Puleaina o pest

Fautuaga aoga i luga o le tuputupu aʻe o palsam totonu

O se tasi o laau e sili ona lauiloa i totonu, lea ua leva ona faatuina i luga o windowsills oo tatou fale ma fale, o se balsam (i lenei tulaga, e ese le potu). O le tausiga o lenei fugalaau e le faigata, ae e manaʻomia pea ona e iloa le toe totoina, faʻafefe, vai ma le faʻafefeteina o le palsam i le fale.

Uiga masani o paʻu potu

I o tatou taimi, e sili atu ma le 400 ituaiga o laau, lea i nisi atunuu ua taʻua o le "malamalama" (o le lelei o fugalaau pupula). O le Balsam e mafai ona avea o se fualaʻau taʻitasi, ma e faʻaleleia, ae o Waller's po o Waller's balsam (sili ona lauiloa), balsam ambal, ma New Guinean balsams, ua lauiloa o hybrids o le New Guinea, e masani ona masani ai io tatou fale.

Faʻasoa lelei, e mafai ona latou fuga i le tausaga atoa, fiafia ia oe i lanu piniki mumu po o fugalaau lanumumu. E ui i lea, e eseese ma fugalaau lanu samasama, lanu moli, lanu paʻepaʻe ma le lilac, ae lua laʻau lanu eseese ma se mea e ese ai ("mata") e sili ona muamua. O le Balsam o loʻo i ai foʻi le tele o lanu eseese, mai i lanu lanumeamata i le lanu mumu po o le lanu enaena.

I soo se tulaga, po o fea lava filifiliga e te filifilia, o le tuputupu ae o le balsam mai fatu i le fale o le a avea ma se mea manaia ma manaia mo oe.

E te iloa?O le palsam tagata ua taua "paʻi." O le mea moni e faapea, pe a uma ona faʻafefeteina fugalaau, pusa na fatuina fatu, lea, i sina mea e sili ona paʻi, e vave oso loa. O le lona lua, e le o se tulaga masani o lona "igoa" o le "Roly Wet."

O tulafono autu o le fausiaina o le balsam

Afai e te filifili e maua mai le palsam i le fale, ae le iloa le auala e totoina lelei ai lenei laau, o le mea muamua e fai o le faʻatau lea o fatu lelei. Pe a filifilia i latou, e taua le gauai atu i le olaga ola, ituaiga, ituaiga (faʻausaga poʻo le faʻaaloalo) ma le faʻamaoni o le kamupanī. Afai e te naunau e faʻaalu se avanoa ma se suʻega, e mafai ona e saunia fatu oe lava (mo lenei mea, e tatau ona e aoina ma le lima mai laau ua leva ona iai i le faatoaga).

Aʻo leʻi totoina saʻo fatu i totonu o ipu, tuu i totonu o se vaivaiga vaivai o le potassium mo le 10 minute ona faʻavave lea mo se isi aso i le vai mafanafana.

O le isi laasaga o le sauniuniga lelei ole eleele. Tuuina atu o fualaau o le laau e matua nofouta i lona ituaiga ma le tuufaatasiga, o le eleele mo le palsam o le potu e tatau ona mama ma matala. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le faʻafefiloi o peat ma le lau o lauʻeleʻele, vermiculite ma le oneone e sili ona mamafa (i tutusa tutusa). Ae afai e te le manaʻo e faʻaalu se taimi, ona mafai lea ona e faʻatau fanua e sauniuni mo tipu, faʻaopopo i le tasi vaelima o le vermiculite poʻo le oneone, lea o le a faʻamalo le palapala ma manava.

E taua! E toʻatele le au faifaatoʻaga talitonu o le mea sili mo le balsam o se palapala vaivai vaivai, e aofia ai le tutusa o sea o le sod, perlite, humus ma le faapalaga.
O le maualuga o le gafatia mo tipu e tatau ona 7 cm (pe sili atu foi). Mo nei faʻamoemoega, e mafai ona e faʻaaogaina se pusa palasitika, se ipu poʻo se ipu lautele. I le pito i lalo o le pusa ua filifilia, e tatau ona e faia ni nai pu ma faʻaaoga se laulau o le matala lautele ma le mafiafia o le 2 cm. E le mafai ai e le vai ona nofo i le eleele ma puipuia aʻa mai le pala.

A o leʻi luluina fatu, e tatau ona faʻatumu le fagu i le eleele ma sasaa le vaifofo o Fitosporin i totonu, lea o le a fesoasoani e faaleleia atili le microflora oneone ma puipuia mai le tele o meaola faalafua.

O le taimi sili mo le luluina o fatu o le ogatotonu o Mati. I lenei tulaga o le a mafai ona faamemelo i fugalaau fugalaau muamua o le balsam talavou ia Iuni.

O se mea taua pe a lūlūina - o se nofoaga faʻapitoa o fatu i totonu o se fagu, i le tutusa le mamao mai le tasi. Latou te manaʻomia ina ia lūlūina i luga, faʻapipiʻi lemu i le eleele le susu i le palapala, ae aunoa ma le faatofu i totonu.

E taua! O le maualuga o le taumafanafana mo le germination o fatu palsam + 22-25 ° C.
A maeʻa uma mea e manaʻomia, ona tuʻu lea o fatu i totonu o le ulo, o mea uma o loʻo totoe o le sosolo lea o le meaʻai i le vai ma tuu le pusa i totonu o se pusa paʻu, pe a uma ona faʻatumu i le ea.

Fautuaga mo le tausiga o le faapaologa i totonu

Ia tatou mafaufau i le auala e tausia lelei ai le balsamic. E naʻo ni nai faʻatonuga e tatau ona amanaia: tausisia o le vevela o le tau, tausiga o le tulaga manaomia o le susu, iloa o uiga o le fafagaina, fafagaina o laau totō, faapea foi ma latou pine ma teuteuina.

Filifiliga ma le moli

O le balsam e fiafia i le malamalama, ae o le faʻafesoʻotaʻi ma le laau i le susulu o le la e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le fugalaau. O le mea lea, o le totoina o le laau i le fale, e tatau ona puipui le faamalama.

I le taimi lava e tasi, i le taumalulu, o le palsam o le potu o le a manaʻomia le tele o le malamalama, lea e mafua ai ona tupu i le tausaga atoa (i le taumalulu e le susulu le la).

Ina ia mafai ona matagofie le pale o le vaomatua ma e oo lava i le ipu ma le laau e tatau ona fesuiaʻi i lea taimi ma lea taimi, ma suia i itu taitasi o le la. O le le lava o le malamalama e masani lava ona taʻitaʻia ai le mea moni o le laau e taofi le fuaina mai o fatu ma e le maua ai lona matagofie.

E te iloa? O le palsam potu e sili ona fetaui mo tagata na fananau i lalo o le faailo a Leo.

Lafoga ma le susu

O le tausisia o le maualuga o le vevela ma le talafeagai lelei o le susu i totonu o le potu o se isi galuega taua lea e feagai ma le tagata fugalaau i le taimi o le tuputupu ae o le palsam. I le tautotogo ma le taumafanafana, o le fugalaau e mafai ona taliaina lelei le vevela o le 25 ° C ma le maualuga, ae naʻo le lelei ona maua le ea fou ma le susu mai le meaʻai. I le taumalulu, e le tatau ona paʻu ile vevela + 10-15 ° C.

O masini vailaʻau o le balsam e manaʻomia foi i le malūlū. E moni, e ui lava latou te le fiafia i le vevela, ae o le susu faaopoopo e le o taimi uma e tatau ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le sili atu le vevela o le ea i totonu o le potu i le tau o le 20-22 ° C, o le a lava le na o le faʻamautinoa o le palapala i totonu o ipu e le faʻamago.

O le faateleina o le vevela i luga aʻe o lenei tau, o le a taʻitaʻia ai le vave faʻaleleia o le susu ma le paʻu o le laau. Afai e te vaʻaia ua sopoia e le thermometer le faailoga o + 25 ° C, ona oʻo loa lea i le taimi e ave ai se pamu moli, lea e mafai ona faʻaaoga e faʻamalolo ai laʻau i le tele o taimi i le aso.

E taua! I le maualuga o le vevela, o loʻo i ai se avanoa e pauu ai laulaau ona o le faʻaalia o le "aʻafiaga o le greenhouse" (maualuga le vevela ma le susu). O le mea lea, e sili ona lelei le maua o se tagata e faʻaleleia le togavao, ae o se potu matagofie lava.

Faʻamauina ma fafagaina laau

E fiafia le Balsam i le vai, ma o le suāsusu o se tasi lea o mea sili ona taua e manaʻomia mo le tausiga. I masina o le mafanafana, pe a faʻapalapala le pito i luga, e manaʻomia tele le faʻamaina o le masini. A e ui i lea, pe a folasia le vai i totonu o le palapala, e tatau ona mautinoa e le pa'ū le suavai i le ua o le laau. O le faia o lenei mea, o le suavai e faia i luga o le pito o le ulo, ma a maeʻa le faʻatinoga, faʻafefe le vai tele mai le apa.

I le avea ai o se vai mo le fausiaina, e lelei tele le saunia o vai mama ma vavae ese, a leai o le a vave ona e mauaina se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le eleele, lea e taʻu mai ai lona maualuga maualuga. I lenei tulaga, ua fautuaina le au faifaatoaga poto e sui le pito i luga o palapala.

Ina ia mafai ai ona maua aʻa i le ea fou, o le eleele i totonu o le ulo e tatau ona tatalaina i se taimi. Na o oe e le tatau ona e faia lenei faʻatinoga loloto (e le sili atu i le 1 cm), a leai o le a mafai ona faaleagaina le aʻa o le laau.

Mo le atinaʻeina atoatoa o lau balsam e manaʻomia foi ona faʻamagisa. E masani lava ona faʻafeiloai i totonu o le eleele i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, pe a amata ona fuga le laau.

I aso nei e faigofie lava ona maua le auala e fafagaina ai le palsam mo le fugaina, aua o le tele o ituaiga fomaʻi o loʻo faʻaalia i le maketi faʻaonaponei. A e ui i lea, i le ogatotonu o nei eseesega uma, e sili atu le gauai atu i fualaau faisua mo laau teuteu teuteu (i le afa-dosiga i le tasi taimi i vaiaso uma), e ui lava e filifili e faifaatoaga le auala e fafaga ai le susu o Vanka e faavae i tulaga patino o lona tausiga.

E taua! A maeʻa le gaosiga o le palsam, e faʻaaogaina fomaʻi e le muamua nai lo le tolu vaiaso.

Faapipii ma teu

I le faagasologa o le totoina o le palsam (masani lava i le tautotogo), o le pale o le laau ua "faasaʻo". O lea la, afai o le taumalulu e matua tele le vao, ona teuteuina lea o se balsam (potu) e maua ai le faapuupuuina o siaki i le afa. I le taimi lava lea e tasi, pe a oʻo atu pine i le umi e manaʻomia, o latou pito i luga, e faʻamalosia ai le tulaʻi mai ma le tupu aʻe o ni vaovao fou ma vaʻaiga vavae.

O le pulumu o le faʻaaogaina o le pito i luga o le fana, lea e faia uma i seleulu pe faigofie foi i ou lima. Faʻafetai i lenei gaioiga, e ala mai le manava, ae afai o se nofoaga faapitoa e le manaomia, ona maeʻa loa lea ona vavae ese.

O le teuteu e fesoasoani e toe faʻaleleia ai le laau, ma tipiina ni vaʻaiga faʻapipiʻi e faʻaaoga mo toe gaosia mulimuli ane. Mo le faʻaleleia o mea teuteu o le balsam, e tatau ai foʻi ona aveese lala tuai, e pei o laʻau ma fugalaau ua mate.

E faʻafefea ona suia le palsam i totonu

Faatasi ai ma tagata fai fualaau aina, e mafai e se tasi ona faʻalogo i le fesili lenei: pe faʻafefea ona faʻapipiʻi le "susu Roly". Muamua lava, e tatau ona e iloa o le palsam o le potu e totoina i le tautotogo, ma na o le tulaga manaomia e faia ai se gaioiga i le taumafanafana. I le faʻaopoopoga, e manaʻomia uma e laau talavou se suiga i tausaga taʻitasi io latou nofoaga. O se tagata matutua e totoina, pe a maeʻa 2-3 tausaga, e toe faafouina e ala i le taina o le pito i luga (o se mea taua tele lea, aua o le taimi e tupu ai le balsam ma ua le toe manaia).

O le taimi aupito sili ona talafeagai mo le faʻapapaina o le balsam ile fale o le faaiuga lea o Fepuari poʻo le faaiuga o Mati, ma o le faasologa o faʻatinoga uma e faapenei:

  1. Ave se ipu o le saʻo (sili atu le lapoa) ma faʻatumu i le kuata kuata;
  2. Liligi i totonu o le masini vai e saunia e tusa ai ma le fua o loʻo i luga;
  3. Suavai le palapala i vai mafanafana, ma lelei;
  4. Aʻo leʻi faʻasolosolo tuusaʻo, faʻamama le eleele i totonu o le ulo, o le a e faʻaaogaina ai le laau, ina ia faigofie ona vavaeeseina le eleele mai aʻa;
  5. Faʻaeteete ma le faʻaeteete aveese le laau mai le fagu tuai, pe a maeʻa ona eli faataamilo i itu uma (o le a faigofie ona ave faʻatasi ma le paʻu oneone);
  6. Vaʻaia ma le faaeteete aʻa ma aveese uma manuaga, ma tipiina i latou i mea maloloina.
O le faʻamaeʻaina muamua o le eleele tuai e le talafeagai, aua ei ai se tulaga lamatia o le fugalaau lava ia. O le lapoa o le koneteina fou e tatau ona lapoa nai lo le muamua, ae na o le 2-3 cm, a leai o le a totogia e le laau uma ona taumafaiga e fausia le aʻa, lea o le a tupu ai le fuga.

E te iloa? I Egelani, ua taʻua le balsam o le "Diligent Lisa".

Faʻapenaina o le palsam potu

O le faʻapenaina o le palsam e mafai ona faia i ni auala se lua: tipi ma lūlū fatu.

Laʻau

O le tipiina o se auala sili ona lauiloa o le totoina o laau. E faʻaaoga lelei i vaitau o le tautotogo po o le taumafanafana, e tipi ese mai i le palsam bushes. O le umi o vaega e tipi ese mai le lima i le fitu senitimita, ma e tatau ona i ai ia le itiiti ifo ma le lua ni tulafono. O laula ma laʻau o loʻo i lalo e tatau ona ave.

E faʻapefea ona vavaeina le palsam? O le mea moni, o lenei faiga e le faigata pei ona ono foliga mai muamua. E mafai ona tuʻu ni pu i totonu o se atigi pusa i vai aʻo leʻi faʻavaeina aʻa, pe vave faʻapala i le eleele. I le avea ai o se eleele lelei, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o peat, vermiculite ma le perlite, faʻafefiloi i latou i vaega tutusa. O le mafuaaga lea e tuʻuina ai le tipi, pe a maeʻa ona faʻafefeteina le eleele i latou. Ona faʻamalūina ai lea o le eleele i totonu o le ulo, ma tuʻuina atu le atigipusa i se pusa paʻu.

Afai o le a tupu le seleselega i totonu o se potu mafanafana ma susulu, o le a totoina loloto i totonu o le lua vaiaso, ma a mavae le tolu masina latou te avatu ia te oe fugalaau matagofie.

Fatu

Ina ia faʻateleina le palsam ma fatu, e tatau ona e saunia se faʻafefiloi eleele o le perlite ma le peat (1: 2), ma a uma ona totō fatu, tausi le vevela ile + 20-25 ° C. E le manaʻomia ona e tanumia fatu i le eleele, o le loloto o le 0.7-1 cm o le a lava. A uma le lūlūina, faʻapalapala le palapala i le vai ma tuʻu i lalo o le tioata. O fatu e tatau ona alu i luga i le 8-10 aso talu ona totoina (fuainumera talafeagai).

E leai se tulaga e le tatau ona faʻamamaina le palapala, aua e mafua ai le faaleagaina o le "lanu uliuli". A maeʻa ona totogo laau, o le a mafai ona masani le masani o ia i le ea fou. Pe a oʻo atu le laau i le 1.5-2 cm le maualuga, latou te faia se pikiina o laau.

E taua! O le fesili i le auala e totoina ai le palsama i ipu eseese e tatau ona tulai mai pe a fai e tofu le fatu ma 1-2 laulaau moni.

Faʻafitauli, faʻamaʻi ma meaola faalafua o le balsam, tau faasaga ia i latou

O le totoina o le palsam i totonu o fagu ma le fatuina o tulaga sili ona lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻe, e le mafai e se tasi ona mautinoa ua inisiua le laau i ituaiga uma o faʻamaʻi ma faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, maualuga tele le vevela i totonu o se potu e maua ai le fuga o le ea e le o se auala e sili ona lelei e aʻafia ai le tulaga o le fugalaau: o lālā ua mamae, ma o le puaa e vave faʻaitiitia. Ina ia toe faʻafoʻi le laau i lona tulaga muamua, e tatau ona toe faʻaleleia tulaga lelei mo lona tuputupu ae. Ae ui i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina o le tutusa o le inu e mafai ona afaina ai le balsamine, aua e fesoasoani i le foliga mai o le galo ma le atinaʻeina o mea.

I le foliga mai o faailoga muamua o se maʻi afaina, e tatau ona faia ni fuafuaga talafeagai: o le fugalaau e vave aveese mai fafo o le ulo, ma luluina lelei le aʻa o le eleele ua faʻaputuina, ua faʻapipiʻiina i totonu o se atigi pusa fou, sili atu le palapala ma se alavai lelei.

O le taimi lava e te maua ai le pala i luga o le eleele, sui le pito i luga ma le eleele fou. O le tamomoʻeina o le maʻi, o le ae faʻaitiitia ai avanoa o se laau mo le faʻaolataga.

A pau fugalaau, e tatau ona toe fetuunai aiaiga o le palsam. Aemaise lava, o mafuaʻaga o le "laʻau lauʻeleʻele" e masani lava ona vevela, leai se vai inu, faʻaitiitia le vevela o le vevela, masini moli ma le fafagaina.

O le le malamalama i totonu o le potu ma le leai o se malamalama o le la e mafai foi ona i ai se aafiaga le lelei i le lanu o laulaau o ituaiga eseese, lea, pe afai e le lava le malamalama, avea ma pale ma leai se aoga. O lenei mafuaaga o le mafuaaga foi o le tele o le lautele o laʻau, lea e afaina tele ai mea teuteu o le balsam.

O se faʻalosolo vaivai o le laau poʻo lona toesea atoa e mafua ona o le leai o ni meaʻai poʻo se faʻafeeseeseaiga i fomaʻi faʻasaina o le a faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o laʻau. O le tele o taimi, o se fugalaau fugalaau e le mafaamatalaina, e faaopoopo i ai le faʻasusu vai, e masani ona avea ma faavae mo ia faafitauli.

Faatasi ai ma le tele o gasegase o le palsam, e le mafai ona faʻateʻaina le toilalo o le apogaleveleve, lea e faafaigofie e le maualalo o le susu. E mafai ona e faʻaumatia le fugalaau i le fesoasoani o vailaau iniseti.

I le faaopoopo atu, faʻaaoga sauniuniga faʻapitoa, e mafai ona e tau ma aphids (poʻo le whitefly).