e oo atu i le faaiuga o Iulai. E seleseleina lauulu i 5 cm le umi i le 2-3 knots ma le 3-4 laulaʻau i luga taitasi. I totonu o se koneteina na saunia muamua i le palapala susu, e pipii i le loloto e tusa ma le 1-1.5 cm i le maualuga. Ua ufiufi le fagu i se ata tifaga ma tuu i se nofoaga mafanafana puipuia mai le susulu o le la. Faatasi i le aso, ona aveese le polyethylene mo le ea. A maeʻa pe a ma le 1 le masina, ona amata ai lea o le tuputupu aʻe o le oti, lea e faʻaalia ai lo latou aʻafia. O le taimi nei e mafai ona totoina i totonu o le eleele avanoa i lalo o le paolo. I se nofoaga tumau latou te agai ai i le tautotogo e sosoo ai.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

Vaioleti, pei o le tele o laau totō, e ono aʻafia i faʻamaʻi eseese ma faʻamaʻi manu. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le tele o mea masani.

Maʻi / anufeFaʻaleagaTogafitiga
Malosiaga malosiManua lanu uliuli ma le pito i luga o laʻau, o loo i luga o laʻau, laulaau, ma pulupulu.E tatau ona faʻamalolo le laau faʻatasi ai ma se sui faʻamalo.
SpottingE amata le maʻi ile laulaau, ona pala ai lea. E mafai ona aafia fatu.E tatau ona eli le moega ma togafitia i vailaau vailaau.
Lanu uliuliO le aʻa e sili atu ona vevela ma sili atu ona pogisa.Toto laau e tatau ona faʻamamaina, palapala le palapala ma togafitia faʻatasi ai ma mea faʻatau.
Gau palaE foliga mai i luga o fugalaau se fulufulu lanu enaena, ona amata ai lea o le pala.E tatau ona vevela le vao, faʻasusu, togafitia mai maʻi faʻamaʻi.
CaterpillarsO vaega uma o le laau e aafia, e masani mai ia Me ia Iuni.Lafoaia faʻatasi ma le tapaa ma Chlorophos i le taimi lava e mataʻituina ai meaola faalafua muamua.

O le viole viole e le gata o se fugalaau manaia ma le le lelei, ae na faʻaaoga foi i le kukaina ma le manuia. O fugalaau manogi e maua ai salakeke, meaʻai, yogurts o se mea e le masani ai, o foliga matagofie. O loʻo suamalie, faʻamaʻaisa i poloka vaʻa, teuteu i ni meaʻai eseese.