Seleseleina

O le tekonolosi o le tuputupu aʻe o le letus Roma i le dacha

O lenei tusiga o le a talanoa e uiga i le mafuaaga e tatau ai ona tuputupu ae le letisi Romaine i lau oe lava. O le salati Roma e taua foi o le salati Roma. O se laau taʻitasi, o ona laʻau e aoina i se ituaiga o ulu. O Romain o se tasi o tagata sili ona matua ma sili ona lauiloa i le lalolagi, ua faaopoopo i le lauiloa "Kaisara" lauiloa. O le a matou talanoa e uiga i mea aoga o le laau ma pe faapefea ona tupu le letusi i lona fale mafanafana. O le ae aʻoaʻo e uiga i faʻalavelave uma o sauniuniga aʻo leʻi totoina ma totoina fatu.

O le a le aoga: faʻamatalaga ma uiga o meaola o le salalamu romen

Romaine letisi e le gata ina tumu ai sala ma masini sandwich eseese, ae e aoga foi i le tino. Amata i le kalori ma mea taua o le laau.

O faʻamaumauga a caloric o le laau e na o le 17 keneka mo le 100 g o oloa. O lenei oloa e maualalo i calories, e tusa lava pe aʻafia i isi fualaau faisua, e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o le taumafataga, fai ni fuamoa eseese.

I le taimi nei e uiga i le taua o meaʻai:

  • proteins - 1.8 g;
  • gaʻo - 1.1 g;
  • carbohydrates - 2.7 g
O le oloa o loʻo i ai se aofaʻi o le polotini ma meaʻai gaʻo, lea e sili atu ona aoga mo o tatou tino. Afai tatou te faʻatusatusa le salamu i meaʻai e mauʻoa i le porotini, ona maua ai lea o faʻamatalaga mananaia: o le aofaiga o le protein i le 1 kilokalama o le letusi e tutusa ma le aofaiga o le protein i le 100 g keke, ae o le tele o le gaʻo e tele taimi e itiiti ai nai lo meaola. I le faʻatusatusaina o le aofaʻi o gaʻo, e mafai ona tatou fai atu mea nei: 1 kilokalama o le letus o loʻo i ai le tele o gaʻo popo nai lo le 100 g o soya.

Sei o tatou liliu atu i vitamini ma microelements o vaega o le salati:

  • vitamini A;
  • vitamini E;
  • B vitamini (B1, B2, B5, B6);
  • vitamini PP;
  • vitamin N.
O le faʻatoʻaga e mauʻoa foi i le folic ma le ascorbic acid, beta-carotene ma le folin.

Mea omea:

  • seleni;
  • magnesium;
  • fuamoa;
  • calcium;
  • zinc;
  • manganese;
  • sodium;
  • uʻamea
O lenei tuufaatasiga na mafua ai le faʻaaogaina o le salati, e le gata i le kukaina, ae faapena foi i vailaau. Romain faʻafaigofie le faiga o le cardiovascular, ei ai sona aafiaga lelei i le maualuga o le hemoglobin i le toto, faʻasaina le toto maualuga ma faʻaitiitia ai le teuina o sima matautia.

Ua faaopoopoina le laau i ipu eseese lea e lelei tele i le saula ma le siva. Rlad salad is very juicy, o loo i ai se tofo malosi o laulaau, lea e le maua ai se taimi oona ma e le faalavelave ai le tuufaatasiga atoa o le ipu.

E taua! Aʻo leʻi faʻaaogaina, e tatau ona fufulu lelei le salati e aveese ai oneone uma ma isi fasi otaota laiti.
O le mea la lea, o le salati e aoga e le gata i le taimi o le anapogi ma le taumafataga, ae o se punavai foi o vitamini ma elemene e fesoasoani i le tino e gaoioi lelei.

Filifiliga o le nofoaga: tapenaga o eleele

I le talanoaina o mea aoga o le letus Roma, sei o tatou talanoa e uiga i le totoina ma le tausia o se laau i le malae vaalele.

Faʻasalaga e faʻaleleia se salati i luga o le 'upega tafaʻilagi, e manaʻomia ona e manatua e uiga i le sao saʻo o faʻatinoga ma vaega sauniuni. A o le lūlūina le letus Roma, e tatau ona e filifilia se nofoaga talafeagai ma saunia le eleele mo fatu.

O le tele o fai togalaau o loʻo mafaufau nei pe aisea e tatau ai ona vaevaeina le salati se nofoaga "tupu" i luga o le laupepa, pe afai e itiiti lona taua nai lo kukama po o tamato, lea e maua ai fua moni o le lalolagi. O le mea moni o vitamini ma microelements o loʻo faʻamatalaina i le vaega muamua e le ave le laau mai le ea, o lea afai e te lūlū le letus i eleele lafulemu, o le ae mauaina se mea e pei o vao masani (tofo) ma se mea le lelei tele e le aoga ai le tino.

O le mafuaaga lena Romain e tatau ona totoina i se nofoaga lanu. O le palapala e tatau ona tamaoaiga i minerale ma maualalo le eletise (o le faafitauli e foia e ala i le teuteuina o le lime i le palapala). O fualaau sili ona lelei o le letusi e totoina fua o togalaau po o fatuga amata. E le gata i lea, o le salati e manaʻomia ai le tele o le susu, ae o lona faʻamaʻi vave e oʻo atu ai i le oti o le laau. O le mea lea, afai o loʻo i luga o le saite eleele palapala palapala, o loʻo matou faia alavai. Faʻaeteete ma o le nofoaga na puipuia mai matagi malosi ma tusi.

A o le lūlūina fatu i le eleele e tatau ona i ai le humus i totonu o le 2-3 kg i le sikuea 1. m. O lenei faluga o le a maua ai se faʻaopoopoga lelei i le laumei lanumeamata o le letusi ma faʻateleina lona tuputupu aʻe.

E taua! O le letisi Romaine e matua nofouta lava i le tele o mea o le potassium ma le chlorine i le eleele, o le mafuaaga lea e maua ai e le laau se lanu, e tupu le leaga ma amata ona afaina.

Faʻasoaina o sauniuniga o fatu

Laʻau o le lettuce mo le totoina o loʻo faʻatauina i faleoloa faʻapitoa e teu ai le vevela manaʻomia ma le malulu o le ea. A o lei totoina tuusao i le eleele avanoa, o fatu e mafai ona moli pe ufiufi.

Laʻau fatu. O le aso ao le i luluina, o le fatu o le lettu o loo faatofuina i le tulaga talafeagai (faalagolago i le numera o fatu). Ua tumu le pusa i le 2/3 faatasi ai ma se vaifofo o elemene ma le vevela o le 20 ° C. Ona faʻatofuina ai lea o le pulupulu mai le compressor i totonu (o le a faia e le faʻaleleia o le okesene o le kolamu), ma faʻaaogaina le ea. O lenei taualumaga e tatau ona faia ile 12-16 itula.

E taua! Afai na amata ona feanu o fatu - latou te le toe gaoioi. A maeʻa le faʻatinoga, e tatau ona faʻamago fatu.
Drazhirovanie. Ua susunuina fatu i se fofo o mullein (i le 1 vaega o mullein 10 vaega o le vai). A uma lena, ona tuu lea o le fatu i totonu o se fagu tioata. E tatau ona faaopoopo se paluga mo drazhirovaniya. Ua saunia le paluga e pei ona taua i lalo: mo le sauniuniga o le 1 kg ave le 600 g o le peat, 300 g o le humus ma le 100 g o le mulumati. E mafai foi ona e faaopoopo 15 g o le superphosphate tetele i le paluga. O le mea e tupu ai le faʻafefiloi e faʻapipiʻi i totonu o le fagu ma fatu i ni vaega masani ma e faalūlū lemu le fagu. A lūlū fatu, e ave ese ma faʻagogo. A o le lūlūina, e tatau ona e susu sinamu e vave totogo vave.

I le taimi o le lūlūina, ua fautuaina e faʻafefiloi fatu ma soʻo se mea mamafa (oneone lava e tasi) ina ia mafai ai ona faʻasaoina meaʻai ma fesoasoani atili i le veleina ma le suaina o laau.

Lauina o fatu o le letus lemoni i luga o le eleele

Ua e iloa le auala e foliga mai ai le salati a Roma, o lona aoga, o le taimi nei e aoga le talanoa e uiga i le lūlūina o fatu ile laufanua. E taua le malamalama o faʻamatalaga o loʻo faʻamatalaina i lalo e le talafeagai mo le luluina o fatu i lalo o ata tifaga poo luga o fualaau, talu mai le taimi ma metotia o le totoina e eseese.

O fatu e manaʻomia e tatau ona i ai i le amataga o le tautotogo ina ua maeʻa le vevela o le vevela (atonu e mafai ona iai ni tioata i le po). O le mamao i le va o laau taʻitasi ma laina pe a lūlū le letus romen e faʻalagolago i le eseesega. Afai o le letus e fai ai se ulu laitiiti ma le maualalo o le kapeti, ona mafai lea ona faaitiitia le mamao i le va o laina i le 45 cm (ao le tulaʻi o le 45 x 20 cm), pe a faʻapea o le polokalame e 70 x 20 cm.

E taua le fai atu, e fuafua i le vaega o le sapalai, o le aofaiga o le seleselega atonu e eseese. O le mea e tatau ai, e tatau ona vaevaeina le tasi laau e tusa ma le 900 sikuea sikuea. Vaʻai E tatau ona malamalama, afai o le salati e vaeluaina, e oʻo lava i tafaoga sili ona lelei ma tino palapala lelei o le a le maua ai le mea e manaʻo ai.

O le loloto o le lulu e le faalagolago i le ituaiga ma e 1.5-2 cm, o le lautele o le faʻaloloa e 5 mm. E sili atu ona faigofie le faʻaogaina o lua i se sikulifili e tutusa lelei le paleni ina ia mafai ai ona faia ia lava tulaga mo fatu.

Fua le fatu i le eleele ua saunia. O le eleele e tatau ona tatala, e aunoa ma ni otaota ma sima.

E te iloa? O le kulimi suamalie e galue malosi e mafua mai i mea o loʻo iai i sina vaega o mea oona ma le acid citric.

Tausia ma le galueaina o le gaosia o le lettu romas

A uma ona lūlūina fatu, e tatau ona galue i le mea moni o le a vave ona tuputupu ae laʻau vaivai vaivai ma maua le taimi e maua ai le aofaʻi tatau ao lei oʻo i le seleselega. Manatunatu i mea faʻapitoa o le tausiga o le letus.

Faʻasaga, veleina ma faʻamalo le eleele

I le laasaga muamua, ua lava lea e tatala ai le eleele, faʻafefea ma fufulu mai vao. I le vaitau o le tuputupu ae e manaʻomia ona e faʻaalu pe a ma le 3-4 le tatalaina i le va o laina. E le gata i lea, mo le vaitau e te manaʻomia e faʻatupu ai le 4 veleina, ina ia maua ai aʻa o le letus i le oxygen.

O le faʻaleleia o loʻo faia e faʻalagolago i le tau ma le vevela o le ea. E tatau ona susu le palapala, sasaa Romain pe aumai i le eleele e le mafai ona faʻamago. E fautuaina le suʻeina o le vai i luga o fagu poʻo le fesoasoani a se pamu moli, pe a na o le pupuvaga o laau ma maua ai le tino vaivai i luga aʻe o le eleele (seia oʻo mai foliga 5-6).

E taua! I le sikuea 1. I le totoina o laau e tatau ona sasaa atu i le 15 lita o le suavai i vaipuna taitasi, ae o lenei fuainumera e fetaui lelei ma le palapala ma meatotino lelei.
Le maualuga o le susu o loʻo manaʻomia e le laau mo le 7-10 aso aʻo leʻi selesele (mo meaʻai). O le faʻasaga e fesoasoani i se faʻaopoopoga taua i le tele o le ulu.

Soa salamata

E tatau ona faʻanatinati le faʻaleleia i le 15 aso pe a uma ona fufulu (faʻalelei). Faʻalagolago i le taimi o le matua, o le mamao e tatau ona tuʻuina i le va o laau i le taimi o suiga eseese. Afai o le salati ua amata ona matua - tuu le 15 cm, ogatotonu o le vaitau ma tuai - 25-30 cm.

E taua! O le lelei o le vevela tonu e fuafua ile aofaiga ole seleselega. E manaʻomia foʻi le faʻamamaina o maʻi ma vaivai vai.

Faʻatauga

I le faagasologa o le tuputupu aʻe o fugalaʻau maona faʻalavelave ua tanumia i le eleele. Ae ui i lea, e tatau ona malamalama e mafai e le letus laumei ona faaputuputu i totonu lava ia ni palapala i ni aofaiga tele, o lea e tatau ai ona i ai se aofaʻiga maualalo ole fugalaʻau. Aʻo le i muaʻi totoina se aofaiga o humus poʻo le faapalaga na faʻaofiina i totonu o le eleele, ona le tatau ai lea o la latou faʻasuaga.

E te iloa? E pei ona fai mai tala, mai Sa-lat Romaine mai le motu Eleni o Kos i le Aegean Sea, Hippocratic homeland. O le Roma muamua na taʻua lenei salati le lettuka Capatokiaka "Kapatokia" ma 'ai ai.

E faʻafefea ona taulima faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O faafitauli o le ae fetaiai, e le gata ina fesoʻotaʻi atu i le usitaia o tulafono o le faʻamaina ma le veleina. O le letisi Romaine e mafai ona afaina ai meaola faalafua ma faamai, lea e vave ona salalau i le totoina atoa ma faaitiitia ai le lelei ma le tele o oloa matutua.

E taua! O le tele o taimi, o faʻamaʻi ma meaola faalafua e aʻafia ai laau o loʻo totoe mo le matua atoa e maua ai fatu.
  • Downy mildew. O le faʻamaʻi na mafua ai le malie Bremia lactucae Regel. O le maʻi e masani lava ona aliali i le vaitau lona lua o vao. E afaina ai le vaega atoa o le laau, e aofia ai fatu. E mafai ona maua i itu nei: o mea e le talafeagai ma se faailoga o le chlorosis i laulaau, lanu enaena, fasi uʻamea laiti. O le faʻamaʻi e togafitia i fomaʻi (Planriz, Fitosporin-M, Glyocladin) poʻo se vaifofo o le sulfur (50 g i le 10 lita o le vai).
  • Gau pala. O le isi maʻi faʻamaʻi e mafua mai i le fungus Botrytis cinerea Pers. O le vaega lanu meamata uma e aafia. O le faʻaleagaina aupito tele e mafua mai i le galo i le taimi o le seleselega po o le matua o fatu. Faailoga: mea lanu enaena; i tulaga o le maualuga o le suamalie, o vaega ua afaina o loʻo ufiufiina i se fuga lauulu. E taua le tauina o le faʻamaʻi ma le fesoasoani a le fomaʻi tutusa ("Topaz", "Kuproskat").
E taua! O le grey rot e toetoe lava o fualaau faisua ma fualaau 'aina uma, faapea foi ma vao, o lea e tatau ai ona vave aveeseina ma lelei, pe toe faʻafoʻi e le mafai ona aloese.
  • Paʻu paʻepaʻe. Na faia e le fungus Sclerotinia sclerotiorum. E pei o le lūlū paʻu, o le faʻamaʻi e aʻafia ai le vaega atoa o loʻo i luga aʻe. E mafai ona maua i ni vailaʻau suamalie e leai ni manogi. E mafai ona e togafitia soʻo se mea malie, ae e taua le manatuaina o le seleni o le a mamao ese mai le faʻaleleia o le siosiomaga. O le mea lea, e sili pe a vavae ese vaega na afaina, pe faʻaofuina i se paluga o le penisina ma le potassium.
  • Septoria. O isi faʻamaʻi faʻaleagaina e aʻafia ai na laau totō ua totōina ile lauʻeleʻele (o le tumutumu e pa'ū i le afa lona lua o le vaitau tuputupu aʻe). E mafai ona iloa le faʻamaʻi e ala i fasi lanu faʻalanuʻu faʻapipiʻi ma togitogi uliuli. Ina ia faʻaumatia septoria, e tatau ona e aveese nofoaga na afaina mai le laau ma togafiti le salati i sauniuni apamemea po o ni fomaʻi.
  • Vaʻalo faʻaitulagi. Faʻafitauli o le tino e le fesoʻotaʻi ma le gaioiga o mea faʻamaʻi. Faailoga o le necrosis: o le a maliu mai le pito o le laulaau ma lanu enaena. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e taoto i le le tausia lelei po o suiga faʻafuaseʻi i le vevela. Ina ia puipuia le leaga o le lanu lanumeamata o le letus, e tatau ona e aumaia le vevela i le masani, faʻaleleia le maualuga o le ea poʻo le palapala.
I le faʻaopoopoga i faʻamaʻi, o le salad e "asia" e nisi o mea faʻamaʻi faʻalavelave e ono manaʻomia ona e tau.

  • Letu lele. O se vaeluagalemu, lea e umi le 0.8 cm, e valiina i le lanu. O le iniseti e mafua ai le leaga o le lauina o laau toto, lea e fuafua ai e aoina fatu (o meaʻai e faʻaumatia meaʻai i le taimi o le matua). Ma o le lele e le mafua ai tupe gau, o le salatisi o loʻo togafitia ma Phosphamide.
E taua! E tatau ona faʻaumatia ia laʻau tipi, e tusa lava pe tipiina le lettuce e fatuina ai fatu, e pei o le felelei e faʻasalalau fugalaau, e mafua ai le leaga tele o le laau.
  • Salad aphid. O le iniseti e umi lona umi i le 2.5 mm, o loʻo valiina i se lanu uliuli-lanumeamata. Parasitic i luga o le vaega lanumeamata atoa o le salati. Nofoaga e afaina ai ua faʻafefeteina, feliuaʻi; o le salad e amata ona tiga, ma ona lau laititi lalo ifo o le mosaic. E pei ona i ai i le tulaga o le lele, e maua ai se aafiaga lelei e le 40% Phosphamide solution. E mafai foi ona e togafitia le lapisi o le sipuni peele poʻo le tiliva.

Le seleseleina o Roma Letus

O le seleselega ei ai foi ana lava nuances, lea e tatau ona e iloa. O le mea moni o le letus Roma, e fuafua i le muamua o le ituaiga ma le mea e taunuu ai, e aoina i taimi eseese ma i auala eseese.

O le auala muamua e aofia ai le mauaina o le toe seleselega pe a uma ona selesele le mea autu. I le taimi muamua, e tatau ona e fuafuaina le fua o le salati: taomi ma lou tamatamai lima i le ogatotonu o le salati, pe afai e mausali - ua matua salalau le salati. A uma ona e fuafuaina le matua e te manaʻomia e tipi uma laau i le eleele, ma tuʻu mea uma i le eleele. I totonu o le masina, mai le 2 i le 5 laulaau e gaosia i luga o laau taʻitasi, a maeʻa lea e mafai ona e faʻasaʻo le letus. I le faʻaaogaina o lenei metotia, e mafai ona e faʻatupulaia le aofaʻi o le oloa na maua e le itiiti ifo ma le 30%.

E taua! 10-15 aso ao le i seleseleina fale e tatau ona mausali le nonoa ina ia fetaui lelei laulaau. O lenei faiga e taua o le "salu", o le a mafai ai e oe ona maua se ulu malu, fufuluina o laulaau ma aveeseina ai le oona.
O le isi auala e aofia ai le seleseleina i le tasi. A maeʻa le salati, e matua vavaeeseina uma lava, aveese lau le talafeagai e le mafai ona faʻaaoga i le kuka poʻo le faʻatau. Laʻau ma aʻa ua nutimomoia ma faʻapipiʻi i le eleele. Talu ai ona o le letus e aoina ai le tele o mea oona, pe a faʻaitiitia, o le a tumau pea le faʻapalapala o le eleele.

O le auala mulimuli o le seleselega ua mamanuina ina ia maua ai fatu. E taua le malamalama o le taimi nei, o le salati lava ia o le a le talafeagai mo le taumafaina e tagata.

O le aoina o fatu o le a amataina pe a uma ona lanu enaena lau ma o loʻo i ai ni laʻau felelei i luga o mea e le maua. E mafai ona aoina fatu i vave mai laau uma, ma i laʻasaga. A maeʻa le aoina o le fatu, e tatau ona sasaina ma faʻafefe mo le faʻamago. Ma le isi, e manaʻomia ona faʻamamāina fatu e ala ile sieve o otaota (faia i le 2 vaega e ausia ai le maualuga o le mama o fatu).

E taua! O le phased seed collection e maua ai se fua tele atu o le lelei sili atu, ae o le tele o fatu o le a malepelepe, lea e mafai ona mafua ai le toe totoina i luga o le saite.

Tuputupuina o laau toto

E tele auala e totoina ai letusi i luga o fatu.

Seʻi o tatou amata i le aganuʻu masani o le lūlūina o laau, lea e fetaui lelei mo ituaiga vave ma ituaiga ituaiga o laasaga Roma. O fatu mo fatu laau e totoina i le ogatotonu o Mati ma le ogatotonu o Aperila. Mo le totoina o ni atigipusa pusa po o ni fagu o foliga tutusa. O mea totō e tanumia ai le 1 cm i le palapala, ma o le totoina o le 5 x 4 cm. A uma ona lūlūina, e tatau ona faʻamama le masini. I le faagasologa o le totoina o fatu ma le totoina o laau laiti, e tatau ona tatala le eleele i ni nai taimi ma faatumauina ai le eleele.

Ina ia faʻavaveina le lūlūina ma le tuputupu aʻe o tipu, o le vevela i totonu o le potu / falesaua e le tatau ona i lalo ifo o le 20 ° C. A maeʻa ona aliali mai muamua lauʻau, e faʻaititia le vevela i le 5-7 aso i le 10 ° C i le ao, ma le 6-8 ° C i le po. A maeʻa le vaiaso i le malulu, ona faʻalauteleina lea o le vevela i le 16-18 ° C (o le vevela i le po e tatau ona 2 tikeri ifo nai lo le aso). O le suavai i totonu o le potu e le tatau ona pau i lalo ifo o le 60%. O togalaau e 30-40 aso le matutua ua totoina i luga o le eleele (e tatau i laau taʻitasi ona fai ma 4-5 laupepa).

O le auala lona lua o le totōina o laau o loʻo faʻaaogaina e ola ai i vaitau tuai e faʻavave le tuputupu aʻe o laau talavou. O le mea o loʻo taua i lalo e faʻaaogaina e avea ma se mea mo le luluina: 800 g peatland lowland, 5 g o mullein ma le 15 g o sawdust i le 1 kg o le faʻafefiloi palapala. На 1 кубометр смеси добавляют 1,5 кг аммиачной селитры, 1,7 кг суперфосфата, 600 г хлористого калия, 1,5 г сульфата меди, 3 г молибденовокислого аммония и 3 г бората натрия. Перечисленные компоненты нужно добавить в торф за месяц до высева семян, чтобы прошли все необходимые реакции.O le mamanu ma le loloto o le totoina, faapea foi ma le tausiga atili o fatu, ia o gatasi ma le auala muamua o le totoina o laau.

Faʻaaoga lenei tusiga e totoina ai le laumei ma le maloloina o le letus i luga o lau 'upega tafaʻilagi. Ae ui i lea, ia manatua o le faʻaleagaina o le faʻamalositino e mafai ona aʻafia ai le mama o le fale o le oloa maeʻa.