Pests

Moth taumalulu: auala e taulimaina ai se meaola i totonu o le togalaau

O le saunia o se togalaau mo le taumalulu ua avea ma se mea taua tele mo tagata uma o fai togalaau ma tagata o le taumafanafana, lea e tatau ona faatinoina i le taimi o le tautoulu ina ia mafai ona maua ai le tulaga sili ona lelei ma puipuia mo laau aina ma lo latou taumalulu manuia.

E moni lava lenei mea mo laau o fua o laau, lea e sili atu ona faigofie ile tulaga matuia o le taumalulu. Ae e le gata o le matagi ma le matagi e tatau ona fefefe pe a sauniuni le togalaau mo le taumalulu.

I le taumalulu, o nisi o iniseti, lea tatou te masani ona taʻua o meaola faalafua, fuafua e fafaga i latou ia latou sua. O se tasi o meaola sili ona matautia i le togalaau o le moa taumalulu, e uiga i auala e foia ai lea o le a tatou talanoaina i lenei tusiga.

Faʻamatalaga

O lea la, o la matou talanoaga o le a alu i le moa o le taumalulu, lea na aofia ai i le tuufaatasiga o pepe mai le aiga o moth. O ona uiga iloga, o le pito i luga, o le lanu mumu-lanu, lea e faigata ona fenumiai ma soʻo se isi lava vaevaega o le vasega iniseti.

O apaʻau o tane e mafai ona oʻo atu i le 3 inisi senitimita le lautele, aʻo iai ni itu tafatafa. I fafine, o laupepa e sili atu ona mata ma laʻititi, ma o le aotelega e oʻo i le 2 simita le umi.

E pei o le tele o iniseti, i totonu o moa, e lapopoʻa tele nai lo tamaitai (e pei o le tino tino), ma o le lanu e sili atu le malamalama i le sili atu o tamaʻi tama (o loʻo iai foi ni atinaʻe e sili atu ona atinaʻe, ae sili atu le mamafa nai lo tamaitai). Seʻi oʻo i le ogatotonu o Tesema, o loʻo faʻapea lava ona faʻaleleia ma le malosi e le butterfly le filifilia o le taumalulu i le lumanaʻi i le togavao. Afai tatou te talanoa e uiga i le anufe lava ia, o loʻo i ai se lanu pupula, e oʻo lava i le vevela vevela ma se ulu lanumeamata lanumoana. I tafatafa o itu o sea anufe o loʻo i ai lanu samasama, pei o se faʻasologa.

I le umi, o nei meaola faalavela e mafai ona oʻo ile 2 simita. A maeʻa le faʻailoga, e faʻaaogaina mai le taimi o le amataga o le tafe o le suavai ma foliga mai o laulaau muamua i fua o fua o fua. Seʻia oʻo i le masina o Iuni, latou te faʻaleagaina le laʻau laulaau o laau, pe a uma ona latou tosoina i totonu o le eleele, ma liliu atu i le pata.

O fusi faʻasalaga, Mei, anufe, kitsyaks, anufe o le paʻu, meaʻai, pupuvaʻa, cycadas, sovils, beetle beetles, collembolos, thrips e oʻo mai ai le afaina tele.

Taimi o le olaga

Ua iloa e faapea, mo le manuia o amio a le fili ma le manumalo i le fili, e tatau ona iloa le tele o faʻamatalaga e uiga ia te ia, o ana masaniga ma lona lio. O tulafono faapena e mafai ona faʻaaogaina i le tulaga o le tau ma le miti taumalulu. O le isi, o le a tatou iloiloina ia eseesega i le olaga o alii ma tamaitai teine, faapea foi ma anufe ma pupae o le taumalulu miti.

Lapatai

O le taatele o moa vasega o manu i vaega o vao-steppe, woodland ma steppe. O lea tufatufaga ua fuafuaina e le tau ma tulaga tau fesuiaiga e talafeagai mo le ola manuia o le ituaiga. O le taumalulu miti, e pei o isi iniseti ma mea ola, e vaevaeina i alii ma tamaitai taitoatasi.

Fafine

O tamaʻitaʻi moths moth winter e ese siʻitia mai i tamaʻitaʻi. E le gata i lea, o la latou feeseeseaiga e fuafuaina e le lanu o apaau ma o latou foliga. I le vevela o + 10-15 ° C, latou te lagona le matagofie ma le toʻa e tetee atu i le tau o le autumn ma le taumalulu. Maʻa ma fafine e mafai ona ola e tusa ma le vevela -15 ° C.

E te iloa? O se mea manaia o tina miti o le taumalulu o le le mafai ona lele, e oo lava i apaau. Latou te na o le aʻeina o laau i luga o lala, i mea latou te nonofo ai ma alii. I le isi itu, o le fafine e tuʻuina i totonu o le paʻu o le paʻu i autafa o fatuga ma vine. I se tasi taimi, e mafai e le fafine ona tuʻuina atu i le 300 fuamoa.

Alii

Aititi laitiiti. O o latou apaau e sili atu le susulu o le paolo ma se vali mūmū mūmū i luga o se lauulu uliuli. E le pei o fafine, e mafai ona latou felelei saoloto, o le feaveaʻi mai lea laau i lea laau ma fuaina ai le anoanoai o gaioiga gaioiga e faʻatele ai le faitau aofaʻi o tagata.

Fualaau

O loʻo i totonu o le suʻega o le testicular e moa e le moa. Ona o lea tulaga, o loʻo tumau ai galuega taua e faʻamaumau ai le vevela o le -20-25 ° C. E le fefe o ia i soʻo se matagi malosi i le itu i matu poʻo ni matagi matagi ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela. O lenei mea ofoofogia, e mafai ona puipuia le tagata lava ia, e oo lava i tulaga le mafaamatalaina. Fuamoa anufe i luga o laʻau i lalo o fatugaʻo. O le atinaʻeina o le tama na tupu i le tautoulu ma faʻaauau pea i le tautotogo ma sina faʻalavelave i le taumalulu, pe a faʻafeololo moni lava ia leʻo, ma pe a amata le vevela ma faʻamaeʻaina le taamilosaga o le olaga.

E te iloa? Embryos e le afaina i le vevela i lalo 0 ° C e le mafai ona faʻatoʻa faʻaleleia. Talu ai ona o lenei tulaga tulaga ese, o le mogamoga o le motu i le taumalulu e le oʻo i tua atu o le laasaga o le paso, talu ai pe a mafanafana le taumalulu, o le a le mafai ona latou paʻu i le tautotogo.

Caterpillars

Ia Aperila, faʻafeiloaʻi anufe mai le vaʻa. I le taimi muamua, o le tele latou te le sili atu i le nai millimeters ma e toetoe a le mafai ona latou vaʻavaʻai. I le aluga o taimi, latou te ola i le 2 sene senitimita ma ia Iuni e liua ai anufe, ona o le gaioiga uma o nei laau ma lelea ai la latou laulaau. O tulaga sili ona lelei mo lo latou atinaʻe o le vevela o le + 20 ° C ma le maualuga o le maualuga. Faatasi ai ma le fesoasoani a le upega tafailagi, o le moth e fesoʻotaʻi faʻatasi ia laʻau, faʻasolosolo manuia e sopoʻia mai le tasi nofoaga fafaga i le isi.

Pupae

I le faaiuga o Iuni, o le anufe o motu o le taumalulu e alu ifo mai lala o laau i le eleele ma eliina le 10-13 senitimita le loloto i totonu o le eleele mo papama. Naʻo Setema, latou te toe vaʻai i le susulu o le la, ma liliu atu i le lafu.

Faʻaleagaina

Ona o le maualuga o galuega i le tautotogo-tautoulu o le taumalulu i le taumalulu o fualaau aina uma ma nisi o fualaau aina. E tele taimi e mafai ona e maua ai laau i totonu o le togalaau, lea e na o veins e totoe o laulaau, ma o le laumei lanumeamata uma e 'aina i le mea mulimuli.

O le motu o le taumalulu e le fiafia foi i le mama, o loo ulu atu i totonu o la latou pusa-fibrous structure ma faʻaumatia le faagasologa fou i le amataga o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina. Ae o ana anti-tautua e le muta iina. O le iniseti e ulu i totonu o le fugalaau fuga, e 'aina lona fatu, ona' ai ai lea o meaʻai. Ona o lenei gaoioiga, o lau fua o laau i le togalaau o le a le mafai ona fua mai.

E taua! O le faigata i le fuafuaina pe o le laau e taia e le moa paʻu (seia oʻo i le taimi o loʻo i luga o le laau) e toetoe lava a le mafai ona vaʻaia le anufe anufe o lenei anufe ma mata le lava (e mafai nei pe afai e te tilotilo i le laulaʻau afaina poʻo fugalaau mo se taimi uumi ma faʻaaliga lemu lapisi lelei). O lea la, i le silasila atu i le tele o aafiaga leaga o caterpillars o le iniseti, e tatau ai i taimi tatau fua puipui e puipuia ai meaola faalafua.

O a ituaiga o togalaau e faaleagaina

Ae ao lei liliu atu i auala o taua ma le moa o le taumalulu, sei o tatou iloa po o le a le ituaiga o togalaau aina e faigofie ona maua i anufe o lenei iniseti. O le mea lea, o le mea e masani ona afaina i lenei fualaau aina suamalie o:

  • apu opu;
  • pears;
  • palamu;
  • apricots;
  • pine;
  • peleni suamalie;
  • siaki paʻu;
  • peaches;
  • mulberry
E pei foi o se numera o laau laʻau ma laau afu:
  • oak;
  • maple;
  • nut;
  • linden;
  • sea ​​buckthorn;
  • viburnum;
  • uliuli ma mumu currants;
  • dogwood;
  • fagu;
  • ma le tele o isi.

O le motu o le taumalulu e le tuulafoaia soo se ituaiga o fualaau aina ma fualaau. E pei ona mafai ona iloa mai le lisi o loʻo i luga, o iʻa ma anufe o lenei iniseti e mafai foi ona maua i luga o laau.

Pest Control and Prevention

O le faʻatinoga vave o togafitiga puipuia ma vave tali atu i le faʻamaoniga o faʻamaʻi o le laupepa laʻau i luga o le laau o le a mafai ai e oe ona puipuia ma faʻasaoina lau togalaau, ma ia aoina le seleselega o fualaau aina umi ua leva ona faatalitali i ai, e aunoa ma se gau i le tautoulu. A uma, pe afai e aluese le moa, o le fugalaau o le a leai se fua, o lona uiga o le leai o se fua o le fua.

O fua sili ona aoga e puipuia ai ma faʻafefe ai lenei iniseti leaga:

  1. I le tautoulu, ia eli le laufanua i tafatafa o ogalaau laau pe a ma le 2 mita le lautele. O le mea lea, o le ae faʻaumatia anufe anufe o le anufe o loʻo lafi i le eleele ma taulimaina se ogaoga matautia i le meaola.
  2. Aʻo lei amataina le vaitau o le tuputupu aʻe (e amata i le amataga o le tautotogo), e tatau ona suʻeina laau e leʻi oʻo i le totoga lelei i togafitiga faʻapitoa o DNOC poʻo le oleocuprite (O Olecucrit o se vailaʻau lautele e faʻataunuʻu ai fualaau e mafua ai le afaina tele e le gata i le moa, ae faapena foi i le tele o isi meaola faalafua o laau fua). O se isi mea lelei i nei mea faigaluega o le fuainumera fualaau faasaina 30, lea e mafai ona maua i faleoloa faapitoa.
  3. Seʻi oʻo i le taimi e fuga ai laau, e tatau ona suʻeina antio poʻo karbofosom.
  4. A o le mea na totoe o le ola na totoe, na pasi atu i le gasologa o laasaga muamua (i le ogatotonu o Aperila), e tatau ai ona osofaia le lona tolu o le tui e ala i le pulumuina i iniseti.
  5. I le faaopoopo atu i le toliina o le autumn, e tatau foi ona fua mai le amataga o le tautotogo o le eleele seia oo ina amata mai ai le susuga (i le ogatotonu o Tesema, e paʻu ai moa i le eleele, ma o lea e tatau ai foi ona faaleagaina).
E taua! O le taua tele e faasagatau i anufe o pata lea e faaleagaina ai laʻau, faatasi ai ma le fesoasoani a iniseti, e faia mai le taimi o le paʻu i lalo seia oʻo mai foliga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le fualaau faasaina "Karbofos" (60 g i le 10 lita o le vai). Faʻasaga i anufe, skeletonizing o luga o laulaau, aoga "Faʻaaliga - faalua ona itu po o le lanu auro.
O le a aoga ia te oe le faitau pe o le a le mea ma pe faapefea ona fai se fusi faiva.

Talu mai le taumalulu fafine e le mafai ona felelei, latou te aʻeina lala i luga o ogalaau. O le mea lea, o le a faamalosia le tamaʻitaʻi teine ​​e faʻafeiloaʻi ia lipine faʻamau ma pipii ia i latou. O le pipii i na Velcro e tatau ona i ai i le faaiuga o le taumafanafana (pe tusa o le ogatotonu o Aukuso). I le tautoulu, e mafai ona aveeseina se moli puipui ma susunuina faatasi ma laʻau pau.

O se tasi o fili autu o le moa o fetu ia. O le mea lea, faʻavasega lau togalaau ma ni manulele ma tosina atu nei manulele i meaai.

Afai e iai ni lala o fetu e nonofo i la outou togalaau, ona mafai lea ona tatou manatu o le a maeʻa iniseti ma meaola faalafua (pe, i soo se tulaga, o le tele o le faaleagaina mai gaoioiga o le moth o le a matua itiiti lava). Ma o se auala manaia e pulea ai le numera o lenei ituaiga iniseti leaga o le faʻaaogaina lea o fusi faʻapipiʻi faapitoa. O lea ituaiga masini ua i luga o ogalaau o fualaau aina i lau togalaau.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i auala e taulimaina ai ia meaola faalafua, e pei o le kuka kuka, fuʻa, moa, moa, mata-auro.

O le eseesega o le lalolagi o le faʻailoa e tuʻuina atu ai i le togalaau le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le ituaiga ituaiga iniseti ma meaola faalafua. O i latou uma e fiafia i le galueina o togalaau e aunoa ma se malosi e tausia ma puipuia a latou fagafao i luma o togalaau.

Ma o lenei, e taʻitaʻia e le fautuaga ma tulafono ua tuʻuina mai ia tatou tusiga, o le a mafai ona e puipuia au fualaau aina ma laʻau lauolaola mai le meaola o meaʻai. O iniseti o le a le mafai ona afaina tele fua o laau toto, ma o oe i le tautoulu o le a aoina ai le seleselega ua leva ona faatalitali i ai.