Laʻau

Lawn faʻamaʻi

Laʻau vao e amata ona afaina pe a le lelei ona tulimatai. E mafai ona faʻavaivaia lona faʻamaʻi ona o le le talafeagai o tulaga tau fesuiaiga ma le faʻaaogaina o masini. O mea sese na faia i le filifilia o se kulimi vao o le a afaina ai foi le foliga mai o le mutia lanumeamata.

I le fuafuaina o le mea na mafua ai le malosi i le atinaʻeina o le faamai, o nei vaaiga e tatau ona amanaia:

  • laʻau e masani ona faʻafeiloaʻi maʻi tutusa i auala eseese;
  • Faatasi ai ma pathogens infectious, o meaʻai o loʻo taʻitaʻia. E mafai ona latou faʻaleleiina i totonu o se nofoaga faʻatapulaʻa pe vave faʻavave, faʻalauteleina le nofoaga ua afaina.

Anthracnose

O laau toto e pei o le lanumoana taʻitasi ma le mutia vao e faigofie ona faʻaogaina i lenei maʻi. E amata le alualu i luma o le faamai pe a uma soʻo se mea faʻalavelave mamafa, mo se faʻataʻitaʻiga, tele le mamafa o le mutia, vevela, faʻaleleia o vai ma le le lava o le vai.

I luga o le vaega pito i lalo ole laʻau ma lau laʻau e foliga mai o lanu mumu, samasama ma le apamemea.

Mulimuli ane, o le vaega ua afaina ua oʻo atu i aʻa talavou ma le nofoaga o le tillering. O vaega afaina o le mutia e suia atoa le lanu.

Taumalulu taumalulu i fualaau oona. O lo latou faatoaagaina mai e maua i le maualuga o le maualuga. Le leai o se puipuiga o se mea e ono faaleagaina ai togafitiga maloloina. E tatau ona vavae ese le kapeta lanumeamata, faia luga o laʻei, pulea le faʻamaga.

Afai e tupu se siama, e togafiti le vao i fualaau faasaina e aofia ai mea e pei ole pyraclostrobin, propiconazole, tebuconazole, azoxystrobin.

Anthracnose, Snow mamanu

Fusarium

O lenei maʻi e masani ona taʻua o le kiona. E mafua mai i le mea moni o laulaau i luga o laau afaina o loʻo ufiufi i lanu moli ma le lanu enaena e paʻu i le mycelium lanu mumu. Laʻau vao e tatau ona susu i le pulou.

Fusariosis o se tasi o faʻamaʻi sili ona malosi. Le maualuga o le faʻaleagaina tonu e faʻalagolago i uiga eseese o le aganuu ua filifilia ma luga o le tausiga saʻo. O le faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le suavai, maualuga maualuga o le eletise, tulaga alkaline.

O le lisi o faʻataʻitaʻiga e puipuia lelei ai, e tele lava, e aofia ai ma i latou:

  • faiga faʻaleleia lelei vaʻaia;
  • taimi faʻatulagaina taimi;
  • le seleseleina o mutia ma mutia;
  • teena o le limae ma le fomaʻi o lo oi ai le gaʻo;
  • saluina o palapala eleelea.

Faʻatau togafitiga.

Rhizoctonia

Rhizoctonia e faʻatusatusa i isi faʻamaʻi e seasea lava. O le anufe e afaina ai aʻa laiti, lea e mafai ona oo atu ai i le oti o le vao atoa. O le mea e mafua ai le sologa o loʻo i ai i se tulaga malosi i le vaitau atoa o vegetative. E sili atu ona lamatia mo ituaiga e pei ole Festuca ma Agrostis.

O le anufe e ulu atu i fale ma fatu fatu.

O le televave o le tupu o le suka e mafua ai le le lava o le magnesium ma le potassium i le maualuga maualuga o le phosphorus ma le nitrogen.

Ina ia puipuia laau ola maloloina mai faʻamaʻi pipisi ma le rhizoctonia, e tatau ona togafitia fatu ile totoina. Rhizoctonia, Faʻailoa tupe

Totoina o tupe

O faʻamaoniga e faʻaalia ai foliga o lenei maʻi e mafai ona vaaia i nisi o itulagi, ma luga o le mutia o le maʻi tigaina. I le lamatiaga o le siʻosiʻomaga o le totoina o fualaʻau, e pei o le fesaga. O lenei leona e talitutusa lava ma Fusarium, ae o se tulaga iloga o le taamilosaga tala o le taamilosaga, o lona lapoa e le sili atu i le 50 mm.

A o agai i luma le maʻi, o le mutia i totonu ia i latou e amata ona malogo, o se taunuuga na maua mai ai se fua vaomago. E masani ona faʻatasi ma le filamenti mumu. O le lisi o faʻataʻitaʻiga lelei e aofia ai:

  • le faʻamalosolo taimi, aeration, sanding;
  • paleni laau toto. E tatau ona taulai totoʻa i le mea oona i le palapala.

Fungicides faʻataʻi le faʻamaʻi.

Lanu mata

Lepe spot (heterosporosis) e mafai ona atiaʻe i soo se taimi o le tausaga. O le lanu, foliga ma le tele o mea e mafai ona eseese. O le tele o taimi, o laulaau lanu viole, enaena, olive lanumeamata ma le uliuli e aliali i luga o laulaʻau. O le ituaiga o vao ma ituaiga o vao totō e le taua tele. O le maʻi e mafai ona faʻaaliina ia lava i luga o se vao ma luga o se "kapeta" elite. Ina ia aloese mai na faafitauli, e tatau i le fai togalaau ona vave fufulu le mutia, aveese laau mate, mataʻituina le maualuga o le susu. Heterosporosis, Witches Rings

Fusi mama

E mafai e tamaʻitaʻi mama ona atiaʻe i le tele o tausaga. O foliga vaaia o lenei maʻi e aliali mai i le vevela ma le mafanafana o le tau. I le aotelega, e tolu ituaiga o maʻi. I le taimi muamua, o le faʻaumatia o le mutia e tupu i luga o le tele o teritori.

O se fasi mea pupuʻu e fai i le va o mama lapotopoto e lua. Ona o aʻafiaga le lelei o laʻau o le mutia e pauu i tulaga faʻapitoa. I lalo o le mama, e mafai e le fai togalaau ona iloa se mycelium mumu, lea e sau ai le manogi o le pulupulu. Faatasi ai ma mea e mafai ona faaosofia ai le foliga mai o se maʻi, e iloga le faʻaleleia o le suavai.

O moli mama o le ituaiga lona lua e masani lava ona aliali i luga o laula ma teuteu laʻau. O se manaoga ogaoga mo togafitiga e tulaʻi mai pe afai o loʻo i luga o le papa laʻau, mama ma fasi lanu moana lanumoana. O le lisi o faʻamaoniga e aofia ai le leai o ni faʻalavelave matuia, o le i ai o colonies o basidiomycetes lava. Ua talitonu tagata popoto ua faʻamalosia le faʻamaʻi i le le lava o le malosi.

O le ituaiga lona tolu o maʻi e masani ona taatele nai lo isi. E ui lava i le mea moni e tupu le malie i le tausaga atoa, ae o le mama e sili ona mataʻutia i le taimi o le tautoulu. O le mutia i totonu o le nofoaga ua faaleagaina ua valiina i se paolo lanumeamata uliuli. O le mycelium e manino lava ona iloa i luga. I lenei tulaga, o le a le afaina ai le vao i le faamaʻi.

Roto

E mafai ona vaaia i luga o le mutia i le taumafanafana poʻo le amataga o le tautoulu. Ua iloa le faamai, ua taulai atu i luga o pustules o se lanu susulu. Atonu latou te le mautonu. I le lamatiaga o laau vao mai le aiga Cereal. O le ono tulai mai o le ogaoga o le faamai e maualuga pe afai:

  • o le mutia ua matua televave;
  • o le tau e malulu ma mafanafana;
  • fatu, e le faʻasaga i faʻamaʻi pipisi;
Rust, Red Rouila

I le tulaga o le faatoilaloina:

  • tipi le nofoaga ua faaleagaina i aso uma e lua seia toe faafou;
  • i le tulaga o le lamala, e le lelei.

Lanu mumu

Ua faʻaaogaina le sui faʻamalolo i le taimi mafanafana. O le maʻi e faʻaalia i lanu mumu ma piniki. O le mea lea, e taʻua i nisi taimi o mosaic mikiiki. O loʻo faʻaalia i le le i ai o se tuaoi manino. O le limasefulu o le faʻalavelave e eseese mai le 20 i le 350 mm. O vaega e aʻafia i lenei faʻamaʻi e masani ona toe faʻafoʻisia atoatoa, talu ai ua leiloloa le teuteu o le mutia.

O faʻaleagaga e mafai ona faʻaosoina ai se laʻei pito i luga ma se toesea atoa.

Ina ia taofia le amataina o le maʻi, e tatau ona faʻaauau ona faʻaaoga fomaʻi oona.

Malosiaga malosi

Mai lenei faʻamaʻi, o laau o loʻo i lalo o le paolo e masani ona mafatia. O mea e faʻapupulaina ai le faʻamaʻi pipisi e aofia ai le faʻamalosia o le eleele, maualuga lauulu, suavai ma le vevela. E masani ona pagatia le lanu.

I luga o laʻau e aʻafia i le paʻu palapala, o fusi faʻapipiʻi (muamua paʻepaʻe ma le pogisa).

Polokalame puipuia e aofia ai le aeration ma le puipuia o le palapala.

Powdery Mildew, Root Cervical Necrosis, Smut

Auala e pulea - togafitiga o le fungicide. Afai e le faia i le taimi nei, e mafai ona mate atoa le mutia.

Lagi le necrosis

O le faʻamaʻi e afaina tele ai vao mutia. E faʻaaogaina le galo i le taumalulu ma le autumn, o le aʻa o loʻo iai i le nofoaga ua afaina. O se taunuuga, e mate laau. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e ala i foliga vaaia o le taamilosaga mai le mutia mate. O le maualuga o le lauulu na faia ao leʻi amataina le taumalulu e tatau ona maua ile 3 i le 3.5 cm.

Smut

O Smut o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e faʻamago ai vaega ua afaina. O se paʻu pogisa e aliali i luga o le mutia lanumeamata. O faʻamaoniga faʻaalia o le faʻamaʻi e aofia ai le i ai o pupuʻu enaena ma le pulumu faʻapipiʻi. Ina ia aloese mai faafitauli, e tatau ona tausisia e le fai togalaau mea uma e manaʻomia mo le faʻatoʻaga.

O le taimi muamua na iloa ai le mafuaʻaga o le maʻi, o le faʻaitiitia o le faʻaleagaina. E le tatau i le fai togalaau ona le amanaiaina ia faailoilo lapatai ma le amanaia ai le siama. O faʻamaʻi taʻitasi e iai ona togafitiga. E leai ni togafitiga lautele mo le toe faʻaleleia o laʻau.