Laʻau

Calendula - marigolds: ituaiga, ituaiga, totoina ma le tausiga

O Kaleula o se tafaʻi tausaga taʻitasi o le aiga o Astrov. Faletusi vaega Europa i Sisifo, Mediterranean, South Asia Asia.


O le igoa aloaʻia lea o le lauiloa. O fugalaau le lelei e faatusa i le alofa, ola umi ma le mama aʻiaʻi. O le tele o taimi, e totoina calendula i ni mea fefiloi. Latou te pipii i le samasama ma le moli.

Faamatalaga o le Kaleula

Kaleula i le tagata matua o se vao vao, e oʻo i le maualuga o le 70 cm, fugalaau e lautele 4 cm (pepa teuteu - 8 cm). Aganuʻu e mafai ona avea ma togalaau ma vao. O vaaiga iloga e aofia ai:

  • apical multifloral basket;
  • o le i ai o le tasi po o le lua laina o laupepa o foliga tutusa;
  • corolla mai fafo o pistillate ma feusuaʻiga sese, pisexual and tubular i totonu;
  • heteromorphic acnees e faʻafefe;
  • mea manogi faapitoa;
  • mafai ona taofia mea faalavela.

O le laʻau faʻataʻavale e lanu meamata i le lanu. O loʻo ufiufi i laulaʻau lauulu, e tofu uma lava ma lauulu pupuu ma lauulu. Ona oi latou, ua totogo le laau. O le nofoaga o le corolla i totonu o le faʻasalaga saʻo e faalagolago i le itupa. E ola lelei i nofoaga lafulemu, e pei o se mea faʻapitoa.

Ua amata ona fuga mai Marigolds ia Iuni. O lenei vaitau e muta i le faaiu o le tautotogo Fualaau aina e fua i luga o tina. O le Kaleula e na o le timuga o le tau e ola ai. Vaʻai i le fugalaau, e mafai ona e valoia le tau. O fatu fatu ua faʻasaoina o latou germination mo le 4-5 tausaga. O fua o le laau e fua tele, o lea o le fua o le gaosiga i lalo o tulaga lelei o le tau o le a maualuga tele.

Ituaiga ma ituaiga o calendula

O le ituaiga e aofia ai le 20 ituaiga. O le tele oi latou o tausaga. I totonu o vivo, o le calendula ma togafitiga fualaau masani e masani ona tupu.

Fugalaau togalaau na maua mai ona o le filifilia o meaola masani.

Faatoaga

O le calendula o le fanua e iai lona taua. E leai ni vailaʻau faʻapitoa o le laau, o lea e le faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi. O le aʻa e vaivai le faʻalauteleina, o le maualuga e eseese mai le 10 i le 30 cm. O laʻau laʻau vavalaʻau e ola i fafo ma glandular villi. I le vaitau, o le ocher-yellow-inflarescences e fai. O fua e aliali i le ogatotonu o le taumafanafana. O fatu ua gaugau ua ufitia i laau tuitui. E mafai ona vaaia fao fafie i nofoaga lafoai ma otaota lafoai. I totonu o le togalaau, o lenei ituaiga o loʻo tuputupu ae faʻapea foʻi ma mea teuteu.

Vailaʻau

O lenei ituaiga meaola e faʻaaogaina i vailaʻau. O laʻau o le laau e lautele ma e le lanu. Ole maualuga faaletausaga e le sili atu i le 75 cm. O uiga masani e aofia ai le i ai o le tuputupu ae totoʻa, o se moli lanumeamata lanumeamata o le ala, o laulaau faigofie. O se moli lanumoana lanumoana e oʻo i le 6 cm. O se manogi manaia e le masani ai e afua mai i le corollas.

Faatoaga

A o faia ni mea teuteu teuteu, na taʻitaʻia e faifaatoaga le umi o le vaʻaiga, le maualuga o le eletise, foliga ma le tele o le faʻalavelave. O se taunuuga, na maua ai ituaiga eseese o kalama calendula.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o fao o le Pacific Beauty group e tele lava ina tupu mo le seleseleina, ma o le patio calendula ua totoina i paʻu, kalapu ma alpine slides ona o lona tele faʻatusatusa.

VasegaFaʻamatalaga
LeitioO le umi o moli tafatafa e mai i le 35 i le 45 cm. O latou laʻau e 6-7 cm. O laʻau manua e tuʻia e veins. O le au e malo ma uaʻi.
TelevelO le vao, o le lapoa o le vaeluagalemu o le ato e le sili atu i le 9 cm. O le maualuga o le laau e 40-50 cm. O le ogaumu o le pentahedral, o aʻafiaga e mafua mai i le samulima ma le salmon-orange corollas.
SensationOle vavao vao, e le sili atu i le 45 cm le maualuga. Ua valiina ni laulaau paʻu i totonu o se pogisa lanumeamata.
BonbonE oʻo atu i le 30 cm. O lauulu, faʻalua faʻaluaina paleni o lanu moli i lanu. O latou lapopoa e le itiiti ifo i le 8 cm.
MeisterstuyukE le sili atu le maualuga o le vao i le 45 cm O le lapoa o ato e mai i le 6 i le 8 cm. O lanu moli ma lanu moli matagofie e mafai ona avea ma terry ma lua-faalua.
SonnsteinO le maualuga o le laau e le sili atu ma le 50 cm. O se lanu samasama lanu samasama e oʻo atu i le 7.5 cm. O laʻau o loʻo i ai se foliga lautele.
Perenise InitiaE oʻo atu i le 75 cm le laʻitiiti. O le ogatotonu o le faʻalavelave o le pogisa, o le paʻu-lanu moli e teuteuina i laina paʻu. O ato Terry e lapoa tele. E oʻo atu i le 9 cm le lautele o le laʻau. O fugalaau e faʻaaogaina e teuteu ai laʻau ma teuteu ai mea totino.

O le lisi o mea teuteu e aofia ai ituaiga eseese e pei o le Golden Emperor, Orange Koenig, Calypso, Flames.

Vaega o le tuputupu aʻe calendula

O le foliga mai o le laau tele e faalagolago i le faʻamalamalamaina o le nofoaga ua filifilia. O le tele o le susulu o le la, o le tele ma faʻamalamalamaina le ato. Afai o le calendula e totoina i le paolo, o le a faʻalauteleina lona aʻa. O le faʻatoʻaga faʻatoʻaga faʻapitoa e mafai ona tatalia punavai ma fuga o le autumn e aunoa ma ni faafitauli.

O le isi mea taua o le eleele lauusiusi. E ui lava i le le mautonu o le paʻu, o latou foliga eseese e sili atu ona faaalia pe a totoina i totonu o eleele mama ma le mama.

O le Kaleula e le gata e teuteuina. O Marigolds e i ai se faʻaleagaina o le eleele. Faafetai i lenei mea, o laau totō e ola latalata ane e puipuia mai aʻafiaga leaga o faʻamaʻi ma iniseti leaga. O nei mea e aʻafia ai aofia ai butterfly, moli vaʻavave ma pusi potato Colorado. O le tausia o calendula e faigofie lava. Ina ia mafai ona tupu lelei ma ola susulu, e tatau i le fai togalaau ona mulimuli i nai tulafono faigofie.

Totoina o Fatu ma Marigold

Ona o lona tulaga faaletausaga, ua totoina calendula e fatu. O le mea lea, o le laasaga muamua o le mauaina lea o mea e gaosi. E masani lava e leai ni faʻafitauli i le faʻatau. O le tau e faʻalagolago i uiga eseese.

I le matala, e mafai ona e toto uma fatu ma fualaau.

O le auala muamua e masani ona faʻaaogaina i le gaosia o ituaiga meaola umi. A filifilia le filifiliga lona lua, e tatau ona e faia le tele o taumafaiga. E sili ona lelei i tagata o le tau mafanafana oe mananao e vave maua le fugalaau.

O le taimi o le totoina e fuafuaina e le fai togalaau. Fugalaau e masani ona fuga i le 2.5 masina pe a uma ona tupu mai. Ina ia ausia le alualu i luma, e totoina calendula i taimi eseese (mai ia Mati ia Novema).

O le Kalela mo le seleselega e totoina ia Mati-Aperila. Afai o le faʻamoemoe o le tagata nofo i le mafanafana o le teuteu lea o faʻailoga ma fugalaau, o le fatu e tuʻuina i le eleele ia Fepuari-Mati.

Pe a totoina fatu, o fatu e tuu i totonu o ipu oona o loʻo tumu i luma ma se paluga palapala. O le mea e saunia e tuʻuina i totonu o togalaau, o lona loloto e le mafai ona sili atu nai lo le 2 cm. Ma, o le suāvai e faia ma o le koneteina e ufiufi i se ata vali. O le mea mulimuli e tatau ai ina ia mafai ai ona maua se pulega talafeagai o le vevela. I aso popo e le tatau ona itiiti ifo i le +18 ºC. O le vaʻaia e foliga mai 7-10 aso talu ona totoina. O le isi laasaga o le aveese lea o le ata tifaga.

O le vevela i totonu o le potu e le tatau ona maualuga luga atu +15 ºC. O fualaau e manaomia ai le faʻasusu masani, faʻamalama o toniga ma laʻei pito i luga. Ua faaopoopo faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi i le palapala.

Totoina calendula i le laufanua avanoa

Ina ia ausia le tele o fuālaʻau, e tatau ona filifili fatu e eseese i se lauitiiti vavalalata ma faʻafefete. O le eleele e tatau ona susu, matala ma faʻamaʻi. E manaʻomia le i ai o puipuiga mai faʻamalosi malosi. O le gaioiga e faia pe a uma ona faʻaalia ni laʻau moni se lua.

O le nofoaga na filifilia na eliina ile 1-2 vaiaso aʻo leʻi oʻo mai. E faʻamaʻaina ma minerale ma humus. O le faʻafefiloi e tatau ona aofia ai mea e pei o le oneone, palaponi ma le pefu. O le loloto o le pupu e le itiiti ifo ma le 2 cm. I le va o fualaau e alu ese mai le 60 i le 70 cm. A oʻo ina totoina le calendula calendary, o le mamao e ono itiiti lava.

A faʻaleleia e fatu, e faʻatinoina le faʻatoagaina i le amataga o le tautotogo. I lenei tulaga, o fatu e totoina i luga o tulimanu na muai saunia.

I le faia o lea tulaga, matau tulafono nei:

  • mamao - mai le 30 i le 40 cm;
  • loloto le loloto - mai le 2 i le 4 cm.

O le faʻalauteleina o le calendla latalata e mafai ona faʻagesegese lona tuputupu ae.

O fatu laau e totoina i se nofoaga tumau ia Me. A o leʻi faʻafeiloaʻi fatu i le eleele, e manaʻomia ona faʻamalosi i luga o le terrace poʻo le faletusi. O lenei vaitau e tusa ma le vaiaso.

Tausiga Kaleula ile Faatoaga

O le tuputupu ae o falaoloa e le tele se taimi e alu ai ma e le manaʻomia ai le tele o taumafaiga.

O le tulaga autu o le faʻatinoina lea o taimi e faʻatino ai galuega faʻatoʻaga. O nei mea e aofia ai le faʻamalosia, faʻaofuofu pito i luga, faʻamaʻi ma veleina.

Afai e saʻo mea uma, o le calendula o le a fuga lauolaola seia oʻo i le taimi o le tautotogo.

Faʻasa

O le malosi o lenei faiga faʻalagolago i tulaga o le tau. Afai e vevela le vevela, o le a aliali mai i luga o le palapala se faʻalavelave faigata. Ona o lea, o le fesuiaiga o le kesi i le aʻa o le a faʻalavelaveina.

Pe a faʻafeinu, aua neʻi faatagaina le umi o le vai.

Faʻafetai i le faʻavaivai masani, o le a ola le laau i se vaitau malulu e aunoa ma ni faʻafitauli. I le le lava o le susu, ole a faʻaitiitia le numera o mea faʻaleagaina.

Laʻei pito sili

O le tuufaatasiga o le paluga e faʻatatau tonu lava i uiga muamua o le eleele. Ona o lona le mautonu, e mafai ai e le calendula ona tupu aʻe i luga o eleele le lelei. Faatasi i le masina, o fao o loʻo faʻafefiloi ma faʻamaʻi o loʻo aofia ai. I lenei tulaga, e tatau ona matauina le fua. O lona tele o loʻo faʻaalia e ala i le paʻu mafiafia o inflorescences. Fertilizers o le natura moni e faʻaaogaina foi mo laʻei pito i luga. O le lisi e aofia ai meaʻai, mullein solution ma fusi manu. E manaʻomia le avea o le pulu ma vaega o le faʻalavelave.

Pulu

E ala i lenei faiga, e mafai ona e faʻalauteleina le vaitau o le fugalaau. E faigofie tele le faʻatinoga. E tatau ona tipiina Corollas ao lei maeʻa. O le manatu o le tuiina o lona uiga o le aveeseina o luga o luga aʻe o le tulaga tuputupu aʻe. O le nofoaga lenei o loʻo iai le lau laulaʻau. Ole vaega ole vaega o le laau e tatau ona aveese e faʻaaoga ai seleulu. O le iʻuga, o le a amataina i lalo fou ma lala fou. Oti ese tipu ma corollas e seleseleina mo le faʻamago atili.

Fatuina fatu

O fua e seleseleina i na o le tau. Pe a tipiina, o ato ma fatu e aveeseina ma se vaega o le ponuncle. E tatau ona matutua. Ina ia puipuia le tafe ma mulimuli ane fatu fatuina, e tatau ona tuu i luga o le laau le ato gau.

Maʻi ma meaʻai

O le Kaleula e le aʻafia i le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Faatasi ai ma le tele o le susu i luga o le laau, o faailoga o le paʻu paʻu ma le paʻu uliuli e ono aliali mai. O le faʻafitauli e mafai ona faʻaumatia e ala i faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma i latou, o Topsin, Skor, Fundazol ma Topa e iloga. O le fuataga sili ona mataalia o le faʻaogaina masani o vao.

O Kaleula e le fefe i le tele o vailaʻau. Na o le pau lava le mea e ono avea ma aphids. E mafai ona e faʻaumatia faʻatasi ma le fesoasoani a se vailaau faʻapitoa, e aofia ai Antitlin, Fufanon, Biotlin, Karbofos, Aktellik ma Akarin.

Fai mai Mr. Summer Resitala: calendula - o se fomai i le togalaau

O faʻamalologa o meatotino o calendula o loʻo faʻamatalaina e ala i le i ai o vaega nei:

  • carotenoids - taofi faʻasalaga faʻapitoa;
  • uila - faʻaleleia le gaioiga o le tino ma le totoga;
  • mea faʻamalosi - faʻavasega le maualuga o le suka;
  • flavonoids - faʻavavevave le faʻafouina, faamama le tino o toxins ma toxins;
  • eletise taua - faʻamalosia le faʻaogaina o masini;
  • mafutaga mafana - faaitiitia le lamatiaga o le thrombosis;
  • kalena - manuʻa faʻamalolo;
  • vitamini ma minerale - faʻaitiitia faʻamalosi pipisi.

O ponesi faaopoopo e aofia ai le faʻaleleia atili o le malosi, faʻamautuina metabolic metabolism ma le faʻaleleia o le gaioiga o le tino. Aʻo leʻi faʻaaogaina le kalena i isi vailaʻau ma le gataifale, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi. A leai, o le a le mafai ona aloese mai taunuuga leaga.

E foliga lelei le Kaleula i vaega taʻitasi ma vaega. E tele ituaiga o meaola e faʻaaogaina e fausia ai le talaʻaga, e faʻaaogaina e teuteuina ai togalaau, puipui ma teineiti. Yellow-orange orange marigolds e faʻafefiloi ma le lanu violē, fugalaau ma le lanumoana.